Zobacz pełną wersję : ZR22W czy ZR2240W?
Witam. Zakupiłem monitor HP ZR22W, ale ma on dość ciepłą biel co w sumie trochę mi przeszkadza, natomiast widziałem, obok monitor ZR2240W i tam biel była idealnie biała. Co sądzicie o tym drugim modelu? Z tego co wiem jest on nowszy i posiada matrcye LED, lecz oba to IPS. Znalazłem starą listę monitorów do obróbki zdjęć i był tam model ZR22W dlaczego więc nie było tam młodszego brata?
Kalibrowałeś ten monitor, coś już ustawiłeś?
Cudów się na nim nie uzyska ale biel można sobie ustawić.
Kalibrowałeś ten monitor, coś już ustawiłeś?
Cudów się na nim nie uzyska ale biel można sobie ustawić.
Jeszcze nie kalibrowalem. Ogólnie z kolorów jestem mega zadowolony jedynie przeszkadza mi ta żółta biel oraz ogólnie jakby za dużo żółtego, ale reszta kolorów bajka jak dla mnie ;)
Jak mogę sam ustawić biel?
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Jeszcze nie kalibrowalem. Ogólnie z kolorów jestem mega zadowolony jedynie przeszkadza mi ta żółta biel oraz ogólnie jakby za dużo żółtego, ale reszta kolorów bajka jak dla mnie ;)
Jak mogę sam ustawić biel?
Najprościej to wchodzisz do menu ekranowego (zakładka Color) - masz predefiniowane 3 temperatury barwowe oraz jedną definiowaną przez użytkownika. Na początek wybierz barwę chłodniejszą: 5000K jest ciepła(żółta), 6500K średnia a 9300K zimna (niebieska).
nie no takie ustawienia to mam na 6500,ale ta biel nie wydaje mi się idealnie biała w porównaniu do kartki papieru.
To jednak potrzebna kalibracja.
Moja żona ma ZR24W. Po kalibracji daje całkiem przyzwoity obrazek.
Ręczne ustawienie bieli za pomocą suwaków RGB jest chyba niewykonalne "na oko".
nie no takie ustawienia to mam na 6500,ale ta biel nie wydaje mi się idealnie biała w porównaniu do kartki papieru.
Głupie pytanie: co oświetla tą kartkę papieru?
mi się ogólnie teraz podobają kolory;) w porównaniu do miejsc laptopa bez IPS tutaj jest bajka, wszystko mega wyraźne pod każdym kątem, czerń idealna, nic w oczy nie razi jedynie ta biel mnie troche martwi, ale to za jakiś czas oddam na kalibracje ;) a może mógłbyś zdradzić żony ustawienia w monitorze? zobaczyłem czy coś się polepszy albo pogorszy
a może mógłbyś zdradzić żony ustawienia w monitorze? zobaczyłem czy coś się polepszy albo pogorszy
Plik *.icc utworzony w wyniku kalibracji steruje z komputera wyświetlaniem każdej barwy z osobna. Ustawienia w menu monitora nie są więc miarodajne.
Plik *.icc utworzony w wyniku kalibracji steruje z komputera wyświetlaniem każdej barwy z osobna. Ustawienia w menu monitora nie są więc miarodajne.
orientujesz się czy w tym monitorze można sprawdzić ile godzin pracował?