Zobacz pełną wersję : Ceny 5D MkIII, MkIV itp.
W tym (https://www.youtube.com/watch?v=QSeZwxRrf-4) filmiku Dustin Abbott testuję DR canona 5d mk4. Wychodzi mu, że pod tym względem 6d < 80d < 5dmk4
Osobiście uważam, że jak ktoś chce celować w ten target to niech bierze za 9-10 tysięcy nowego 5d mark III póki jeszcze są :D
pan.kolega
04-10-2016, 19:46
Osobiście uważam, że jak ktoś chce celować w ten target to niech bierze za 9-10 tysięcy nowego 5d mark III póki jeszcze są :D
Ale dlaczego?:confused:
Ale dlaczego?:confused:
Ceny 5dm3 spadły poniżej 10 000zł. Jak się dobrze poszuka można znaleźć okazję w stylu 8000zł (Media Markt w Gdyni). 5dm4 kosztuje w granicach 17 000zł. To ponad dwa razy więcej. Różnice są raczej niewielkie patrząc na praktyczne zastosowanie, a różnica między 21 a 30mpix jest pomijalna dla kogoś kto robi reportaże. Jeśli ktoś chce szczegóły (jak ja) to i tak kupi 5DS lub 5DS R.
Gdzie są poniżej 10 tysięcy, pomijając wspomniany MM ?
Gdzie są poniżej 10 tysięcy, pomijając wspomniany MM ?
Oj tam, oj tam, tylko 11498 pln, to prawie jak 10 tyś.
Jak się dobrze poszuka to potem lament, że paczka nie dotarła.
Stacjonarnie w MM mogą być różne ceny, nie o to chodzi. Na chwię obecną z fakturą Vat nie widzę poniżej 10k nigdzie.
Stacjonarnie w MM mogą być różne ceny, nie o to chodzi. Na chwię obecną z fakturą Vat nie widzę poniżej 10k nigdzie.
Janeek wie gdzie są :P
Janeek wie gdzie są :P
Janeek wie wszystko :mrgreen:
Janeek wie wszystko :mrgreen:
jak ktoś jest moronem internetowym i jedyne co potrafi to przeglądać ceneo to współczuje...
Oj tam, oj tam, tylko 11498 pln, to prawie jak 10 tyś.
Jak się dobrze poszuka to potem lament, że paczka nie dotarła.
mojego 5dm3 kupiłem w lutym i zapłaciłem 9900 gdzie na ceneo były za 13 000.
https://canon-board.info/imgimported/2016/10/7b4633cbe71234fb-2.jpg
źródło (http://images84.fotosik.pl/59/7b4633cbe71234fb.jpg)
jak ktoś jest moronem internetowym i jedyne co potrafi to przeglądać ceneo to współczuje...
http://images84.fotosik.pl/59/7b4633cbe71234fb.jpg (http://images84.fotosik.pl/59/7b4633cbe71234fb.jpg)
mam nadzieje ze nie było Twoim zamiarem obrazac mnie ani nikogo z forum kto osmiela sie watpic w Twoje "madrości" (wiem jak mozna tłumaczyc słowo moron, wiec radze uwazaj sobie "kolego" uwazaj...)
Spokój mi tu ;-)
Luty a teraz to różnica, ceny mkIII poszły w górę 1) różnice kursowe 2) ogłoszenie mkIV.
Obecnie cena w Saturnie 11498 pln.
Dawaj linka z poniżej 10 tyś ;-)
Ja za to mogę być internetowym moronem czy czym tam chcesz - jak mi wskażesz miejsca gdzie mogę na fakturę kupić 5d mk3 w cenie 8 tys pln brutto (oczywiście legalne i z polskiej dystrybucji z gwarancją) to jadę, kupię kilka i sprzedam tutaj po 9 tys :) Proszę o pewny adres :)
ps. cena IV już spadła do 14 tyś z małym ogonkiem ale to chyba błąd sklepowy.
Żart???? no ja nie będę Ci szukał sklepów i dawał na tacy, chcesz kupić (i jeszcze na tym zarobić) to sobie sam znajdź.
O wrześniowej promce w Media Markt nawet na forum była mowa
Pytanie bezpośredni nie dotyczy EOS 5D IV, tylko czy ktoś miała z Was jakieś doświadczenie kupna (body, szklarni) w sieci Media Markt. Pytam ponieważ w moim MM EOS 5D III jest w promocji 8300 (samo body). Czy "warto" kupować w sieciach typu MM?
Nie ma takich cen, w sugerowanym (wyżej) MM w Gdyni (filtr na konkretnym sklepie) - cena mkIII 11498 pln. Zwykłe internetowe bajkopisarstwo. Pozatym w ich promocje to też bajki, kiedyś była jak dawali kupony, za każde parę (nie pamiętam dokładnie) tyś zwrot 500zł w kuponie (do wykorzystania w ich sklepie), na trasie Poznań - Gdańsk i okoliczne miejscowości gdzie były sklepy MM, w magiczny sposób zniknęły z wystaw mkII (którymi byłem wtedy zainteresowany), przed i po promocji wróciły na półki, ale sprzedawcy głupa kleili, logowali się do systemu, sprawdzali itp ;-) . Zwykła akcja wietrzenia magazynu ze starych telewizorów (z wystawy oczywiście).
--- Kolejny post ---
Ja za to mogę być internetowym moronem czy czym tam chcesz - jak mi wskażesz miejsca gdzie mogę na fakturę kupić 5d mk3 w cenie 8 tys pln brutto (oczywiście legalne i z polskiej dystrybucji z gwarancją) to jadę, kupię kilka i sprzedam tutaj po 9 tys :) Proszę o pewny adres :)
ps. cena IV już spadła do 14 tyś z małym ogonkiem ale to chyba błąd sklepowy.
To da się zrobić, jak zakupisz odpowiedni lens w zestawie ;-) to pow. 3tyś zwrotu dostaniesz, wtedy faktycznie, cena jakby się zgadza :)
--- Kolejny post ---
dopowiem jeszcze, piszemy w czasie teraźniejszym, a nie, że ktoś coś kiedyś kupił (najlepiej jak dolar był po 2 zł) :lol:
Nie ma takich cen, w sugerowanym (wyżej) MM w Gdyni (filtr na konkretnym sklepie) - cena mkIII 11498 pln. Zwykłe internetowe bajkopisarstwo. Pozatym w ich promocje to też bajki, kiedyś była jak dawali kupony, za każde parę (nie pamiętam dokładnie) tyś zwrot 500zł w kuponie (do wykorzystania w ich sklepie), na trasie Poznań - Gdańsk i okoliczne miejscowości gdzie były sklepy MM, w magiczny sposób zniknęły z wystaw mkII (którymi byłem wtedy zainteresowany), przed i po promocji wróciły na półki, ale sprzedawcy głupa kleili, logowali się do systemu, sprawdzali itp ;-) . Zwykła akcja wietrzenia magazynu ze starych telewizorów (z wystawy oczywiście).
--- Kolejny post ---
To da się zrobić, jak zakupisz odpowiedni lens w zestawie ;-) to pow. 3tyś zwrotu dostaniesz, wtedy faktycznie, cena jakby się zgadza :)
--- Kolejny post ---
dopowiem jeszcze, piszemy w czasie teraźniejszym, a nie, że ktoś coś kiedyś kupił (najlepiej jak dolar był po 2 zł) :lol:
widocznie się spóźiłeś... a cena regularna wynika z tego, że już nie mają na stanie tylko dostawa do marketu. Zadzwoń sobie tam i zapytaj. Co do cenowych okazji, to ja mojego w lutym wyrwałem za 9900 gdzie wtedy on kosztował ok 12000-13000 w sklepach (i tak, canon wtedy też podwyższał ceny, bo robi to stale, dollar nie kosztował 2zł, a sprzęt był fabrycznie nowy - MAGIA...).
Co do tych cen Canona, to proszę Cie! zobacz sobie na ceny 5ds r... wszystkie sklepy mają podobną cenę, każdy opowiada jaki to Canon zły dla nich, a niektóre potrafią za free dorzucić bg-e11 i skrzynię Peli czyli sprzęt o wartości ok. 1500zł.
^^ Czyli co? Te 8 tyś za mk3 co pisałeś kilka postów wyżej to bajka?
Przepraszam, że się wtrącę chłopaki, ale rozbawiła mnie ta dyskusja. Kmeg przyznaj się, poszła Ci matura z czytania ze zrozumieniem? :) :) ;) ;) :) Jeden kolega napisał tak:
Ceny 5dm3 spadły poniżej 10 000zł. Jak się dobrze poszuka można znaleźć okazję w stylu 8000zł (Media Markt w Gdyni). 5dm4 kosztuje w granicach 17 000zł. To ponad dwa razy więcej. Różnice są raczej niewielkie patrząc na praktyczne zastosowanie, a różnica między 21 a 30mpix jest pomijalna dla kogoś kto robi reportaże. Jeśli ktoś chce szczegóły (jak ja) to i tak kupi 5DS lub 5DS R.
Nie trzeba być zbyt inteligentym, żeby zrozumieć co użytkownik miał na myśli. Wystarczy wejść na allegro, żeby zobaczyć ofertę na 9449 w mcfoto (faktura vat jest, sprzęt nowy więc Cichy powinieneś zwrócić honor). Janeek wskazał, że można znaleźć okazje za ok. 8000zł, a następnie nawet znalazł post innego użytkownika, który pisał o tej cenie na forum ok. miesiąca temu.
Ta cena była w Media Markt, czyli można było sobie to kupić - teraz, nie rok temu, nie pół roku temu. Jak ktoś nie wiedział, nie znalazł czy przepłacił to już inny temat. Wiadomo, że fotograf to artysta i nie musi mięć tęgiego umysłu jak adwokat. Jednak, żeby zrozumieć powyższy cytat nie trzeba być wybitnie zdolnym. Z doświadczenia wiem, że każdy market media może mieć inną cenę i trzeba szukać, a potem powoływać się na znalezioną cenę w innym markecie :)
Pozdrawiam
Edi
Przepraszam, że się wtrącę chłopaki, ale rozbawiła mnie ta dyskusja. Kmeg przyznaj się, poszła Ci matura z czytania ze zrozumieniem? :) :) ;) ;) :) Jeden kolega napisał tak:
Jak widać po moim wieku moja matura nie zawierała testu na zrozumienie tekstu więc pomimo moich szczerych chęci nie mogę Ci udzielić odpowiedzi ;)
Cytat Zamieszczone przez Janeek Zobacz posta
Nie trzeba być zbyt inteligentym, żeby zrozumieć co użytkownik miał na myśli.
Edi
Serio nie trzeba być? ;)
ps.
Hmm, jak się dobrze poszuka to się 5dmk4 znajdzie za 14 tyś ;)
hihi... ja tylko tak zażartowałam ;)
Bardzo proszę o powstrzymanie się od takich określeń...
Nie trzeba być zbyt inteligentym, żeby zrozumieć co użytkownik miał na myśli. Wystarczy wejść na allegro, żeby zobaczyć ofertę na 9449 w mcfoto (faktura vat jest, sprzęt nowy więc Cichy powinieneś zwrócić honor). Pozdrawiam
Edi
Zadzwoń do firmy MCFoto i zapytaj, czy w cenie 9449 wystawią fakturę Vat 23%, a potem każ zwracać honory :)
Zadzwoń do firmy MCFoto i zapytaj, czy w cenie 9449 wystawią fakturę Vat 23%, a potem każ zwracać honory :)
Aparat Canon EOS 5D MARK III Korpus BODY NOWY GWAR (6523203683) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/aparat-canon-eos-5d-mark-iii-korpus-body-nowy-gwar-i6523203683.html) tu jest wyraźnie napisane że faktura vat lub paragon. Nie wiem czy w ogóle to jakaś dla nich różnica czy to faktura czy paragon. Cichy a tak przy okazji, chciałam kupić od Ciebie sigmę, ale masz zapchaną skrzynkę na wiadomości, na allegro też mi nie odpisałeś ;(
Aparat Canon EOS 5D MARK III Korpus BODY NOWY GWAR (6523203683) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/aparat-canon-eos-5d-mark-iii-korpus-body-nowy-gwar-i6523203683.html) tu jest wyraźnie napisane że faktura vat lub paragon. Nie wiem czy w ogóle to jakaś dla nich różnica czy to faktura czy paragon. Cichy a tak przy okazji, chciałam kupić od Ciebie sigmę, ale masz zapchaną skrzynkę na wiadomości, na allegro też mi nie odpisałeś ;(
Przecież to jest jeszcze licytacja - przez trzy dni cena na pewno wzrośnie.
Czy kolega myli wątki? "8tyś" wg. Janeek, "Bajki" - moje zdanie o cenach poniżej 10tyś - w czasie teraźniejszym.
Co do cen na początku tego roku 2016, 10.500 pln chodziły bez problemu. Nie 12.000-13.000 pln :)
Przecież to jest jeszcze licytacja - przez trzy dni cena na pewno wzrośnie.
Czytaj dokładnie aukcję, sklepy tak robią specjalnie, żeby nie klikali kup teraz i płacili prowizji.
"Możliwość zakupu w sklepie za 9 449,00 zł
Zadzwoń a jutro dostarczy kurier
Możliwość zakupu
w naszym sklepie McFoto
lub telefonicznie
tel. 509-20-26-26
mail: sklep.mcfoto@op.pl
GG: 16126229
Towar fabrycznie nowy
Paragon lub Faktura VAT 23%
GWARANCJA PRODUCENTA"
Czy kolega myli wątki? "8tyś" wg. Janeek, "Bajki" - moje zdanie o cenach poniżej 10tyś - w czasie teraźniejszym.
Co do cen na początku tego roku 2016, 10.500 pln chodziły bez problemu. Nie 12.000-13.000 pln :)
Chyba już mi się tutaj wszystko plącze od tych teorii ;)
Serio mówiąc to interesują mnie oczywiście ceny obecne a nie x czasu temu. Chętnie przestane być internetowym moronem i kupie takie mk3 obecnie za 8 tyś :)
Kolekcjoner
05-10-2016, 16:16
Wiadomo, że fotograf to artysta i nie musi mięć tęgiego umysłu jak adwokat. Jednak, żeby zrozumieć powyższy cytat nie trzeba być wybitnie zdolnym.
Jeszcze jedna wypowiedź w tym stylu i się pożegnamy.
Chyba już mi się tutaj wszystko plącze od tych teorii ;)
Serio mówiąc to interesują mnie oczywiście ceny obecne a nie x czasu temu. Chętnie przestane być internetowym moronem i kupie takie mk3 obecnie za 8 tyś :)
Podzielam zdanie, ale musimy sami sobie ich poszukać ;)
Jeszcze jedna wypowiedź w tym stylu i się pożegnamy.
Przepraszam jeśli kogoś uraziłam, ale zupełnie nie o to mi chodziło. Kontekst wypowiedzi był inny i dotyczył zdolności czytania ze zrozumieniem - w czym wiadomo prawnicy są dobzi, a fotograf to artysta i nie wnika w szczegóły szczególiki.
Czytaj dokładnie aukcję, sklepy tak robią specjalnie, żeby nie klikali kup teraz i płacili prowizji.
Zadzwoń a jutro dostarczy kurier
Możliwość zakupu
w naszym sklepie McFoto
lub telefonicznie
tel. 509-20-26-26
mail: sklep.mcfoto@op.pl
GG: 16126229
Towar fabrycznie nowy
Paragon lub Faktura VAT 23%
GWARANCJA PRODUCENTA"
Na marginesie, to nie jest żaden sklep. Nie ma adresu. Było o nich kiedyś głośno, ale pod inną nazwą. Powodzenia w zakupach.
Na marginesie, to nie jest żaden sklep. Nie ma adresu. Było o nich kiedyś głośno, ale pod inną nazwą. Powodzenia w zakupach.
a ja się z Tobą nie zgodzę. Kupowałam kiedyś unich obiektyw do nikona i bardzo sobie chwalę. Bardzo miła i fajna obsługa. Dobry kontakt. Otrzymałam paragon, wysyłka na czas. Mają też same pozytywne opinie. Jeśli miałabym coś dodać, to prędzej kupię cokolwiek u nich niż w PRO CLUBIE gdzie nie odpisali mi na maile i obsługa raczej niechętna do pomocy komuś kto się nie zna na sprzęcie. I to dla mnie ogromny minus, bo jak ktoś się zna to nie potrzebna mu obsługa Panów z tego sklepu.
Przepraszam jeśli kogoś uraziłam, ale zupełnie nie o to mi chodziło. Kontekst wypowiedzi był inny i dotyczył zdolności czytania ze zrozumieniem - w czym wiadomo prawnicy są dobzi, a fotograf to artysta i nie wnika w szczegóły szczególiki.
Nie, że będę się czepiał ale:
- znasz zawody się tutaj wypowiadających (oprócz użytkownika janeek)?
- użytkownik janeek to bardziej prawnik czy artysta, artysta czy prawnik?
- skąd pewność, że zabierający tu głos to artyści lub za takich się uważający?
;)
Nie, że będę się czepiał ale:
- znasz zawody się tutaj wypowiadających (oprócz użytkownika janeek)?
- użytkownik janeek to bardziej prawnik czy artysta, artysta czy prawnik?
- skąd pewność, że zabierający tu głos to artyści lub za takich się uważający?
;)
swoja droga to na wspólnych rozmowach spedzamy sporo czasu, może faktycznie dobrze zebysmy poznali sie lepiej :-)
a na marginesie kiedys zadzwoniłem do mc foto ze chce kupic od nich szkło na all, zalicytuje itd...dostałem jasna odp ze i tak usuna moja oferte,zaproponowali cene "od reki" 250zł wyzsza, teraz omijam szerokim łukiem
Cichy a tak przy okazji, chciałam kupić od Ciebie sigmę, ale masz zapchaną skrzynkę na wiadomości, na allegro też mi nie odpisałeś ;(
Skrzynka owszem była przepełniona (przy okazji do adminów - brak żadnego powiadomienia, warto to poprawić) ale na maile to ja odpisuję na bieżąco przecież.
Wracając do zakupów mkIII - te szukam dla siebie, bo ceny z polskiej dystrybucji są chore. Ale sklepu stacjonarnego "w Poznaniu" jak to mają tam napisane, to jakoś znaleźć nie mogę. Strony nie mają (mieli, ale już nie działa).
Masz rację przeoczyłem ten opis, Ale to tym gorzej dla nich - bo już wydają się przez to podejrzani.
Wczoraj aukcja miała jeszcze 3 dni do końca, a dziś aukcja już zamknięta i brak ofert ??? (czytaj ktoś kupił poza aukcją)
Lawirują na aukcjach to mogą też lawirować przy sprzedaży, gwarancji itp.
Każdy zrobi jak chce, jedni dołożą kilka procent aby żyć spokojniej, inni lubią szperać aby urwać parę procent z ceny.
No i ten wątek wiele mówiący:
http://www.canon-board.info/coz-gdziez-za-ilez-41/mcfoto-gniezno-poznan-wrzesnia-czy-ktos-tam-kupowalz-94844/
Nie chcę tu za bardzo dolewać oliwy do ognia, bo zaraz ktoś mi zarzuci, że jestem sklepem i nie powinienem się wypowiadać. Nie handluję już puszkami i obiektywami Canona, przynajmniej na dzień dzisiejszy, więc wypowiadam się prywatnie. Jak już wspomniałem szukam 5d3 bo planuję kupić 2 puszki w zamian za moje 6d, mk4 nie wchodzi zupełnie w grę, nie mam zamiaru dopłacać za nic nie warte dodatki.
Wracając do MCFoto - zadzwoniłem do nich wczoraj jako klient za zapytaniem, za ile mogę kupić 5d3 z fakturą. Uzyskałem odpowiedź, "za tyle, ile widać w aukcji". No dobrze, czyli za 9450 ? "Jeśli tyle jest, to za tyle, jesteśmy legalnie działającą firmą". No dobrze, tylko jak kupić, jak nie ma opcji "Kup teraz" a licytacje są wycofywane? Gdzie i kiedy można sprzęt odebrać? "Proszę napisać maila w tej sprawie".
Kuźwa, co to za konfidenckie zakupy ? Dziś aukcja już zdjęta, żeby przypadkiem nikt nie kliknął na koniec. Serio, tak uważacie funkcjonuje legalnie działający sklep ?
Dodam, że w normalnym sklepie "po dobrej znajomości" na cenę poniżej 10k nie ma co liczyć.
Żeby było już więcej w temacie - 5d4 rozważyłbym, ale uważam, że wartość tej puszki w odniesieniu do 5d3 i nikonowskiej konkurencji jest nie wyższa, niż 13000 zł. Za tyle jeszcze mógłbym rozważyć zakup 5d4.
Wracając do MCFoto - zadzwoniłem do nich wczoraj jako klient za zapytaniem, za ile mogę kupić 5d3 z fakturą. Uzyskałem odpowiedź, "za tyle, ile widać w aukcji". No dobrze, czyli za 9450 ? "Jeśli tyle jest, to za tyle, jesteśmy legalnie działającą firmą". No dobrze, tylko jak kupić, jak nie ma opcji "Kup teraz" a licytacje są wycofywane? Gdzie i kiedy można sprzęt odebrać? "Proszę napisać maila w tej sprawie".
Żenada. Ja bym omijał szerokim łukiem.
Żenada. Ja bym omijał szerokim łukiem.
nie no bez przesady... trochę wsparcia dla małych sklepów. Pewnie działają na niskiej marży i jeszcze mieliby płacić prowizję allegro. Samochód za 300000zł salon też Ci nie sprzeda przez allegro :).
Nawet z marżą kup teraz za 9730 byłaby najlepszą ceną w PL.
nie no bez przesady... trochę wsparcia dla małych sklepów. Pewnie działają na niskiej marży i jeszcze mieliby płacić prowizję allegro. Samochód za 300000zł salon też Ci nie sprzeda przez allegro :).
Na allegro także są jakieś reguły. Jeśli wystawiają coś w cenie w której de facto nie jesteś w stanie tego kupić (bo np. usuną twoją ofertę) to co to jest jak nie żenada?
Jak nie chcesz płacić prowizji allegro to nie sprzedajesz na allegro. Proste.
Na allegro także są jakieś reguły. Jeśli wystawiają coś w cenie w której de facto nie jesteś w stanie tego kupić (bo np. usuną twoją ofertę) to co to jest jak nie żenada?
Jak nie chcesz płacić prowizji allegro to nie sprzedajesz na allegro. Proste.
Ale jeszcze nie dawno konkurencja internetowa też sobie pozwalała: japanfoto, lider24, valuebasket...
valuebasket...
Jak skończył valuebasket to chyba wiadomo. Jeśli ktoś lubi czekać kilka miesięcy na dostawę towaru to bardzo proszę. Jak wiadomo cena czyni cuda.
xxkomarxx
06-10-2016, 16:29
Vb padlo. Niektorzy wplacili ciezkie pieniadze, np moj kolega bo jak kupi tam to zaoszczedzi 1500. No i zaoszczedzil. 6k przeminelo z wiatrem.
Takie sklepy wyrastaj jak grzyby po deszczu, a ludzie nadal szukaja okazji.
Niska cena rozpala wyobraźnię. W przypadku 5DIV takie 13999 PLN sprawia, że człowiek realnie myśli o zmianie konpusu. Ryzyko - no cóż ...
Swoje 5DII kupiłem w lider24 - czekałem 3 miesiące po wpłacie pełnej kwoty. Przez ten czas różnica ceny w stosunku do pewniejszych firm stopniała do 200 zł.
w MM w Lublinie leży 5d mkIV za ok 17k - można pomacać/kupić jak ktoś nie widział jeszcze ;)
w MM w Lublinie leży 5d mkIV za ok 17k - można pomacać/kupić jak ktoś nie widział jeszcze ;)
Porównywanie Mcfoto, polskiej firmy z magazynem w PL i pełnym kontaktem z vb jest trochę nie na miejscu. Jak napisałam wcześniej obsługa w Pro Club to dopiero jest fatalna. Co do licytacji to ostatnio kupowałam iphony 7 i też wszędzie były licytacje 3100, a kup teraz 3400 z zaznaczeniem, że przy odbiorze osobistym cena 3100.
Tu nie dość, że macie ponad tysiąc złotych taniej - to jeszcze Wam niedobrze :), ale jak już Wam sklepy które od kilku miesięcy mają na magazynie dany obiektyw i podnosząc ceny mówią, że Canon je podnosi - to wierzycie w kurs dollara (co innego, gdyby nie mieli na stanie i musieli ściągać od canona po wyższej cenie hurtowej). Jako, że mieszkam w Wielkiej Brytanii to mogę Wam napisać, że faktycznie tu jest tendencja do wspierania małych firm, a u nas w Polsce jak widać :).
Nie wiem Cichy w jaki sposób z nimi rozmawiałeś, ale u mnie bez problemu i bardzo miło, zostałam o wszystkim poinformowana i też w miły sposób wszystko mi doradzili.
Jak napisałam wcześniej obsługa w Pro Club to dopiero jest fatalna.
Pro Club to właściwie to samo co serwis na Żytniej (chyba ci sami ludzie postanowili otworzyć sklep) a że to serwis gwarancyjny to za bardzo w piórka obrośli.
jest wiele innych Pro-Dealerów w Polsce - ja sobie chwalę "Cyfrowe-PL" a przynajmniej salon w CH Land w Warszawie, oraz Fotoformę.
Jak napisałam wcześniej obsługa w Pro Club to dopiero jest fatalna.
Pro Club to właściwie to samo co serwis na Żytniej (chyba ci sami ludzie postanowili otworzyć sklep) a że to serwis gwarancyjny to za bardzo w piórka obrośli.
jest wiele innych Pro-Dealerów w Polsce - ja sobie chwalę "Cyfrowe-PL" a przynajmniej salon w CH Land w Warszawie, oraz Fotoformę.
Tu nie dość, że macie ponad tysiąc złotych taniej - to jeszcze Wam niedobrze :), ale jak już Wam sklepy które od kilku miesięcy mają na magazynie dany obiektyw i podnosząc ceny mówią, że Canon je podnosi - to wierzycie w kurs dollara (co innego, gdyby nie mieli na stanie i musieli ściągać od canona po wyższej cenie hurtowej).
Mechanizm działania cen Canona w Polsce i ich "wymuszania" był już tutaj opisywany - może warto się jednak z nim najpierw zapoznać?
xxkomarxx
07-10-2016, 15:32
Edytko widze ze krotko jestes na forum i z fotografia chyba zaczynasz :-)
Canon ma swoja polityke i to po ile zakupili sprzet ich sprzedawcy nie ma znaczenia. Chcesz nadal sprzedawac sprzet i zarabiac no to sie musisz zastosowac do ich wytycznych. Wspolpraca z Canonem nie jest prosta.
Edytko widze ze krotko jestes na forum i z fotografia chyba zaczynasz :-)
Canon ma swoja polityke i to po ile zakupili sprzet ich sprzedawcy nie ma znaczenia. Chcesz nadal sprzedawac sprzet i zarabiac no to sie musisz zastosowac do ich wytycznych. Wspolpraca z Canonem nie jest prosta.
:))) xx na forum jestem krótko, a z fotografią żyję już jakiś czas ;) Jestem fotografem noworodkowym. Sprzęt raczej nie jest przedmiotem moich zainteresować - bardziej interesuje mnie zdjęcie i potem obróbka z nim związana. Ostatnio zmieniałam system z Nikona na Canona (Nikon był cudowny do momenty ciągłego brudzenia się matrycy - miałam problem raz, drugi i za trzecim dałam nikonowi ultimatum - albo nowy model, albo się rozstajemy i tak się stało, że znów tylko wyczyścili więc dotrzymałam słowa i zmieniłam system). Nie znam się na szkłach Canona, a nie miałam czasu na testowanie. Uratował mnie znajomy pożyczając mi Sigmę Art 50 do mojego body 5dsr. Sigma jest wręcz oszałamiająca... teraz byłam w Polsce i podłączyłam od okolicznego fotografa 50mm L 1.2 ze względu na fajny cashback organizowany przez canona. To co zobaczyłam trochę jednak mnie zniechęciło i nie wiem czy to Canon jest taki słaby czy Sigma taka dobra. Nawet autofokus wydaję mi się szybciej działał z sigmą. Przy okazji mam duży dylemat czy kupić 35mm Art, 35mm L 1.4 ii i do któregoś z nich sigmę 50mm art, a może 24-70 L II zamiast 35mm - nie wiem... podobno ten zoom jest doskonały, a może lepiej zostać przy stałkach może Ty mi doradzisz?
Wracając do tematu, jeżeli canon tak podchodzi to chyba psuje rynek - to się zmowa cenowa nazywa czy jakoś tak :).
To absolutnie pewna informacja?
Sprzedawca nie ustala ceny?
Pytam konkretnie bo w mojej mieścinie był taki sprzedawca, który zdzierał niemożebnie na sprzęcie AGD i tłumaczył, że mu producenci nie pozwalają sprzedawać taniej.
Oczywiście już ślad po nim zaginął.
pan.kolega
08-10-2016, 11:11
Wracając do tematu, jeżeli canon tak podchodzi to chyba psuje rynek - to się zmowa cenowa nazywa czy jakoś tak :).
Nie, pokiełbasiło Ci się... to właśnie organizatorzy zmowy cenowej oskarżają tych co się wyłamują z dyscypliny o psucie rynku.:roll: Zawyżanie cen to jest właśnie naprawianie rynku.;)
Praktyki cen w sklepach "sugerowanych" przez producenta oraz cen minimalnych są powszechne i raczej nie są ścigane. W USA każdy poważny sklep ma obecnie dokładnie taką samą cenę na 5d4, i ogólnie w Canonie jest znacznie bardziej jednolicie niż w Polsce. Gdyby Coca Cola się umówiłą z Pepsi to co innego...
No to gdzie te ceny na 5d3 8-9 tys. ? Chciałbym 2 kupić :) Na razie padł tylko link do MCF, no ale u nich chyba nie kupię, musiałbym podanie napisać, czy cuś a i tak nie wiem, czy rozpratrzą pozytywnie :D
No to gdzie te ceny na 5d3 8-9 tys. ?
No jak:
Lustrzanka Cyfrowa Canon EOS 5D Mark III Body (http://www.eglobalcentral.pl/lustrzanka-cyfrowa-canon-eos-5d-mark-iii-body.html)
Jeśli cena jest najważniejsza to tam ;)
No jak:
Lustrzanka Cyfrowa Canon EOS 5D Mark III Body (http://www.eglobalcentral.pl/lustrzanka-cyfrowa-canon-eos-5d-mark-iii-body.html)
Jeśli cena jest najważniejsza to tam ;)
No jeśli można odebrać osobiście i zapłacić przy odbiorze to może warto? ;)
Osobiscie czyli gdzie i jak ? Wysyłają średnio po kilku tygodniach z Anglii i zapewne - do czasu aż się nie rypnie.
Osobiscie czyli gdzie i jak ? Wysyłają średnio po kilku tygodniach z Anglii i zapewne - do czasu aż się nie rypnie.
Właśnie dlatego mój post miał charakter ironiczny bo w cuda to ja nie wierzę.
Tymczasem czekam na odpowiedź od firmy MCFoto bo chciałbym kliknąć "kup teraz" i odebrać osobiście bo widzę, że można :mrgreen:
Za tyle sam bym kupił jeden, ale z drugiej strony może warto poczekać*na 6d2? Af na pewno już*poprawią bo jeden punkt krzyżowy nie przejdzie, nowa matryca też*powinna mieć lepsze parametry, jeszcze lepsze iso... Co więcej trzeba? Cena pewnie podobna do obecnych 5d3.
Trzymam za słowo, że poprawią AF w 6dmk2. Jak nie będzie miał kilku lub kilkunastu punktów krzyżowych to podziękuję.
Ja jednak uważam, że nawet środkowy punkt w 6d jest mniej pewny niż w 5d3 i raczej kupię 6d2 wyłącznie dla uchylnego LCD. Jeśli nie będzie miał, to wymienię swoje szóstki na 5d3 + 6d1.
Tak na marginesie, oni nie posiadają żadnego sklepu wbrew temu co piszą, żadnej firmy, zdjęcie sklepu to ściema, nie działają legalnie, firma ma nip, regon, a tych danych jak na lekarstwo.
Towar odbierasz na "parkingu", jeżeli wogóle dojdzie do tranzakcji.
Rozumiem zadowolonych klientów, kupujących wysyłkowo "paczkę zapałek". Proszę mi pokazać (stawiam flaszkę) prawdziwy sklep z ceną mkIII poniżej 10tyś, a nie jakieś stronki z czapki, które sam moge zrobić w 10 minut i równie dobrze napisać, że sprzedaję za 5tyś. Po czym kilka osób będzie święcie przekonana, że za tyle można kupić mkIII. Rewelacja :D
Tak na marginesie, oni nie posiadają żadnego sklepu wbrew temu co piszą, żadnej firmy, zdjęcie sklepu to ściema, nie działają legalnie, firma ma nip, regon, a tych danych jak na lekarstwo.
Towar odbierasz na "parkingu", jeżeli wogóle dojdzie do tranzakcji.
Rozumiem zadowolonych klientów, kupujących wysyłkowo "paczkę zapałek". Proszę mi pokazać (stawiam flaszkę) prawdziwy sklep z ceną mkIII poniżej 10tyś, a nie jakieś stronki z czapki, które sam moge zrobić w 10 minut i równie dobrze napisać, że sprzedaję za 5tyś. Po czym kilka osób będzie święcie przekonana, że za tyle można kupić mkIII. Rewelacja :D
nie wierze... rozumiem, że amazon to też jest dla Ciebie podejrzany sklep bo preferują wysyłkę, nie mają sklepu w Złotych Tarasach a ew. odbiór możliwy jest "na magazynie". Skoro mcfoto wystawia paragon lub fakturę to chyba wszystko jest jasne. No ale jak się boisz to zawsze możesz kupić w Euro RTV AGD i tak jak ja kilka dni temu - kupiłem u nich 70-200 is II L za 8500zł, a sprzęt nie ma naklejek na pudełku Canon PL i nie ma naklejki z nr seryjnym. Przez to Canon nie chce mi dać cashbacku (prawdopodobnie Euro wzięło ten obiektyw z zagranicznej dystrybucji), a to są już jaja bo klient nie wie tego z jakiej dystrybucji dostaje sprzęt, a skoro Canon wpisał Euro jako autoryzowanego sprzedawce to ponosi odpowiedzialność za niego w stosunku do klienta za legalność sprzedawanych rzeczy.
pan.kolega
Nie, pokiełbasiło Ci się... to właśnie organizatorzy zmowy cenowej oskarżają tych co się wyłamują z dyscypliny o psucie rynku. Zawyżanie cen to jest właśnie naprawianie rynku.
Praktyki cen w sklepach "sugerowanych" przez producenta oraz cen minimalnych są powszechne i raczej nie są ścigane. W USA każdy poważny sklep ma obecnie dokładnie taką samą cenę na 5d4, i ogólnie w Canonie jest znacznie bardziej jednolicie niż w Polsce. Gdyby Coca Cola się umówiłą z Pepsi to co innego...
Bzdury... żądanie przez importera cen sugerowanych jako cen minimalnych jest rażącym łamaniem przepisów dot. konkurencji. Mamy nawet piękna decyzję UOKiK.
https://uokik.gov.pl/download.php?plik=11281
pan.kolega
09-10-2016, 12:54
Bzdury... żądanie przez importera cen sugerowanych jako cen minimalnych jest rażącym łamaniem przepisów dot. konkurencji. Mamy nawet piękna decyzję UOKiK.
https://uokik.gov.pl/download.php?plik=11281
Fakt, w Europie różne dziwactwa się zdarzają i rzesze biurokratów tworzą za pieniądze z tego VATu takie właśnie śledztwa i sążniste dokumenty.
Niestety producent ostatecznie zawsze będzie miał i powinien mieć możliwość i prawo wyznaczenia dowolnej ceny za swoje produkty. Najwyżej można to utrudniać, (to znaczy np. utrudniać rabaty, tak jak są one obecnie praktykowane) co w efekcie tylko da wyższe ceny i wycięcie drobnych sprzedawców. To jest walka z wiatrakami za pieniądze podatnika.
W innych miejscach jest mniej regulacji, np. w USA kompletnie legalne są "minimalne reklamowane ceny." Każdy może sprzedać po ile chce i producent nawet nie wie za ile kto sprzedał, ale producent może narzucić zakaz reklamowania poniżej minimalnych cen.
Skąd nieautoryzowani dilerzy biorą produkty z dystrybucji lokalnej? Nie skąd inąd tylko od autoryzowanych dilerów. I nikt autoryzowanym nie może zabronić masowej sprzedaży taniej, ale reklamować w takiej cenie im nie wolno.*
Authorized Dealers, Unauthorized Dealers, and Grey Market Explained | Canon Camera and Lens Deals - canonpricewatch.com (http://www.canonpricewatch.com/blog/authorized-unauthorized-dealers-and-grey-market-explained/)
*co oznacza, że czasem ma sens zapytać w sklepie o obniżkę. Jeżeli sklep jest autoryzowanym dilerem, to nie może reklamować niższych cen, ale może mieć ochotę sprzedać taniej.
Temat jest IMO wydumany. Każdy sklep w PL może sprzedać za ile chce. Jak sobie wymyśli to nawet poniżej ceny zakupu. Inna sprawa to opłacalność takich zabiegów i marża, która na Canonie może być niewielka.
Fakt, w Europie różne dziwactwa się zdarzają i rzesze biurokratów tworzą za pieniądze z tego VATu takie właśnie śledztwa i sążniste dokumenty.
Temat jest IMO wydumany. Każdy sklep w PL może sprzedać za ile chce. Jak sobie wymyśli to nawet poniżej ceny zakupu. Inna sprawa to opłacalność takich zabiegów i marża, która na Canonie może być niewielka.
temat (ceny sugerowanej) przestanie być tematem wydumanym z chwilą kiedy cytowany parę postów wyżej organ się za to zabierze
i nie jest to dziwactwo europejskie - to zdrowy organ zabezpieczający przed niezdrowymi praktykami bo niestety słynna "niewidzialna ręka rynku" nie zawsze działa.
temat (ceny sugerowanej) przestanie być tematem wydumanym z chwilą kiedy cytowany parę postów wyżej organ się za to zabierze
i nie jest to dziwactwo europejskie - to zdrowy organ zabezpieczający przed niezdrowymi praktykami bo niestety słynna "niewidzialna ręka rynku" nie zawsze działa.
Niezrozumienie. Piszesz to zapewne biorąc pod uwagę cenę maksymalną lub tą, którą sugeruje producent. Ja z kolei pisałem biorąc pod uwagę cenę minimalną którą może zaproponować sprzedawca osiągają jakiś zysk. Albo i stratę (tak, też czasami tak trzeba). Canon IMO nie ma możliwości zmusić sprzedawcy do sprzedaży w konkretnej cenie. Jest wielu dostawców, dystrybutorów i hurtowników. Możesz kupić za ile chcesz i sprzedać za ile się tobie podoba.
Kolekcjoner
09-10-2016, 14:14
Temat jest IMO wydumany. Każdy sklep w PL może sprzedać za ile chce. Jak sobie wymyśli to nawet poniżej ceny zakupu. Mój znajomy ma sklep (zupełnie inna branża) i twierdzi że to jest nie do końca legalne....
Mój znajomy ma sklep (zupełnie inna branża) i twierdzi że to jest nie do końca legalne....
Ale co nie jest legalne? Sprzedawanie za cenę którą sam ustala sklep? Nie mówię tu o nagminnej sprzedaży poniżej ceny zakupu...
Kolekcjoner
09-10-2016, 14:57
Sprzedawanie poniżej cen zakupu.
nie wierze...
To już Twoja osobista sprawa co do wiary, jako prawnik (skoro tak twierdzisz) powinieneś wiedzieć co jest legalne a co nie.
Skoro ktoś twierdzi że ma sklep, a go nie ma, to mi więcej nie potrzeba, możesz ich promować, ale ja nic tam nie kupie (a nawet na przytoczony wyżej przykład, jakoś trudno dokonać tranzakcji, skoro towar znika, nie ma kup teraz i takie tam, a na maila chyba odpowiedzi nikt nie uzyska) i to jest odsłona poprzednich "firemek", które ktoś już tu przywołał parę postów wyżej.
Doskonale znam te hasło "odbór Poznań, Gniezno, Września" i przewijało się przez lata w wielu odsłonach, pod różnymi nazwami.
Porównanie do Amazona, jest jak najbardziej trafione. :lol: :lol: :lol:
Amazon na pewno dostarcza towar osobiście, na parkingu przy M1. Ta firemka dostarczy towar oczywiście TYLKO po Twoim przelewie, tak się składa, że to nie jest zakup za gotówkę jak zobaczysz towar. :lol: w wirtualnym sklepie :D
Jedynie co mi się podoba w amazonie, to pudełka przychodzą orginalnie zaklejone, tam nikt się nie bawi w otwieranie i wystawianie towaru na półkę, jak jest to w naszych warunkach.
Aż się prosi sprawdzać przed zakupem przebieg aparatu, aby nie kupić przez przypadek "nowego" sprzętu z przebiegiem migawki paru tyś. zdjęć.
Dyskusja nie ma sensu, ponieważ nie ma na obecną chwilę aparatów poniżej 10tyś. Twój paragon z lutego, już pisałem to nie ma nic wspólnego z obecną sytuacją na rynku.
Nie ma nic wspólnego z wyszukiwarkami ceneo, oraz stronkami z czapki, w których jako jedyny kontakt to email na darmowym hostingu. Towaru w tej cenie nie ma.
Nie trzeba być myślicielem, ale Twój cashback wziął już raczej któryś z pracowników Euro..., bo w narodzie mamy z uwagi na historię duże zdolności do kombinowania,
jako prawnik masz z tym problem, czepiasz się Canona ?
Uważasz, że za granicą na pudełkach nie umieszcza się numerów seryjnych, a Canon robi tylko wyjątek na Polskę i produkuje specjalne pudełka do caschback'u?
Twoja naklejka z nr. seryjnym obiektywu została beszczelnie zerwana. Nie wiem czego tu nie rozumieć.
Jeśli się to praktykuje nagminnie to oczywiście tak. Nie jest jednak takie oczywiste. Z punktu odniesienia sprzedawcy liczy się głównie zysk. Czasami warto sprzedać coś poniżej ceny zakupu aby inny produkt sprzedać ze sporym zyskiem. Ważne aby całość wyszła na plus.
--- Kolejny post ---
Nie trzeba być myślicielem, ale Twój cashback wziął już raczej któryś z pracowników Euro...
Bez jaj. Widziałeś zalinkowane zdjęcia? Myślisz, że ktoś z pracowników Euro bawił się w przeklejanie etykiet na pudełku? Jeśli tak myślisz to jesteś w błędzie. Tzw. error (jeśli w ogóle w co wątpię ) powstał na etapie producenta/dystrybutora. W sklepie w głębokim poważaniu mają przeklejanie etykiet z numerem seryjnym.
Po premierze myślałem o tej piątce, pierwsze plotki mówiły coś o ok 14tś myślałem, ze jak cena spadnie do ok 12 to kupie ale jak juz znamy ceny to nawet nie patrze na dalsze testy tego aparatu.
Jeśli się to praktykuje nagminnie to oczywiście tak. Nie jest jednak takie oczywiste. Z punktu odniesienia sprzedawcy liczy się głównie zysk. Czasami warto sprzedać coś poniżej ceny zakupu aby inny produkt sprzedać ze sporym zyskiem. Ważne aby całość wyszła na plus.
--- Kolejny post ---
Bez jaj. Widziałeś zalinkowane zdjęcia? Myślisz, że ktoś z pracowników Euro bawił się w przeklejanie etykiet na pudełku? Jeśli tak myślisz to jesteś w błędzie. Tzw. error (jeśli w ogóle w co wątpię ) powstał na etapie producenta/dystrybutora. W sklepie w głębokim poważaniu mają przeklejanie etykiet z numerem seryjnym.
No bez jaj :) to wyjaśnij brak naklejki z nr seryjnym na pudełku. Kiedy cashback to ile wychodzi? połowa miesięcznej pensji takiego sprzedawcy ?, 1/3 może 1/4.
No bez jaj to wyjaśnij brak naklejki z nr seryjnym na pudełku. Kiedy cashback to ile wychodzi? połowa miesięcznej pensji takiego sprzedawcy ?, 1/3 może 1/4.
Widziałeś zdjęcie tego pudełka? Serio myślisz, że ktoś się bawił w przeklejanie etykiet? Może poczekajmy aż kolega dostanie odpowiedź od sprzedawcy/producenta i wtedy kontynuujmy dyskusję.
pan.kolega
09-10-2016, 16:39
Sprzedawanie poniżej kosztów nazywa się dumpingiem i jest zdecydowanie nielegalne. Ale dotyczy to raczej bardziej poważnych transakcji, gdzie chodzi o zdobycie rynku za wszelką cenę albo inny kraj, gdzie koszty są o wiele mniejsze. Więc jak sklep pozbędzie się za darmo jakichś zeszłorocznych etui do telefonów to na pewno nie będzie ścigany, ale jeżeli jakiś producent się poskarży, że ktoś inny go wykańcza w ten sposób, to może być sprawa.
tkosiada
09-10-2016, 23:02
Ceny, lepsze i gorsze :)
Canon EOS 5D Mark IV Body (http://www.hdewcameras.co.uk/canon-eos-5d-mark-iv-body-5161-p.asp)
oraz z dystrybucji UK
http://www.camerapricebuster.co.uk/Canon/Canon-Digital-SLRs/Canon-EOS-5D-Mark-IV-Camera-Body
Brexit i ceny w UK
24-70 2.8 II - od 1400 (jessops) do 1699 (wex, camu) funtow. Normalnie kazdy sklep wlacznie z amazonem ma taka sama cene.
Czekalem na jakis cashback ale nie bylo sensu juz czekac. Nowy stock bedzie juz zapewne w nowych (wyzszych) cenach. 16-34 4 IS tez sie oberwalo.
Widziałeś zdjęcie tego pudełka? Serio myślisz, że ktoś się bawił w przeklejanie etykiet? Może poczekajmy aż kolega dostanie odpowiedź od sprzedawcy/producenta i wtedy kontynuujmy dyskusję.
Nie rozumiem do końca o co Tobie chodzi z tym czy widziałem czy nie te zdjęcie ? Tak widziałem, wiem jak wyglada oryginalna naklejka z nr. seryjnym oraz jest to też dokładnie opisane w procedurze cashbacku.
Na podstawie tego pudełka, cashbacku nie będzie. Dla mnie to proste i logiczne. I uważasz, że nikt nie był w staie sam odkleić tej naklejki aby zorganizowac sobie kasę z casbacku (gdzies po drodze, z dystrybucji do klienta)? No kto miałby interes przeklejać naklejki, dystrybutor ? który trąbi o casback'u aby go potem nie wypłacić ? Sam sobie odpowiedz.
sklep euro... jest na liście sklepów biorących udział w casbacku, a to że sprzedaje towar z odklejonymi naklejkami wymaga raczej wyjaśnienia na poziomie dystrybutor-sklep, ale prawnik którego to spotkało chyba sobie poradzi z takim przypadkiem, raczej bez problemu :)
Nie rozumiem do końca o co Tobie chodzi z tym czy widziałem czy nie te zdjęcie ? Tak widziałem, wiem jak wyglada oryginalna naklejka z nr. seryjnym oraz jest to też dokładnie opisane w procedurze cashbacku.
Na podstawie tego pudełka, cashbacku nie będzie. Dla mnie to proste i logiczne. I uważasz, że nikt nie był w staie sam odkleić tej naklejki aby zorganizowac sobie kasę z casbacku (gdzies po drodze, z dystrybucji do klienta)? No kto miałby interes przeklejać naklejki, dystrybutor ? który trąbi o casback'u aby go potem nie wypłacić ? Sam sobie odpowiedz.
sklep euro... jest na liście sklepów biorących udział w casbacku, a to że sprzedaje towar z odklejonymi naklejkami wymaga raczej wyjaśnienia na poziomie dystrybutor-sklep, ale prawnik którego to spotkało chyba sobie poradzi z takim przypadkiem, raczej bez problemu :)
Na obecną chwilę wygląda to tak, że najprawdopodobniej Euro wzięło z dytrybucji niemieckiej, co potwierdzałby fakt, że jeden pro dealer nie był w stanie zrealizować mojego zamówienia na ten model ze względu na brak dostępności u canon polska. Wstępnie się dowiedziałem, że niemiecki canon ma takie praktyki i zmienia naklejki na pudełku. Dlaczego to robi czy miałby to robić nie wiem. Sprawa jest w toku...
Euro oczywiście rozpatruje przez tydzień reklamację i generalnie sugeruje, że to problem dystrybutora, a nie ich, bo oni nie odkleją i nie naklejają żadnych naklejek.
Problem z Canon Polska jest taki, że nie spieszą się w wyjaśnieniu mojej sprawy...
xxkomarxx
10-10-2016, 14:15
Jak jest promocja cb organizowana przez inny organ niz canon polska to nie ma takich cyrkow z pudelkami. Po ch... Im one. Masz szklo, dowod zakupu, po co im ten karton do szczescia.
xx też tego nie wiem... w ogóle uważam, że klienta powinno ch... to interesować skąd Euro bierze sprzęt. Skoro Canon piszę, ze to autoryzowany dealer to problem Canona i Euro, bo klient kupił i zapłacił w miejscu poleconym przez CP.
Jak jest promocja cb organizowana przez inny organ niz canon polska to nie ma takich cyrkow z pudelkami. Po ch... Im one. Masz szklo, dowod zakupu, po co im ten karton do szczescia.
Możesz sobie kupić, wysłać do CP wniosek o zwrot, a potem sprzęt oddać bez problemu do sklepu. CP więc chce uszkodzenia pudełka i wycięcia numerów seryjnych z pudełka i wysłania im zdjęcia tego.
xxkomarxx
10-10-2016, 19:03
Możesz sobie kupić, wysłać do CP wniosek o zwrot, a potem sprzęt oddać bez problemu do sklepu. CP więc chce uszkodzenia pudełka i wycięcia numerów seryjnych z pudełka i wysłania im zdjęcia tego.
Jak robilem zdjecie to wcale nie wycinalem tego kodu.
Zalozmy opcje bez pudelka, kupuje wysylam wniosek i oddaje, potem ktos kupuje i tez wysyla, wychodzi oszustwo i sprawa karna.
Jak robilem zdjecie to wcale nie wycinalem tego kodu.
Zalozmy opcje bez pudelka, kupuje wysylam wniosek i oddaje, potem ktos kupuje i tez wysyla, wychodzi oszustwo i sprawa karna.
Może wcześniej nie trzeba bylo, może ktoś zaakceptował bez wycięcia. Dla mnie niszczenie pudełek oznacza po prostu "dzikość".
Dla mnie niszczenie pudełek oznacza po prostu "dzikość".
W mniej "dzikich" społeczeństwach zakłada się, że po cashback wyciąga rękę klient, który rzeczywiście zakupił produkt a nie spisał numer z pudełka w sklepie i sam sobie wypisał dowód zakupu. No więc mamy wycinanki i zawężoną listę sprzedawców.
W mniej "dzikich" społeczeństwach zakłada się, że po cashback wyciąga rękę klient, który rzeczywiście zakupił produkt a nie spisał numer z pudełka w sklepie i sam sobie wypisał dowód zakupu. No więc mamy wycinanki i zawężoną listę sprzedawców.
To prawda ale w mniej dzikich krajach nie podnosi się też cen o ca wysokosc cashback. "Dzikość" ze wszystkich stron...
To prawda ale w mniej dzikich krajach nie podnosi się też cen o ca wysokosc cashback.
No bo nie ma tej całej listy sprzedawców uprawnionych do sprzedaży z cashbackiem.
U nas też nie było wzrostu cen jak nie było tego zawężenia. Ale mam wrażenie, że ta lista rośnie i wróci normalny rynek:)
Kolekcjoner
10-10-2016, 20:40
To prawda ale w mniej dzikich krajach nie podnosi się też cen o ca wysokosc cashback. "Dzikość" ze wszystkich stron...
Nie jest to reguła, nie przesadzaj. Ja kupiłem obiektyw podczas trwania obecnego cashbacka, śledziłem ceny przed i żadnej zmiany.
Nie jest to reguła, nie przesadzaj. Ja kupiłem obiektyw podczas trwania obecnego cashbacka, śledziłem ceny przed i żadnej zmiany.
Moją 430EX III-RT też kupiłem bez wzrostu ceny. Byłem na to wyczulony.
85/1.8 za to poszło w góre po ogłoszeniu cashbacka.
85/1.8 za to poszło w góre po ogłoszeniu cashbacka.
cena 70-200 ii poszła przez 5 dni w górę o 300zł :D Sigma trzyma cenę, może to znak
http://images84.fotosik.pl/59/7b4633cbe71234fb.jpg (http://images84.fotosik.pl/59/7b4633cbe71234fb.jpg)
Podwyżki cen produktów Canon i Nikon po Nowym Roku - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/9215-nowo%C5%9B%C4%87-Podwy%C5%BCki_cen_produkt%C3%B3w_Canon_i_Nikon_po_ Nowym_Roku.html)
Prawdopodobnie trafiłeś w okienko kiedy jeszcze była stara dostawa na magazynie a nie zdążyła dotrzeć nowa już ze zmienionym cennikiem. Chwała ci za to że sobie upolowałeś ten aparat w takie cenie bo to zawsze cieszy jak któryś tysiąc zostaje w kieszeni ale teraz nie w****iaj ludzi dookoła bo aktualnie o tej porze roku to sobie szarej maści mogą kupić a nie EOS 5D Mark III poniżej 10000 zł w sieciach sprzedaży znajdujących się na terytorium Polski a wymienionych tutaj Jesienne promocje - Canon Polska (http://www.canon.pl/jesiennepromocje/)
Podwyżki cen produktów Canon i Nikon po Nowym Roku - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/9215-nowo%C5%9B%C4%87-Podwy%C5%BCki_cen_produkt%C3%B3w_Canon_i_Nikon_po_ Nowym_Roku.html)
Prawdopodobnie trafiłeś w okienko kiedy jeszcze była stara dostawa na magazynie a nie zdążyła dotrzeć nowa już ze zmienionym cennikiem. Chwała ci za to że sobie upolowałeś ten aparat w takie cenie bo to zawsze cieszy jak któryś tysiąc zostaje w kieszeni ale teraz nie w****iaj ludzi dookoła bo aktualnie o tej porze roku to sobie szarej maści mogą kupić a nie EOS 5D Mark III poniżej 10000 zł w sieciach sprzedaży znajdujących się na terytorium Polski a wymienionych tutaj Jesienne promocje - Canon Polska (http://www.canon.pl/jesiennepromocje/)
JAKA STARA DOSTAWA!!! o czym Wy w ogóle opowiadacie, teraz ten 5d mark 3 kosztuje ok 10 500-11000 wszędzie a w lutym był droższy. Więc bajki, o tych podwyżkach.
Ja nie wiem... czy do Was nie trafia, że Media Markt miało promocje w zeszłym miesiącu i można było wyhaczyć za 8300zł! Wystarczyło wejść do sklepu internetowego MM znaleźć 5d mark III wrzucić do koszyka MIMO ku%$(* ceny 11000 czy 12000, potem wybrać płatność gotówką i odbiór w markecie a następnie przeglądać sklepy w poszukiwaniu najtańszej ceny. POTEM!!!! Jak ktoś znajdzie tą najniższą (bo ceny mogą być w każdym markecie inne) wystarczy pójść do najbliższego marketu, następnie udać się do kierownika i prosić o rabat powołując się na dany sklep. Jak ludzie są nieporadni życiowo to kupują normalnie i płaczą na forach o link do sklepu. Mi to zwisa i powiewa co sobie kolega 7four czy inny kupi i za ile, ale szukać ofert nikomu i jeszcze może negocjować cenę z kierownikiem czy właścicielem nie będę.
Niestety sklep McFoto olał moje zapytanie o chęć zakupu 5DIV od ręki i płatność przy odbiorze. Choć jak sami zapewniają na aukcji jest taka możliwość. Jak widać nie zależy im. No cóż mogą sobie wybierać klientów :mrgreen:
Kolekcjoner
14-10-2016, 15:34
Deal: Canon EOS 5D Mark IV $3199 (Reg $3499) (http://www.canonrumors.com/deal-canon-eos-5d-mark-iv-3199-reg-3499/)
Niestety sklep McFoto olał moje zapytanie o chęć zakupu 5DIV od ręki i płatność przy odbiorze. Choć jak sami zapewniają na aukcji jest taka możliwość. Jak widać nie zależy im. No cóż mogą sobie wybierać klientów :mrgreen:
Sklep McFoto zazwyczaj olewa. Jezeli faktycznie chcesz kupic aparat w dobrej cenie z (najczęściej) Niemiec, ale z pewna gwarancją to polecam Gandini.
Wykopuję... bo jestem internetowym moronem i sprawdzam ceny na ceneo i na nim będę bazował... MkIII jest w tej chwili do wzięcia za 10.400-10.700. Pomijając już fakt trwających wyborów w USA i ich wpływu na cenę dolara (choć też pytanie w jakim czasie rynek sprzętu w PL na takie wahania reaguje, bo raczej Clinton wygra i $$$ pójdzie w górę) proponowalibyście jeszcze przeczekać z zakupem na jakieś wyprzedaże czy brać póki jest bo też słyszałem, że Canon chce go wycofać ze sprzedaży? Czy może mkIV po wycofaniu mkIII będzie latał po 12-13k?
No i Clinton raczej nie wygrała. Dolar w dół. Canon nie po to tworzy nowy model aby stary dalej produkować, więc nie "chce wycofać", ale "już wycofał" i linie produkcyjne od paru miesięcy były przestawione na nowy aby zapewnić hurtowniom duże dostawy na premierę, a teraz tylko zużywa zapasy magazynowe. Stary model co miał stanieć to staniał i prędzej zniknie ze sklepów niż doczekasz się znacząco niższej ceny. Nowy stanieje ale nie o tyle co byś chciał i nie tak prędko - czyli za rok. Tak było, jest i zawsze będzie w przypadku Canona.
Moja rada jest taka - kupuj taki korpus na jaki Ciebie w tej chwili maksymalnie stać i skup się na zdjęciach.
Canon EOS 5D Mark III za 9239 PLN
https://www.neonet.pl/canon-eos-5d-mark-iii-body.html
Canon EOS 5D Mark IV za 16000 PLN
Canon EOS 5D Mark IV (Oferta BLACK FRIDAY tylko 25.11.16) - dostępny od ręki! (http://www.fotoplus.pl/oferty-specjalne/black-friday/Canon-EOS-5D-Mark-IV)
jaroslaw.majcher
25-11-2016, 19:46
W x-kom 5d IV za 14 499. Ktoś kupił? :)
lostInTheForest
27-11-2016, 00:57
w NEONET 5d mk III wysyłka od 5-28 dni - zastanawiające
ta czwórka z x-com to była chyba tylko jedna i została sprzedana w 3 sekundy xD
Wczoraj w Saturnie w Warszawie widziałem 5d mark III za 10400 i do tego dostaje się voucher 1000zł na zakupy w Piotrze i Pawle( i wiadomo można skorzystać z aktualnych promocji Canona.)
Jak jak patrze na nowe ceny, to sie ciesze, ze sprzet juz kupilem.
Na chwile obecna nie wyobrazam sobie kupowania czegokolwiek.