Zobacz pełną wersję : canon 100d lampa błyskowa iskrzy
arczik87
04-12-2016, 16:44
Cześć, kupiłem canona 100d. Niestety lampa podczas focusowania jest głosna i buczy jak jarzeniówka.
CZy to normalne czy aparat jest niesprawny?
Pozdrawiam, Artur!
Nie wiem jak Ty, ale ja zacząłbym od przeczytania instrukcji obsługi. Jeśli przez przypadek zrobisz coś, czego nie możesz robić, możesz uszkodzić sprzęt w ciągu kilku minut, instrukcja opisuje jak, co, i kiedy i po co działa, i czego nie wolno robić, żeby nie zepsuć sprzętu.
Jak znajdziesz instrukcję, poczytaj o ustawianiu ostrości, i wspomaganiu ustawiania ostrości w tym aparacie, jak przeczytasz, napisz czego się dowiedziałeś, może przyda się innym ;) (innymi słowami: odpowiedź na Twoje pytanie masz w instrukcji)
Cześć, kupiłem canona 100d. Niestety lampa podczas focusowania jest głosna i buczy jak jarzeniówka.
CZy to normalne czy aparat jest niesprawny?
Pozdrawiam, Artur!
Sklep czy używka ?
arczik87
04-12-2016, 22:04
Aparat jest nowy, kupiłem wczoraj w Media Markt. Prosto z pudła, pierwszy raz użyłem dziś. Zadzwonię jutro do serwisu canona i się dowiem.
Aparat jest nowy, kupiłem wczoraj w Media Markt. Prosto z pudła, pierwszy raz użyłem dziś. Zadzwonię jutro do serwisu canona i się dowiem.
Przeczytaj instrukcję
arczik87
04-12-2016, 22:39
W instrukcji stoi że lampa będzie wysyłać serię naświetleń, zapewne do ustalenia jakości odpowiednij, niestety nie ma tam nic o buczącym dzwięku:/
--- Kolejny post ---
Jest też mowa o dzwięku podczas ustawiania af:) (Spust wciskany do połowy)
no wow :mrgreen: a myślisz, że po co Ci mówił żebyś instrukcje czytał :lol:
W instrukcji stoi że lampa będzie wysyłać serię naświetleń, zapewne do ustalenia jakości odpowiednij, niestety nie ma tam nic o buczącym dzwięku:/
--- Kolejny post ---
Jest też mowa o dzwięku podczas ustawiania af:) (Spust wciskany do połowy)
Jak sobie wyobrażasz błyskać tak szybko i nie buczeć ?
arczik87
04-12-2016, 23:16
Panowie, to jest moja pierwsza własna lustrzanka, więc proszę o wyrozumiałość:) Miałem wcześniej sony alpha 200 i tam nic nie buczało, stąd moje przerażenie.
Chcę też podziękować za pomoc i zachęcenie mnie do czytania manuala do aparatu:)
--- Kolejny post ---
Jak sobie wyobrażasz błyskać tak szybko i nie buczeć ?
Kobieta też buczy i trzeba z tym jakoś żyć:) Widzę że CANON zastosował podobną zasadę:)
Panowie, to jest moja pierwsza własna lustrzanka, więc proszę o wyrozumiałość:) Miałem wcześniej sony alpha 200 i tam nic nie buczało, stąd moje przerażenie.
Każde mignięcie lampy błyskowej to wyładowanie, seria szybkich wyładowań - i słyszysz to co słyszysz.
Kobieta też buczy i trzeba z tym jakoś żyć:) Widzę że CANON zastosował podobną zasadę:)
off topic (zasłyszane od elektryka)
- dlaczego transformator buczy?
- jakbyś miał 50 okresów na sekundę też byś buczał
;)