PDA

Zobacz pełną wersję : [tutorial] RAW vs JPG: co warto wiedzieć? Kiedy strzelać, a kiedy nie w RAWach?

zieniu
06-11-2016, 23:18
Hej :)

Przygotowałem mały poradnik o RAWach. Mam nadzieję, że się przyda :)

RAW vs JPG: co warto wiedzieć? Kiedy strzelać, a kiedy nie w RAWach? (http://zieniu.pl/raw-retusz-dla-fotografow-warsztaty-online/)

W tym odcinku dałem wszystko to, co według mnie jest najważniejsze w 'tajemnej wiedzy o RAWach'€™:

Jakie informacje są w RAWie, których nie ma już w JPGu?
Dlaczego i kiedy warto strzelać RAWy
oraz kiedy nie warto fotografować w RAWach i lepiej pozostać przy JPGach.
Pokazuję też przykład zdjęcia RAW vs JPG, które strzeliłem przy złym balansie bieli i jakie są możliwości poprawienia.
Dorzuciłem jeszcze rozwiązanie zagadki, która mnie mocno frustrowała gdy wgrywałem zdjęcia do Lightrooma: po imporcie zdjęć RAWy po chwili zmieniają swój wygląd: z reguły bledły i siadał kontrast. Pokazuję, dlaczego tak się dzieje, i że nie ma co się tak przejmować :)

Zapraszam do oglądania.

To część cyklu warsztatów, nad którymi pracuję. Te warsztaty kieruję do osób, które czują się bardziej fotografami niż grafikami, i szukają podstaw i esencji, a nie High End retouchu i zaawansowanych technik, czy wyjaśnienia każdego detalu.
Warsztaty są tylko 'moim spojrzeniem' na to, co istotne w zdjęciach. Podstawy i esencja (oczywiście wg mnie).
Mam nadzieję, że się Wam spodoba :)

italy
07-11-2016, 00:34
No i coś pożytecznego dla kogoś kto zaczyna zabawę z aparatem i fotografią.Prosto, i myślę że skutecznie.

mateu-sz
07-11-2016, 16:14
No i coś pożytecznego dla kogoś kto zaczyna zabawę z aparatem i fotografią.Prosto, i myślę że skutecznie.

sądzę nawet (moje zdanie) że nie tylko dla tych co zaczynają...Objaśnienie jasne klarowne i bez zbędnych terminów (zagadkowych) przystępne dla każdego :)

zdebik
08-11-2016, 19:38
Kiedy robic w raw? Zawsze i zadnego tutu na to nie trzeba.

Jesli ktos nie ma czasu, wrzuca preset i exportuje do jpga.

Tom77
08-11-2016, 23:09
W rawach zawsze warto robić a jeżeli zakładamy brak chęci na obróbkę to robimy raw+jpeg.

wraq
21-11-2016, 01:32
Kiedy robic w raw? Zawsze i zadnego tutu na to nie trzeba.

Jesli ktos nie ma czasu, wrzuca preset i exportuje do jpga.

Przy wysokich ISO aparat zapisując zdjęcie do JPG dodatkowo je odszumia. Jak taki sam efekt uzyskać podczas obróbki RAW'ów na komputerze? Uprzedzam, wszechobecne porady typu: "użyj programu XYZ", "pobaw się suwaczkami w ACR itp.". Czy znacie podobny sposób jak przy nałożeniu presetu i koniec?

zdebik
21-11-2016, 01:41
Przy wysokich ISO aparat zapisując zdjęcie do JPG dodatkowo je odszumia. Jak taki sam efekt uzyskać podczas obróbki RAW'ów na komputerze? Uprzedzam, wszechobecne porady typu: "użyj programu XYZ", "pobaw się suwaczkami w ACR itp.". Czy znacie podobny sposób jak przy nałożeniu presetu i koniec?
Zazwyczaj to odszumianie w aparacie degraduje obraz, wiec taki z tego pozytek...

wraq
21-11-2016, 01:56
Myślę, że to zależy od tego o jakim sprzęcie i szumach mówimy. W mojej sytuacji jest tak, że robię zdjęcia aparatem z niskiej półki (600D) wywołując rawy o ISO na poziomie 3200 to odszumianie jest już dość istotne. Oczywiście mógłbym robić to sam (tak jak wspomniałem o tych "suwaczkach"). Ale chciałbym to zrobić z automatu na większej ilości zdjęć tak jak zrobiłby to aparat.

asdf
21-11-2016, 10:16
To ustaw odszumianie na akceptowalnym dla Ciebie poziomie i zapisz preseta (w LR dość łatwa sprawa), potem starczy toto zaaplikować.

canon1dx
23-11-2016, 15:17
Do celów zawodowych zawsze w rawch a do celów rodzinnnych można w jpg.

zieniu
08-01-2017, 17:40
jak wyżej:
1. w Lightroomie ustawiasz odszumianie: Moduł Develop, Panel Details -> Noise Reduction. Zmieniasz Luminance i Color aż Ci się spodoba (na powiększeniu)
2. Robisz z tego preset: Lewa strona ekranu, Przy zakładce Presets jest '+'. Zaznacz 'Details'
3. Przy każdym zdjęciu, które potrzebuje odszumiania klikasz preset, lub jeśli przy wszystkich - to możesz już na etapie importu: Apply during import -> i dajesz swój preset