Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nie mogę zdjąć obiektywu 18-55 z D550.

Pegaz16
12-10-2016, 20:35
Wyczyściłem kitowy obiektyw 18-55mm, założyłem na D550.

Teraz chcę go zdjąć i niestety - nie da się. Blokada odpuszcza, przekręcam obiektyw, wydaje mi się, że dochodzi do samego końca, ale nie mogę go odchylić. W żadnym miejscu też obiektyw nie odstaje, przylega pięknie do body.

Miał ktoś podobną sytuację? A może macie pomysł, co z ty fantem zrobić?

Użyłem siły, próbowałem też precyzji. Myślałem, żeby go rozebrać, ale od przodu przecież nie zdejmę go w całości.

jelcyk
13-10-2016, 12:24
A co to znaczy "wyczyscilem"? Bo jesli odkrecales srubki i ktorejs z powrotem nie dokreciles odpowiednio skutecznie, to , byc moze, bedziesz mial niedlugo nowy aparat :-)... W sumie nawet wyjdzie na lepsze :-)

becekpl
13-10-2016, 14:39
rób zdjęcia

jelcyk
18-10-2016, 07:34
W sumie tak... Po to w koncu obiektyw czysciles ... :-) Teraz sie przynajmniej matryca tak szybko nie zanieczysci... To bylo sprytne pociagniecie :-)

Tom77
18-10-2016, 20:35
Wyczyściłem kitowy obiektyw 18-55mm, założyłem na D550.

Teraz chcę go zdjąć i niestety - nie da się. Blokada odpuszcza, przekręcam obiektyw, wydaje mi się, że dochodzi do samego końca, ale nie mogę go odchylić. W żadnym miejscu też obiektyw nie odstaje, przylega pięknie do body.

Miał ktoś podobną sytuację? A może macie pomysł, co z ty fantem zrobić?

Użyłem siły, próbowałem też precyzji. Myślałem, żeby go rozebrać, ale od przodu przecież nie zdejmę go w całości.

Czym czyściłeś bagnet obiektywu ?