Paulusss
02-11-2016, 20:04
Witam\Czy lampe jak w tytule można wyzwalać bezprzewodowo? Czy ma wbudowany odbiornik? Jeśli ma to jakim nadajnikiem?
Aparat który posiadam to 5D Mk1
Ja wyzwalałem ten model przy pomocy odbiornika i nadajnika yongnuo. Kupisz za około 300zł komplet i działasz bezproblemowo.
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Czy lampe jak w tytule można wyzwalać bezprzewodowo?
Tak
Czy ma wbudowany odbiornik?
Tak
Jeśli ma to jakim nadajnikiem?
Sam nadajnik to Canon ST-E2
Jako "nadajnika" można użyć lampy błyskowej mającej tryb "Master" (tryb sterownika), np. Canon 580ex, 580ex II, Metz 58af-1, 58af-2, Sigma 530 Super itd.
Tylko musisz pamiętać, że tu chodzi o transmisję optyczną, a nie radiową. Wygląda to tak, że urządzenie "Master" miga serią błysków do urządzenia "Slave" (Twojej 420ex), i gdy "Slave" zobaczy odpowiednią sekwencję tych błysków, to wtedy wie, co ma zrobić. Od razu widać, że ma to ograniczenia, bo czujnik lampy "Slave" musi widzieć błyski z sterownika "Master". W małym pokoju to nie problem, ale np. na otwartej przestrzeni "Master" musi być skierowany na "Slave", a czujnik "Slave" musi bezpośrednio "widzieć" błyskający sterownik.
Dlatego nie jest to najlepszy system, i dziś zdecydowanie lepiej używać sterowania radiowego. Niestety komplet 2 szt. YN 622c to 250-300zł (używane).
Praktycznym problemem jest to, że Twoja lampa nie ma trybu M, nie możesz w niej ręcznie ustawiać mocy - dlatego odpadają proste (tańsze) wyzwalacze radiowe, bo wtedy lampa zawsze błyskałaby z pełna mocą.
mateu-sz
03-11-2016, 16:18
a ja dodając do tematu od siebie powiem Ci szczerze.
Słuchaj (czytaj) co pisze r_m bo dużo w tym prawdy i mi też pomógł w tej sprawie :)