PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibracja wyświetlacza w laptopie - dziwny rezultat.

michal.s
07-10-2016, 18:32
Cześć!

Mam laptopa Lenovo Yoga 900, wykorzystuje go poza swoim biurkiem, gdzie z kolei mam monitory Eizo S2433 które to dużo lepiej wyświetlają kolory niż ten wyświetlacz w lapku.
Chciałem sobie umilić życie i użyć kalibratora na wyświetlaczu w laptopie. Wziąłem swojego X-Rite ColorMunki Photo i o bym nie ustawiał w tym fabrycznym programie do kalibracji efekt jest taki że biel jest albo niebieska, albo czerwona, albo nie wiadomo co jeszcze.

https://canon-board.info/imgimported/2016/10/DSC_0898_zpshsckhgqj-1.jpg~original
źródło (http://i23.photobucket.com/albums/b352/michals/DSC_0898_zpshsckhgqj.jpg~original)

Da się jakoś użyć tego kalibratora na matrycy w tym laptopie?
Zdziwiła mnie ta cała sytuacja, kalibrowałem już różne monitory znajomych czy ekrany w laptopach, efekty były różne, ale nie aż takie by nie dało się używać wygenerowanego profilu :)

michal.s
11-10-2016, 14:55
Nikt nic?

biodar
11-10-2016, 19:47
u mnie zaniechałem kalibracji, bo jak mi niby skalibrowali pod photoshopa i tam było OK to w zwykłej windowskowej przeglądarce nie dało się patrzeć na nic, nawet na serwisy informacyjne - kolory się rozjechały całkiem. Zrezygnowałem i zostałem na własnej kalibracji - ekran-odbitka w jednym labie, wychodzi kolorystycznie podobnie więc dałem na razie spokój ;) Na lapku mam matrycę fHD 17cali.

Tom01
14-10-2016, 23:38
Panel laptopa z reguły jest niekalibrowalny. W Lenovo szczególnie, nawet "graficznych" seriach. Można sobie dać spokój.

michal.s
14-10-2016, 23:47
Tak mówisz, szkoda, bo niewiele mu brakuje żeby to w miarę przyjemnie wyglądało. Zdziwiło mnie to, bo w innych laptopach jakoś się to kalibrowało, w powiedzmy pozytywnym stopniu. Tutaj wychodziły kolory z kosmosu :)

No ale nic, skalibrowałem co się dało przez kalibrację ekran w Windows 10 i jest przyzwoicie. Nie jest to laptop do obróbki zdjęć, od tego mam stacjonarny PC z monitorami Eizo polecanymi przez Tomka :)