Zobacz pełną wersję : IS vs STM
Witam Szanownych Forumowiczów.
Mam pytanie:
Czy jest różnica w optyce i w szybkości AF pomiędzy IS a STM obiektywu 50-250?
Chcę kupić dla córy dłuższe tele i się zastanawiam, bo IS jest tańsze i miałaby do tego 50/1,8.
Tylko, że stm (bez filmowania, body 100d) jest nowszą konstrukcją.
Pozdrawiam
Przede wszystkim mylisz pojęcia: IS to stabilizacja optyczna, STM to jeden z rodzajów napędów stosowanych w obiektywach Canona.
STM też może być IS (w przypadku 55-250 tak właśnie jest).
--- Kolejny post ---
Posądzam jednak, że chodzi Ci o pierwsze dwie wersje szkła, które nie miały napędu STM. Wersja STM na pewno będzie znacznie szybsza, optycznie też podobno trochę lepsza.
Lepiej kupic stmy i 55-250 i 50 1.8, odpusc starsze wersje
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Dzięki Panowie.
Właśnie chodziło mi o te starsze wersje bez STM-a z IS nawet II
Dobra tyle w temacie.
Dzięki
Mam 50II i 55-250STM, a kiedyś miałem 550-250ISII. Kultura pracy STM jest nieporównywalnie większa, celność AF o wiele lepsza, wszystko działa szybko i cicho. W stosunku do starszych wersji w obiektywach STM jest także nieco lepsza optyka. Zdecydowanie warto dopłacić.
Suchy
Dzięki, to lubię, rzeczową odpowiedź!!!
Dzięki będzie z STM.
Dzięki kupiłem 55-250STM, powiem, że jestem pod miłym wrażeniem pracy tego obiektywu :)
Teraz czas na 50/1,8 czy także z stm, czy już starszą wersję (tańsza).
Są jeszcze 50/1,4 FD (ale tu potrzebna chyba przejściówka) i teraz nie wiem co kupić.
Pozdrawiam
Element7th
09-12-2016, 21:12
... i teraz nie wiem co kupić.
50 1.8 STM. O starszej wersji zapomnij.
Teraz czas na 50/1,8 czy także z stm, czy już starszą wersję (tańsza).
STM, ale nie dlatego, że jest "STM", tylko jest lepsza od 50/1.8 II (tego tańszego), a różnica w cenie jest niewielka.
Witajcie Pany :)
Mam mały problem, zaktualizowałem canona 100d do v 1.01, obiektyw 55-250 stm w v 1.03,
aparat widzi obiektyw, ale w korekcji abarracji obiektywu jest "dane korekcji niedostępne"
w rawach to pal licho, ale w jpg to już widać winietkę.
pozdrawiam
Musisz podłączyć go do kompa ( 100D ) i przez program EOS Utility dodać go do listy ( 55-250 STM).
Dzięki za odzew, tylko wytłumacz jak to zrobić dla czereśniaka :)
Z płyty wgrałem tylko Eos utility
Dobra ogarnąłem, tylko, że nie ma stm na liści, jest is, czy to samo?
Dobra aktualizuje Utility zobaczym , dzięki :)
--- Kolejny post ---
Wszystko już gra.
Podziękował Adam71 :)
--- Kolejny post ---
Kurde trochę dziwna zagrywka, córa i inny nieświadomy użytkownik,
by przyjęli to - że tak ma być,
mnie zastanowiła ta winieta w jpg w jej fotach.
Pozdrawiam
Witajcie
Panowie jeszcze jeden dylemat mam, nie będę zakładał nowego wątku, aby nie śmiecić,
mianowicie uzbierałem małą sumkę i się zastanawiam nad kupnem:
- Canon 10-18 stm i 50/1,8 stm nówki
czy
- Canon EF-S 15-85mm f3.5-5.6 IS USM używkę
którą opcję byście polecili?
Wiem, trochę chaos, ale staram się jak najmniej obiektywów kolekcjonować.
W posiadaniu mamy już 18-55 stm i 55-250 stm, kita chyba pogonię.
pozdrawiam
Jak Ci ten zakres z 18-55 nie pasuje to zdecydowanie 10-18 + 55-250 i jasna staleczka jako uzupelnienie (50 1.8 stm)
RobertON
01-03-2017, 23:03
Canon EF-S 15-85mm f3.5-5.6 IS USM używkę
15-85 to jest najlepszy obiektyw do cropa - uniwersalny wycieczkowiec.
Do tego 50 STM plus 55-250 na specjalne okazje i nie masz wielkiej kolekcji.
RobertON salas dzięki, i jestem w punkcie wyjścia :)
Może więcej, fotografia przyrodnicza, widoczki, zwierzaki, owady.
Tak patrzę i większość fotek robię tele 55-250,
czasem do widoczków przydaje się szeroki kąt, i tu 10-18 byłby ok,
ale znowu potem trzeba posiłkować się np kitem,
15-85, to 15 na cropie 1,6 daje 24 mm, w sumie jest już szeroko i później już zakres do 85,
więc uniwersalniej, na upartego to raynoxa można zapiąć do ala makro.
No stałka też musi być, chociaż mam Heliosa, ale na canonie trochę ciężko ostrzyć.
Chyba jednak pójdę w uniwersalność i minimalizm i będzie 15-85,
czytałem dość dobre opinie o tym szkle.
Na co zwrócić uwagę kupując używkę ?
Wiem, że jestem stary i marudzę, ale w chacie się nie przelewa i chciałbym dobrze wydać pieniążki.
Pozdrawiam
24mm to nie jest zbyt szeroko.
Na Twoim miejscu poszukałbym jakiegoś miejsca, w którym mógłbyś założyć do aparatu jakikolwiek obiektyw z zakresu od 10mm i obejmującego 15mm (Canon 10-18, 10-22, Sigmy "od 10"). Nie chodzi o porównanie 15-85 z 10-18, ale o zobaczenie "własnoocznie", jaka jest różnica kąta widzenia między 10 i 15.
Uniwersalność jest fajna, ale zawsze mamy ja jakimś kosztem.
Makro - do lekkich obiektywów moga wystarczyć plastikowe pierścienie z przeniesieniem automatyki, ale jak masz Heliosa i możesz go podłączyć, to nawet pierścienie M42 za 20zł, ale o małym zestawie i uniwersalności całego, pełnego zestawu, to można zapomnieć.
RobertON
02-03-2017, 11:38
".. fotografia przyrodnicza, widoczki, zwierzaki, owady"
To wcale nie małe wymagania -widoczki, znakomicie sprawdzi się 15-85 najlepszy do tego celu na cropie;
Przyrodnicza - tutaj to zawsze szkło za krótkie i za ciemne, ale jakie zwierzaki ? 300-400 mm bywa za krótko;
Owady (też przyroda) - do tego najłatwiej zrobić macro z Heliosa albo innego szkła M42
porady na makropasja.pl ⢠Strona główna (http://www.makropasja.pl)
Dla Ciebie najlepszy 15-85 a ja bym tego w życiu nie kupil. Dla mnie widoczki to uwa i tele a srodkowy zakres bezuzyteczny. Dlatego wole dymac z dwoma szklami niz z jednym ktore jest w miare szerokie i w miare dlugie. A noszenie 15-85 i 55-250 dla mnie nieuzasadnione zwlaszcza jak mu zakres z 18-55 nie pasi i chce sprzedac.
Imo tak jak napisal kolega wyzej. Wepnij sobie w aparat prawdziwe UWA i zobacz na wlasne oczy o czym mowimy. To jest inne spojrzenie na swiat.
Mechanicznie i pod względem uniwersalności (zakres ogniskowych) 15-85 jest lepszy niż kit STM ale optycznie (światło, aberracje, ostrość, zniekształcenia, winietowanie) to dokładnie to samo, więc na jakości zdjęć nie zyskasz po zmianie. Ekwiwalent 24mm też nie jest taki szeroki. Moim zdaniem lepiej kup 10-18STM i ciesz się pełnym zakresem 10-250mm. Ujęcia krajobrazu na 10mm są suuuper ;-) Szerokość wciąga ;-)
Moje doświadczenia są podobne do Salasa. Dużo chodzę po górach albo jeżdżę rowerem po lasach czy włóczę się po mieście i albo potrzebny jest naprawdę szeroki kąt 10-12mm, albo tele 200-300mm. Cała reszta to max. 10% wszystkich zdjęć. Można nic nie mieć albo wystarczy mały i lekki kit.
15-85USM to świetny wybór ale pod jednym warunkiem - że wybierasz się na focenie tylko z jednym obiektywem. W przypadku gdy masz kilka szkieł i nie boisz się przepinek 15-85 staje się sporym klocem rzadko używanym.
Bardzo dziękuje Panowie za Wasze uwagi.
Po przemyśleniu jednak zostanę przy pierwotnym założeniu i kupię 10-18 i 50,
zostawię 55-250, a 18-55 sprzedam, rzadko używany był.
Te 3 obiektywy powinny zaspokoić potrzeby.
Na rowerek w teren 10-18 i tele, stałka okazjonalnie dla bokehu.
Fotografuję dość długo, ale zawsze ograniczają mnie fundusze, niestety,
marzeniem jest 90 tamrona makro i tele 100-400, ale na razie poza zakresem kasy.
Pozdrawiam i dzięki za włożony trud.
marzeniem jest 90 tamrona makro
Spokojnie obserwuj aukcje w poszukiwaniu starego, plastikowego, wyglądającego gorzej niż "kit" Canona obiektywu Cosina/Soligor/Vivitar (i pewnie kilka innych nadruków firmowych) 100/3.5, w komplecie z oryginalną soczewką (bez soczewki skala 1:2, z soczewką 1:1) http://www.canon-board.info/obiektywy-21/cosina-100-mm-f-3-5-macro-93746/
Nie pojawia się często, a jak już się trafi, czasem ma zachęcającą cenę.