PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc w wyborze mirorless camera

Nec1122
08-11-2016, 14:47
Witam,

stoję przed wyborem aparatu bezlusterkowego i zastanawiam się w którą stronę iść...

Pod uwagę głównie biorę system Fuji i aparat X-Pro2 oraz Sony i aparat A7R, nic innego poza Leica M (na którą mnie nie stać) nie przychodzi mi do głowy (był jeszcze Samsung NX1 ale w trupa nie będę inwestował).
Nie posiadam szkieł więc będę je kompletował od zera.
Kiedyś fotografowałem Nikonem FF.
Zależy mi na:
- kompaktowe rozmiary (nie chcę w repo nosić cegły)
- matrycy pow. 20mpx
- dobry AF w low light (nie fotografuję sportu, wildlife) głównie repo/street w nocy
- jakość sensora co przekłada się jakby nie patrzeć na jakość zdjęć
- chciałbym wydać max 8k zł na body
- min. APS-C ew. FF
- Auto AF (nie wiem jak funkcjonują obiektywy Canona pod Sony A7R)

Niby oglądałem wiele jeśli nie mnóstwo recenzji, testów, czytałem testy aparatów, ale nadal jestem skołowany i liczę na pomoc, ewentualne porady, może jakiś inny system pominąłem. Wiem, że to forum Canona ale jest tu wielu doświadczonych fotografów.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam.

kmeg
08-11-2016, 15:20
To jeszcze może klasyka wśród streetowców: Ricoh GR (II, wersja 16mpix z APSC).

szandor
09-11-2016, 12:46
Ja próbuję fuji, na razie x-t10, ale mam zamiar przesiąść się na x-t2. Równolegle działam na 6D, coraz rzadziej biorę go do ręki, ale do street w nocy w tym towarzystwie canon wymiata.

2marekm
14-11-2016, 13:19
Co to jest "mirorless camera" ? Po jakiemu to ?

becekpl
14-11-2016, 13:27
w langłydżu

zdebik
14-11-2016, 13:28
Zobacz na youtubie jak ostrza canony na sony, jednym slowem szalu nie ma.

2marekm
14-11-2016, 14:20
w langłydżu
Acha...bo ja jak wtrącam obce słowa, to tylko po rumuńsku ewentualnie po paragwajsku, ponieważ te języki znam :)

RobertON
14-11-2016, 19:17
ewentualnie po paragwajsku, ponieważ te języki znam

Ten paragwajski to jaki - hiszpański czy guarani ?

Tylko tak chciałem uściślić :) :)

2marekm
14-11-2016, 19:53
Ten paragwajski to jaki - hiszpański czy guarani ?

Tylko tak chciałem uściślić :) :)
Oczywiście guarani kolego. Hiszpański to banalna łatwizna. 1,5 miliarda ludzi na świecie zna ten język, dlatego nie może być trudny :lol:

pan.kolega
14-11-2016, 20:21
Acha...bo ja jak wtrącam obce słowa, to tylko po rumuńsku ewentualnie po paragwajsku, ponieważ te języki znam :)

Jeśli już poprawiasz mirory ...."Acha"? Założę się, że gdzieś tam w internecie jest jakiś znawca języka ludu, który twierdzi, że teraz tak można, ale przecież chyba nie w towarzystwie....:roll::p

aptur
14-11-2016, 20:29
Przejdźcie k.... na łacinę. Będzie łatwiej i zrozumiale dla wszystkich. :mrgreen:

Czacha
26-11-2016, 13:35
Zobacz na youtubie jak ostrza canony na sony, jednym slowem szalu nie ma.
5D3 z 35L ostrzy wolniej niz X-Pro2 z 23/1.4 ... moze nie te jutuby ogladales ;)

zdebik
26-11-2016, 13:37
5D3 z 35L ostrzy wolniej niz X-Pro2 z 23/1.4 ... moze nie te jutuby ogladales ;)
Czytaj ze zrozumieniem. Szklo Canona na body Sony z metabones.

Czacha
26-11-2016, 13:40
Czytaj ze zrozumieniem. Szklo Canona na body Sony z metabones.

Tak to jest jak sie nie zamieszcza cytatow w postach, a potem pretensje sa do innych ;)

salas
26-11-2016, 13:56
Tak to jest jak sie nie zamieszcza cytatow w postach, a potem pretensje sa do innych ;)
[emoji38]
A czego nie zrozumiałeś i co on miał cytować? "Canony na sony" to jak to można zrozumieć inaczej niż: obiektywy canona na body sony?

jan pawlak
28-11-2016, 23:56
Po wielu latach na lustrzankach Canona, (ostatnio 5D3) przeszedłem na bezlusterkowca (A7R2) Sony.
Sprzedałem wszystkie obiektywy Canona i kupiłem systemowe FE Sony/Zeiss
Z ciekawości i z przekonania że do robienia zdjęć lustro nie jest potrzebne.

Jestem zadowolony że to zrobiłem, teraz ze swoim doświadczeniem polecam z czystym sumieniem zamianę na bezlusterkowca.

1.
Im lepsze/jaśniejsze szkło podepniesz tym różnice w ciężarze (5D3/A7R2) mniejsza
2.
Aparat mniejszy, trzeba było się przyzwyczaić (mam duże dłonie) ale leży teraz idealnie
3.
Robię w RAW, przy 5D3 końcowa obróbka to było wyostrzanie teraz jest to zbędne
4.
Przy zdjęciach nocnych, długich naświetlaniach, wysokich ISO jest teraz znacznie mniejsza potrzeba odszumiania
5.
Wydaje mi się że jednak (nieznacznie bo nieznacznie ale jednak) przy słabym oświetleniu AF w 5D3 był szybszy
6.
Szczegółowość zdjęć to dwie różne klasy, jak powiększasz/drukujesz (lub robisz duże crop) to jest to przejście do ekstraklasy
7.
Stabilizacja body bardzo przydatna wieczorami, w pomieszczeniach itd.
8.
5D3 powstał z ewolucji kolejnych egzemplarzy aparatów fotograficznych, A7R2 to komputer zaprojektowany do zrobienia zdjęć z możliwością dogrywania aplikacji do obróbki zdjęć, obsługi aparatu, współdziałania ze światem zewnętrznym itd

jp

draco_krk
04-12-2016, 10:28
Czy używałeś jakieś standardowe zoomy Sony: 28-70 lub 24-70 f4? Jeśli tak, jak wrażenia?

7four
04-12-2016, 23:22
Czy używałeś jakieś standardowe zoomy Sony: 28-70 lub 24-70 f4? Jeśli tak, jak wrażenia?

Stopka jest uzupełniona.