PDA

Zobacz pełną wersję : I co ja robię tu...? uułuuuu

A610
24-04-2006, 19:33
Może poradzicie początkującemu fotoamatorowi skąd zacząć czerpać wiedzę, książki (jakie?), Szkoła Fotografowania National Geographics, czytanie postów, intuicja? Od czego zacząć? Kompozycja, próby naświetlania, głębia, ciekawe tematy/ujęcia, wiedza o sprzęcie, czy coś innego?
W jaki sposób sami zaczynaliście, jak doszliście do wiedzy i umiejętności?

FOTOGRAF
24-04-2006, 19:44
bylo juz na forum troche o ksiazkach!

januszP.
24-04-2006, 19:47
http://canon-board.info/showthread.php?t=7161&highlight=ksi%B1%BFki
tutaj znajdziesz troszke informacji o ksiązkach.
Pozdrawiam

A610
24-04-2006, 20:04
jak sie pisze tego autora Brusselle ? google nic nie łapie

-=Festyk=-
24-04-2006, 20:06
Busselle

akustyk
24-04-2006, 20:09
warto zaczac od dobrych podrecznikow (National jest wart grzechu na poczatek) i od ogladania porzadnych zdjec (polecam: photo.net).

ale nic nie zastapi fotografowania i krytycznego ich porownywania z tymi najlepszymi zdjeciami. fotografia to sztuka praktyczna, gdzie trzeba sie narobic zdjec, zeby do czegos dojsc. nie da sie inaczej

A610
24-04-2006, 20:20
Busselle
Dzięki Młody człowieku, a może podpowiesz, w jakiej kolejności je czytać?

Tomasz Golinski
24-04-2006, 20:23
Książki Busselle chyba nie są tak do końca do nauki fotografii. Na początek chyba lepsze byłoby coś z rodziny National może. Bardziej praktyczne.

Busselle mam "fotografię kolorową" i jest to raczej zbiór zdjęć z historiami jak i czemu zostały zrobione.

Jac
24-04-2006, 20:35
przedewszystkim nie staraj sie odrazu robic wszystkiego.. czyli np portret, architektura, makro, landszaft, reportaz, spotting, ptaki itd... skup sie na jednym zagadnienieu ktore cie najbardziej interesuje... i staraj sie w tym kierunku czegos dowiedziec.. jesli juz zrobisz ten pierwszy krok, to kazdy nastepny przyjdzie ci o wiele latwiej... na poczatek mysle ze calkiem niezle moga byc ksiazki o wsyztkim (po to zebys cos wybral co ci sie podoba) wlasnie w stylu NG...

Powodzenia, no i pochwal sie od czasu do czasu jednym zdjeciem, najlepszym z kazdej 100... sztuka selekcji tez jast wazna, zwlascza w foto ;-)

-=Festyk=-
24-04-2006, 20:35
Ja mam Bussella:
-,,Fotografia barwna''
-,,Fotografowanie w podróży''
Rzeczywiście książka bardziej skupia się na ,,filozofii'' powstania zdjęć,ale ogólne wrażenie bardzo dobre.

Przemoc
24-04-2006, 21:01
..........no i pochwal sie od czasu do czasu jednym zdjeciem, najlepszym z kazdej 100... sztuka selekcji tez jast wazna, zwlascza w foto ;-)

Dokładnie, jak już wyjdzie coś "w miarę" to pokaż, nie ma co się szczypać, wielu swoich błędów sam nie zobaczysz, a na forum nic się nie ukryje ;) .

Zajżyj też do Szkoły Fotografii CB (http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=37), warto przeczytać wykłady i dyskusje.

I szukać, pytać, pstrykać.

A610
24-04-2006, 21:06
Dokładnie, jak już wyjdzie coś "w miarę" to pokaż, nie ma co się szczypać, wielu swoich błędów sam nie zobaczysz, a na forum nic się nie ukryje ;) .

Zajżyj też do Szkoły Fotografii CB (http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=37), warto przeczytać wykłady i dyskusje.

I szukać, pytać, pstrykać.

Własnie dziś odważyłem się wypowiedzieć własne zdanie ad lekcja #1 i nie weszło - cenzura czy co?

Przemoc
24-04-2006, 21:11
Własnie dziś odważyłem się wypowiedzieć własne zdanie ad lekcja #1 i nie weszło - cenzura czy co?

Szkoła CB to forum moderowane, musisz poczekać aż "władza" w osobie moderatora dopuści Twój głos. Ja już z jedną kwestią 2 dni czekam, ale cóż takie życie.:wink:

A610
24-04-2006, 21:15
Dzięki za rady, nie odkrywacie odpowiedzi na ostatnią część pytania "W jaki sposób sami zaczynaliście, jak doszliście do wiedzy i umiejętności?".

Moze się mylę, ale czuję, że powinienem zacząć od kompozycji i tematu; problemy techniczne powinny wyjść same i dadzą się udoskonalić, pozwolę sobie w tym miejscu skopiować cytat S. Sachno "Już dawno stwierdzono, że seks mieści się w mózgu, a nie w sprzęcie".

Może ktoś mi podpowie, co powinienem zobczyć w wodzie i lesie, to mam pod ręką.

A610
24-04-2006, 21:17
Szkoła CB to forum moderowane, musisz poczekać aż "władza" w osobie moderatora dopuści Twój głos. Ja już z jedną kwestią 2 dni czekam, ale cóż takie życie.:wink:

ciebie za samego Nicka nie powinni dopuszczać :lol:

Przemoc
24-04-2006, 21:30
ciebie za samego Nicka nie powinni dopuszczać :lol:

Kto to wie ? Może przez to jestem jakoś szczególnie obserwowany? :shock:

A mój Nick to tylko imię i pierwsza litera nazwiska. Więc chyba jestem niewinny.

A poważnie, to na CB istnieje raczej atmosferta tolerancji, można ciekawie podyskutować i poczytać o różnych problemach i aspektach fotografii. Na początkowym etapie (też jestem w tym miejscu) fotografowania możesz znaleźć tu odpowiedzi na 99% Twoich pytań.