Zobacz pełną wersję : Obiektywy z duszą
tekwiaty
16-09-2016, 00:02
Witajcie!
Pstrykam Takumarem 50 1.4.
Jakie obiektywy z AF polecilibyście komuś, kto lubi kawałek porządnego szkła, piękny bokeh, dusza i to coś. Parametry brzegowe: puszka 5d mark II, zakładamy, że pieniądze nie są ograniczeniem, obiektywy:
a). okolice 20mm
b). okolice 50mm
b. dziękuję, pozdrawiam
Tomek
50 1.0
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
jeśli coś na zastępstwo tego takumara to EF 50 1.8 jest dobrą opcją, ale może jeszcze warto wypróbować EF85 1.2 czy S50A lub S35A :) mają większą duszę, dużo wiekszą
Witajcie!
Jakie obiektywy z AF polecilibyście komuś, kto lubi kawałek porządnego szkła, piękny bokeh, dusza i to coś.
gdzie mam szukac tej duszy, bo na moich szklach nic o tym nie pisze ani przez nie czegos takiego nie widac... ???
Parametry brzegowe: puszka 5d mark II, zakładamy, że pieniądze nie są ograniczeniem, obiektywy:
a). okolice 20mm
ciezko. wybor stalek jest tu mizerny. a jakosc optyczna nierzadko jeszcze gorsza. Canon ma stare EF 24/2.8 i 20/2.8, z czego ta pierwsza jest w cyfrze srednia, ta druga az bolesna.
z nowych szkiel jest 24/2.8 IS i to jest przyjemne szklo, ale ani tanie ani specjalnie jasne.
co do ww duszy to mi nie wiadomo.
b). okolice 50mm
50 STM jest fajny i tani. kiedys bardzo mi lezala Sigma 50/1.4 (pierwsza wersja) ale niestety byla duzo za ciezka, zeby ja targac na codzien
Kolekcjoner
16-09-2016, 13:11
Ja ostatnio próbowałem na Alfie obiektyw helios 58 i ona miał z pewnością duszę - znaczy się było widać dużo różnych niebiesko zielonych duszków zamiast ostrości :lol:.
Wy nie czytacie dokładnie postów.
Witajcie!
Jakie obiektywy z AF polecilibyście komuś, kto lubi kawałek porządnego szkła, piękny bokeh, dusza i to coś. Parametry brzegowe: puszka 5d mark II, zakładamy, że pieniądze nie są ograniczeniem, obiektywy:
a). okolice 20mm
b). okolice 50mm
b. dziękuję, pozdrawiam
Tomek
a). EF 24mm f/1.4L II USM (http://pl.pixelpeeper.com/adv/?lens=567&camera=1113&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3&p=20)
b). EF 50mm f/1.2L USM (http://pl.pixelpeeper.com/adv/?lens=729&camera=1113&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3)
https://www.slrlounge.com/canon-lenses-bokeh-showdown/
Żaden tam 24. Tylko 35mm. :)
Eberloth
17-09-2016, 11:12
Wszystkie z grzybem w środku.
Żelazko z duszą to kojarzę, ale obiektywów to nie.
Żelazko z duszą to kojarzę, ale obiektywów to nie.
Obiektyw z dusza AKA kultowy :)
50 1.8, 135 2.0 dwa przyklady z polskiego boiska.
milsa666
17-09-2016, 22:28
Czemu się czepiasz 135? Przecież to jest rewelacyjne szkło!
Czemu się czepiasz 135? Przecież to jest rewelacyjne szkło!
Nie czepiam sie, to kultowy sloik.
Chcesz bokheh z dusza ... To sprubój manualny Helios 85/1,5 . Padniesz na kolana
pan.kolega
18-09-2016, 03:31
Dlaczego z polskiego?:confused:
Dlaczego z polskiego?:confused:
Panie Kolego, tu nikogo nie obchodzi Ameryka. Nawet jak Pan napiszesz, ze cena 5d4 jest taka sama jak 5d3 podczas premiery, to i tak nie uwierza!
Chcesz bokheh z dusza ... To sprubój manualny Helios 85/1,5 . Padniesz na kolana
Modląc się aby trafić z ostrością na 1.5 ;)
chrisNI, orografia się kłania...
Lv z powiększeniem i nie ma dramatu. Ja nie narzekam :)
Kolekcjoner
18-09-2016, 14:24
Jeśli chodzi o to dzieło radzieckiej myśli technicznej to trzeba było żarliwej modlitwy żeby dało się rozpoznać fotografowany przedmiot :D.
Oczywiście przesadzam trochę - ja pewnie miałem wyjątkowo mydlaną sztukę ;).
No cóż, jak już wyszliśmy poza tematowe ogniskowe i to że ma być AF, to mogę polecić Zeissa Flektogona 35/2.4, jak na razie jedyne szkło pod które zakup adaptera miał u mnie sens, o dziwo nawet na APS-C jest w miarę ostry, ewentualnie jeszcze Pentacon 135/2.8 z preselekcją, bokeh fajny, ale szkło nie zabija ostrością (choć na FF powinno być odrobinę lepiej), do portretu ujdzie.
No to doszliscie do tego co mam :D
Helios 85 1.5 i pentacon 135 2.8 (15listkow przyslony) oba mogę polecić :) oba fajnie rysują. Pentacon spokojnie uzywalny na f2.8
pan.kolega
19-09-2016, 10:50
Panie Kolego, tu nikogo nie obchodzi Ameryka. Nawet jak Pan napiszesz, ze cena 5d4 jest taka sama jak 5d3 podczas premiery, to i tak nie uwierza!
Nie to chodzi czy obchodzi czy nie, 50/1.8 czy 135/2.0 nie są specyficznie polskimi obiektywami i dają taki sam obrazek nawet w Kurde stanie. 50/1.8 jest wszędzie najpopularniejszym obiektywem Canona poza kitem, nawet w Ameryce. Więc nie widzę tu żadnej polskiej specyfiki.:roll:
NajjaĹniejsze obiektywy Ĺwiata, czyli jak pokonaÄ fotograficznÄ
âbarierÄ dĹşwiÄkuâ i zejĹÄ poniĹźej f/1.0 (http://www.spidersweb.pl/2013/07/najjasniejsze-obiektywy-swiata.html) Tu masz prawdziwe obiektywy z dusza... Tylko, ze ta dusza dosyc droga bywa...
Na Fuji nie jest źle ;)