Zobacz pełną wersję : Sigma 30mm 1.4 art/18-35 mm czy zmiennoogniskowy?
Witam :)
Po czasie używania canona 50mm muszę dokupić kolejny obiektyw, bo ciężko mi się pracuje z taką ogniskową.
Potrzebuję obiektywu do nagrywania z bliska (dlatego chcę, żeby sam obiektyw bardzo nie przybliżał)oraz do robienia zdjęć.
Chcę kupić sigmę 30mm 1.4 art lub sigmę 18-35mm, ale ostatnio znalazłam też kilka dobrych recenzji o canonie 18-135mm stm tyle, że to zmiennoogniskowy. Jaki będzie najlepszym wyborem?
A sigma 18-35 to nie jest zmiennoogniskowa?
Roznica miedzy sigma jej zakresem i jasnoscia a canonem 18-135 jest GIGANTYCZNA. Jak o takie cos pytasz to moze kup canona 18-55 przynajmniej będzie tanio.
Tak wiem że to zmiennoogniskowa, zapomniałam dopisać :p Nie chcę żeby było tanio, a dobrze.
RobertON
03-12-2016, 14:00
Jaki będzie najlepszym wyborem?
To również zależy od indywidualnych preferencji.
Miałem okazję używania 18-35 na 70D i moje wrażenie było - WOW..... taki obrazek.
Ale także, że to wielki kawał kloca.
Mam kilka zoomów, ale zwykle f3,5 i f2,8. Brakowało jakiegoś jasnego szkła przy niedostatku światła.
Poza 50-tką, dokupiłem 30/1,4 ART i to szkło zaskoczyło mnie kilkukrotnie.
Pierwszy raz jakością obrazka, drugi szybkością działania i celnością, a trzeci, że bez wielkiej winiety można go używać pod pełną klatkę.
Zoom można zrobić nogami...przeważnie.
To również zależy od indywidualnych preferencji.
Miałem okazję używania 18-35 na 70D i moje wrażenie było - WOW..... taki obrazek.
Ale także, że to wielki kawał kloca.
Mam kilka zoomów, ale zwykle f3,5 i f2,8. Brakowało jakiegoś jasnego szkła przy niedostatku światła.
Poza 50-tką, dokupiłem 30/1,4 ART i to szkło zaskoczyło mnie kilkukrotnie.
Pierwszy raz jakością obrazka, drugi szybkością działania i celnością, a trzeci, że bez wielkiej winiety można go używać pod pełną klatkę.
Zoom można zrobić nogami...przeważnie.
Dziękuję za pomoc! :)
Jeśli chodzi o ten zoom, to obiektyw potrzebny mi do nagrywania, najdalej lustrzankę mogę ustawić ok 2 metry ode mnie i czy te 30mm nie przybliży mi aż za bardzo? Chciałabym, żeby nie było widać samej twarzy przy nagrywaniu.
Chyba nic się nie zmieniło w ofercie obiektywów od Twoich poprzednich wątków na ten temat? ;)
Krótka ogniskowa, zdjęcia (filmy) z małej odległości to doskonały sposób na zniekształcenia twarzy, pamiętasz o tym?
Masz wątpliwości związane z kątem widzenia przy ogniskowej 30, czy używasz tylko tej "50", czy masz jakiś obiektyw z zestawu (np. 18-55 STM)?
Chyba nic się nie zmieniło w ofercie obiektywów od Twoich poprzednich wątków na ten temat? ;)
Krótka ogniskowa, zdjęcia (filmy) z małej odległości to doskonały sposób na zniekształcenia twarzy, pamiętasz o tym?
Masz wątpliwości związane z kątem widzenia przy ogniskowej 30, czy używasz tylko tej "50", czy masz jakiś obiektyw z zestawu (np. 18-55 STM)?
Zmieniło się i to dużo :)
Używam tylko tej 50,nie mam żadnych innych obiektywów
A co się zmieniło, nie słyszałem, żeby Sigma czy Canon wprowadzili nowe modele :D
Jak zrezygnujesz z małej głębi ostrości, to stawiałbym na 18-135 "nano". Jest uniwersalny, szybki, i powinien być równie cichy, co ta "50".
Ale jeśli nie chcesz aż tyle wydawać na "ciemnego zooma", kup na próbę używany 18-55 STM. Przekonasz się, jakiej ogniskowej potrzebujesz, i może wystarczy Ci jasność tego obiektywu - wtedy "ogarniesz temat" niskim kosztem. Jeśli nie, sprzedasz go za podobną cenę, ale będziesz już wiedzieć, jakiej ogniskowej potrzebujesz i czy musisz mieć zoom.
Sprawdź w jakimś sklepie jak 18-35 ustawia ostrość z Twoim aparatem, i czy nie jest zbyt hałaśliwy jak na Twoje wymagania przy filmowaniu (masz zewnętrzny mikrofon? jak nie, dopisz do listy zakupów).
Czytam tytuł wątku kolejny raz i dalej nie wiem o co chodzi.
Czytam tytuł wątku kolejny raz i dalej nie wiem o co chodzi.
Błąd ;)
Ów tajemniczy "zmiennoogniskowy" to C18-135 STM
Dziękuję za pomoc! :)
Jeśli chodzi o ten zoom, to obiektyw potrzebny mi do nagrywania, najdalej lustrzankę mogę ustawić ok 2 metry ode mnie i czy te 30mm nie przybliży mi aż za bardzo? Chciałabym, żeby nie było widać samej twarzy przy nagrywaniu.
Kalkulator fotoprzyrodniczy (PhotoNature Calculator) (http://darekk.com/kalkulator/)