Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa w Canon 100D
Witam
Jako, że jest to mój pierwszy post, to chciałbym się przywitać z wszystkimi uczestnikami forum.
A teraz moje zapytanie :)
Chcę nabyć aparat Canon 100D (w jednym z popularnych sklepów jest teraz w całkiem niezłej cenie - tak mi się przynajmniej wydaje) i potrzebuję się dowiedzieć, jaka jest zasada działania wbudowanej w niego lampy błyskowej (aby nie było - czytałem instrukcję obsługi ale nie potrafię jej jednoznacznie zinterpretować).
Chodzi mi o to, czy lampa wyskakuje automatycznie, kiedy aparat uzna, że jest zbyt ciemno, czy też muszę nacisnąć guziczek lampy, aby ona wyskoczyła, a jeżeli tego nie zrobię, to zdjęcie zostanie wykonane bez lampy.
Pozdrawiam
Zależy od trybu pracy
Tak i tak
Zależy od trybu pracy
Tak i tak
Dzięki za odpowiedź. Z tego rozumiem, że jak wybiorę tryb automatyczny np. krajobraz i aparat uzna, że jest ciemno, to pomimo, że nie chcę używać lampy ona i tak wyskoczy... Trochę szkoda, bo w posiadanym obecnie Olympus 765UZ, w każdym z trybów aby użyć lampy muszę nacisnąć przycisk, aby się wysunęła i uważam, że jest to wygodne rozwiązanie.
Po co Tobie lustrzanka jak strzelasz na gotowych programach. Żadnej kontroli że o rawach nie wspomnę
Potrzebuję aparatu, który w warunkach domowych i na zewnątrz zrobi ładnie zdjęcia. Z trwających od jakiegoś czasu poszukiwań, wyszło mi, że mała lustrzanka będzie w miarę dobrym rozwiązaniem. Wcześniej przymierzałem się do wspomnianego Olympusa XZ-10 ale jakoś nie podszedł mi i zrezygnowałem z niego (sporą wadą dla mnie był brak wizjera, jakoś jestem przyzwyczajony do robienia zdjęć za jego pomocą). Biorę go internetowo w sklepie, w którym jakby co mogę zawsze oddać...
Ale poczytaj dokładnie o każdym trybie bo pewnie nie w każdym lampa będzie włączana. Zapewne czasami w ogóle nie będzie przewidziana a czasami będzie jako opcja do ewentualnego włączenia p[rzez użytkownika. Nie wiem jak jest dokładnie w 100D ale w 80D tak właśnie jest.
I akurat bardzo wątpię, że w trybie "Krajobraz" w ogóle wyskoczy, ponieważ użycie wbudowanej lampy w tym trybie jest mało sensowne. W 600d jest tak, że lampa wyskakuje na pewno w trybach "super" automatycznym A+ oraz "Portret". Z kolei w trybach P, Av, Tv, M i "Krajobraz" na pewno nie wyskakuje samoczynnie. Dodatkowo jak aparat zostanie ustawiony w tryb "Krajobraz" przycisk do "podnoszenia" lampy błyskowej odmawia wykonania swojego zwykłego zadania.
Dzięki za podpowiedź. Przejrzałem już dokładniej instrukcję i wyszło mi, że faktycznie nie we wszystkich programach auto lampa pojawia się, nawet w mniej więcej połowie jej nie ma.
Zobaczymy czy aparat spełni moje oczekiwania, to moja pierwsza lustrzanka i w sumie nie mam zbyt wielkich wymagań - istotne jest tylko aby robiła ostre i wyraźne zdjęcia zarówno w domu jak i na dworze :)
Ale to czy będzie robiła ostre zdjęcia w dużej mierze zależy od operatora...
... i od obiektywów. Choć zapewne kupisz ją z 18-55STM, który jest przyzwoitym i ostrym obiektywem.
Ale to czy będzie robiła ostre zdjęcia w dużej mierze zależy od operatora...
Zdaję sobie sprawę ale myślę, że dam radę. Początki może będą trudne ale wierzę w siebie :)
Jak już tak się potoczyła dyskusja, to mam małe pytanie - czy fotografowanie lustrzanką jest wiele trudniejsze niż zwykłym kompaktem (chodzi mi o tryby automatyczne - przynajmniej na początku)?
W trybach automatycznych rola operatora ogranicza się do wycelowania i naciśnięcia spustu. Myślę, ze szybko się tym znudzisz. Lepiej od razu poczytaj choćby jakieś internetowe samouczki podstaw fotografii i ruszaj na szerokie wody. W końcu po to jest lustrzanka!
Dzięki za podpowiedź. Przejrzałem już dokładniej instrukcję i wyszło mi, że faktycznie nie we wszystkich programach auto lampa pojawia się, nawet w mniej więcej połowie jej nie ma.
Zobaczymy czy aparat spełni moje oczekiwania, to moja pierwsza lustrzanka i w sumie nie mam zbyt wielkich wymagań - istotne jest tylko aby robiła ostre i wyraźne zdjęcia zarówno w domu jak i na dworze :)
To czy będą ostre i wyraźne będzie zależało od ciebie a nie lustrzanki
Ok, korzystając z okazji zadam jeszcze jedno pytanie.
Który z tych dwóch aparatów dla zwykłego amatora, wykorzystującego zwłaszcza na początku tryby automatyczne będzie lepszy (jakość zdjęć) i prostszy w obsłudze:
Canon 100D z obiektywem 18-55 IS STM czy Nikon D3300 z obiektywem AF-P 18-55 VR. Cenowo i wymiarowo są do siebie zbliżone, lepsze opinie czytałem o obiektywie w Canonie i w sumie tym się kierowałem dokonując wyboru. Tak jak wspomniałem we wcześniejszych postach aparat ma służyć do codziennych zdjęć, zarówno w domu jak i na powietrzu, chcę też wykorzystywać go np. w szkole czy przedszkolu na występach dzieci.
Powinieneś szybko dojść do wniosku, że wbudowana lampa nie nadaje się zupełnie do niczego.
Co do Nikosia, powinien mieć lepszą matrycę, Canon słynie ze słabych matryc APS-C, a szczególną "popularność" ma właśnie matryca 18MP...
System powinno się wybrać według szklarni, ale w Twoim przypadku jakimiś różnicami w kitach szkoda sobie zawracać głowę, bo gdybyś trochę wszedł w tę zabawę, to kita i tak zmienisz (no chyba że nie będziesz potrzebował światła czy po prostu innych ogniskowych).
Imo matryca jest spoko ale na iso 100-200 ?
Wbudowana lampa nadaję się do psucia zdjęć ?
Jak będziesz brał 100d to koniecznie weź białe, bo białe to +100 do wszystkiego :)
Będąc przed takim wyborem zdecydowanie wzialbym któryś zaawansowany kompakt - np g7x mkII ;) te aparaciki są miażdżące a matryca sony jest tam GUMOWA
Jak będziesz brał 100d to koniecznie weź białe, bo białe to +100 do wszystkiego :)
Będąc przed takim wyborem zdecydowanie wzialbym któryś zaawansowany kompakt - np g7x mkII ;) te aparaciki są miażdżące a matryca sony jest tam GUMOWA
Wyczuwam ironię :) No i nie będzie do wszystkiego, bo biały mi się nie podoba :)
A tak na poważnie, to ten zaawansowany kompakcik z lekka przekracza mój budżet... Chcę się zmieścić w max 1800 zł a teraz dodatkowo za tego 100D jest zwrot 215 zł... Kiedyś chciałem kupić Canona G16 ale nim się ogarnąłem stał się niedostępny jako a tylko wersja nowa z gwarancją mnie interesuje.
Kupując online mało ryzykuję, ten powszechnie znany sklep daje 30 dni na zwrot, w tym czasie na pewno zorientuję się czy ten aparat nadaje się dla mnie. Czytałem trochę na różnych formach - ogólnie oceny ma w miarę dobre, zwłaszcza z tym kitowym obiektywem w wersji STM.
100d z kitem ma mniejsze możliwości niz nawet g7x - ktory ma obiektyw 24-100 f1.8 - 2.8 - uzywany na gwarancji za jakies 1500zl :)
Zeby do 100d miec podobny zakres i jasność trzeba dołożyć kolejny hajs i o ile Ci pasuje rozbudowa zestawu i dokładanie kasy to weź lustro
Kupując online mało ryzykuję, ten powszechnie znany sklep daje 30 dni na zwrot, w tym czasie na pewno zorientuję się czy ten aparat nadaje się dla mnie.
Znaczy traktujesz to jako wypożyczenie z opcją zatrzymania. Nieładnie.
Kup jakąkolwiek lustrzankę i czytaj instrukcję do skutku. Będzie dobrze.
Znaczy traktujesz to jako wypożyczenie z opcją zatrzymania. Nieładnie.
Kup jakąkolwiek lustrzankę i czytaj instrukcję do skutku. Będzie dobrze.
Tak brutalnie tego bym nie nazwał. Liczę, że aparat mi się spodoba, jednak wolę mieć zabezpieczenie w razie sytuacji, gdybym go nie ogarniał...
Też liczę, że dam radę :)