PDA

Zobacz pełną wersję : 350D i dysk zewnetrzny

Marcin K
25-04-2006, 19:58
Witam.

Mam problem ze zgrywaniem zdjec z aparatu na dysk zewnetrzny (http://allegro.pl/item99446617_wyjatkowy_fotobank_wyswietlacz_lcd_40 gb_maly.html).

Mam dwei karty jedna 1GB, i druga 2 GB.

Kiedy zdjec na karcie jest niezbyt duza ilosc, to po podlaczeniu dysku do aparatu zdjecia ladnie sie zgrywaja i mam informacje, na wyswietlaczy dysku, ze wszytsko jest OK.

Niestety w przypadku, kiedy jest ich wiecej, dokladnie nie da sie tego okreslic, gdzies ponad 60% zajetosci karty, to zdjecia sie do pewnego momentu zgrywaja i nagle nastepuje przerwanie kopiowania. Wtedy jedyne co mi pozostaje, ze zgrac te zdjecia po powrocie do domu bezposrednio na komputer.

Czy mieliscie podobne problemy ?
Co to moze byc ?

Nie ukrywam, ze bardzo mi to przeszkadza.

pozdrawiam Marcin

Tomasz Golinski
25-04-2006, 20:01
O ile dobrze zrozumiałem, to podłączasz dysk bezpośrednio do aparatu? Najlepsze rozwiązanie to jednak dokupić czytnik usb2.0 (w miare przyzwoity).

Driver
25-04-2006, 20:03
1 Nie
2 Wada karty/dysku ? :confused:

Zatrzymuje się zawsze w tym samym miejscu ?

Marcin K
25-04-2006, 20:09
1 Nie
2 Wada karty/dysku ? :confused:

Zatrzymuje się zawsze w tym samym miejscu ?

Tak jak wspomnialem, trudno okreslic dokladnie w jakim miejscu nastepuje przerwanie.

Wydaje sie, ze wade karty mozna wykluczyc ze wzgledu, ze tak samo to wyglada przy dwoch roznych kartach.

Co do wady dysku to nie wiem, co o tym myslec, skoro jednak w domu po podlaczeniu dysku bezposrednio do komputera pliki sie bez problemu kopiuja.

Tomasz Golinski
25-04-2006, 20:11
Rozumiem, że możesz przez usb z kompa wrzucić tam więcej danych?

Obstawiałbym na kiepsko działający driver do canona w obudowie... Popróbuj jeszcze zmieniać tryb w 350d z normal na ptp albo na odwrot.

Marcin K
25-04-2006, 20:16
O ile dobrze zrozumiałem, to podłączasz dysk bezpośrednio do aparatu? Najlepsze rozwiązanie to jednak dokupić czytnik usb2.0 (w miare przyzwoity).

A co mi taki czytnik da ?
Do dysku zamiast podlaczyc aparat mam podlaczyc czytnik z wlozona karta ?

Uwazasz, ze wtedy bedzie ok ?

Nie chce niepotrzebnie wydawac pieniedzy.
Czy ponizszy czytnik bedzie ok?
http://allegro.pl/item98358103_czytnik_kart_23_in_1_hub_usb_2_0_3_po rty_combo_fv.html

Marcin

Driver
25-04-2006, 20:21
A jak zgrywasz foty z aparatu pod "stabilnym" napięciem ?

Czy wogóle mozna go inaczej zasilać niż z baterii ? zasilacz/usb ? jeśli z usb to przy długim kablu też mogą być kłopoty. moze zailanie nie jest stabilne ?

Marcin K
25-04-2006, 20:23
Rozumiem, że możesz przez usb z kompa wrzucić tam więcej danych?

Obstawiałbym na kiepsko działający driver do canona w obudowie... Popróbuj jeszcze zmieniać tryb w 350d z normal na ptp albo na odwrot.

W tej chwili mam ustawiony parametr communication an Print/PTP. Druga mozliwa opcja to PC Connection. Wlacze ja, i jak bede mial zapelniona karte, to sprawdze zgrywanie.

Marcin

Tomasz Golinski
25-04-2006, 20:23
Da ci:
1. Szybkość. W sumie 350d ma usb2.0 ale obstawiam, że będzie szybciej dzięki sensownym protokołom.
2. Możesz jednocześnie przegrywać zdjęcia i focić na drugiej karcie.
3. Może będzie przegrywać do końca ;)

Najlepiej byłoby sprawdzić, dogadaj się z kimś kto ma czytnik i zrób eksperyment. W tym celu napisz może skąd jesteś.

Czytnik powinien być najlepiej 1in1. Najbardziej niezawodne. Np
http://allegro.pl/item97997397_sandisk_czytnik_usb_2_0_cf_i_ii_nowy_ gwar_f_vat_.html
a z tańszych http://allegro.pl/item98008249_czytnik_cf_i_ii_md_usb_2_0.html

Marcin K
25-04-2006, 20:26
A jak zgrywasz foty z aparatu pod "stabilnym" napięciem ?

Czy wogóle mozna go inaczej zasilać niż z baterii ? zasilacz/usb ? jeśli z usb to przy długim kablu też mogą być kłopoty. moze zailanie nie jest stabilne ?

Pytasz sie o zasilanie aparatu, czy dysku ?

Aparat do standardowe akumulatorki z gripem. Po podlaczeniu do kompa jednak sie kopiuja, wiec to raczej nie to ?

Jesli chodzi o dysk, to ma od wlasny akumulatorek. Po wlozeniu drugiej karty i zapelnie do ok polowy tez zdjecia sie kopiuja, wiec to raczej tez nie to ?

Marcin

czoper
25-04-2006, 20:28
Witam wszytkich serdecznie.

Miałem ten sam problem z 20D i takim samym Apacerem.
Uaktualniłem firmware w dysku i było trochę lepiej.

Z moich obserwacji wynika, że aparat usypia podczas kopiowania.
Ustaw na czas kopiowania, by się nie wyłączał i nie będzie problemów
z kopiowaniem.

Acha, u mnie graniczną wielkością było trochę ponad 1GB.

Pozdrowienia

czoper

piast9
25-04-2006, 21:10
Miałem identyczny problem z Apacerem. Dodatkowo, przy pracy na bateriach zgrywanie szło jak krew z nosa.

Pomogła zmiana dysku na inny, pierwotnie wykorzystywałem staaaaarego IBM DeskStara 12GB z laptopa, z nim były kłopoty.

Marcin K
09-05-2006, 11:57
Witam wszytkich serdecznie.

Z moich obserwacji wynika, że aparat usypia podczas kopiowania.
Ustaw na czas kopiowania, by się nie wyłączał i nie będzie problemów
z kopiowaniem.

czoper

Witam, dla tych, ktorzy maja lub beda mieli podobny problem potwierdzam, ze to rozwiazuje problem.

gonzo44
09-05-2006, 15:14
Czytnik powinien być najlepiej 1in1. Najbardziej niezawodne. Np
http://allegro.pl/item97997397_sandisk_czytnik_usb_2_0_cf_i_ii_nowy_ gwar_f_vat_.html
a z tańszych http://allegro.pl/item98008249_czytnik_cf_i_ii_md_usb_2_0.html
Tylko jedna uwaga, warto zwrócić uwagę czy win XP będzie miał domyślnie sterowniki do czytnika. Jeżeli nie, to na komputerze bez dostępu do sieci (sciągnięcie sterowników) raczej nie uda się fotek zgrać.
W tym pierwszym linku w wymaganiach jest CD-ROM więc zapewne konieczne jest zainstalowanie dołączonych sterowników.

Vitez
10-05-2006, 08:11
Tylko jedna uwaga, warto zwrócić uwagę czy win XP będzie miał domyślnie sterowniki do czytnika. Jeżeli nie, to na komputerze bez dostępu do sieci (sciągnięcie sterowników) raczej nie uda się fotek zgrać.
W tym pierwszym linku w wymaganiach jest CD-ROM więc zapewne konieczne jest zainstalowanie dołączonych sterowników.

Wszystkie windowsy powyzej 98SE posiadaja standardowe sterowniki pozwalajace bezproblemowo zainstalowac dowolny czytnik (USB Mass storage).
CD-ROM zawiera sterowniki dla win98 oraz systemow niemicrosoftowych.

Marcin K
10-05-2006, 09:03
Wszystkie windowsy powyzej 98SE posiadaja standardowe sterowniki pozwalajace bezproblemowo zainstalowac dowolny czytnik (USB Mass storage).

Ja tylko moge potwierdzi, ze zakupilem ten czytnik i tak jak jest napisane powyzej dolaczony do zestawu CD nie byl mi potrzebny.

PS. A czytnik dziala bardzo dobrze.

gonzo44
10-05-2006, 10:23
rozumiem, że sprawdzałeś z "dowolnym czytnikiem" ?
Bo jeżeli tak to ja mam jeden, który to stwierdzenie rzuci na kolana :P

Vitez
10-05-2006, 12:22
rozumiem, że sprawdzałeś z "dowolnym czytnikiem" ?

Nie, podalem "fakt medialny" ;) nie uwzgledniajacy wyjatkow, bo takie zawsze sie znajda :p