PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 85mm f/1.4 ART juz jest :D

Strony : 1 [2]

tombas
29-11-2016, 16:34
85L czy S85 kupuje się dla siebie.
i tyle w tym temacie (bo dla klientów pewnie wystarczy C85/1.8)

horak
29-11-2016, 16:57
85L to nadal bardzo ostre i dobre szkło. Jest tak ostre w centrum na 1.6 jak 85/1.8 na 2.8 czyli jak dla mnie jest świetnie, a że nie jest mega szybkie to ktoś kto je kupuje o tym raczej wie. Sigma patrząc po wykresach jest wybitna i dobrze bo to dużo nowsza konstrukcja. Canon jednak nadal będzie się sprzedawał bo to Canon, do tego naprawdę dobry i o unikalnym świetle.

mkamelg
29-11-2016, 17:10
Jeśli to jeszcze wątek o nowej 85-tce Sigmy, a nie szybkości AFu, to wrzucam kolejne sample udostępnione przez Sigma Pro Centrum (bo chyba jeszcze tu nie było) - Sigma ART 85mm f1.4 DG HSM – zdjęcia przykładowe | Sample images – DG ART PROJECTS BLOG | www.dgart.pl (http://www.blog.dgart.pl/sigma-art-85mm-f1-4-dg-hsm-zdjecia-przykladowe-sample-images/)
;) Jakościowo super, ale mi trochę brakuje... tego "czegoś". Też macie takie odczucia?

Jedyne czego tu brakuje to ostrości na zdjęciu rowerzysty. Ciekawe czego to wina - poruszenia się fotografa, deszczu jako przeszkadzajki, źle wybranego trybu AF w aparacie czy błędu układu AF w obiektywie a może wszystkiego na raz?

bo po samplach wychodzi, że to szkło do "makro" :mrgreen: i lepiej nie używac go do portretu...
faktycznie troche mało "mleka" w rozmyciu

Taka jest cena za perfekcyjnie obrobione i spasowane soczewki obiektywu. Jest wręcz za ostro aż robi się lekki efekt halo na zdjęciach (krawędzie, może to efekt użytego Picture Control czy jak to się tam w Nikonie nazywa) przez co zdjęcia stają się nieco mniej przyjemne w odbiorze.

haha :D, a tu na forum są takie irki dla których 85L to demon szybkości.

Jeżeli pisali to posiadacze modeli aparatów z serii 1D to ja bym uważał z określaniem ich typowymi Irkami, Mirkami, Januszami czy Sebami. Tam np. akumulator LP-E19 (1DX Mark II) podaje zasilanie o napięciu 11,1V a LP-E6N używany w wielu modelach aparatów Canona 7,2V i różnica w szybkości pracy AF tego obiektywu jest widoczna https://www.youtube.com/watch?v=s392i254_8M Oczywiście nadal układ AF nie działa tak błyskawicznie jak w tej Sigmie ale zapewne dokładniej (patrz wyżej moja odpowiedź dla darekPolsztyn).

Nie wiem ile w tym prawdy ale ponoc od nowego roku sigma ma podrozec o 10%.

Wszystko zdrożeje. Niech jeszcze podniosą VAT na 25% to fotografia stanie się jeszcze droższym hobby niż jest teraz. Dlatego jak ktoś ma coś na widoku to niech lepiej pozałatwia sobie wszystko w tym roku.

Jeszcze nigdy nie dostałem uwagi od klienta typu "dlaczego to tło ma takie mało kremowe, nerwowe rozmycie" ;) w drugą stronę już wielokrotnie - "Dlaczego mama na drugim planie jest nieostra?". Ludzie chcą wszystko ostro, centralne kadry, gdzie twarz wypelnia całość. 85L czy S85 kupuje się dla siebie.

Bo tak właśnie jest. Zwłaszcza wśród osób starszych które znają tylko kadry z małpek na kliszę albo posiadaczy smartfonów nie liczą kilku najnowszych konstrukcji. "No fajne, ładne to. I nawet tych zmarszczek tak nie widać... Ale dlaczego tu nic nie widać w tle?" No bo to jest tzw. efekt bokeh i oto tu chodzi żeby było właśnie takie rozmycie, za to ludzie płacą ciężkie pieniądze. "Do **** ten obiektyw jest." :mrgreen:

Irek07
29-11-2016, 20:42
Jakościowo super, ale mi trochę brakuje... tego "czegoś". Też macie takie odczucia?

Magii brakuje, magii.... A ta magia to mniej więcej taka różnica jak między cropem a FF. Niektórzy tego nie widzą:)

haha , a tu na forum są takie irki dla których 85L to demon szybkości.

A ten znowu zaczyna:)

RobertON
29-11-2016, 23:04
Magii brakuje, magii.... A ta magia to mniej więcej taka różnica jak między cropem a FF. Niektórzy tego nie widzą

Właśnie chyba do nich należę.
I choć mam stare szkło - Sigma 85mm/1,4 EX DG HSM to z cropa 7d2 i FF 5d2 równie dobre (albo słabe) foty wychodziły.

Widocznie jestem tym "słabym ogniwem" w łańcuchu operator-szkło-aparat.

mkamelg
30-11-2016, 00:03
Nowa porcja zdjęć wykonanych za pomocą tego obiektywu. Obiektyw był podpinany pod aparat Canon EOS 5D Mark IV:

https://dustinabbott.net/2016/11/sigma-85mm-f1-4-dg-hsm-art/

EdytaP
30-11-2016, 19:28
Magii brakuje, magii.... A ta magia to mniej więcej taka różnica jak między cropem a FF. Niektórzy tego nie widzą:)

najeżdzasz na użytownika Janeeka, który ma ogromną wiedzę i jest mega pasjonatem. Sam pomógł mi ustawić Sigmę ART, którą miałam odsyłać do zwrotu bo myślałam, że jest nieustawialna na postawie internetowych poradników. Teraz jest idealnie ostra. Pomógł mi też wybrać lampy i ustawić światło studyjne do fotografii noworodkowej. Pracuje już kilka lat w zawodzie, ale zawsze się bałam tego światła stroboskopowego i prędzej myślałam o ciągłym ze względu na rozwój dziecka. Kiedy Janeek wszystko mi ogarnął, Ty wrzucałeś sobie kolejne fotki swojego psa i na tej podstawie opowiadałeś jakie to 85mm L jest szybkie, kiedy wiadomym jest, że takie nie jest.

i jeszcze w sprawie tej Twojej magii - umiesz ją sprecyzować? Magia powstaje przede wszystkim w postprodukcji, niestety tym, którzy jej nie umieją pozostają niskie przysłony które robią namiastkę Photoshopa.

Wracając do nowej Sigmy - myślę, że tu przede wszystkim problemem jest mit o samej marce. Tylko, że ten mit nie jest spowodowany jej wadliwością, a charakterystyką ogólnie tematyki forumowej. Jednej osobie coś się przydarzy, potem inna będzie to powtarzać. Sama przeszłam z Nikona ze względu na wieczne awarie i słaby serwis. Mam Canona 5ds r z którym miałam problem z brudną matrycą i serwis na Źytniej w Warszawie po jednym czyszczeniu pobrudził mi matówkę. Potem nie był w stanie tego doczyścić i jak sądzę ubrudził też pryzmat. Nie chciało już mi się z nimi walczyć po ich teoriach, że jest według ich norm wszystko ok. Jako, że mieszkam w UK tam zaniosłam do serwisu Canona, gdzie w dwa dni miałam sprzęt wyczyszczony jak nowy, bez żadnego gadania.

aptur
30-11-2016, 20:30
Magia powstaje przede wszystkim w postprodukcji, niestety tym, którzy jej nie umieją pozostają niskie przysłony które robią namiastkę Photoshopa.

Czy nie mówiłem, że od bokehu i małej GO to teraz jest PS? :mrgreen:

Irek07
30-11-2016, 20:40
najeżdzasz na użytownika Janeeka, który ma ogromną wiedzę i jest mega pasjonatem. Sam pomógł mi ustawić Sigmę ART, którą miałam odsyłać do zwrotu bo myślałam, że jest nieustawialna na postawie internetowych poradników. Teraz jest idealnie ostra. Pomógł mi też wybrać lampy i ustawić światło studyjne do fotografii noworodkowej. Pracuje już kilka lat w zawodzie, ale zawsze się bałam tego światła stroboskopowego i prędzej myślałam o ciągłym ze względu na rozwój dziecka. Kiedy Janeek wszystko mi ogarnął, Ty wrzucałeś sobie kolejne fotki swojego psa i na tej podstawie opowiadałeś jakie to 85mm L jest szybkie, kiedy wiadomym jest, że takie nie jest.
i jeszcze w sprawie tej Twojej magii - umiesz ją sprecyzować? Magia powstaje przede wszystkim w postprodukcji, niestety tym, którzy jej nie umieją pozostają niskie przysłony które robią namiastkę Photoshopa.

Drugie wcielenie Janka? To dla mnie zdecydowanie za dużo. Przynajmniej o dwa. Przykro mi bardzo ale już więcej nie przeczytam waszych/twoich bzdur.

--- Kolejny post ---

Kiedy Janeek wszystko mi ogarnął, Ty wrzucałeś sobie kolejne fotki swojego psa i na tej podstawie opowiadałeś jakie to 85mm L jest szybkie, kiedy wiadomym jest, że takie nie jest.

Logika tego zdania powaliła mnie na kolana:)

--- Kolejny post ---

Magia powstaje przede wszystkim w postprodukcji, niestety tym, którzy jej nie umieją pozostają niskie przysłony które robią namiastkę Photoshopa.

A po tym już chyba nie wstanę. Proponuję pisać na trzeźwo. Poważnie:)

EdytaP
30-11-2016, 20:43
Czy nie mówiłem, że od bokehu i małej GO to teraz jest PS? :mrgreen:

tak, zauważyłam tą ironię. Nie odbiorę Ci tego, że lubisz jedno oko ostre a nos już nie. Zawsze znajdą się tacy, którzy na f5.6 w górę nigdy zdjęcia nie robią, a wręcz dziwią się, że takie przysłony są.

Irek ja za Tobą tęskniła nie będę.

xxkomarxx
30-11-2016, 20:57
Przysłona to tak samo jak czas czy iso narzędzie do realizacji celu. Jeśli ktoś potrzebuje 1.2 to używa bo taki ma zamysł.
Robiąc repo ślubne czasami używam 1.2 w 85 a innym razem domykam nawet do 11 i nie mam z tym żadnego problemu. A dla Twojej wiadomości przy 1.2 możesz mieć ostrą całą postać a nie tylko jedno oko. Więc może skończmy głupie przepychanki o wyższości 5,6 nad 1.2 lub na odwrót.

Edytko, bardzo fajnie że kolega janeek tak ci pięknie wszystko ogarnął i wyjaśnił. Tylko się cieszyć że tu na znienawidzonym CB są tak dobrzy i życzliwi ludzie.

kmeg
01-12-2016, 00:55
No i czemu usunęliście posta? Zdjęcie i tak ściągnąłem, mogę wrzucić:)

Tapatalk je widzi cały czas.

Na canonrumours też straszą wzrostem cen Sigm w Europie....

xxkomarxx
01-12-2016, 01:34
Tapatalk je widzi cały czas.

Na canonrumours też straszą wzrostem cen Sigm w Europie....
Tez to slyszalem od znajomego sprzedawcy ze w nowym roku bedzie to ok 10%.

tombas
01-12-2016, 08:59
Tez to slyszalem od znajomego sprzedawcy ze w nowym roku bedzie to ok 10%.
a dla mnie to troche dziwne/smieszne/niepowazne, towaru jeszcze nie ma na rynku a tu takie nieoficjalne info ze jak nie zamówice od razu to potem bedzie drożej.... a jak okaze sie kicha (wiem, wiem zaraz mi sie oberwie, jak to? art i kicha, niemozliwe!) to co tez beda dzwigac cene? sztuczne podsycanie emocji i tyle (albo marketing)
żeby nie było jak ze skodą rapid, gdzie wkrótce po premierze trzeba było znaczaco obniżyć cene,
ale jak faktycznie zdrozeje.... to płakać nie bede:mrgreen:

xxkomarxx
01-12-2016, 10:11
a dla mnie to troche dziwne/smieszne/niepowazne, towaru jeszcze nie ma na rynku a tu takie nieoficjalne info ze jak nie zamówice od razu to potem bedzie drożej.... a jak okaze sie kicha (wiem, wiem zaraz mi sie oberwie, jak to? art i kicha, niemozliwe!) to co tez beda dzwigac cene? sztuczne podsycanie emocji i tyle (albo marketing)
żeby nie było jak ze skodą rapid, gdzie wkrótce po premierze trzeba było znaczaco obniżyć cene,
ale jak faktycznie zdrozeje.... to płakać nie bede:mrgreen:
Jak towaru nie ma na rynku. Sigma sprzedaje szkla od dawna a podwyzki nie odnosza sie tylko do 85art. Sprzedawcy czesto dostaja informacje o podwyżkach duzo wczesniej.
Ale jak juz bylo pisane, wszystko drozeje i sigma wyjatkiem pewno nie bedzie.

tombas
01-12-2016, 10:17
Jak towaru nie ma na rynku. Sigma sprzedaje szkla od dawna a podwyzki nie odnosza sie tylko do 85art. Sprzedawcy czesto dostaja informacje o podwyżkach duzo wczesniej.
Ale jak juz bylo pisane, wszystko drozeje i sigma wyjatkiem pewno nie bedzie.
ok,racja, może faktycznie nie sledziłem dostepności z zapartym tchem :mrgreen:

kmeg
01-12-2016, 10:23
^^ Na CR jest repost wpisu z NR z cennikiem dla dystrybutorów w Niemczech. Już niedługo się okaże czy to prawda.

kozik
01-12-2016, 21:57
Też się trochę obawiam tego wzrostu cen; na CR twierdzą że podwyżki wyniosą od 9 do 28% Link (http://www.canonrumors.com/sigma-price-increases-coming-to-europe/). Dzisiaj w sklepie zważyłem 85 Art w dłoni, rzeczywiście kawał szkła do noszenia. Zapowiedziano mi że od 1 stycznia ceny na wszystkie Sigmy wzrosną w sklepie o 15%

crazy
01-12-2016, 22:06
Zawsze chciałem 85mm ale w obecnych realiach zakup jakiegokolwiek sprzętu foto zakrawa o kpine z tymi cenami. Nie można podnosić cen z roku na rok, ale jak widać udaje się im to doskonale. Ach kiedyś to były czasy, nowy 70-200/2.8 za 3300!

xxkomarxx
01-12-2016, 22:43
Zawsze chciałem 85mm ale w obecnych realiach zakup jakiegokolwiek sprzętu foto zakrawa o kpine z tymi cenami. Nie można podnosić cen z roku na rok, ale jak widać udaje się im to doskonale. Ach kiedyś to były czasy, nowy 70-200/2.8 za 3300!

Dobre to były czasy.

jinks
02-12-2016, 02:20
W PL mamy bardzo małą siłę nabywczą pieniądza. Jeśli te ceny jeszcze wzrosną coś czuję, że tanie stałki USM będą dla wielu górną granicą marzeń nie do przeskoczenia. Z drugiej strony słabszy sprzęt często zmusza do wiekszej kreatywności. Widać to bardzo po zdjeciach wschodnich sąsiadów. Ci z USA z torba L-ek zazwyczaj moga się schować przy konfrontacji portfolio :)

robertskc7
02-12-2016, 11:18
W PL mamy bardzo małą siłę nabywczą pieniądza. Jeśli te ceny jeszcze wzrosną coś czuję, że tanie stałki USM będą dla wielu górną granicą marzeń nie do przeskoczenia. Z drugiej strony słabszy sprzęt często zmusza do wiekszej kreatywności. Widać to bardzo po zdjeciach wschodnich sąsiadów. Ci z USA z torba L-ek zazwyczaj moga się schować przy konfrontacji portfolio :)

Za każdym razem gdy czytam o "torbie eLek" mam wrażenie jak bym słyszał taksiarza w peugeocie, co ma pretensje do konkurencji, która jeździ mercedesem.
Jakiej konfrontacji? Z kim? Jest cała masa znakomitych fotografów i tu i tam. Jedni na zoomach inni na Sony lub Fuji. Torba eLek nigdy nie była wyznacznikiem poziomu fotografa. Torba Leica jest :P

jinks
02-12-2016, 12:18
Nie zrozumiałeś. Bardzo lubię swoje L-ki. Nie mam pretensji i nie zazdroszczę tym co mają więcej. Piszę o ogólnym trendzie, który obserwuje w sieci. Wystarczy wejść na forum canona w USA a potem np. na 35photo.ru
Pewnie, że nie mozna stawiać znaku równości miedzy ilością sprzętu a jakoscia zdjęć.
To są moje odczucia w tym temacie. Mozesz sie nie zgadzać.

btw. jeden z moich bdb. znajomych jest taksiarzem. Dobry człowiek. Zatem odbieram to jako komplement ;)

7four
02-12-2016, 13:14
Przysłona to tak samo jak czas czy iso narzędzie do realizacji celu. Jeśli ktoś potrzebuje 1.2 to używa bo taki ma zamysł.
Robiąc repo ślubne czasami używam 1.2 w 85 a innym razem domykam nawet do 11 i nie mam z tym żadnego problemu. ...

Grzeszysz ;-), religia zabrania przymykać jasne szkła :D One maja tylko 1 słuszną przysłonę, po to je kupują ludziska. :D

Ciotki faktycznie mają potem problem, bo nie widzą która w jakiej kiecce czy fryzurze na weselu była XD

A artyści zapominają komu i po co robią dobrze za pieniądze :)

Janeek
02-12-2016, 13:22
Grzeszysz ;-), religia zabrania przymykać jasne szkła :D One maja tylko 1 słuszną przysłonę, po to je kupują ludziska. :D

Ciotki faktycznie mają potem problem, bo nie widzą która w jakiej kiecce czy fryzurze na weselu była XD

A artyści zapominają komu i po co robią dobrze za pieniądze :)

100% zgody.

Cichy
02-12-2016, 15:01
Poproszę lepszą pogodę i + 10 stopni więcej :)

A póki co na rozgrzewkę takie oto OKD porównanie. Na pierwszy rzut oka - ma uszczelkę przy bagnecie ! Eureka :) No i jest ostry, ale chyba miał być, nie ? ;) No i nie winietuje aż tak bardzo.

https://canon-board.info/imgimported/2016/12/miki02-1.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/sigma85art/miki02.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2016/12/miki01-1.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/sigma85art/miki01.jpg)

Eberloth
02-12-2016, 15:15
Ubrałeś już choinkę?

Cichy
02-12-2016, 15:19
Ubrałeś już choinkę?

Nie, to taka scenografia ;)

jinks
02-12-2016, 15:33
Jeśli bedziesz robił jakieś porównania pomysl proszę też o tamronie.

Janeek
02-12-2016, 15:58
Cichy "nie chcę nic mówić", ale chyba masz milvus killera :D. Z obrazków zarówno Twoich jak i internetowych Sigma to najlepsza 85mm na rynku obecnie dla Canona :D.

Cichy
02-12-2016, 16:07
Daleko idące wnioski ;) Zastanawiam się tylko, co wziąć do porównania. Nie chcę sobie robić za dużo roboty, Milvus wydaje się naturalnym kandydatem, bo to dotąd optycznie najlepsza 85 do Canona w rozsądnej cenie (czyli nie licząc Otusa). Co trzecie, 85II, Tamron ? Starej Sigmy chyba nie ma sensu.

luso
02-12-2016, 17:34
Tamron, 85II L będzie zbyt łatwe do pobicia ;)

Cichy
02-12-2016, 17:38
2 głosy na Tamrona zatem, w sumie niegłupie. 85L w końcu wyjdzie nowe w 2k17, pewnie miód malina kieszeni drezyna :)

marfot
02-12-2016, 20:59
Jako pierwszy test w porównaniu Tamrona i sigmy proponuję zadanie "selfie":
Trzymasz przez 1 min w wyciągniętej poziomo ręce body FF z każdym z tych obiektywów a następnie robisz sobie fotkę. Porównujesz ostrość. Gotowe;)

luso
02-12-2016, 21:11
Ale jedno minutowa ekspozycja wymagała by zastosowania filtra ND. Myślisz, że znajdzie się filtr ND o średnicy 86mm do Sigmy ;)

marfot
02-12-2016, 21:25
Ale jedno minutowa ekspozycja wymagała by zastosowania filtra ND. Myślisz, że znajdzie się filtr ND o średnicy 86mm do Sigmy ;)

Napisałem, że zdjęcie robisz po 1 min. To ma być test: stabilizacja Tamrona vs obciążnik 0,5kg wbudowany w sigmę.

Marv84
02-12-2016, 22:00
Jak z AF w sigmie? zastanawiam się nad kupnem i zobacze które 85mm zostawić.

mkamelg
02-12-2016, 22:33
A póki co na rozgrzewkę takie oto OKD porównanie. Na pierwszy rzut oka - ma uszczelkę przy bagnecie ! Eureka :) No i jest ostry, ale chyba miał być, nie ? ;) No i nie winietuje aż tak bardzo.

http://www.kubacichocki.pl/test/sigma85art/miki02.jpg

http://www.kubacichocki.pl/test/sigma85art/miki01.jpg

Tego 5D Mark III kupiłeś dzięki mojemu mailowi czy sam sobie wcześniej gdzieś wykukałeś?

Z tego co widać obydwa obiektywy są ********e, szkoda że przez zastosowanie soczewek asferycznych bokeh w Sigmie delikatnie ale jednak trąci nieco cebulą.

2 głosy na Tamrona zatem, w sumie niegłupie. 85L w końcu wyjdzie nowe w 2k17, pewnie miód malina kieszeni drezyna :)

Ze 12000 PLN trzeba będzie przyszykować.

Myślisz, że znajdzie się filtr ND o średnicy 86mm do Sigmy ;)

Nie ma problemów, jest kasa jest zabawa. Gorzej jak jej nie ma.

crazy
02-12-2016, 22:36
Tego 5D Mark III kupiłeś dzięki mojemu mailowi czy sam sobie wcześniej gdzieś wykukałeś?

Z tego co widać obydwa obiektywy są ********e, szkoda że przez zastosowanie soczewek asferycznych bokeh w Sigmie delikatnie ale jednak trąci nieco cebulą.

Ze 12000 PLN trzeba będzie przyszykować.

Nie ma problemów, jest kasa jest zabawa. Gorzej jak jej nie ma.
Przecież z Milvusa ewidentnie cebula wylazi, nie trzeba powiększenia robić

Cichy
03-12-2016, 01:34
Przecież z Milvusa ewidentnie cebula wylazi, nie trzeba powiększenia robić

Odwrotnie raczej ;)

takpoprostu
03-12-2016, 01:46
Jak możecie dawać sample w jpgach i pomniejszonych w dodatku... Żaden wyznacznik. Cichy daje tu pomniejszone jpgi jako sample a wy się jaracie :D

Pokazać Wam pomniejszoną fotkę po fotoszopie ze starego heliosa ? :D Zje te sigmę... Rawy jeżeli są to raawyyy

crazy
03-12-2016, 01:52
Odwrotnie raczej ;)
Mój błąd. Już dawno nie czytałem o tym określeniu i zapomniałem jak wygląda, musiałem sobie przypomnieć. Co nie zmienia faktu, że bokeh z sigmy bardziej mi się podoba.

xxkomarxx
03-12-2016, 02:00
Mój błąd. Już dawno nie czytałem o tym określeniu i zapomniałem jak wygląda, musiałem sobie przypomnieć. Co nie zmienia faktu, że bokeh z sigmy bardziej mi się podoba.
Co kto lubi. O gustach sie nie dyskutuje

crazy
03-12-2016, 02:20
Co kto lubi. O gustach sie nie dyskutuje
Masz racje. Jak dobrze, że można jeszcze swobodnie popisać :-)

BartasPL
03-12-2016, 03:52
Nie no. Panowie. Nie wypowiadałem się tu od paru miesięcy, coraz rzadziej zabieram głos tu, prawie zniknąłem, ale jeszcze raz się wypowiem.
Uważam, że poza kilkoma wyjątkami to zdecydowana większość osób nie ma pojęcia o czym pisze. Kilka przykładów z kilku ostatnich stron.

7four "religia zabrania przymykać jasne szkła".To bzdura tak samo jak inne tego typu dyrdymały w stylu "nie po to kupuję 1.4 by robić na 2.8" Tak mówią ludzie, którzy nie wiedzą jak używać obiektywów. Poszukajcie w sieci zdjęć Seana Archera. Większość świetnych portretów robi 85LII na f/2.5-3.5.

kilka postów dalej marv84 liczy na dobry AF w Sigmie (sam ma same Lki). Odpowiem Ci Marv. AF działa w dobrych warunkach oświetleniowych podobnie jak w 85LII. W żarowym i trudnych wyciągaj Lkę, najlepiej zooma. Od lat nic się w tym temacie nie zmieniło.

marfot - fan IS i ciemnych szkieł wypowiada się w temacie tych najjaśniejszych i poleca taki test: trzymać 1 minutę body ff (pewnie z gripem i wyzwalaczem) na wyciągniętej poziomo ręce a potem robić zdjęcia (haaa!) ale po co? Przecież to czysta głupota - czemu ma to służyć? Myślisz, że IS w portretówce ogarnie po takim teście drżenie ręki? Po co to pisać?

Kolejny użytkownik mkamelg po stokroć kopiowanej tyradzie na temat szybkości ostrzenia w portretówce i napięć w 1D twierdzi że 85LII jest woooolna. Zmiłuj się chłopie. Ile lat o tym piszą teoretycy? I po co komu szybkość w sesji topless z 85LII? (np. a może w sesji aktu lub beauty jest w tym sens ;) Nowa Sigma/Otus mu trąci cebulą i twierdzi, że "wszystko zdrożeje".. tak, tak i wszyscy umrzemy.

Crazy (to chyba przyjaciel BeatX'a) twierdzi, że trąci cebulą Zeiss Milvus i że nie można rok w rok podnosić cen (naprawdę nie można?) i cieszy się, że można "jeszcze swobodnie popisać". Można wiele. Tylko po co? Po co pisać skoro szkoda czasu tego czytać?

I dochodzimy do finału. Poziom bredni jest tak wysoki, że szkoda z nim walczyć. Czas to bardzo cenny zasób.

crazy
03-12-2016, 09:26
Nie no. Panowie. Nie wypowiadałem się tu od paru miesięcy, coraz rzadziej zabieram głos tu, prawie zniknąłem, ale jeszcze raz się wypowiem.
Uważam, że poza kilkoma wyjątkami to zdecydowana większość osób nie ma pojęcia o czym pisze. Kilka przykładów z kilku ostatnich stron.

7four "religia zabrania przymykać jasne szkła".To bzdura tak samo jak inne tego typu dyrdymały w stylu "nie po to kupuję 1.4 by robić na 2.8" Tak mówią ludzie, którzy nie wiedzą jak używać obiektywów. Poszukajcie w sieci zdjęć Seana Archera. Większość świetnych portretów robi 85LII na f/2.5-3.5.

kilka postów dalej marv84 liczy na dobry AF w Sigmie (sam ma same Lki). Odpowiem Ci Marv. AF działa w dobrych warunkach oświetleniowych podobnie jak w 85LII. W żarowym i trudnych wyciągaj Lkę, najlepiej zooma. Od lat nic się w tym temacie nie zmieniło.

marfot - fan IS i ciemnych szkieł wypowiada się w temacie tych najjaśniejszych i poleca taki test: trzymać 1 minutę body ff (pewnie z gripem i wyzwalaczem) na wyciągniętej poziomo ręce a potem robić zdjęcia (haaa!) ale po co? Przecież to czysta głupota - czemu ma to służyć? Myślisz, że IS w portretówce ogarnie po takim teście drżenie ręki? Po co to pisać?

Kolejny użytkownik mkamelg po stokroć kopiowanej tyradzie na temat szybkości ostrzenia w portretówce i napięć w 1D twierdzi że 85LII jest woooolna. Zmiłuj się chłopie. Ile lat o tym piszą teoretycy? I po co komu szybkość w sesji topless z 85LII? (np. a może w sesji aktu lub beauty jest w tym sens ;) Nowa Sigma/Otus mu trąci cebulą i twierdzi, że "wszystko zdrożeje".. tak, tak i wszyscy umrzemy.

Crazy (to chyba przyjaciel BeatX'a) twierdzi, że trąci cebulą Zeiss Milvus i że nie można rok w rok podnosić cen (naprawdę nie można?) i cieszy się, że można "jeszcze swobodnie popisać". Można wiele. Tylko po co? Po co pisać skoro szkoda czasu tego czytać?

I dochodzimy do finału. Poziom bredni jest tak wysoki, że szkoda z nim walczyć. Czas to bardzo cenny zasób.

A doczytales, że się pomyliłem? Jestem ciekaw skąd masz info, że przyjaźnie się z BeatX? Co do cen, też co innego ale jak widać, wiesz lepiej :-)

Pozdro mistrzu, szanuj czas :-)

Cichy
03-12-2016, 10:19
Jak możecie dawać sample w jpgach i pomniejszonych w dodatku... Żaden wyznacznik. Cichy daje tu pomniejszone jpgi jako sample a wy się jaracie :D

Pokazać Wam pomniejszoną fotkę po fotoszopie ze starego heliosa ? :D Zje te sigmę... Rawy jeżeli są to raawyyy

Do tego, co było na tych zdjęciach do zobaczenia, 1400px wystarcza z nawiązką.

mkamelg
03-12-2016, 11:03

Jedyną osobą która bredzi jesteś Ty. Może gdybyś częściej się wypowiadał wyrobiłbyś sobie nawyk czytania ze zrozumieniem.

#253 http://www.canon-board.info/obiektywy-21/sigma-85mm-f-1-4-art-juz-jest-d-104107/index26.html#post1337093

Niejaki Janeek napisał
haha , a tu na forum są takie irki dla których 85L to demon szybkości. na co otrzymał ode mnie odpowiedź
Jeżeli pisali to posiadacze modeli aparatów z serii 1D to ja bym uważał z określaniem ich typowymi Irkami, Mirkami, Januszami czy Sebami. Tam np. akumulator LP-E19 (1DX Mark II) podaje zasilanie o napięciu 11,1V a LP-E6N używany w wielu modelach aparatów Canona 7,2V i różnica w szybkości pracy AF tego obiektywu jest widoczna https://www.youtube.com/watch?v=s392i254_8M (https://www.youtube.com/watch?v=s392i254_8M) Oczywiście nadal układ AF nie działa tak błyskawicznie jak w tej Sigmie ale zapewne dokładniej (patrz wyżej moja odpowiedź dla darekPolsztyn).

W którym miejscu stwierdziłem że 85LII jest wolna? Jaja sobie ze mnie robisz? Przy okazji dowiedziałeś się że ten obiektyw może działać szybciej niż na Twoim 5D Mark III.

PELIKAN
03-12-2016, 11:47
są pierwsze wzmiaki o ff i bf.

koment z optyczne:

cytat:
Test tego obiektywu mnie zaskoczył pomyślałem świetny sprzęt myślałem o zakupie obiektywu 85mm f1,4 a więc czekałem aż pokaże się w sklepach patrzę jest zabrałem aparat , kasę i rozczarowanie dwa obiektywy i żaden nie trafia w punkt front focus tak wielki że nie pomogła kalibracja w aparacie . Aparat nikon d800 .

;(

Cichy
03-12-2016, 11:49
No to dalczy ciąg preview :)

Gabarytowo - kloc straszny. Ogólnie wszystkie 85 są spore, nawet Tamron 1.8 nie jest mały.

https://canon-board.info/imgimported/2016/12/85tki-1.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/sigma85art/85tki.jpg)

I taka scenka rodzajowa oświetlona centralnie słońcem grudniowym.

Sigma 1.4

https://canon-board.info/imgimported/2016/12/m01-1.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/sigma85art/m01.jpg)

Milvus 1.4

https://canon-board.info/imgimported/2016/12/m06-1.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/sigma85art/m06.jpg)

Planar 1.4

https://canon-board.info/imgimported/2016/12/m04-1.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/sigma85art/m04.jpg)

Sigma 1.8

https://canon-board.info/imgimported/2016/12/m02-1.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/sigma85art/m02.jpg)

Tamron 1.8

https://canon-board.info/imgimported/2016/12/m03-1.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/sigma85art/m03.jpg)

Milvus 1.8

https://canon-board.info/imgimported/2016/12/m07-1.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/sigma85art/m07.jpg)

Planar 1.8

https://canon-board.info/imgimported/2016/12/m05-1.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/sigma85art/m05.jpg)

Wszystko ze statywu z tej samej odległości, ostrość precyzyjnie na LV ustawiana na oczach myszy przy pełnych otworach przysłony. JPG standard bez żadnej ingerencji.

Duże foty: http://www.kubacichocki.pl/test/sigma85art/duze1.zip

solti
03-12-2016, 12:40
Gabarytowo - kloc straszny.
Mogę tylko potwierdzić, w końcu miałem go na aparacie. To "kawał" świetnie wykonanego, fantastycznego szkiełka. I o dziwo, jak już wspomniałem w wątku o 18-35, pierwszy lepszy egzemplarz podpięty do mojego body trafiał w punkt bez żadnej mikrokalibracji - to tak apropos problemów z focusem. Niemniej na podstawie jednego egzemplarza nie można wyciągać zbyt poważnych wniosków.
Z 85'tek mam tylko 1.8 Canona, który przy tej Sigmie wygląda jak zabawka:mrgreen:

Leon007
03-12-2016, 13:34
Cichy, gdzieś się naczytałem o focus shift w obiektywie Zeissa, w miarę przymykania (chyba w The-Digital-Picture.com). Możesz to skomentować?

Wiem, że to wątek o Sigmie.

marfot
03-12-2016, 14:51
No to dalczy ciąg preview :)

Pomimo, że zostałem pozbawiony prawa wypowiadania się w tym wątku to jednak trudno mi się oprzeć wrażeniu, że Tamron wypadł świetnie.
Bokeh przy f=1.8 śmiało konkuruje z tym przy f=1.4 sigmy.
Świetne porównanie Cichy :)

jinks
03-12-2016, 15:24
No właśnie przydałoby sie wiecej bokehów. Tamron całkiem daje radę a jedak jest sporo mniejszy.

Cichy
03-12-2016, 21:03
No właśnie przydałoby sie wiecej bokehów. Tamron całkiem daje radę a jedak jest sporo mniejszy.

Mówisz i masz :) Obydwa @1.4

https://canon-board.info/imgimported/2016/12/al02-1.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/sigma85art/al02.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2016/12/al01-1.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/sigma85art/al01.jpg)

jinks
03-12-2016, 21:06
Dzięki :)

jinks
03-12-2016, 21:06
Który sobie zostawiasz do pracy?

Cichy
03-12-2016, 21:12
Szczerze mówiąc wiem, ale nie powiem ;)

jinks
03-12-2016, 21:15
ach te tajemnice zawodowe :)

tombas
03-12-2016, 21:16
cholera... nie myslałem ze to kiedys napisze ;-) ale wglada to naprawde dobrze

BeatX
04-12-2016, 10:42
Tak. Naprawdę twierdzę, że 100% moich klientów nie dostrzeże różnic w zdjęciach z 85L i 85Art.

Na dobrą sprawę, to 99,9% ludzkości nie dostrzeże różnicy w zdjęciach z 85/1.8 vs 85L, czy tym bardziej 85/1.4 ART.
Nie oszukujmy się - uzasadnienia dla zakupu większości tego co mamy w torbach foto, to jest obrona własnych zachcianek i kaprysów, a nie jakieś racjonalne decyzje podyktowane potrzebami klientów czy tam rynku.
Stawiam flaszkę dla tego kogoś, kto mi udowodni że został zatrudniony jako fotograf, bo klient chce mieć na zdjęciach bokeh z 85L :D
Tutaj zaczynają się tworzyć teorie z pupy wzięte rodem jak z audiostereo.pl :mrgreen:

--- Kolejny post ---

Jeszcze nigdy nie dostałem uwagi od klienta typu "dlaczego to tło ma takie mało kremowe, nerwowe rozmycie" ;) w drugą stronę już wielokrotnie - "Dlaczego mama na drugim planie jest nieostra?". Ludzie chcą wszystko ostro, centralne kadry, gdzie twarz wypelnia całość. 85L czy S85 kupuje się dla siebie.

Mogę tylko się pod tym podpisać :)
Też miałem nie raz takie sytuacje, że musiałem tłumaczyć czemu tło jest rozmyte (na zdjęciu w tle znalazł się ktoś tam ważny dla PM, no i nie widać go wyraźnie lol)

--- Kolejny post ---

Kurcze i sam nie wiem.. czy sprzedawać C85/1.8 + 135L i zanabyć S85/1.4 ART (?)
Bo tytułowe szkiełko to jak dla mnie full wypas pod względem jakości obrazka, a o AF nie martwię się wcale.
Przy moim obecnym dylemacie nie wnikam w klientów, czy tego typu kwestie.
Tutaj chodzi tylko i wyłącznie o moją wygodę i elastyczność.
Wygodniej jest mieć dwa body + dwa przyspawane do nich obiektywy i po prostu robić zdjęcia, ale jednak elastyczność przemawia za tym co mam obecnie heh..
No i weź tu człowieku podejmuj decyzje na trzeźwo :D

PELIKAN
04-12-2016, 11:29
Bo tytułowe szkiełko to jak dla mnie full wypas pod względem jakości obrazka, a o AF nie martwię się wcale.
Przy moim obecnym dylemacie nie wnikam w klientów, czy tego typu kwestie.
Tutaj chodzi tylko i wyłącznie o moją wygodę i elastyczność.
Wygodniej jest mieć dwa body + dwa przyspawane do nich obiektywy i po prostu robić zdjęcia, ale jednak elastyczność przemawia za tym co mam obecnie heh..

a może dołożyć do 70-200 2.8ii? albo poczekać na nową 85L, a i samyang coś tam ma nowego. Abo stabilizacja w Tamronie? A jeszcze może zeisS look by milvus

no,
trudny wybór.

milvus - 8000, ale nie ma af
sigma art - 5000
tamron- 3500 - rodzielczość nie jak art czy milvus, ale stabilizacja jest
70-200L - 8200 - drogie to
135L - nadal o nim myśle
85 1.8 - tanio

xxkomarxx
04-12-2016, 12:24

A kto każe decydować na trzeźwo :)

BeatX
04-12-2016, 14:22
Ksiądz mówił, że tak nie można :mrgreen:

xxkomarxx
04-12-2016, 16:42
Ksiądz mówił, że tak nie można :mrgreen:
To tylko wskazówki. Człowiek słaby jest i zbłądzić rzecz ludzka.
A w sumie cobyś nie zrobił decyzja będzie dobra :)

mkamelg
06-12-2016, 18:02
Cichy, gdzieś się naczytałem o focus shift w obiektywie Zeissa, w miarę przymykania (chyba w The-Digital-Picture.com). Możesz to skomentować?

Wiem, że to wątek o Sigmie.

Zeiss Planar T* 85mm f/1.4 ZF (ZE) (on Canon EOS) - Lab Test / Review - Analysis (http://www.photozone.de/canon_eos_ff/536-zeiss85f14eosff?start=1)

Przewiń sobie ekran na "Bokeh Fringing / Longitudinal Chromatic Aberrations (LoCA)", tam jest o focus shift.

Ty zajmujesz się fotografowaniem różnych uroczystości i posiadasz te aparaty które masz wymienione w sygnaturce? Zostań przy tym co masz bo zakup tej Sigmy to będzie dla Ciebie przerost formy nad treścią jeżeli chodzi o rozdzielczość. Chyba że będzie Tobie głównie chodziło o prędkość układu AF i jasność obiektywu a to proszę bardzo gdyż ze zdjęć porównawczych Cichego wynika jasno iż jest minimalnie ale jednak lepszy od Zeissa Planara którego transmisja światła wg DXO jest na poziomie 1.5 TStop czyli ta Sigma może mieć minimalnie niższy TStop.

Jeśli bedziesz robił jakieś porównania pomysl proszę też o tamronie.

Twoje prośby zostały wysłuchane i z dniem 5 grudnia 2016 roku Dustin Abbott opublikował taki filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=Gi5vKsPc-Ks

Moim zdaniem jest to BARDZO ciekawe porównanie obydwu obiektywów czyli Sigmy 85mm f/1.4 ART oraz Tamrona 85mm f/1.8 VC.

gnd
06-12-2016, 18:15
TL:DR Sigma nie winietuje i ma mniej niż 85 mm.

Eberloth
06-12-2016, 18:26
TL:DR Sigma nie winietuje i ma mniej niż 85 mm.

Albo Tamron ma więcej. W każdym razie jest dodatkowy wybór, dluższe i krótsze 85 mm ;)

jinks
06-12-2016, 18:48
@mkamelg dzięki za linka. Dustin robi fajne testy. Normalny gość.

Ciagle jednak czuję niedosyt :) W jego teście rozmycia mamy ostrość na bardzo bliskim obiekcie a w tle lampeczki. To zawsze wyjdzie ładnie. To może jedynie pokazac, że na brzegach tamron daje trochę łezkowate rozmycia.

Lepsze jest już to ujecie z ławką. Szkoda, ze tylko z sigmy. Przydalyby sie 3 ujecia czlowieka - twarz, od pasa i cala sylwetka. Z różnych obiektywów te same kadry.

Biorac pod uwagę cenę, gabaryty i jakość optyczną w moich oczach zyskał tamron.

Cichy
06-12-2016, 18:50
Sigma ma taki kąt widzenia, co Milvus, Tamron i Planar Classic jest trochę dłuższy.

Janeek
07-12-2016, 10:57
Wczoraj oglądałem tą Sigmę w sklepie. Jakość i obrazek - pierwsza liga. Niestety jak dla mnie trochę za wielka i za ciężka. Liczyłem, że zastąpię nią (+ 135mm) moje 70-200 is ii, które jest trochę za masywne jak na moje potrzeby.

7four
07-12-2016, 11:32

Ale czytaj aluzje ze zrozumieniem. :lol:
A jak cytujesz to nie wyciągaj pojedyńczych zdań z kontekstu.

splice
14-12-2016, 22:11
Od 2h i ja jestem posiadaczem Sigmy 85 ART :) Pierwsze wrażenie, duża i ciężka. Mikrokalibracja na -4 i przynajmniej w mieszkaniu trafia w punkt (zobaczymy czy na drugim body też tak będzie). AF jak dla mnie pracuje identycznie jak w 35 ART. Na dniach potestuje i jak będę miał coś sensownego to wrzucę. Jest to pierwsze szkło, które kupiłem praktycznie w ciemno, bez czytania testów, oglądania sampli itd. - po 2 letnim używaniu 35 ART, jak się tylko pojawiło 85 ART to od razu zacząłem szukać gdzie można kupić ;) Stara Canonowska 85 1.8 już cieszy nowego właściciela. Jeszcze tylko 20 ART i mam komplet na parę sezonów :)

jinks
14-12-2016, 22:40
Gratulacje! Dawaj jak najszybciej jakieś sesje i bokehy :)

Sunders
14-12-2016, 22:49
jestem posiadaczem Sigmy 85 ART Pierwsze wrażenie, duża i ciężka. Mikrokalibracja na -4 i przynajmniej w mieszkaniu trafia w punkt (zobaczymy czy na drugim body też tak będzie).

Daj znać jak będzie z drugim body. Czy będzie wymagać ponownej mikrokalibracji?

splice
15-12-2016, 11:04
Dziś w pracy i niestety nie ma jak testować. Z sesjami też mizerny okres bo mlodzi na wiosnę poprzekladali, ale postaram się coś postrzelać. W porównaniu z innymi obiektywami to 35 Art jest kompaktowych rozmiarów i umiarkowanej wadze, a 135L to chudy lekki kuzyn ;) Podejrzewam że waga obiektywu może trochę dokuczać podczas całodobowego reportażu, ale to już czas pokaże. Jeden z większych minusów to na chwilę obecną nie znalazłem do niej filtra szarego ze średnica 86mm, ale to też na szybko szukałem i mam nadzieję że jednak się jakiś znajdzie. Jutro będę się na pewno bawił mikro regulacja na obydwu body. W 35 Art mam tak że na jednym mi działa cacy, a na drugim nie do ustawienia. Obydwa to 6D. Mam nadzieję że 85 będzie pracował na dwóch body.

leon28
15-12-2016, 14:15
Od 2h i ja jestem posiadaczem Sigmy 85 ART :) Pierwsze wrażenie, duża i ciężka. Mikrokalibracja na -4 i przynajmniej w mieszkaniu trafia w punkt (zobaczymy czy na drugim body też tak będzie). AF jak dla mnie pracuje identycznie jak w 35 ART. Na dniach potestuje i jak będę miał coś sensownego to wrzucę. Jest to pierwsze szkło, które kupiłem praktycznie w ciemno, bez czytania testów, oglądania sampli itd. - po 2 letnim używaniu 35 ART, jak się tylko pojawiło 85 ART to od razu zacząłem szukać gdzie można kupić ;) Stara Canonowska 85 1.8 już cieszy nowego właściciela. Jeszcze tylko 20 ART i mam komplet na parę sezonów :)

jakbym czytal moja historie. zaczalem od 35 pozniej w ciemno 85 i teraz zastanawianie sie nad 20 1.4 ;-) gratulacje z zakupu.

--- Kolejny post ---

Jutro będę się na pewno bawił mikro regulacja na obydwu body. W 35 Art mam tak że na jednym mi działa cacy, a na drugim nie do ustawienia. Obydwa to 6D. Mam nadzieję że 85 będzie pracował na dwóch body. jesli jeszcze nie robiles, to skorzystaj lepiej z usb dock, a dopiero pozniej mikroregulacja w body.

splice
15-12-2016, 14:29
jakbym czytal moja historie. zaczalem od 35 pozniej w ciemno 85 i teraz zastanawianie sie nad 20 1.4 ;-) gratulacje z zakupu.

Po prostu Sigma obrała w końcu dobra drogę. Ja się jeszcze delikatnie waham między Sigma 20 1.4 a tamronem 15-30, daje sobie czas do końca roku, może przed końcem roku pędzie można coś ustrzelić w fajnych pieniądzach. Ale szala przechyla się coraz bardziej w kierunku sigmy 20 1.4 - raz to światło, dwa to ostrość a trzy to tamron daje delikatnie inne kolorki. Poza tym Sigma jest tańsza i za różnice w cenie dokładamy parę złotych i jest samuang 12 2.8 fish - parę zdjęć w reportażu fajnie wygląda jak są pokazane w niecodzienny sposób. Poza tym cały sezon walkowalem Canona 20 2.8 i wiem że ogniskowa jest idealna do typowego kotleta jak jest ciaśniej. Jak Sigma wypuści 135 to też w ciemno wymienię canonowskim L-ke, mimo że mam masę rewelacyjnych zdjęć z niej i jest dobra - wiem że jak Sigma wypuści takie szkło to ono poprostu będzie musiało być lepsze optycznie od szkieł systemowych i może z F1.8. Na obecną chwilę 135L to moje ostatnie systemowe szkło, które również musiało przejść przez mikro regulacje i na jednym body osiągnęło wartość +11.... Jak dla mnie Canon przespał moment z obiektywami, chcąc sprzedawać stare konstrukcyjnie szkła które już nie dają takiej ostrości na coraz to lepszych matrycach. Moja Sigma 35 Art po 2 sezonach tułaczki na reportarzach wygląda i chodzi jak nowa, czego o sprzedanych obiektywach Canona nie mogę powiedzieć. Ale już kończę OT i jak będę miał konkrety o 85 ART to wrzuce

xxkomarxx
15-12-2016, 15:18
Tylko gdzie byla sigma gdy canon spal ze starymi konstrukcjami, a tak produkowali mydlane babole. Udezyli dopiero seria art. Spokojnie Canon tez wypusci nowe konstrukcje jak tylko ksiegowym przestania sie rachunki zgadzac. 35LII pokazali ze da sie pokonujac 35arta ktory jest swietny optycznie, art 24 jest tak dobry jak 24L tylko duzo wolniejszy. A jak Canon oddnowi inne szkla to znowu przez 15 lat nie bedzie niczego lepszego.

Janeek
15-12-2016, 15:34
Tylko gdzie byla sigma gdy canon spal ze starymi konstrukcjami, a tak produkowali mydlane babole. Udezyli dopiero seria art. Spokojnie Canon tez wypusci nowe konstrukcje jak tylko ksiegowym przestania sie rachunki zgadzac. 35LII pokazali ze da sie pokonujac 35arta ktory jest swietny optycznie, art 24 jest tak dobry jak 24L tylko duzo wolniejszy. A jak Canon oddnowi inne szkla to znowu przez 15 lat nie bedzie niczego lepszego.

XX normalnie jakbym słyszał przedstawiciela prasowego Canona :P a tak serio, to seria Ex nie była taka zła, osobiście uważam, że Bokeh w 50mm miała najlepszy - lepszy nie tylko od nowszego ARTa ale też L na 1.2.

xxkomarxx
15-12-2016, 15:38
XX normalnie jakbym słyszał przedstawiciela prasowego Canona [emoji14] a tak serio, to seria Ex nie była taka zła, osobiście uważam, że Bokeh w 50mm miała najlepszy - lepszy nie tylko od nowszego ARTa ale też L na 1.2.
Ale powiedz ze tak nie bylo. Sigma od niedawna robi konstrukcje warte uwagi i nie jest to zadne chwalenie marki.

Cichy
15-12-2016, 16:07
XX normalnie jakbym słyszał przedstawiciela prasowego Canona :P a tak serio, to seria Ex nie była taka zła, osobiście uważam, że Bokeh w 50mm miała najlepszy - lepszy nie tylko od nowszego ARTa ale też L na 1.2.

Moim zdanie miała najgorszy, taki budyniowaty :D

Janeek
15-12-2016, 16:18
Ale powiedz ze tak nie bylo. Sigma od niedawna robi konstrukcje warte uwagi i nie jest to zadne chwalenie marki.

tu się zgadzam ;)

splice
15-12-2016, 18:07

Zgadza się, jak Canon odswiezy swoje obiektywy to nie przeczę że będą lepsze. Tylko przy tym samym będą co najmniej 2 albo 2,5 rażą droższe ;) i niestety Canon nie będzie w stanie osiągnąć nigdy ceny sigmy przy zachowaniu tej samej jakości z prostego powodu, obiektywy Canona kupią tylko canoniarze, a Sigma odbiera klientów nie tylko canonowi ale też nikonowi, sonemu czy choćby pentaxowi. Ale nie chcę wywoływać nowej wojny, lubię Canona, z body Canona nie zamierzam przejść na żadną konkurencyjna firme, a przyszłe obiektywy Canona napewno będą optycznie rewelacyjne, ale cenowo nie na polskie warunki, przynajmniej nie na wschód :) na oslodzenie, to wczoraj zmieniłem drukarkę z epsona na Canona ;)

xxkomarxx
15-12-2016, 19:18
Zgadza się, jak Canon odswiezy swoje obiektywy to nie przeczę że będą lepsze. Tylko przy tym samym będą co najmniej 2 albo 2,5 rażą droższe ;) i niestety Canon nie będzie w stanie osiągnąć nigdy ceny sigmy przy zachowaniu tej samej jakości z prostego powodu, obiektywy Canona kupią tylko canoniarze, a Sigma odbiera klientów nie tylko canonowi ale też nikonowi, sonemu czy choćby pentaxowi. Ale nie chcę wywoływać nowej wojny, lubię Canona, z body Canona nie zamierzam przejść na żadną konkurencyjna firme, a przyszłe obiektywy Canona napewno będą optycznie rewelacyjne, ale cenowo nie na polskie warunki, przynajmniej nie na wschód :) na oslodzenie, to wczoraj zmieniłem drukarkę z epsona na Canona ;)

Canon fakt faktem swoje kosztuje ale czy sigma odbiera mu chleb, tego nie powiem. Wypuszczenie serii art mimo cen niższych niż canon to i tak dość spory wydatek dla przeciętnego amatora, ktoś kto zarabia duże pieniądze na fotografii wybierze systemówki mimo ceny.
Nie ma co się oszukiwać główną częścią zysków w segmencie foto to obiektywy tanie dla mas. Te o wyśrubowanych parametrach to taka demonstracja siły i możliwości jakie się posiada.

leon28
15-12-2016, 19:28
Moja Sigma 35 Art po 2 sezonach tułaczki na reportarzach wygląda i chodzi jak nowa, czego o sprzedanych obiektywach Canona nie mogę powiedzieć.
no to jest wg mnie konkret i to bardzo. ja wprawdzie nie eksploatuje szkiel zbytnio, ale zastanawialem sie, jak te sigmy beda po jakims czasie pracowac. a tu prosze. nie ma czego sie obawiac.

jinks
15-12-2016, 19:30
Canon fakt faktem swoje kosztuje ale czy sigma odbiera mu chleb, tego nie powiem. Wypuszczenie serii art mimo cen niższych niż canon to i tak dość spory wydatek dla przeciętnego amatora, ktoś kto zarabia duże pieniądze na fotografii wybierze systemówki mimo ceny.
Nie ma co się oszukiwać główną częścią zysków w segmencie foto to obiektywy tanie dla mas. Te o wyśrubowanych parametrach to taka demonstracja siły i możliwości jakie się posiada.
Sporo tych Sigm z serii ART się sprzedało. Mimo wszystko to dla nich znacząca część rynku.

Tom77
15-12-2016, 20:05
no to jest wg mnie konkret i to bardzo. ja wprawdzie nie eksploatuje szkiel zbytnio, ale zastanawialem sie, jak te sigmy beda po jakims czasie pracowac. a tu prosze. nie ma czego sie obawiac.

Moja 35 przez rok działała jak nowa, niestety na mrozie potrafiła parować od srodka, małe zaparowane 5mm kółko, nakładanie filtra pomagało. S 24-105 na mrozie poniżej 10 stopni zatrzymywał się AF, trzeba było kilka razy naciskać spust migawki. Canony działały na mrozie bez problemu. Każdy producent ma jakieś słabe strony

xxkomarxx
15-12-2016, 20:05
Sporo tych Sigm z serii ART się sprzedało. Mimo wszystko to dla nich znacząca część rynku.

Pytanie tylko jaka to część ich rynku i czy odebrali klientów systemowych którzy stale kupowali czy zyskali tych którzy i tak na najlepsze systemowe szkła by sobie nie pozwolili

Tom77
15-12-2016, 20:08
Pytanie tylko jaka to część ich rynku i czy odebrali klientów systemowych którzy stale kupowali czy zyskali tych którzy i tak na najlepsze systemowe szkła by sobie nie pozwolili

Myslę że sporo Sigma namieszała i odebrała klientów systemowych szkieł. Canon się obudził i sypie nowościami

xxkomarxx
15-12-2016, 20:15
Myslę że sporo Sigma namieszała i odebrała klientów systemowych szkieł. Canon się obudził i sypie nowościami

Czas najwyższy.
Dlatego dobrze że taka Sigma zaczęła coś robić.
Ja czekam na nowe 85L

splice
15-12-2016, 20:29
Wypuszczenie serii art mimo cen niższych niż canon to i tak dość spory wydatek dla przeciętnego amatora, ktoś kto zarabia duże pieniądze na fotografii wybierze systemówki mimo ceny.

Być może masz racje, ktoś kto zarabia na fotografii duże pieniądze (choć to też pojęcie względne, które jest uwarunkowane tak jak wcześniej pisałem od regionu) i żyje tylko i wyłącznie z tego to zakup szkieł systemowych to nie jest żaden kaprys i może sobie na to pozwolić. Nie ukrywam że jestem z Lubelszczyzny i to z okolic samej granicy, uzyskanie w tym regionie w miarę rozsądnej kwoty za reportaż jest naprawdę trudne, a co za tym idzie kwoty jakie się bierze za reportaże nie pozwalają pracować na sprzęcie najwyższej klasy (jeśli będziemy uważać że sprzęt najwyższej klasy to tylko szkła systemowe).

Sigma 85 ART, była dla mnie sporym wydatkiem, jestem "przeciętnym amatorem" i nie zarabiam na fotografii kokosów (nie mylić z robieniem tego charytatywnie). Jest to moje drugie źródło dochodu, robię w regionie - nie latam 400km na zlecenie żeby wziąć 50% więcej - po prostu lubię to robić, daję mi to satysfakcje, przyjemność, lubię kontakt z ludźmi, lubię oddawać efekty mojej pracy zobaczyć uśmiech i usłyszeć dziękujemy :) Z różnymi ludźmi pracowałem, różne obiektywy podpinałem, różne obiektywy miałem i na mnie magia czerwonego paska przestała działać :) Nikogo więcej nie będę przekonywał do sigmy, bo ja kupie 35 ART za 3000,- a kolega "xxkomarxx" Canona 35 1.4 II za 7500,- i obydwaj będziemy zadowoleni, obydwaj będziemy twierdzili że obiektyw jest wart każdej złotówki i obydwaj wykonamy nimi swoje zlecenia :) Sigmami ART też się da zrobić ładne zdjęcia, nie trzeba wpadać w kompleksy że się podpina kundla do body :)

leon28
15-12-2016, 20:33

nawet jesli obecne straty czy canona czy nikona na razie nie sa znaczne i odczuwalne, to moim zdaniem najwazniejsze co sie stalo, to przelamanie istniejacych stereotypow i zmiana sposobu myslenia uzytkownikow zwiazanego ze szklami systemowymi i niestystemowymi. jesli sigma i inni producenci nie zalicza jakiejs spektakularnej wtopy, to ich sprzedaz moze miec efekt kuli sniegowej. ja osobiscie kibicuje im jak najbardziej. od przybytku glowa nie boli.

splice
15-12-2016, 20:47
Ja czekam na nowe 85L

Ja też haha widząc propozycję cenową canona na poziomie 13000,- utwierdzę się tylko, że dobrze wybrałem. Może w nowej 85L Canon też trochę AF przyśpieszy...

--- Kolejny post ---

Kiedyś przymierzałem się do nowej sztuki chwalonego pod niebiosa, dziś już kultowego Canon 24-70 - z racji że to było lata temu to była to I wersja. Po stracie połowy dnia i odpięciu 4 egzemplarza tego modelu w sklepie zrezygnowałem. Wszystkie generowały piękne mydło na 2.8 :) Dla mnie to niedopuszczalne żeby obiektywy w takich cenach albo generowały taki obraz, albo miały taki rozrzut jakościowy żeby nie można było znaleźć dobrej sztuki. W sklepie miałem 2 body, tak że wykluczyłem nieprawidłowe działanie z winy aparatu. Lubie robić zdjęcia na F 1.4 i lubie jak są ostre, dlatego kupuję sigme...

xxkomarxx
15-12-2016, 21:47
Sigma czy Canon nie ma znaczenia pod warunkiem że nas nie ograniczają a i tak jakość jaką generują jest aż nadto.
Fajnie się pracuje na dobrym sprzęcie. Mam nadzieję że sigma i tamron pokażą pazury i będą robić coraz lepsze produktu.

Nowa 85art jest super fajna tylko ta waga i wielkość mnie odstraszają, stąd moje oczekiwanie na nową 85L. Jeśli jej cena będzie w granicach 2x sigma a waga i rozmiar zdecydowanie mniejsze to chętnie kupię, w innym wypadku po prostu uśmiech zagości na maj twarzy i zostanę z tym co mam :)

Proponuję zakończyć oftop i dalej rozmawiać już tylko o nowym arciku :)

splice
15-12-2016, 22:49
Schodząc do właściwego tematu, ktoś znalazł filtr ND4 lub ND8? Znalazłem tylko na aliexpress

mkamelg
16-12-2016, 15:43
W Polsce kupisz od ręki coś takiego:

Fotga filtr szary o zmiennej gęstości ultra-slim fader NDx2 - NDx400 - dostępny od ręki! (http://www.fotoplus.pl/filtry/szare/Fotga-filtr-szary-o-zmiennej-gestosci-ultra-slim-fader-ND)

Tu jest recenzja tego filtra:

https://www.slrlounge.com/fotga-slim-fader-82mm-variable-nd-filter-review/

Jak to działa?

"Probably the first third of the ring from the minimum mark worked well enough, but then things started getting hairy."

szwayko
16-12-2016, 16:09
Tutaj ciekawe porównanie 85mm do 105mm - na przykładzie nikona, wrzucam do tego wątku, bo o ogniskowej 85mm trochę rozważań jest.
Review of Nikon AF-S 105mm f/1.4E ED and comparison with Nikon AF-S 85mm f/1.4G | Fotoinfo (http://foto-info.si/review-of-nikon-af-s-105mm-f1-4e-ed-and-comparison-with-nikon-af-s-85mm-f1-4g/)

Co myślicie, ja jakoś jestem fanem 100mm i marzy mi się Sigma 100/1.4, ale widząc jaki kloc wyszedł z 85/1.4 to chyba nie za bardzo.
NIkkor 105/1.4 jest mniejszy i lzejszy od tej Sigmy 85/1.4 art.

Aby było trochę simgy, tutaj z 85L

https://canon-board.info/imgimported/2016/12/196c0be6e38bdd_827209-2.duck
źródło (http://photography-on-the.net/forum/images/hostedphotos/2016/11/5/196c0be6e38bdd_827209.duck)

mkamelg
16-12-2016, 17:26
Schodząc do właściwego tematu, ktoś znalazł filtr ND4 lub ND8? Znalazłem tylko na aliexpress

Można sobie sprowadzić z Holandii. Mają w ofercie pełną gamę tanich filtrów kołowych o średnicy 86mm:

Search results for 86mm - walimex-webshop.com (http://www.walimex-webshop.com/en/search/86mm/)

Nie wiem dlaczego wcześniej nie udało mi się tego namierzyć w wyszukiwarce Google. Jeśli potrzebujesz któregoś z tych filtrów "na wczoraj" to chyba będzie najlepsze miejsce na dokonanie zakupu. Koszt wysyłki do Polski wynosi 15 EUR.

jinks
16-12-2016, 18:03
Tutaj ciekawe porównanie 85mm do 105mm - na przykładzie nikona, wrzucam do tego wątku, bo o ogniskowej 85mm trochę rozważań jest.
Review of Nikon AF-S 105mm f/1.4E ED and comparison with Nikon AF-S 85mm f/1.4G | Fotoinfo (http://foto-info.si/review-of-nikon-af-s-105mm-f1-4e-ed-and-comparison-with-nikon-af-s-85mm-f1-4g/)

Co myślicie, ja jakoś jestem fanem 100mm i marzy mi się Sigma 100/1.4, ale widząc jaki kloc wyszedł z 85/1.4 to chyba nie za bardzo.
NIkkor 105/1.4 jest mniejszy i lzejszy od tej Sigmy 85/1.4 art.
Super. Bardzo fajnie opisali różnicę miedzy obrazowaniem poszczególnych ogniskowych - intuicyjnie to czułem jednak nie potrafiłem tego tak prosto opisać komuś innemu:) Co do 85 nikona to jak na takie szkło jest bardzo kompaktowy.

Co do 100mm sigmy - obstawiam najpierw 135/f2 OS ;)

7four
17-12-2016, 00:10
Czas najwyższy.
Dlatego dobrze że taka Sigma zaczęła coś robić.
Ja czekam na nowe 85L

Koledzy się zdziwią jak Canon kupi Sigme i uwali konkurencje. Taka moda panuje od jakiegoś czasu w innych branżach i jest skutecznym środkiem na ... klientów ... :)

xxkomarxx
17-12-2016, 00:11
Koledzy się zdziwią jak Canon kupi Sigme i uwali konkurencje. Taka moda panuje od jakiegoś czasu w innych branżach i jest skutecznym środkiem na ... klientów ... :)
Moze byc i tak

Tom77
17-12-2016, 00:12

Koledzy się zdziwią jak Sigma kupi Canona i Nikona i ......

xxkomarxx
17-12-2016, 00:36
Nie kupi. Sprzet foto to tylko niewielka czesc canona.

Tom77
17-12-2016, 08:31
Nie kupi. Sprzet foto to tylko niewielka czesc canona.

A kto powiedział, że Sigmę interesuje tylko foto

marfot
17-12-2016, 09:12

Póki co sprzedaż Sigmy jest na poziomie 2,6% segmentu Imaging Systems Canona i jakieś 50% sprzedaży Tamrona.
Sigma udanie konkuruje z Tamronem i innymi manualami zarówno ceną jak i jakością. I chyba tyle na dziś się udało zrobić w tym biznesie.
Poza tym firmy japońskie niechętnie "się kupują" bo nie ma tam takiej potrzeby.

marfot
18-12-2016, 16:18
Super. Bardzo fajnie opisali różnicę miedzy obrazowaniem poszczególnych ogniskowych - intuicyjnie to czułem jednak nie potrafiłem tego tak prosto opisać komuś innemu:)

A do tego taki smaczek, że temu Nikkorowi zmierzyli ogniskową i wyszło 94,8 mm :lol:
https://www.dpreview.com/news/7418756970/got-bokeh-dxo-reviews-the-nikkor-af-s-105mm-f1-4e-ed

A w równoległym wątku dotyczącym testu Sigmy 85A toczy się dyskusja o wyższości dokładnych 85mm Sigmy nad przypadkowymi ogniskowymi całej reszty szajsu;)

jinks
18-12-2016, 21:35
A do tego taki smaczek, że temu Nikkorowi zmierzyli ogniskową i wyszło 94,8 mm :lol:
https://www.dpreview.com/news/7418756970/got-bokeh-dxo-reviews-the-nikkor-af-s-105mm-f1-4e-ed

A w równoległym wątku dotyczącym testu Sigmy 85A toczy się dyskusja o wyższości dokładnych 85mm Sigmy nad przypadkowymi ogniskowymi całej reszty szajsu;)

Mam wrażenie, że przy dłuższych ogniskowych jest łatwiej (konstrukcyjnie) osiągnąć ładniejsze (mniej poszarpane) rozmycie. Tamron też jest chyba trochę dłuższy niż 85mm. Na teście Cichego mimo, że ma światło f1.8 nie odstaje plastycznością zbytnio w stosunku do 1.4 sigmy - chodzi mi o to, że nie jest to jakaś miażdżąca różnica.
Jako przykład wkleję też fajnego linka podlinkowanego przez jednego z forumowiczów w innym wątku (chyba szwayko): https://dgrin.com/discussion/222419/canon-tele-face-off-85-1-8-vs-100-2-vs-135-2
100mm canona ma jakby ładniejszy bokeh niż 85/1.8, zbliżony bardziej do 135L. To chyba świadomy i celowy zabieg producentów :)

Tak sobie też myślę, że zarówno na tym podlinkowanym przeze mnie teście jak i tym Cichego, tak na prawdę, ciężko wychwycić różnice w bokehu :) Mamy opisane zdjęcia i wiemy na co zwrócić uwagę. Normalnie rozpoznanie szkieł byłoby na poziomie 20% (jeśli chodzi o tę cechę obiektywu). Sporo zależy od tła, odległości aparat-model-tło itd.
Sporo osób kłuci się tu "na noże" o wyższości jednego bokehu nad drugim a różnice są bardzo małe, często praktycznie niedostrzegalne :) Na pewno często nadużywane tu słowo PRZEPAŚĆ jest grubo przesadzone :D

Kolekcjoner
18-12-2016, 22:57
...po drodze jeszcze Samsunga z Apple w dodatku ....
.....jak szaleć to na całego ;).

marfot
18-12-2016, 23:00
Mam wrażenie, że przy dłuższych ogniskowych jest łatwiej (konstrukcyjnie) osiągnąć ładniejsze (mniej poszarpane) rozmycie. Tamron też jest chyba trochę dłuższy niż 85mm. Na teście Cichego mimo, że ma światło f1.8 nie odstaje plastycznością zbytnio w stosunku do 1.4 sigmy - chodzi mi o to, że nie jest to jakaś miażdżąca różnica.

Myślałem, że konstrukcyjną długość ogniskowej Tamrona 85/1.8 VC mozna by ustalić na podstawie zgłoszonego patentu. Niestety na podstawie tego patentu został zbudowany Zeiss Batis 85/1.8 :lol: :
Lens design comparison: Has the Batis 85mm lens been designed by Tamron? - sonyalpharumors sonyalpharumors (http://www.sonyalpharumors.com/now-we-can-be-almost-sure-of-it-the-batis-85mm-has-been-designed-by-tamron/)

Tamron ma inną budowę. No ale bokeh ma rzeczywiście fajny i nie ma wstydu wobec nowej Sigmy.

Cichy
18-12-2016, 23:08

Kurczę, to by tłumaczyło, czemu jest taka mała różnica w teście porównawczym z 85G który widziałem w sieci.

leon28
19-12-2016, 00:29
Kurczę, to by tłumaczyło, czemu jest taka mała różnica w teście porównawczym z 85G który widziałem w sieci.

jeszcze jak sie do tego doda, ze jasnosc tez nie jest takie jak opisuja, to juz mamy teorie spiskowa gotowa ;-)

szwayko
19-12-2016, 10:05
Tu jeszcze jest ciekawy film na temat 85,105, 85 tamrona.
Nikon 105mm f/1.4 vs Tamron 85mm f/1.8: RAW Photo Comparison (http://petapixel.com/2016/08/25/nikon-105mm-f1-4-vs-tamron-85mm-f1-8-raw-photo-comparison/)
Niby setka 100 dla mnie jest idealna. Mam juz druga 100/2 (pierwsza zjezdzilem). Mam tez 85/1.2, i z drugiej strony crop 1.18x 85mm to taka 100/1.4. Na cyfrze to żaden problem, nie podchodzic z 85 zeby miec kadry jak z setki.
https://fstoppers.com/bts/which-ultimate-nikon-portrait-lens-200mm-135mm-or-85mm-61832

NIe wiem czy było to zestawienie.
Sigma 85 art z Canonem i NIkonem
W razie co wrzucam.
Review: Sigma's 85mm f/1.4 ART Lens Exceeds Expectations (http://petapixel.com/2016/10/17/review-sigmas-85mm-f1-4-art-lens-exceeds-expectations/)

A tutaj 85art z NIkonem i Tamronem
Sigma 85mm f/1.4 Art Review: A Battle of 85mm Lenses (http://petapixel.com/2016/11/15/sigma-85mm-f1-4-art-review-battle-85mm-lenses/)

szwayko
19-12-2016, 16:18
Jeszcze tutaj coś znalazłem
https://www.slrlounge.com/sigma-85mm-f1-4-art-review-the-beauty-of-this-beast/

mkamelg
05-02-2017, 11:28
https://www.youtube.com/watch?v=p5HN6shIWJY

Marv84
26-02-2017, 12:36
Kusi mnie ta sigma. Musze ja porównać do 85L i coś wybrać bo spokoju nie daje:)

MC_
26-02-2017, 13:18
Mnie tez kusi, ale filtry 86mm...

luso
26-02-2017, 18:41
Kusi mnie ta sigma. Musze ja porównać do 85L i coś wybrać bo spokoju nie daje:)
To szkła podobnego kalibru, tzn wagi ;)

Marv84
10-03-2017, 10:08
Czy ktoś juz używa mi ma konkretne porównanie z 85L ?

michal.firszt
11-03-2017, 08:52
https://youtu.be/5TuXRgMjwSg

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

s1nn3r
11-04-2017, 18:38
Czy ktoś z Was przeszedł na to szkło ze zwykłej Sigmy 85mm ? Interesuje mnie opinia na temat szybkości autofocusa, szczególnie w ciemnych warunkach. Stara Sigma 85mm jest fajna ale troszkę za wolna.

stultus
10-08-2017, 15:00
witam ktoś wymieniał 85 hsm ( pierwsza wersja ) na art czy jest sens dokładać te 2 tyś ;)