marcin_m
17-11-2016, 21:56
Witam,
Przymierzam się do zakupu bardzo dobrego sprzętu fotograficznego.
Dylematy mam dwa:
1. Lustrzanka czy bezlusterkowiec.
2. Jaki model, gdy już odp. na pytanie 1 będzie jasna.
Do czego będzie wykorzystywany sprzęt? (kolejność przypadkowa)
1. Powrót do pasji. Głównie plener.
2. Wycieczki, wakacje.
3. Dokumentowanie życia firmy (imprezy, konferencje branżowe).
4. Nagrywanie wideo w podstawowym zakresie (wywiady w biurze).
W przyszłości rozważane jest wykorzystywanie sprzętu (przy rozbudowie o akcesoria) do celów komercyjnych - studio, i inne.
Sprzęt możliwe uniwersalny.
Sprzęt będzie wykorzystywany przez pasjonata, który po 10 latach wraca do gry i swoją przygodę zakończył na canonie 20d z kilkoma fajnymi szkłami (m.in. 17-40 4.0 L)
Budżet 14k na samo body + 1obiektyw - "spacer zoom" - w przyszłości dojdą kolejne, więc nie potrzebuje tutaj 24-105 od razu:)
Plusy bezlusterkowca w postaci mobilności są oczywiste i z pewnością bardzo duże, ale świadomość, że można mieć w tej kwocie np. 5d mark III z fajnym szkłem na start sprawia, że wybór wcale nie jest prosty.
Cóż, chyba tyle:)
3,2,1 start - zapraszam do dyskusji, nawet tej żywej:)
Przymierzam się do zakupu bardzo dobrego sprzętu fotograficznego.
Dylematy mam dwa:
1. Lustrzanka czy bezlusterkowiec.
2. Jaki model, gdy już odp. na pytanie 1 będzie jasna.
Do czego będzie wykorzystywany sprzęt? (kolejność przypadkowa)
1. Powrót do pasji. Głównie plener.
2. Wycieczki, wakacje.
3. Dokumentowanie życia firmy (imprezy, konferencje branżowe).
4. Nagrywanie wideo w podstawowym zakresie (wywiady w biurze).
W przyszłości rozważane jest wykorzystywanie sprzętu (przy rozbudowie o akcesoria) do celów komercyjnych - studio, i inne.
Sprzęt możliwe uniwersalny.
Sprzęt będzie wykorzystywany przez pasjonata, który po 10 latach wraca do gry i swoją przygodę zakończył na canonie 20d z kilkoma fajnymi szkłami (m.in. 17-40 4.0 L)
Budżet 14k na samo body + 1obiektyw - "spacer zoom" - w przyszłości dojdą kolejne, więc nie potrzebuje tutaj 24-105 od razu:)
Plusy bezlusterkowca w postaci mobilności są oczywiste i z pewnością bardzo duże, ale świadomość, że można mieć w tej kwocie np. 5d mark III z fajnym szkłem na start sprawia, że wybór wcale nie jest prosty.
Cóż, chyba tyle:)
3,2,1 start - zapraszam do dyskusji, nawet tej żywej:)