PDA

Zobacz pełną wersję : YongNuo 560III vs Canon 540ez do 450d

kargajcze
04-12-2016, 18:59
Witam,
trochę przegrzebałam wątki, ale dalej ciężko podjąć mi decyzję (nie wiem czy wiem wystarczająco dużo).
Obecnie mam lampę Canon 430ez oraz wyzwalacz YN RF-602TX z jednym odbiornikiem RF-602RX. Miałam też Sigme EF-500 DG ST, ale ładuje się i nie błyska. Potrzebuje wobec tego drugą lampę błyskową, do strobingu (portrety, makro i ewentualnie sport). Fajnie by było gdyby miała tryb HSS i ETTL, ale niekoniecznie.

Mój wybór padł na w sumie 3 opcje.
YongNuo 560III
YongNuo 560IV
Canon 540ez

Dwie pierwsze opcje podobno są wyzwalane za pomocą wyzwalacza RF-602 (jest w stanie ktoś potwierdzić?), więc odpada mi opcja dokupowania odbiornika.
Canon 540ez - używany (i tu minus bo może w każdej chwili paść) i muszę dokupować dodatkowy odbiornik, bo chcę wyzwalać wszystko radiowo.

Lepiej kupić YNIII czy dołożyć do YNIV? Ma ktoś doświadczenia z awaryjnością? Z tego co udało mi się dokopać podobno po pewnym czasie jak moja Sigma nie chcą błyskać. Czy lepiej kupić używanego Canona i do tego dokupić odbiornik?

Ewentualnie jakieś inne opcje na które nie wpadłam?

Budżet skromny do ok. 300zł.

fotna
04-12-2016, 19:45
Jeśli masz canona to radzę kupić coś co ma dopisek EX - wtedy będziesz miał E-TTL na aparacie bo ez tego nie ma. Jeśli chcesz coś mocnego to ex550 canona możesz kupić w tej cenie.

r_m
04-12-2016, 22:08
YongNuo 560III
YongNuo 560IV

(...) podobno są wyzwalane za pomocą wyzwalacza RF-602 (jest w stanie ktoś potwierdzić?), więc odpada mi opcja dokupowania odbiornika.
Jest taka pozycja w menu, jest taka pozycja w instrukcji obsługi.

Te lampy to dobre rozwiązanie, ale ani nie mają eTTL, ani nie mają HSS.
Za 300 można znaleźć 430ex (dochodzi odbiornik), ale spełnia powyższe wymagania. Podobnie Metz 48AF-1.
Czy tej Sigmy nie da się "reanimować" tanim kosztem u jakiegoś lokalnego magika od sprzętu? Nie zawsze trzeba wymieniać połowę elektroniki w cenie wyższej niż cena używanej lampy.

kargajcze
06-12-2016, 07:07
Dzięki wielkie za odpowiedzi!
Teraz muszę przemyśleć czy lepiej nie pójść w system Canona z ex.
Co do Sigmy znajomy kiedyś naprawiał lampe i za wymianę palnika policzyli go więcej jak za używaną lampę. Dlatego nawet nie pytałam, muszę poszukać jakiegoś speca :)

r_m
06-12-2016, 12:03
W autoryzowanym serwisie tak może być, ale są nie tylko autoryzowane, a każdy (normalny) serwis przed naprawą powinien zrobić wycenę.