Zobacz pełną wersję : Bezprzewodowe wyzwolenie lampy YN600EX-RT
Witam serdecznie. Posiadam body Canon 60D dodatkowo do tego lampę YN600EX-RT sterownik yn622c-tx i wyzwalacz yn622cII. Chciałbym dowiedzieć się czy jest mozliwość wyzwolenia lampy na statywie bez podłączenia wyzwalacza, który chcę podpiąć do lampy studyjnej ? Sterownik oczywiście podpięty do body.
Kup sobie st-e3-rt lub jego klona yn.
Lampa reaguje na błysk sterujący z 60d, tylko trzeba odpowiednio poustawiać w lampie i aparacie
A mógłbyś rozwinąć trochę wypowiedź? W jakim trybie ustawiać?
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Zajrzyj tutaj bo nie chce mi się wszystkiego przepisywać drugi raz :)
W wątku jest dodatkowo lampa Canon 430, ale to nie ma znaczenia.
Ważne,ze Canon 60d i YN 600 EX-RT działa w ttl i dopóki się widzą to się rozumieją ;)
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/yn600ex-rt-i-canon-430-ex-102037/
Zajrzyj tutaj bo nie chce mi się wszystkiego przepisywać drugi raz :)
W wątku jest dodatkowo lampa Canon 430, ale to nie ma znaczenia.
Ważne,ze Canon 60d i YN 600 EX-RT działa w ttl i dopóki się widzą to się rozumieją ;)
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/yn600ex-rt-i-canon-430-ex-102037/
Zrobiłem tak jak opisywałeś, ale nie rozwiązuje to dalej mojego problemu... Nie mogę wyzwalać lampą wbudowaną ponieważ na stopce aparatu podłączony mam sterownik YN bez którego nie wyzwole lampy studyjnej (powerlux vl-400) do której mam podpięty odbiornik YN. Potrzebuję, żeby automatycznie wyzwolić zarówno reporterską 600ex-rt jak i studyjną. Jeżeli nie ma możliwości to będę musiał zainwestować w odbiornik :P
Hmm, skoro sterownik przeszkadza o otworzeniu się lampy wbudowanej to kiepsko. Fotoceli pewnie nie da się włączyć na ignorowanie przedbłysku z YN, więc lepiej się upewnij, czy w ogóle w TTL w YN będzie dobrze pracowało i wyzwoli studyjną w odpowiednim czasie a nie wcześniej.
Zostaje przynajmniej pełen manual.
Sprawdzę przy okazji.
Chyba najsensowniejsza byłaby zmiana lampy na 685ex, z wbudowanym odbiornikiem 622c.
Inna możliwość to dokupienie sterownika YN E3-RT i odbiornika YN E3-RX (do którego podłączysz studyjną), oraz pozbycie się 622c.