Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma 28mm m42 + Canon 5D MK I

Rojja
04-10-2016, 22:49
Czołem,

Sytuacja wygląda tak,mam sigmę 28mm z M42 z potwierdzeniem ostrości.
Nie wiem jak ustawić żeby ten obiektyw współpracował normalnie na C 5D MK I

Chodzi o wykorzystanie przysłon na obiektywie. Teraz mam non stop na wyświetlaczu 64, o co chodzi?
Ktoś wie jak powinno się taki obiektyw ustawić,żeby współpracował z body?

r_m
05-10-2016, 00:02
Każdy (chiński) sprzedawca adapterów w opisie daje dużymi literami, na czerwono, informację, że użycie adaptera nie spowoduje automatycznego działania obiektywu. Niektórzy nasi tez to piszą.
Twój obiektyw działa wyłącznie manualnie, tak jak w starym aparacie do którego był projektowany. Ustawiasz przysłonę pierścieniem na obiektywie, ustawiasz odpowiednią ekspozycję czasem i ISO na aparacie. Aparat nie może zmienić przysłony w obiektywie, adapter nie spowoduje, że obiektyw nagle będzie miał silnik do ustawiania przysłony.
Czyli: aparat w trybie M, przysłona - na obiektywie, ISO i czas - w aparacie.
Jeśli adapter jest "z chipem", to aparat powinien działać także w trybie Av, tzn. przysłona ustawiona na obiektywie, ISO ręcznie w aparacie, czas naświetlania dobrany automatycznie.
Z tym, że te adaptery z którymi miałem do czynienia pokazywały najczęściej 1.4, a nie 64. Czy nie masz przypadkiem jakiegoś "programowanego" adaptera? Wtedy można sobie ustawić (odpowiednia kolejność czynności, opisana w instrukcji do danego modelu adaptera) co będzie się przekazywało do aparatu, i co będzie zapisywane w EXIF (tzn. możesz ustawić, że adapter ma "meldować" do aparatu ogniskową 28 i jasność 2.8, albo 200 i 5.6, albo 50 i 1.2 itd, dowolnie w ramach możliwości programowania chipa).