Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wyświetlanie kolorów

Lucs
21-09-2016, 13:56
Hej.Postanowiłem skomplikować sobie życie i kupiłem monitor szeroko gamutowy (cs 2420)
Sprofilowałem go i1 display pro.Obrobiłem zdjęcie w CS6 w przestrzeni Adobe rgb po czym skonwertowałem do srgb i zapisałem jpg z tym właśnie profilem aby wrzucić do sieci.W oknie photoshopa jak również w windowsowskiej przeglądarce zdjęć,jpg ten wyswietlał się mniej więcej poprawnie (barwa,kolor i nasycenie tak jak przygotowałem go podczas postprocessingu) do momentu kiedy wrzuciłem je do kilku serwisów interetowych. Wtedy fotka nabrała nienaturalnych kolorów i bardzo się różni od tego co widzę w oknie photoshopa. Dodatkowo jeżeli w menu monitora zmienię wyświetlanie koloru na adobe lub srgb wtedy jest ok.
Gdzie leży problem a może tak ma to wyglądać?
pozdrawiam

ATBFLASH
21-09-2016, 23:32
O jakich serwisach mówimy? Z reguły tam jest potworna kompresja kosztem jakości jak np FB - dramat czasem jest. Co prawda można to podkręcić, zoptymalizowac ale mało kto się tym przejmuje i wrzuca fotki na żywca a automat robi tą fuj fuj kompresję i potem masz taki efekt. Sam się przekonałem jak moja produkcja poszła na fanpage FB zamiast na stronę www w galerii. Oj były różnice w jakości takie że klękajcie narody:)

xxkomarxx
22-09-2016, 08:16
Jakiej przegladarki uzywasz ? Napisz w jaki sposob zapisujesz zdjecie ktore wrzucasz potem do internetu

Lucs
22-09-2016, 09:16
Są to 1x,500px facebook...Próbowałem chrome i mozilla. W obu przypadkach wyglądało to idenycznie.A zdjęcie zapisuję z osadzonym profilem srgb. Próbowałem opcji "zapisz jako" oraz "zapisz dla internetu"
Zdjęcia innych oraz te które wcześniej wrzuciłem widzę poprawnie,problem jest tylko z tym moim,obrobionym na nowym monitorze.

robson999
22-09-2016, 09:23
Czy w Firefoxie masz w ustawieniach zaznaczoną opcję zarządzania kolorem?

Lucs
22-09-2016, 10:19
Czy w Firefoxie masz w ustawieniach zaznaczoną opcję zarządzania kolorem?
Tomasz Płuszczyk gdzieś na swoim blogu opisuje jak w ustawieniach przeglądarki wrzucić profil monitora i do tego się zastosowałem ale bez tego oraz na chromie było tak samo

robson999
22-09-2016, 10:37
Jeżeli masz skalibrowany i oprofilowany monitor, a dodatkowo masz takie ustawienia w Firefoxie:
http://www.canon-board.info/druk-skanowanie-wyswietlanie-zarzadzanie-barwa-69/kalibrator-x-rite-colormunki-smile-101528/index7.html#post1302089
no to wszystko powinno działać dobrze.

xxkomarxx
22-09-2016, 10:44
Skoro poprzednie zdjecia byly tak samo zapusywane jak teraz i wyswietlaja sie poprawnie a obrobione na nowym monitorze juz nie bardzo to moze cos przestawiles w PS i zle zapisujesz.

aptur
22-09-2016, 10:46
Skoro poprzednie zdjecia byly tak samo zapusywane jak teraz i wyswietlaja sie poprawnie a obrobione na nowym monitorze juz nie bardzo to moze cos przestawiles w PS i zle zapisujesz.

Logicznie rzecz biorąc problemem jest nowy monitor a raczej jego profil.

Lucs
22-09-2016, 11:24

Też tak mi się wydawało ale w camera raw mam ustawiony kolor na adobe rgb.Ustawienia koloru w ps również adobe. Zdjęcie później konwertuję i zapisuję w srgb.

xxkomarxx
22-09-2016, 11:41
Jak nie rozwiazesz problemu to moge wieczorkiem zrobic polaczenie team viewerem i zobaczyc co jest nie tak

Lucs
22-09-2016, 11:50
Jak nie rozwiazesz problemu to moge wieczorkiem zrobic polaczenie team viewerem i zobaczyc co jest nie tak

Wielkie dzięki...chętnie z tym,że dziś nie dam rady...może jak nadal będzie potrzeba to jutro?

xxkomarxx
22-09-2016, 12:21
Wielkie dzięki...chętnie z tym,że dziś nie dam rady...może jak nadal będzie potrzeba to jutro?
Nie ma problemu. Jak cos to pisz.