PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup nowego 6D - pomoc w doborze odpowiedniego szkła

bejzbol
02-12-2016, 16:48
W końcu pod choinkę sprawie sobie wymarzonego 6d, również dzięki Waszej pomocy w wyborze.
Stąd mam dwa pytania dotyczące początków z canonem.

1. Zakup planuje właśnie teraz gdyż mnożą się różne promocje przedświąteczne. Aktualnie mam na widoku dwie:

a) Znana sieć nie dla idiotów proponuje opłacenie pierwszej raty gratis a do tego zimowy cashback Canona co przy cenie wyjściowej 6249 zł daje mi nowego 6d w cenie 5079 zł

b) Inna sieć ole x2 proponuje cenę 5569 zł (po cashbacku) ale dodaje torbę Canon Bag 10EG (wartą 190 zł)

To narazie dwie najbardziej korzystne oferty na tą chwilę stąd pytanie: brać już czy jeszcze czekać do świąt? A może ktoś odradzi zakup w którymś z powyższych bo...? Może ktoś ma jakieś doświadczenia gdzie warto teraz coś zakupić?

2. Druga ważniejsza kwestia to wybór odpowiedniego szkła na początek. Chciałbym narazie zainwestować w 1 lub 2 obiektywy (zależnie od ceny.

Czego potrzebuje?
Robię zdjęcia głównie żołnierzom (czasem na poligonach stąd wytrzymałość i szczelność jest wskazana), reporterka z szybkimi akcjami więc szybkość af i krótkie czasy wskazane - można część moich zdjeć zobaczyć w galerii. Do tej pory posiadałem Nikon D60 Nikkor 18-55 1:3.5-5.6 oraz Nikkor 55-200 1:4 - 5.6 i generalnie spełniały swoje zadanie. Czasem brakowało odrobinę szerszego kąta natomiast zoom był wystarczający. Chciałbym na chwile obecną podobny zakres ogniskowych lub ewentualnie szeroki zastąpić stałką. Dłuższą ogniskową potrzebuję raczej tylko do wyciągania portretów z dalsza aby nie przyciągać wzroku.
Nie ukrywam że chętnie skorzystałbym i w tym wypadku cashbacka canonowskiego stąd jedyne co mi przychodzi do głowy to:
CANON EF 24-70 mm f/4L IS USM za 2438 zł po zniżkach

Pozostaje jeszcze kwestia zoomu no i nie będe ukrywał że pierwszy obiektyw sporo nadwyręża budżet :)
Co do obiektywów jestem bardziej liberalny i mogą to być różne firmy czy nawet sprzęt używany, po prostu chciałbym wiedzieć czego szukać aby wypełnić dziurę po zmianie systemu a na rozbudowę przyjdzie czas po ogarnięciu nowego systemu.

Z góry dziękuję za pomoc i liczę że zdąże szybko pochwalić się pierwszymi kadrami.

zdebik
02-12-2016, 17:02
Ida swieta, zaszalej i kup 24-70 2.8 II. Ostry od pelnej dziury, szybki AF.

salas
02-12-2016, 17:08
Jak ten nikon dawal rade to 24-70 4 bedzie wypas, zwlaszcza z iso z 6d. Co do długiego obiektywu to chyba najlepszy stosunek cena/jakosc to uzywane 70-200 4L a jak za krotkie to tamron 70-300 vc usd.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

bejzbol
02-12-2016, 17:11
Na to nie ma szans narazie, powiedzmy że obiektywy muszą się zmieścić w 3-4k ale im mniej tym lepiej - przypominam ze chce wypełnić narazie ogniskowe które miałem aby nie przestawać robić zdjęć które uwielbiam :)

pan.kolega
02-12-2016, 18:43
Moim zdaniem najlepszy wybór, zwłaszcza do Twoich zastosowań, zarówno technicznie jak i ekonomicznie to dobra oferta na kit z 24-105/4.
A potem wkrótce coś dłuższego np. choćby odpowiednik Nikona STM albo nowe 70-300 albo 70-200.
Oczywiście może być i 24-70/4, ale jest trochę droższy i trochę krótszy. Natomiast z samym tylko 24-105 można już powalczyć na początek, a im bardziej się pokryywają zakresy tym mniej trzeba zmieniać szkła.

Tom77
02-12-2016, 18:58
Na to nie ma szans narazie, powiedzmy że obiektywy muszą się zmieścić w 3-4k ale im mniej tym lepiej - przypominam ze chce wypełnić narazie ogniskowe które miałem aby nie przestawać robić zdjęć które uwielbiam :)

Do twoich zadań spokojnie wystarczy 24-105 albo 24-70 F4

luso
02-12-2016, 19:11
Gdzie CANON EF 24-70 mm f/4L IS USM można znaleźć w cenie 2438 zł po zniżkach? Wiem, że mamy teraz cashback na ten obiektyw w wysokości 860PLN lecz ceny w sklepach wahają się między 3.5k a 3.6k?

marfot
02-12-2016, 20:18
Gdzie CANON EF 24-70 mm f/4L IS USM można znaleźć w cenie 2438 zł po zniżkach? Wiem, że mamy teraz cashback na ten obiektyw w wysokości 860PLN lecz ceny w sklepach wahają się między 3.5k a 3.6k?

Trzeba tak otumanić sprzedawcę, żeby sprzedał boxa w cenie OEMa ;)

mkamelg
02-12-2016, 20:18

W swoim Nikonie D60 masz zakres ogniskowych łącznie 18-200mm. Mnożnik w tym Nikonie to 1,5x czyli na pełnej klatce 35mm będzie to zakres 27-300mm. Takie parametry posiada obiektyw Tamron 28-300 mm F/3.5-6.3 Di VC PZD (Model A010).

Poczytaj sobie, pooglądaj zdjęcia...

28-300mm F/3.5-6.3 Di VC PZD - Tamron Polska (http://www.tamron.eu/pl/obiektywy/28-300mm-f35-63-di-vc-pzd/)

Tamron 28-300 mm F/3.5-6.3 Di VC PZD (Model A010) - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.html?producent=76&obiektyw=1180&typ=0&moc=0&sort=)

cauchy to jeden z forumowiczów który chyba pierwszy w Polsce kupił sobie ten obiektyw, drugą osobą byłem ja. Podpisuję się pod wszystkim tym co on napisał w tej swojej ocenie, na plus i na minus. Podał tam odnośniki do swoich galerii, wszystkie zdjęcia były wykonywane 6D. On w 2014 miał jeszcze wersję obiektywu pracującą na starym firmware, później w 2015 wyszedł nowszy i obiektyw pracował lepiej niż na starej wersji, z tego co pamiętam chyba coś z ostrością się poprawiło - wiem to bo musiałem wysłać swój egzemplarz do serwisu na aktualizację bo źle współpracował z moim 5DS w trybie Live View.

Ja miałem go pod 6D i przez chwilę pod 5DS, jak go sprzedawałem to zrobiłem cztery zdjęcia pod 5DS (RAW+JPEG):

https://onedrive.live.com/?id=1BA0BE6B2FDE9DC9%212253&cid=1BA0BE6B2FDE9DC9

Ściągnij sobie wszystko i przeskaluj (najlepiej z poziomu RAW do JPEG) do 20Mpix 6D czyli rozdzielczości 5472 x 3648 i będziesz widział jak to będzie wyglądać na 6D.

Gdzie kupić 6D? W sklepach z listy Cashback - Canon Polska (http://www.canon.pl/cashback/) Ja bym Ci proponował lokalny zakup w Krakowie Specjalistyczny sklep foto - video :: Foto - Plus (http://www.fotoplus.pl/) Podjedziesz, pogadasz sobie, jak weźmiesz komplet to może Ci jeszcze urwą coś z ceny a jak dzięki temu zostanie Ci jakaś nadwyżka w kieszeni to sobie dokupisz drugi oryginalny akumulator plus może jakąś torbę i będzie dobrze.

MagnatYogi
02-12-2016, 20:40
Z obiektywów niezła jest sigma A 24-105/4, mam wrażenie że pancerniejsza od canonowskiego 24-105. Przy 6D pamiętaj że AF nadaje się do użytku tylko na środkowym punkcie, reszte od razu wyłącz bo nerwy tylko stracisz. A tak poza tym bardzo dobry aparat. Warto wgrać Technicolor Cine Style.

pan.kolega
02-12-2016, 23:15
Z obiektywów niezła jest sigma A 24-105/4, mam wrażenie że pancerniejsza od canonowskiego 24-105. Przy 6D pamiętaj że AF nadaje się do użytku tylko na środkowym punkcie, reszte od razu wyłącz bo nerwy tylko stracisz. A tak poza tym bardzo dobry aparat. Warto wgrać Technicolor Cine Style.

Próbowałeś te boczne punkty i nie działały? Bo mi ostrzą znakomicie, a w plenerze bez zarzutu. Tyle, że nie dorównują centralnemu w bardzo słabym świetle. No i jest ich mało i są niezbyt szeroko rozstawione, więc śledzenie jest raczej upośledzone w porównaniu z kilkoma tuzinami punktów. Zdecydowanie jednak działają i to celnie, nie ma powodu do nerwów.:roll:

Tom77
02-12-2016, 23:24
Próbowałeś te boczne punkty i nie działały? Bo mi ostrzą znakomicie, a w plenerze bez zarzutu. Tyle, że nie dorównują centralnemu w bardzo słabym świetle. No i jest ich mało i są niezbyt szeroko rozstawione, więc śledzenie jest raczej upośledzone w porównaniu z kilkoma tuzinami punktów. Zdecydowanie jednak działają i to celnie, nie ma powodu do nerwów.:roll:

Oj mylisz się, boczne w 6D nie ostrzą, nie działają. Tak ktoś kiedyś gdzieś napisał, nie pamiętam kto i gdzie ale od tamtej pory boczne w 6D nie działają. Akurat w moim body działają ale to oznacza tylko tyle że na rynku są co najmniej 2 body 6D z działającymi bocznymi a reszta nie działa.

--- Kolejny post ---

Po twojej wypowiedzi jestem pewien 2 rzeczy: Nigdy nie miałeś 6D i Sigmy 24-105 :)

mmteam
02-12-2016, 23:44
Oj mylisz się, boczne w 6D nie ostrzą, nie działają. Tak ktoś kiedyś gdzieś napisał, nie pamiętam kto i gdzie ale od tamtej pory boczne w 6D nie działają. Akurat w moim body działają ale to oznacza tylko tyle że na rynku są co najmniej 2 body 6D z działającymi bocznymi a reszta nie działa.

Są opinie ze 6d wcale nie ostrzy
I napewno większość userow ma rację
Stad wniosek ze są 3 wadliwe sztuki na rynku. Mój też jest popsuty i daje radę [emoji1]

bejzbol
03-12-2016, 00:13

Trzeba trochę przykombinować: wziąć na raty w sklepie (pierwszą rate oni płacą) a później cashback i wychodzi taka cena :) Oczywiście w tej promocji można wziąć tylko 1 artykuł w ten sposób.

mkamelg
podoba mi się ten Tamron... Cena jest jaka jest ale w końcu zastąpiłby oba moje obiektywy więc jest akceptowalna. Co sądzisz o 16-300mm f/3,5-6,3 ? Jest sporo tańszy a dałby mi jeszcze szerszy kąt. Znam ten sklep jednak cenowo moja pierwsza opcja wychodzi znacznie lepiej więc puszka chyba tam będzie kupiona, co do obiektywu to chętnie sprawdzę FotoPlusie.

Co do wad i zalet 6d to znam je wszystkie teoretycznie bo czytam o nim od kilku miesięcy również i tu na forum dlatego zakup jest w pełni świadomy i przemyślany :) Nawet jeśli zostawie centralny punkt to będę działał jak na starym nikonie który miał ich aż trzy a ja i tak korzystałem ze środkowego. Poza tym chce sam sprawdzić czy moja sztuka będzie odpowiednio popsuta ;)

salas
03-12-2016, 00:30
16-300 po pierwsze jest slabszy niz 28-300 a po drugie jest do apsc, nie kryje ff czyli nie pasi pod 6d

eleroo
03-12-2016, 01:03
Stad wniosek ze są 3 wadliwe sztuki na rynku. Mój też jest popsuty i daje radę.
Zgłaszam czwarty :D No ale zapominacie chyba wszyscy o najważniejszym, że 6d nie robi zdjęć :D Nie da się nim focić w ogóle niczego, a dynamicznej akcji to już w ogóle ;)

24-70 f4 to fajne szkło i będziesz zadowolony. Jako tele w plener polecam Tamrona 70-300 f4-5.6 ze stabilizacją i szybkim silnikiem. Z 6d działa bardzo fajnie i robi ładne zdjęcia (a przeciez o nie najbardziej nam chodzi). Zaraz wszyscy mnie zakrzyczą, że to nie jest 100-400 Canona, czy tam inne 300mm f2.8, ale w tej cenie miom zdaniem nie ma niczego lepszego, nie ma i już a to co dostajemy jest serio bardzo spoko.

MC_
03-12-2016, 07:32
Ja tez mam sprawnego 6d :(

mkamelg
03-12-2016, 11:18
mkamelg
podoba mi się ten Tamron... Cena jest jaka jest ale w końcu zastąpiłby oba moje obiektywy więc jest akceptowalna. Co sądzisz o 16-300mm f/3,5-6,3 ? Jest sporo tańszy a dałby mi jeszcze szerszy kąt. Znam ten sklep jednak cenowo moja pierwsza opcja wychodzi znacznie lepiej więc puszka chyba tam będzie kupiona, co do obiektywu to chętnie sprawdzę FotoPlusie.

Jest tak jak napisał już Tobie salas. Ten Tamron o którym tak się rozpisałem był kiedyś tańszy, w 2014 kosztował bodajże 2999 zł i trzymał tę cenę chyba do początku tego roku. Teraz jest jaka jest, sam się zdziwiłem że aż tak poszła do góry.

jaś
03-12-2016, 20:07

trzy, mój jest trzeci ( jednak szósty doliczyłem się jeszcze kilku w tym wątku) , ostrzy na bocznych nawet z jasnymi szkłami w tym sigmą S50A z którą jak ogólnie wiadomo af nie działa totalnie :mrgreen:, ale może w takim przypadku błędy się szcęśliwym przypadkiem niwelują i niemożliwe staje się możliwe :mrgreen: ale, ale zawsze jaki ktoś pisze że mu af nie działa to forum gremialnie odpisuje że to problem operatora jest :mrgreen: może ci którym nie działa to te przypadki :mrgreen:

luso
03-12-2016, 21:03
Trzeba trochę przykombinować: wziąć na raty w sklepie (pierwszą rate oni płacą) a później cashback i wychodzi taka cena :) Oczywiście w tej promocji można wziąć tylko 1 artykuł w ten sposób.

mkamelg

Co do wad i zalet 6d to znam je wszystkie teoretycznie bo czytam o nim od kilku miesięcy również i tu na forum dlatego zakup jest w pełni świadomy i przemyślany :) Nawet jeśli zostawie centralny punkt to będę działał jak na starym nikonie który miał ich aż trzy a ja i tak korzystałem ze środkowego. Poza tym chce sam sprawdzić czy moja sztuka będzie odpowiednio popsuta ;)
Ok, ale mnie interesuje tylko jedna rata...ciekawe czy też będzie gratis ;) A mówiąc poważnie rozumiem, że trzeba się udać od marketu osobiście i że to są raty 0% i jest ich 18?

bejzbol
03-12-2016, 21:22
Już spieszę z tłumaczeniem bo byłem dziś u źródła i wszystko już wiem :)

Kupujesz produkty do maks 8100 zł i bierzesz je na minimum 12 rat 0%(możesz na 18,24,36 czy ile tam chcesz ale im mniej tym korzystniej). Niby nie ma żadnych kosztów i ubezpieczenie ponoć też dobrowolne ale żeby nie było tak super to jest opłata za prowadzenie rachunku, która wynosi 7 zł miesięcznie. Oczywiście jeśli zrobisz jak ja czyli kupisz i szybko spłacisz wszystko to zapłacisz te 7 zł za pierwszy miesiąc, a oni spłacają pierwszą ratę :) Oczywiście możesz nabrać sprzętu i za 20 000 zł ale wtedy musisz wziąć więcej rat (są określone progi kwotowe np do 8700 zł powyżej 13 rat) czyli ta pierwsza za którą zapłacą będzie mniejsza więc i zysk mniejszy - po szczegóły odsyłam do regulaminu. Spłacić można wcześniej i nie wiąże się to z żadnymi kosztami. Jeśli nic u nich nie brałeś wcześniej na raty to muszą Cię zweryfikować na podstawie wyciągu z banku - przelew z pracy na Twoje konto, całość ma niby trwać do 30 minut.
Aaa istotna rzecz - towar który chcesz wziąć musi być fizycznie na sklepie, tzn możesz zamówić w necie ale odbiór w sklepie i tam formalności :)

Chcąc wycisnąć maks z tych promo muszę wziąć na siebie puszkę a na żonę szkło, wtedy załapie się i na 1 ratę i na cashback canona.

Wezmę więc ten CANON EF 24-70 mm f/4L IS USM a Tamrona 28-300 mm F/3.5-6.3 Di VC PZD poszukam używki jak cashback zrobi faktycznie back :)
Dziękuję serdecznie za pomoc! Lece studiować regulaminy żebym się gdzieś nie zawirował przy podpisywaniu ^^

mmteam
03-12-2016, 21:26
Jak kupisz 24-70 to dokupienie 28-300 jest średnim pomysłem
Dublujesz zakres na dole a ten tamron żyletą to raczej nie jest. Mialem. Zależnie od przeznaczenia tele i zasobności szukał bym 70-200f4is lub 100-400 ale to już inna historia w zakresie finansów

eleroo
03-12-2016, 22:12
Skoro bierzesz 24-70 to weź lepiej tego Tamrona 70-300 do kompletu. Jest jaśniejszy na długim końcu i to fajne, ostre szkło. Po co dublować ogniskowe i to jeszcze w dużo słabszym wydaniu niż w 24-70? No ale w sumie rób jak chcesz, Twoja kasa :)

Tom77
03-12-2016, 22:25
Już spieszę z tłumaczeniem bo byłem dziś u źródła i wszystko już wiem :)

Kupujesz produkty do maks 8100 zł i bierzesz je na minimum 12 rat 0%(możesz na 18,24,36 czy ile tam chcesz ale im mniej tym korzystniej). Niby nie ma żadnych kosztów i ubezpieczenie ponoć też dobrowolne ale żeby nie było tak super to jest opłata za prowadzenie rachunku, która wynosi 7 zł miesięcznie. Oczywiście jeśli zrobisz jak ja czyli kupisz i szybko spłacisz wszystko to zapłacisz te 7 zł za pierwszy miesiąc, a oni spłacają pierwszą ratę :) Oczywiście możesz nabrać sprzętu i za 20 000 zł ale wtedy musisz wziąć więcej rat (są określone progi kwotowe np do 8700 zł powyżej 13 rat) czyli ta pierwsza za którą zapłacą będzie mniejsza więc i zysk mniejszy - po szczegóły odsyłam do regulaminu. Spłacić można wcześniej i nie wiąże się to z żadnymi kosztami. Jeśli nic u nich nie brałeś wcześniej na raty to muszą Cię zweryfikować na podstawie wyciągu z banku - przelew z pracy na Twoje konto, całość ma niby trwać do 30 minut.
Aaa istotna rzecz - towar który chcesz wziąć musi być fizycznie na sklepie, tzn możesz zamówić w necie ale odbiór w sklepie i tam formalności :)

Chcąc wycisnąć maks z tych promo muszę wziąć na siebie puszkę a na żonę szkło, wtedy załapie się i na 1 ratę i na cashback canona.

Wezmę więc ten CANON EF 24-70 mm f/4L IS USM a Tamrona 28-300 mm F/3.5-6.3 Di VC PZD poszukam używki jak cashback zrobi faktycznie back :)
Dziękuję serdecznie za pomoc! Lece studiować regulaminy żebym się gdzieś nie zawirował przy podpisywaniu ^^

6D, 24-70 i tamron 28-300 ?

r_m
03-12-2016, 22:50
Tamron 70-300 VC USD

bejzbol
03-12-2016, 22:56
Hmm no tak, faktycznie nie pomyślałem o tym że zdubluje ogniskowe :/ Widzę że ten Tamron 70-300 się przewija często i dość zgodni jesteście co do niego, ale czy nie będzie za ciemno przy takiej lunecie? Cena kusząca. Tak jak mówię dłuższy obiektyw mnie nie goni tak bardzo, byleby na wiosnę był :)

salas
03-12-2016, 23:04
z 6d daje radę, chociaż ja Ci pisałem - jak Ci starczy 200mm na ff, to 70-200 4L za 1500zł używane - AF i ostrość miażdży i w tej cenie nic lepszego nie ma.

Tom77
03-12-2016, 23:04
Hmm no tak, faktycznie nie pomyślałem o tym że zdubluje ogniskowe :/ Widzę że ten Tamron 70-300 się przewija często i dość zgodni jesteście co do niego, ale czy nie będzie za ciemno przy takiej lunecie? Cena kusząca. Tak jak mówię dłuższy obiektyw mnie nie goni tak bardzo, byleby na wiosnę był :)

Dublowanie nie jest problemem. Kupujesz FF po to żeby podpiąć po niego 28-300 6,3 ?

eleroo
03-12-2016, 23:15
Bejzbol, ta luneta jest jasniejsza od tej, którą pierwotnie wybrałeś ;) Twoja kaska i kupisz co zechcesz przecież, ale serio ten Tami 70-300 to fajne szkło, bo i ostre i szybkie, do tego leekie i małe na tyle, że spokojnie da sie focić nim z ręki. Z 'ciemnością' w przypadku 6d nie ma takiego problemu, bo jeśli nawet podbijesz nieco iso, to zdjęcie na tym nie straci. Zresztą w tej cenie nic lepszego nie ma po prostu. Canona 70-200 f4 nie polecę, swego czasu przeszły przez moje ręce trzy sztuki i wszystkie były mydlaste na f4 :D Możliwe, że trafiłam trzy jedyne mydlaste sztuki ever. W każdym razie jeśli mam kupować sprzęt, który w pełni otwarty jest mało użyteczny, to wolę taki działkę ciemniejszy, ale za to w pełni sprawdy na każdej przysłonie, 100mm dłuższy i nowy na gwarancji w cenie używki z niewiadomą przeszłością.

bejzbol
03-12-2016, 23:20
Dublowanie nie jest problemem. Kupujesz FF po to żeby podpiąć po niego 28-300 6,3 ?
Aha :) Po prostu od czegoś trzeba zacząć. Najpierw po zmianie systemu przestawie się na podobnych ogniskowych które miałem a z czasem sam wyrobie sobie zdanie jakich długości potrzebuje i wtedy będę brał już wyższą półkę

salas
03-12-2016, 23:26
Bejzbol, ta luneta jest jasniejsza od tej, którą pierwotnie wybrałeś ;) Twoja kaska i kupisz co zechcesz przecież, ale serio ten Tami 70-300 to fajne szkło, bo i ostre i szybkie, do tego leekie i małe na tyle, że spokojnie da sie focić nim z ręki. Z 'ciemnością' w przypadku 6d nie ma takiego problemu, bo jeśli nawet podbijesz nieco iso, to zdjęcie na tym nie straci. Zresztą w tej cenie nic lepszego nie ma po prostu. Canona 70-200 f4 nie polecę, swego czasu przeszły przez moje ręce trzy sztuki i wszystkie były mydlaste na f4 :D Możliwe, że trafiłam trzy jedyne mydlaste sztuki ever. W każdym razie jeśli mam kupować sprzęt, który w pełni otwarty jest mało użyteczny, to wolę taki działkę ciemniejszy, ale za to w pełni sprawdy na każdej przysłonie, 100mm dłuższy i nowy na gwarancji w cenie używki z niewiadomą przeszłością.
Ja mialem tamrona wybieranego z kilku sztuk i kalibrowanego i jak dla mnie jego 300mm pozostawia wiele do zyczenia a od 200mm w dol nie bylo podejscia do 70-200 4L na pelnej dziurze. Sprzedalem tamrona, zostalem z eLka, ale po jakims czasie brakowalo dlugosci i znowu wróciłem do tamrona i znowu marudze w oczekiwaniu na 70-300 nano usm.

eleroo
03-12-2016, 23:35
Hehe, ogólnie ta Ela fajna jest, ale tak od f8, znaczy te trzy, co mi się trafiły. Tamron z kolei za pierwszym razem trafił mi sie dobry (ja ogólnie nigdy nie miałam żadnych problemów ze szkłami Tamrona, ani BF, ani FF, ani żadne inne złe rzeczy sie nie działy), więc wiesz jak jest ;) A może to kwestia tego, że kupując go spodziewałam się kaszany, którą nie da się zdjęć robić (tak gadają w internetach często o nim) a dostałam całkiem spoko szkiełko. Nie twierdzę, że jest idealne, ale za tę kasę to jest cud, miód i taniec do rana.

MagnatYogi
04-12-2016, 00:31

--- Kolejny post ---

Po twojej wypowiedzi jestem pewien 2 rzeczy: Nigdy nie miałeś 6D i Sigmy 24-105 :)

Fascynujące, jak to robisz że wiesz lepiej ode mnie co mam w torbie.

Wróćmy do ostrzenia, może ja nie umiem. Moje stwierdzenie wynika z tego, że gdy ostrze za pomocą wszystkich punktów odsetek błędów jest dużo większy niż gdy używam punktu centralnego i przekadrowuje. Kilka razy zdarzyło się że spartaczyłem ważne zdjęcia w ten sposób, AF na 11 punktach, scena statyczna, światło dzienne a ostrość stracona. Natomiast, na punkcie centralnym nigdy. Wobec tego może nie umiem używać AF, albo w aparacie jest jakiś problem. U was zawsze wszystko jest w porządku na 11 punktach?

luso
04-12-2016, 09:55
Ja mialem tamrona wybieranego z kilku sztuk i kalibrowanego i jak dla mnie jego 300mm pozostawia wiele do zyczenia a od 200mm w dol nie bylo podejscia do 70-200 4L na pelnej dziurze. Sprzedalem tamrona, zostalem z eLka, ale po jakims czasie brakowalo dlugosci i znowu wróciłem do tamrona i znowu marudze w oczekiwaniu na 70-300 nano usm.

Też czekam na ten obiektyw. Ale zaczynam się coraz bardziej obawiać. Wszystko wskazuje na to, że cena będzie znaczne wyższa od odpowiednika produkowanego przez Tamrona. A jakość optyki w nowej "taniej" eLce 24-105mm sądząc po pierwszych testach na pewno nie jest wybitna. Wydaje mi się, że nasza ulubiona firma ostatnio robi świetne obiektywy ale tylko pod warunkiem, że kosztują przynajmniej tyle co ef 16-35 f/2.8 L III. Więc obecnie przypuszczam, że taka "budżetowa" konstrukcja ja ef 70-300mm nano USM może mieć znacznie lepsze osiągi optyczne niż jego poprzednik ale co najwyżej porównywalna z Tamronem 70-300mm VC USD :(

salas
04-12-2016, 10:33

Wróćmy do ostrzenia, może ja nie umiem. Moje stwierdzenie wynika z tego, że gdy ostrze za pomocą wszystkich punktów odsetek błędów jest dużo większy niż gdy używam punktu centralnego i przekadrowuje. Kilka razy zdarzyło się że spartaczyłem ważne zdjęcia w ten sposób, AF na 11 punktach, scena statyczna, światło dzienne a ostrość stracona. Natomiast, na punkcie centralnym nigdy. Wobec tego może nie umiem używać AF, albo w aparacie jest jakiś problem. U was zawsze wszystko jest w porządku na 11 punktach?
No nie umiesz skoro uzywales automatycznego wyboru af [emoji38] i aparat decydowal za Ciebie, to juz lepiej bylo focic z zielonym prostokatem na full auto. Potem sie czyta takie bzdury o 6d i jakies lapsy to powtarzaja w kolko

kmeg
04-12-2016, 11:39
Mój typ to jednak sprawdzone i bardzo uniwersalne C24-105 I a potem C70-200/4 jeśli ma być budzetowo z zachowaniem relacji jakość/cena.

mmteam
04-12-2016, 11:48
Mój typ to jednak sprawdzone i bardzo uniwersalne C24-105 I a potem C70-200/4 jeśli ma być budzetowo z zachowaniem relacji jakość/cena.
Popieram
24 105 na 6d spisuje się wyśmienicie

MC_
04-12-2016, 12:19
Zgadzam sie.

jaś
04-12-2016, 13:14
Hehe, ogólnie ta Ela fajna jest, ale tak od f8, znaczy te trzy, co mi się trafiły. Tamron z kolei za pierwszym razem trafił mi sie dobry (ja ogólnie nigdy nie miałam żadnych problemów ze szkłami Tamrona, ani BF, ani FF, ani żadne inne złe rzeczy sie nie działy), więc wiesz jak jest ;) A może to kwestia tego, że kupując go spodziewałam się kaszany, którą nie da się zdjęć robić (tak gadają w internetach często o nim) a dostałam całkiem spoko szkiełko. Nie twierdzę, że jest idealne, ale za tę kasę to jest cud, miód i taniec do rana.

miałem obie 70-200 /4 i 70-200 /4 IS obie fajne pierwsza dodatkowo tania jak barszcz jak na elke, obie dawały ostry obrazek na f4 przy wersji bez isa TRZEBA pamiętać o czasach i o najcześciej zbyt optymistycznym mniemamniu o stabilności własnego uchwytu, przy wesji z isem NIE TRZEBA pamietać o czasach i można mieć optymistyczne mniemanie o stabilności własnego uchwytu.
Te elki nie są "używalne" od f4, nie dają "akceptowalnej ostrości" od f4 (tak często opisywane są szkłą których obrazek na pełnym otworze jest po prostu kiepski i jak widzę taki opis to jest to dla mnie sygnał że szkło trzeba omijać :mrgreen: szerokim łukiem) - obie te elki 70-200 /4 i ta /4 IS są PO PROSTU OSTRE na f4 czyli na pełnych otworach, ostrość jest taka że owe mityczne "akceptowalne" stałoogniskowe obiektywy (nie będe pisał które żeby nie wywoływać niepotrzebnej polemiki) dają gorszy obrazek na swoich pełnych otworach czy nawet przykmięte o działkę - to tyle moich osobistych doświadczeń - wersja z isem jest oczywiście również odrobinę lepsza optycznie.

--- Kolejny post ---

potwierdzam najprawdopodobniej nie umiesz używać AF

No nie umiesz skoro uzywales automatycznego wyboru af [emoji38] i aparat decydowal za Ciebie, to juz lepiej bylo focic z zielonym prostokatem na full auto. Potem sie czyta takie bzdury o 6d i jakies lapsy to powtarzaja w kolko

+1 jeśli [MagnatYogi] pozwalasz korpusowi wybrać co ma byc ostre to po prostu wybiera :mrgreen: kup jakiegoś kompakta z LV i rozpoznawaniem twarzy albo nawet rozpoznawaniem oka jest szansa że będzie ostro - oczywiście bez takiej separacji tła jak na ff i pewnie nie tak ostro :mrgreen: ale przy takim jak opisany stylu fotografowania się sprawdzi.

mmteam
04-12-2016, 13:15
70-200 F4 IS jest mega ostry
Kupiłem po 55-250 i szczena opadła. Crop był o niebo lepszy niż 250 z tego poprzedniego.

Problem z zoom to taki ze trzeba się określic do czego ma sluzyc. Bo jak np do sportu to i 300 czesto będzie za mało.
Jak do ptaszorow 400 często nie starcza.

pan.kolega
04-12-2016, 13:24
U was zawsze wszystko jest w porządku na 11 punktach?

Pamiętam jak testowałem ostrzenie na wszystkich 9 punktach w 20d w roku 2004. Nie podobało mi się i od 12 lat nie próbowałem. 8-)

Może niesłusznie się uprzedziłem, bo podobno taki automat może być użyteczny. Od tego czasu ostrzyłem zwykle jednym punktem, najczęściej centralnym, ale potem częściej bocznymi i nie zawodzą mnie.

eleroo
04-12-2016, 19:48
Widzisz Jaś, a mi się trzy Ele kijowe trafiły. :/ To było mydło mydło - softfocus tak zwany, nie żadne poruszenia, bo zdjęcie było ostre, ale takie rozmemłane, przy f8 problem znikał. Za każdym razem przyjęto zwrot, więc sądzę, że sprzedawcy byli świadomi tych wad. Czwarty raz nie próbowałam kupować :D Wersje z isem trochę używałam, bo czasem ją pożyczam i rzeczywiście jest świetna, ale do bezisowych nie miałam szczęścia. Mówię, trzy felerne sztuki ever i wszystkie u mnie ;) Zła byłam podwójnie, bo wszyscy sie rozpływają nad tymi szkłami a tu taki klops i jeszcze tyle zawracania głowy ze zwrotami i całą resztą. Nie znaczy to, że to szkło jest do bani, ja mam po prostu z nim złe doświadczenia i tyle. Z kolei Tami trafił mi się bardzo fajny i polubiłam go bardzo, jako budżetowy telezoom jest imo świetny i nie kończy się na 200 mm ;)

Tom77
04-12-2016, 21:06
Widzisz Jaś, a mi się trzy Ele kijowe trafiły. :/ To było mydło mydło - softfocus tak zwany, nie żadne poruszenia, bo zdjęcie było ostre, ale takie rozmemłane, przy f8 problem znikał. Za każdym razem przyjęto zwrot, więc sądzę, że sprzedawcy byli świadomi tych wad. Czwarty raz nie próbowałam kupować :D Wersje z isem trochę używałam, bo czasem ją pożyczam i rzeczywiście jest świetna, ale do bezisowych nie miałam szczęścia. Mówię, trzy felerne sztuki ever i wszystkie u mnie ;) Zła byłam podwójnie, bo wszyscy sie rozpływają nad tymi szkłami a tu taki klops i jeszcze tyle zawracania głowy ze zwrotami i całą resztą. Nie znaczy to, że to szkło jest do bani, ja mam po prostu z nim złe doświadczenia i tyle. Z kolei Tami trafił mi się bardzo fajny i polubiłam go bardzo, jako budżetowy telezoom jest imo świetny i nie kończy się na 200 mm ;)

Jeżeli komuś trafiają się 3 sztuki tych szkieł felerne to coś jest nie tak albo z tobą albo z miejscem i ceną za jakie były kupowane. Kilka razy wracałem do 70-200 i nigdy się nie zawiodłem. Felerną IS trafiłem z rynku wtórnego.

pan.kolega
05-12-2016, 09:53
A ja mam widocznie szczęście, bo jeszcze nie nabyłem ani jednego szkła, które uznałbym za nieostry egzemplarz.
Fakt, że używane kupowałem tylko pleśniaki (i też mi nie mydlą) i nie mam żadnych kundelków. Niecelny AF się zdarzał, ale felerna optyka mnie omijała dotąd.

michalab
05-12-2016, 10:39
C24-105 jako jedyne szkło spoko, ale do pary z c70-200f4 lepiej będzie pasował C17-40f4.

--- Kolejny post ---

A ja mam widocznie szczęście, bo jeszcze nie nabyłem ani jednego szkła, które uznałbym za nieostry egzemplarz.
Fakt, że używane kupowałem tylko pleśniaki (i też mi nie mydlą) i nie mam żadnych kundelków. Niecelny AF się zdarzał, ale felerna optyka mnie omijała dotąd.
Ja podobnie, choć głównie kupowałem szkła używane, a C70-200/f4 kupowałem i sprzedawałem chyba 4 razy (gdy chciałem go zabrać na wyjazd, na co dzień mi nie potrzebny).

bejzbol
06-12-2016, 16:07
https://canon-board.info/imgimported/2016/12/9a3bb99d054ecd4d3f4fa13a53822c21-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161206/9a3bb99d054ecd4d3f4fa13a53822c21.jpg)

No to pierwsza połowa jest już w domu :-) oczywiście przez raty przebrnąłem choć w pierwszym wniosku pani z dobrego serca podokladala od siebie ubezpieczenie kredytu, ubezpieczenie sprzętu domowego (sic!) i usługę premium obsługi konta... Nawet nie wiem co to, całość dodatkowo 100 zł na całym kredycie. Na szczęście wszystko dało się wyłączyć z umowy mimo że pani twierdziła iż bank ją wtedy odrzuci ;-) tu jest lekcja żeby zawsze czytać co podkładają.

Co do zakupów w mm jestem zadowolony, w gratisie dorzucili mi jeszcze kartę sandiska 32 gb. Mimo usilnego przekonywania do zakupu rozszerzonej gwarancji z tego też podziękowalem, choć biłem się z myślami długo - dopiero owu ubezpieczenia ostudziły emocje, bo bardzo dużo tam wyłączeń.

Jutro jadę po szkło i biorę się za testowanie :-) ciekawe czy coś jeszcze wydębie od nich... Może torbę choć dorzuca.
Dziękuję wszystkim za pomoc i będę zasięgał kolejnych rad już niedługo ;-)

P. S.
Macie jakieś typy w czym nosić wygodnie i bezpiecznie ten sprzęt? Preferuje torbę na ramię która pomieści dwa obiektywy i korpus 6d. Nie zadaje pytania w innym temacie bo czytający ten wiedzą co kupuje i jak zamierzam eksploatować :-)

MagnatYogi
06-12-2016, 18:31
Pogratulować nowej puszki:)

Wrócę do ostrzenia. Zapewne nie umiem używać AF, poprzednią technologią jakiej używałem do ostrzenia był klin dalmetryczny. Panowie śmieszkowie z poprzednich postów mam do was pytanie.
Sytuacja zdjęciowa: 3 osoby, 4-5m przed aparatem, tło w nieskończonośći, przysłona 5,6.
AF 11pkt (zaświecia 3pkty) - ostrość chybiona, AF centralny - ostrość trafiona. AF 11pkt nie ma za bardzo możliwości wyboru bliższego obiektu. Dlaczego tak się dzieje skoro boczne punkty są w porządku?

grzegorzg
18-12-2016, 21:49
Chciałem się spytać czy promocja jest jeszcze aktualna?

tomfoot
18-12-2016, 23:49
Chciałem się spytać czy promocja jest jeszcze aktualna?

Nie krępuj się. Zapytaj.

bejzbol
19-12-2016, 00:56
Nie, tylko do 8.12

bejzbol
13-02-2017, 14:31
Odkopie swój stary temacik bo jest w nim wszystko żeby się zorientować w mojej sytuacji :-)
Foce sobie już 6d + 24-70L f4 is i jestem zachwycony choć czasem iso mi sie delikatnie zbyt podnosi czyli że mi czasem za ciemno. Teraz po odzyskaniu wszystkich cashbacków pojawiły się fundusze na coś dłuższego. Wybór padł juz wcześniej na 70-200 L tylko pozostała kwestia wersji. Doradzcie prosze która opcja jest najlepsza dla mnie:
1. Nowa 70-200 f4 bez is
2. Uzywana 70-200 f4 is
3. Używana 70-200 f2.8 bez is

Widzicie że cenowo jest w miare rozsądnych widełkach cenowych. Nie chcę wydawać wiecej narazie bo w najblizszych czasach chce jeszcze dodać jakąś szerszą elke chyba 16-24? (nie pamiętam już).
Później kolejne trzy to będą jasne stałki pod wesela prawdopodobnie 24, 35 i 50/80 mm.
Tak więc ponownie proszę o pomoc i liczę na Was ;-)

michalab
13-02-2017, 14:34
używana 70-200 f4 bez is?

bejzbol
13-02-2017, 14:46
Najtańsza opcja ale boje sie że mi ręka zadrży nieraz i że ciemno będzie :-) skłaniam sie bardziej ku 2.8 is

michalab
13-02-2017, 14:56
W drugą stronę, też dobrze.

W każdym razie moim zdaniem rozważanie f4 is używanej a f4 bez is nowej, to bez sensu wybór, jest sens porównywać cenowo oba używane, albo oba nowe. Chyba że chcesz po prostu wydać konkretną kwotę.

bejzbol
13-02-2017, 15:13
Nie no cenowo nie porównuje bo wiadomo jaka jest różnica bardziej chodzi mi o to czy będzie mi się tak samo łatwo robiło fotki 2.8 bez is czy 4.0 z is. Ta pierwsza opcja to tylko dlatego że nowa to nowa :-)

mkkaczy
13-02-2017, 16:07
70-200/4 miałem i to bardzo fajne szkiełko. Zwłaszcza na wyjazdy do kompletu z UWA. Jeśli jednak w f/4 dostrzegasz że jest za ciemno, a i tak masz zamiar posiadać stałki, to kupił bym 135/2L. F2.8 a f/4 różnica oczywiście jest, ale nie tak duża jak f/2 a f/4. Tym bardziej że ta eLka jest wręcz stworzona do używania na pełnym otworze.

salas
13-02-2017, 16:27
ale liczysz, że podejmiemy za Ciebie decyzję? to powinna być TWOJA, ŚWIADOMA DECYZJA.
70-200 4 bez IS - super szkło, ostre, szybkie, brak is i trzeba trzymać bezpieczne czasy. Ja sprzedałem, bo miałem dużo poruszonych.
70-200 4 z IS - super szkło, JESZCZE BARDZIEJ OSTRE, szybkie, IS WYDAJNY jest ok, ale praktycznie w tej samej cenie masz 2.8 bez IS.
70-200 2.8 bez IS - super szkło, imo na 2.8 trochę miękkie, szybkie, CIĘŻKIE (prawie 2x cięższe niż 4L bez is)
Jako szkło uniwersalne, na wycieczki jakieś itd wolałbym zdecydowanie 4 IS zamist 2.8 bez IS. Bardziej kompaktowe i IS robi różnicę. Chyba, że dużo focisz ze statywu to wtedy bym nawet nie dokładał do IS tylko kupił 4 bez IS + jakąś stałeczkę dodatkowo.

bejzbol
13-02-2017, 20:23
Chce podjąć świadomą decyzję ale wole poradzić się osób które znają te obiektywy i robili nimi zdjęcia bo jak widzicie szukam konkretnej ogniskowej konkretnego producenta, kwestia jest tylko wersji. Niestety nie mam jak sobie potestować ich wszystkich.
Co do 135/2L to odpada w przedbiegach. Muszę mieć 70-200 z racji wojskowej reporterki którą się lubuje stąd też pancerność elek jest pożądana, a w czasie ćwiczeń nie ma miejsca i czasu na przybliżanie się i odchodzenie bo akcja jest z reguły wartka.
Salas - szybkie fotki z większych odległości raczej na zewnątrz, statyw nie ma prawa bytu ale już waga mi nie przeszkadza, bo będę miał ze sobą tylko 6d i 2 obiektywy. Jakie czasy da się osiągać przy 200 mm z ręki w 4 bez IS żeby nie były poruszone? Oczywiście tak pi razy oko. W sumie to walka się toczy tylko między tym 2.8 bez IS i 4 z IS.

aptur
13-02-2017, 20:57
Bierz najjaśniejsze szkło na jakie ciebie stać. O ile oczywiście waga i wielkość nie ma znaczenia.

salas
13-02-2017, 21:19
Chce podjąć świadomą decyzję ale wole poradzić się osób które znają te obiektywy i robili nimi zdjęcia bo jak widzicie szukam konkretnej ogniskowej konkretnego producenta, kwestia jest tylko wersji. Niestety nie mam jak sobie potestować ich wszystkich.
Co do 135/2L to odpada w przedbiegach. Muszę mieć 70-200 z racji wojskowej reporterki którą się lubuje stąd też pancerność elek jest pożądana, a w czasie ćwiczeń nie ma miejsca i czasu na przybliżanie się i odchodzenie bo akcja jest z reguły wartka.
Salas - szybkie fotki z większych odległości raczej na zewnątrz, statyw nie ma prawa bytu ale już waga mi nie przeszkadza, bo będę miał ze sobą tylko 6d i 2 obiektywy. Jakie czasy da się osiągać przy 200 mm z ręki w 4 bez IS żeby nie były poruszone? Oczywiście tak pi razy oko. W sumie to walka się toczy tylko między tym 2.8 bez IS i 4 z IS.

to już zależy od ręki ja nawet robiłem poruszone przy 1/400 który niby jest bezpiecznym czasem :D
do takich zastosowań 2.8 bez is będzie spoko ;) jak masz pewną rękę to będziesz spokojnie trzymał 1/200

tomcio.13
13-02-2017, 21:26
Ja od siebie mogę dodać tyle, że najpierw było 70-200 4 następnie tamron 70-300 vc usd (z sentymentu jest do dzisiaj ale idzie pod młotek) wszystkim zachwiał zakup 70-200 2.8. Nie odpinam w zasadzie od body.

jaś
13-02-2017, 21:35
daleki jestem od doradzania ale miałem obie /4
i moim zdaniem używany 70-200 4LIS jest wart swojej ceny, te (z IS i bez IS) szkła trochę się różnią - inaczej flarują, inaczej oddychają :) chociaż to trudno stwierdzić to mz LIS oddycha mniej, LIS jest lepsza optycznie, jeśli focisz głównie z ręki to raczej LIS, co do wersji 2.8 to sporo fociłem wersją z IS - fantastyczne szkło. Ale z drugiej strony jeśli chcesz tylko wypróbować to używki /4 bez is są tanie jak barszcz i to pewnie jest najlepsza opcja jak już ktoś zauważył w pierwszym poście.

michalab
14-02-2017, 08:04
a w czasie ćwiczeń nie ma miejsca i czasu na przybliżanie się i odchodzenie bo akcja jest z reguły wartka.
Jeśli akcja jest wartka to IS może dać niewiele lub nic. 6D + 135L zapewne da dużą możliwość cropowania, ryzykuję stwierdzenie, że 135L przymknięte do f4 i wycropowane do kąta dawanego przez 200mm da podobną szczegółowość co 70-200f4 @ 200mm, bez wycropowania. A w mniej sprzyjających warunkach f2 pozwoli zamrozić akcję.

luso
14-02-2017, 09:48
Może warto chwilę poczekać na uszczelnionego T70-200 f/2.8 G2. Jak nie chcesz szkieł z poza systemu to może ta premiera chociaż trochę obniży cenę ciemniejszych i używanych szkieł C.

bejzbol
15-02-2017, 00:44
No to się utwierdziłem w przekonaniu co do 2.8 bez IS. Kiedy premiera sklepowa tego tamrona? Choć nie chce mi się wierzyć żeby przy dzisiejszych kursach walut narobił jakiegoś zamieszania wśród używanych elek, które tak naprawdę teraz nie są jakoś wygórowanie wycenione.

salas
15-02-2017, 11:28
No to się utwierdziłem w przekonaniu co do 2.8 bez IS. Kiedy premiera sklepowa tego tamrona? Choć nie chce mi się wierzyć żeby przy dzisiejszych kursach walut narobił jakiegoś zamieszania wśród używanych elek, które tak naprawdę teraz nie są jakoś wygórowanie wycenione.

ja bym nie czekał, bo tak jak mówisz, wątpię żeby premiera nowego tamrona miala wpływ na używane canony, one od lat trzymają ceny.
Powodzenia w zakupie!

bejzbol
15-02-2017, 11:36
To będzie mój pierwszy zakup używanego obiektywu, jakieś wskazówki na co zwrócić uwagę poza oczywistymi uszkodzeniami widocznymi gołym okiem?

Adam71
15-02-2017, 12:07
Jak L-ka to data produkcji jest bardzo ważna .

aptur
15-02-2017, 13:47
Jak L-ka to data produkcji jest bardzo ważna .

Znaczy coś poprawili na przestrzeni lat? Serio pytam bo nie wiem.

mkamelg
18-02-2017, 20:51
To będzie mój pierwszy zakup używanego obiektywu, jakieś wskazówki na co zwrócić uwagę poza oczywistymi uszkodzeniami widocznymi gołym okiem?

Na co zwrócić uwagę? Na ilość posiadanych pieniędzy odłożonych na ewentualną naprawę. Im droższy obiektyw tym droższa jego naprawa Ile kosztuje naprawa sprzętu foto. | Maciej Chyra - fotografia w moim wydaniu i to, co kręci się wokół niej (http://blog.dimgs.com/2014/12/ile-kosztuje-naprawa-sprzetu-foto/)

O tym co się najczęściej psuje w takim EF 70-200 mm f/2.8L USM dowiesz się tutaj https://pl-pl.facebook.com/FototechSerwis/posts/709165865810200

Tom77
19-02-2017, 20:02

Zwróć uwagę na :
-zuzycie elemntów plastikowych, napisów
-rysy na szkłach
-stan bagnetu
-stan pierścienia pod oslonę przeciwsłoneczną
-ostrość obiektywu na wszystkich przesłonach
-szybkość ostrzenia
-celność ostrzenia
-ślady zapiaszczenia
-ślady zawilgocenia/zamoczenia
-czystośc soczewek, paprochy
-uszkodzenia powłok na soczewkach
-sprawdż jak działa silnik AF

oczywiście ważna jest tez data produkcji i to w jaki sposób był obiektyw używany, dobrze jak ma udokumentowaną historię i oryginalne akcesoria, opakowanie, dobrze jak jest od pierwszego własciciela

raq
20-02-2017, 22:55
kup obiektyw wysyłkowo od firmy, będziesz miał 14 dni na zwrot

duuchuu
03-03-2017, 10:17
Witam

Ostatnio przerzuciłem się z Sony a500 na Canona 6D. I mam pytanie czy jest jakiś adapter, który mogę podłączyć do Canona i korzystać ze szkieł Sony? Chodzi mi o nazwę lub model Najbardziej mi zależy na Samyangu 8mm fisheye. Z góry dzięki z pomoc

P.S. Jeśli w złym wątku zadałem pytanie to przepraszam, ale nie wiedziałem w którym temacie je zadać.

zdebik
03-03-2017, 11:03
Witam

Ostatnio przerzuciłem się z Sony a500 na Canona 6D. I mam pytanie czy jest jakiś adapter, który mogę podłączyć do Canona i korzystać ze szkieł Sony? Chodzi mi o nazwę lub model Najbardziej mi zależy na Samyangu 8mm fisheye. Z góry dzięki z pomoc

P.S. Jeśli w złym wątku zadałem pytanie to przepraszam, ale nie wiedziałem w którym temacie je zadać.
http://photo.stackexchange.com/questions/22869/why-i-cant-find-an-a-mount-to-canon-ef-adapter

r_m
03-03-2017, 12:57
Samyang 8mm nie pokryje obrazem całej klatki 6d.