Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki papier do Epson L805?

photographus
02-10-2016, 14:06
Witam
Planuję zakupić drukarkę Epson L805 i używać w niej oryginalnych tuszów. Oczywiście chodzi o druk fotografii. Zacząłem się rozglądać za papierem do drukowania. Oryginały są dość drogie, natomiast allegrowe zamienniki pomimo entuzjastycznych opisów - podejrzanie tanie. Pytam PRAKTYKÓW: jakich używacie (w miarę tanich) papierów do drukowania zdjęć tak aby jakość i trwałość wydruków była porównywalna do tych z labu? Nie ukrywam, że przy druku np zdjęć eventowych nawet 10 zł różnicy na pudełku papieru robi różnicę :)
Dzięki za pomoc, pozdrawiam

szym
04-10-2016, 09:59
Trwałość druków z Epsonów ITS nie będzie porównywalna z odbitkami z minilaba. Tu znajdziesz testy trwałościowe: http://www.wilhelm-research.com/epson/WIR_Epson_L355_and_L800_2014_10_10.pdf

Demon jakości to też nie jest, szczególnie jeśli planujesz druk CZB - wtedy warto pomyśleć o pigmentówce, ale to już inne koszty tuszu. Przyzwoitej jakości zdjęcia kolorowe wyciśniesz z Epson L805 na papierach Fomei, a konkretnie serii FomeiJet, szczególnie na błyszczących papierach FomeiJet Pro i matowych Portrait Matt. Profile ICC dla tych papierów i L805 znajdziesz do pobrania na stronie Medikon. Robiłem te profile, więc wiem ile może ta drukarka z papierami Fomei. Napisz do mnie na druk @ medikon.pl to wyślę Ci próbnik wydruków z tej drukarki ;).

photographus
04-10-2016, 12:25
Dzięki za odpowiedź. Cenię sobie Twoją opinię nt. papierów Fomei, ale przy tej półce cenowej to zdecydowanie opowiem się za papierami Epsona. Na przykładzie Premium Glossy 10x15: Epson - 49 groszy zdjęcie, Fomeijet - 66 groszy. Potrzebuję papieru do zdjęć z eventów, studniówek itp - dlatego poza jakością wydruku liczy się również cena :)
Znalazłem papier EMTEC 13x18 glossy 240 ***** za 30 groszy za odbitkę.
Spróbuję na nim. Zobaczymy co jest wart :)
Pozdrawiam serdecznie

unesco
05-10-2016, 00:31
Spróbuj kupić paczkę 250 ark Fomei, dla gramatura 265 wychodzi połowa ceny. Możesz poszukać też papierów Solution.

szym
05-10-2016, 09:07
Dokładnie jak pisze unesco. Zobacz tutaj: FomeiJet PRO Gloss 265gsm - arkusze (http://sklep.medikon.pl/fomeijet-pro-gloss-265-arkusze). Paczka 250 arkuszy 10x15 papieru FomeiJet Pro Gloss 265 kosztuje 67,65 zł. Kartka 10x15 wychodzi 27 groszy. Przy odrobinę cieńszym FomeiJet Pro Gloss 205 (FomeiJet Pro Gloss 205gsm - arkusze - Sklep Medikon Polska (http://sklep.medikon.pl/fomeijet-pro-gloss-205gsm-arkusze)) kartka 10x15 wychodzi po 20 groszy. No i moje profile ICC do papierów Fomei dają lepsze rezultaty niż profile Epsona do papierów Epson ;). O papierach EMTEC się nie wypowiem bo nie znam, nie wiem też czy mają profile do L805.

mini21
05-10-2016, 10:35
Ja kupiłem fomeiJet Pearl 300 i (jakkolwiek dziwnie to zabrzmi) zakochałem się w tym papierze.
Strasznie podoba mi się ta "faktura".
Długo się zastanawiałem, bo myślałem jeszcze o firmie Tecco, ale w końcu padło na Fomei - trochę lepsza dostępność.

Muszę w końcu go wypróbować, bo ciekaw jestem profilu .icc.
Robiłem taki pod peral 300 z 1600 pól ale jeszcze nie miałem okazji przetestować.