PDA

Zobacz pełną wersję : 6d + 24-105 Lka kupować w zestawie czy osobno?

agniesiak
04-09-2016, 20:37
Mój dylemat i pytanie. Chciałam kupić Canona 6d i do tego L-kę 24-105. Znalazłam sklep internetowy który sprzedaje ten zestaw jako całość ale też korpus osobno i obiektyw osobno. Proszę poradźcie czy lepiej kupić obiektyw osobno i w razie jakby był wadliwy optycznie to skorzystać z prawa odstąpienia od umowy czy zaryzykować i kupić cały zestaw. Nie mam opcji sprawdzenia sprzętu na miejscu, bo jestem z innej części Polski. Mam złe doświadczenia z zakupem body z wadą i jako że sprzęt który chcę kupić trochę kosztuje chciałam uniknąć kolejnej wpadki.

PRZEMOLO79
05-09-2016, 08:26
Trochę nie rozumiem Twojej sugestii boisz się kupić w zestawie bo za drogo? Czy zastanawiasz się nad korzyścią cenową (w zestawie będzie ciut taniej niż osobno), czy samym zastosowaniem tegoż obiektywu? Obiektyw sam w sobie jest świetny taki kit do 6d :-) szybki celny i ostry na każdą okazję już kilkukrotnie chciałem się go pozbyć ale ciągle zaskakuje mnie obrazkiem i jakością i zostaje u mnie :-) światło f4,0 przy 6d to wcale nie jest tak ciemno a jak masz jeszcze jakąś lampę to w ogóle będzie miodzio. Wbrew pozorom z pomocą 24-105 l można robić całkiem udany reportaż i portret :-) Oczywiście jak kupujesz na odległość masz 14 dni na odstąpienie od umowy niezależnie od tego czy kupujesz sam obiektyw czy zestaw. Ważne żeby sklep był wiarygodny i wystawił stosowne dokumenty (paragon lub f-rę oraz podbił gwarancję.

agniesiak
05-09-2016, 09:24
Mam dylemat taki że np optycznie obiektyw będzie miał wadę więc jak kupię osobno to odstąpię od umowy na sam obiektyw, bo jak cyknę parę fotek puszką jeśli będzie w zestawie z obiektywem to raczej będzie to już towar użyty i nie będzie mi przysługiwało odstąpienie od umowy. A może się mylę....

zdebik
05-09-2016, 09:38
A jak puszka bedzie miala wade?

Nie zakladaj najgorszego, kup i ciesz sie nowym nabytkiem.

F4 jest ok, czasem to nawet za malo, zeby miec dwie osoby ostre.

PRZEMOLO79
05-09-2016, 09:57
Dokładnie nie zakładaj czarnych scenariuszy kupuj i ciesz się sprzętem. Jak body będzie miało wadę to co z racji tego że je sprawdziłaś jest używane i nie podlega zwrotowi? nonsens. Poza tym jest gwarancja. Czy kupisz razem czy osobno możesz mieć pecha równego 1/1000 że coś będzie nie tak z jednym czy drugim.

becekpl
05-09-2016, 11:09
ja bym nie ryzykowal

agniesiak
05-09-2016, 11:37
Czego byś nie ryzykował?

Kredek23
05-09-2016, 12:09
Ryzyko jak przy każdym innym zakupie. Kupiłem kilka lat temu 60D + 24-105 L IS USM. Zestaw działał super. Zamieniłem 60D na 6D i dalej zestaw działa super. Zakupy robiłem w ciemno w sklepie internetowym. Zawsze można do 14 dni zwrócić towar bez podania przyczyny.

dyrta
05-09-2016, 12:20
Wiadomo nie od dziś że ten obiektyw nawet jak jest nowy ma pewne wady. Więc może warto na początku zapoznać się z opiniami użytkowników żeby póżniej pewnych cech nie nazywać wadami.

agniesiak
05-09-2016, 12:48
Obiektyw testowałam z wypożyczalni więc widzę że nie jet idealny, ale mi mimo wszystko odpowiada. Przeszłam straszną męczarnię przy zakupie poprzedniego sprzętu - Nikona wada losowy autofokus i mydlane zdjęcia, serwis nie stwierdzał wady i odsyłał do mnie, więc dlatego wolałabym tego nie przechodzić, ponownie po prostu, zwłaszcza że wyjeżdżam za mc i nie mogę sobie pozwolić na bujanie się po serwisach.

PRZEMOLO79
05-09-2016, 13:27
Obiektyw testowałam z wypożyczalni więc widzę że nie jet idealny, ale mi mimo wszystko odpowiada. Przeszłam straszną męczarnię przy zakupie poprzedniego sprzętu - Nikona wada losowy autofokus i mydlane zdjęcia, serwis nie stwierdzał wady i odsyłał do mnie, więc dlatego wolałabym tego nie przechodzić, ponownie po prostu, zwłaszcza że wyjeżdżam za mc i nie mogę sobie pozwolić na bujanie się po serwisach.
Canon to zupełnie inna jakość jak Nikon :-) a tak serio becek.pl lubi intrygować nie zrażaj się jego opiniami :-) Bierz zestaw i ciesz się fotografią musisz mieć totalnego pecha żeby coś było nie tak. Jak zamówisz w renomowanym sklepie dasz może kilka groszy więcej ale nie będzie żadnych problemów. Polecam np. Cyfrowe.pl