Zobacz pełną wersję : Filtry Cokin P
Witam.
Chciałbym zapytać użytkowników systemu Cokin P.
Czy te filtry nie winietują na FF? Chcę je używać na 17-40L
same filtry nie winietuja jesli je tylko ostroznie trzymasz w lapie przed obiektywem
uchwyt Cokin P natomiast winietuje jak diabli, podejrzewam ze w 17-40 to raptem w zakresie 35-40mm nie bedzie go widac (ale pewny nie jestem)
sprawdzę Ci w niedzielę, bo wcześniej nie będę miał jak, ale z tego co pamiętam to ten uchwyt SLIM (czyli na jeden filtr) nie winietuje nawet przy 17mm
możesz spróbować z uchwytem typu 'wide" ale też pewności nie mam czy nie winietuje, na pewno warto zakręcić pierścień - adapter na goły gwint a nie na gwint filtra UV
...z tego co pamiętam to ten uchwyt SLIM (czyli na jeden filtr) nie winietuje nawet przy 17mm
Ja używałem zwykły uchwyt z obciętymi dwoma szufladkami (pozostała jedna) i nie winietował na 17 mm.
Uchwyt slim nie winietuje na 17 mm i FF, jeśli tylko trzymasz go pionowo. Po skręceniu niewielkim już obcina rogi; a czasem chce się przystosować linię podziału w filtrze do krzywego horyzontu.
Dzięki za wszystkie wpisy.
salas sprawdź i daj znak
Sprawdziłem i zapomniałem odpisać :D jutro Ci nawet pstrykne jakiegoś sampla bez i z filtrem.
Wedlug mnie jest ok.
Uchwyt slim nie winietuje na 17 mm i FF, jeśli tylko trzymasz go pionowo. Po skręceniu niewielkim już obcina rogi; a czasem chce się przystosować linię podziału w filtrze do krzywego horyzontu.
To Nie uchwyt jest slim tylko typ pierścienia nakręcanego do którego mocujácy sie holder.
O pierścieniu nic nie wiem i nigdy nie słyszałem o takiej odmianie. Ja mam uchwyt slim - ma miejsce na jedną szybkę tylko. Niektórzy uzyskują to, obcinając normalny uchwyt.
O pierścieniu nic nie wiem i nigdy nie słyszałem o takiej odmianie. Ja mam uchwyt slim - ma miejsce na jedną szybkę tylko. Niektórzy uzyskują to, obcinając normalny uchwyt.
Ja używam Lee holder z 3 ma slotami I pierścieniem wide, na 16 mm FF nie winietuje. Co do Cokin P to również ma pierścień który dostosowany jest do wielkości gwintu na obiektywie I na ten pierścień zakładasz holder.
Ja używam Lee holder z 3 ma slotami I pierścieniem wide, na 16 mm FF nie winietuje. Co do Cokin P to również ma pierścień który dostosowany jest do wielkości gwintu na obiektywie I na ten pierścień zakładasz holder.
pytanie oryginalne dotyczylo holdera Cokin. o w rozmiarze P wiec 85mm a nie 100mm
Do tej pory zawsze używałem pierścień z gwintem dostosowanym do konkretnego obiektywu, bo nie wiedziałem, że można zastosować niepasujący. Poeksperymentuję, człowiek całe życie się uczy i głupi umiera...