Zobacz pełną wersję : Wyzwalacz radiowy RF-603 II
Ktoś z Was używa wyzwalacza radiowego RF-603? Jak to się sprawdza w pomieszczeniach? Jak widzę są wersje C1 oraz C3, ale w opisach nie ma informacji aby któraś z tych wersji pasowała do 70d. Przy użyciu tego urządzenia lampa pracuje w ETTL?
Ktoś z Was używa wyzwalacza radiowego RF-603?
Wiele osób.
Jak to się sprawdza w pomieszczeniach?
Tak samo jak poza pomieszczeniami, działa.
Jak widzę są wersje C1 oraz C3, ale w opisach nie ma informacji aby któraś z tych wersji pasowała do 70d.
Jakie gniazdko wężyka spustowego ma 70d? Te wersje różnią się tylko kabelkiem, jeden pasuje do aparatów z gniazdkiem "mikrojack", drugi do tych z gniazdkiem 3pinowym.
Przy użyciu tego urządzenia lampa pracuje w ETTL?
Jak w opisach nie było zaznaczone, że pracuje w ETTL, to znaczy, że nie pracuje ;)
FlatEric
28-09-2016, 14:48
A ja mam jeszcze jedno, nieco nietypowe pytanie, może ktoś zna odpowiedź...
Czy RF 603II po ustawiony ręcznie jako nadajnik zadziała z aparatem innym niż Canon - byle ze standardową stopką ISO?
Te wersje różnią się tylko kabelkiem, jeden pasuje do aparatów z gniazdkiem "mikrojack", drugi do tych z gniazdkiem 3pinowym.
Dzięki za wyjaśnienie
Jak w opisach nie było zaznaczone, że pracuje w ETTL, to znaczy, że nie pracuje ;)
Tylko w jednej ofercie było info, że działa ETTL i z tej oferty skorzystałem. Trochę drożej (o ok. 30zł) ale warto.
Czy RF 603II po ustawiony ręcznie jako nadajnik zadziała z aparatem innym niż Canon - byle ze standardową stopką ISO?
Zadziala. Jak juz r_m napisal, roznica jest tylko w kablach, ktorymi polaczysz odbiornik z aparatem. RF 603II pracuje tez z nikonami. Link do video ( niestety po niemiecku, ale masz oczy, wiec zobaczysz)
https://youtu.be/WEuawoTMR5c
Tylko w jednej ofercie było info, że działa ETTL i z tej oferty skorzystałem. Trochę drożej (o ok. 30zł) ale warto.
Rozczarujesz się, nie działa, ani zdalnie, ani lampa założona na nadajnik na aparacie (te urządzenia nie przenoszą sygnałów pomiędzy sankami aparatu i stopką na górze).
Wyzwalacze z przenoszeniem eTTL są nieco droższe (np. YN 622c)
No to ładnie... ciekawe czy chociaż odpowiednią wersję dostanę (C1/C3) bo gdy pisałem o 70d, to jedni sprzedawcy twierdzili, że pasuje C1, a inni że C3. Sugerowałem się kupionym wcześniej wężykiem spustowym, który ma oznaczenie C1.
FlatEric
29-09-2016, 12:48
Zadziala. Jak juz r_m napisal, roznica jest tylko w kablach, ktorymi polaczysz odbiornik z aparatem. RF 603II pracuje tez z nikonami. Link do video ( niestety po niemiecku, ale masz oczy, wiec zobaczysz)
https://youtu.be/WEuawoTMR5c
Dziękuję za link (niemiecki na szczęście znam). :)
FE
Na Ali jest komplet (nadajnik/odbiornik)RF-603 za ok. 82zł z wysyłką (po wykorzystaniu kuponu)