PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 35/1.4 L - luźna przednia soczewka

aptur
11-10-2016, 16:16
Podczas czyszczenia przedniej soczewki ze zdziwieniem zauważyłem, że jestem w stanie ją przekręcić. Nie ma luzu typu góra-dół ale przekręca się dookoła. Poza tym obiektyw działa OK. Czy ktoś się kiedyś z tym spotkał? Można to sobie jakoś samemu naprawić czy tylko serwis?

7four
11-10-2016, 16:37
Podczas czyszczenia przedniej soczewki ze zdziwieniem zauważyłem, że jestem w stanie ją przekręcić. Nie ma luzu typu góra-dół ale przekręca się dookoła. Poza tym obiektyw działa OK. Czy ktoś się kiedyś z tym spotkał? Można to sobie jakoś samemu naprawić czy tylko serwis?

Sprawdzałeś na innych szkłach czy masz tak samo ? A jakie masz przesłanki do tego, że ona musi być na stałe i nie może się kręcić dookoła swojej osi ? Sam nie będę się przekonywał czy u mnie jest podobnie ;-)
Gorzej jakby na boki latała.

aptur
11-10-2016, 16:57
Sprawdzałeś na innych szkłach czy masz tak samo ? A jakie masz przesłanki do tego, że ona musi być na stałe i nie może się kręcić dookoła swojej osi ? Sam nie będę się przekonywał czy u mnie jest podobnie ;-)
Gorzej jakby na boki latała.

No co ty. Na żadnych innych moich obiektywach przednia soczewka się nie obraca. Normalnie myślałem że mam przewidzenia jakieś. Szok. Luzów na boki ani góra - dół także nie stwierdziłem.
Dodam, że obiektyw nigdy nie upadł ani nic z tych rzeczy. Jest jeszcze na gwarancji więc raczej pojedzie do serwisu. Nie zauważyłem żadnych problemów z obrazem czy ostrzeniem ale taki luz jest niedopuszczalny.
Zastanawiam się jedynie czy fabrycznie jest ona jakoś klejona czy coś?

jelcyk
12-10-2016, 14:00
Jest jeszcze na gwarancji więc raczej pojedzie do serwisu. Nie zauważyłem żadnych problemów z obrazem czy ostrzeniem ale taki luz jest niedopuszczalny.

Ale wlasciwie dlaczego? Niech sie kreci...

Gangster
14-10-2016, 14:07
Przednia soczewka jest przykręcona na 3 śrubki. Dodatkowo jest w kilku punktach przyklejona takim niebieskim klejem. Dziwne bo jeszcze mi się nie zdarzyło w serii L mieć jakiś obiektyw który ma przednią soczewkę luźną. Jak jest na gwarancji to oddaj bo możesz mieć problemy z ostrością zdjęć w rogach. Przednia soczewka ma możliwość regulacji dlatego po wyregulowaniu powinna być przyklejona i przekręcona.

aptur
14-10-2016, 14:27
Obiektyw już do mnie wraca z Żytniej. Napisali: "poskręcanie układu optycznego, regulacja układu optycznego".

salas
14-10-2016, 15:41
i teraz będzie pudłować i będzie nieostro :mrgreen:

aptur
14-10-2016, 15:48
i teraz będzie pudłować i będzie nieostro :mrgreen:

Sprawdzę. Także na body bez możliwości mikroregulacji AF. Jak będzie jeszcze jakiś problem to pojedzie ponownie na Żytnią.
Swoją drogą to jestem trochę zdziwiony, że takie coś się przydarzyło w eLce. Gdybym używał filtra UV to prawdopodobnie w ogóle bym tego nie zauważył bo nie musiałbym czyścić przedniej soczewki.

Yaru
15-10-2016, 10:19
Sprawdzę. Także na body bez możliwości mikroregulacji AF. Jak będzie jeszcze jakiś problem to pojedzie ponownie na Żytnią.
Swoją drogą to jestem trochę zdziwiony, że takie coś się przydarzyło w eLce. Gdybym używał filtra UV to prawdopodobnie w ogóle bym tego nie zauważył bo nie musiałbym czyścić przedniej soczewki.

Argument żeby nie używać filtrów. ;)

horak
16-10-2016, 14:17
Swoją drogą to jestem trochę zdziwiony, że takie coś się przydarzyło w eLce.
Niech cię więc nie dziwi. L nie jest synonimem super precyzji montażu, bezawaryjności itp. Nie dziwi już nagminnie wpadający kurz, irytujące piski stabilizacji czy luzy na pierścieniach. Takie czasy.