Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwna 'plama' na obiektywie - jak to usunąć, co jest przyczyną ?

JoachimS
02-09-2016, 17:26
Witam wszystkich na forum. Sytuacja może spotkać każdego, a pewnie niejednego już spotkała.

Na obiektywie samyang który mam podpięty do Canon MK2 pojawiła się dziwna plama. Wcześniej pożyczyłem go znajomemu, nie obejrzałem obiektywu tuż po odebraniu z powrotem i takie coś jak w linku widnieje. Czy da się coś z tym zrobić? Zna ktoś przyczynę takiego stanu rzeczy ? W miejscu gdzie jest plama - obraz na zdjęciu jest niewyraźny.
Link do zdjęcia obiektywu: https://zapodaj.net/7686e3ff27d64.jpg.html

pozdrawiam,

salas
02-09-2016, 17:38
patrzyłeś przednią i tylną soczewkę?
w ogóle to wygląda dziwnie, trochę jakby w środku ktoś "wypalcował" soczewki :mrgreen:

JoachimS
02-09-2016, 17:43
patrzyłeś przednią i tylną soczewkę?
w ogóle to wygląda dziwnie, trochę jakby w środku ktoś "wypalcował" soczewki :mrgreen:

Tak, tylko z przodu po prawej jest ta plama. Ciut niżej faktycznie wygląda jak odciśnięty palec :)

salas
02-09-2016, 17:45
ale przecierałeś przednią i tylną soczewkę czy się boisz? :D

r_m
02-09-2016, 18:00
faktycznie wygląda jak odciśnięty palec :)

Idź do "winowajcy" z lupą i sprawdź linie papilarne, wtedy nie będzie wątpliwości (mogło się zdarzyć przypadkowe dotknięcie, oczywiście zakładam, że to od zewnątrz) ;)

biodar
02-09-2016, 19:30
trochę wygląda jak grzyb - jakiś pleśniak ;) ale może nie o to chodzi

tlustyx
02-09-2016, 19:42
Skoro jest to pod przednią soczewka, to ją odkręć i spróbuj wyczyścić :)

asdf
02-09-2016, 20:08
No ładnie, jak to jest na zewnątrz, to wygląda jakby czyścili powłoki szczotką drucianą, od środka to jakby grzyb, powłoki podżarte, albo czyścili jakąś cieczą, która wlała się do wewnątrz.

JoachimS
02-09-2016, 21:10
Od zewnątrz jest plama. Niestety czuć pod palcem zmianę charakterystyki podłoża - jest zmatowione w tym miejscu - więc pozostaje zostawić obiektyw jako eksponat - prawdopodobnie zarysowany był i nieszczęśliwie ktoś chciał to zmatowić ..

salas
02-09-2016, 22:12
spróbuj przemyć jakimś preparatem do optyki, lub po prostu chusteczką do okularów (są takie nawilżane np z lidla) jeśli nic nie pomoże to pisz do znajomego, jeśli to DOBRY znajomy to chyba się przyzna :>

chrisNI
02-09-2016, 22:37
Musiał być kontakt z jakimś płynem, przednia soczewke składa się z dwóch przylegajacych do siebie szkieł i jeśli szkło Nie jest uszczelnione może się dostać między soczewki . Dlatego np. Przy czyszczeniu szkieł płynem Nie lejesz się bezpośrednio na soczewkę tylko zwilża szmatka.

salas
02-09-2016, 22:53
no i przednią soczewkę powinieneś sam odkręcić, raczej bez większych problemów :p chociaż nie wiem jak jest dokładnie w tym obiektywie

chrisNI
02-09-2016, 23:43
Skonstruuj sobie pierścień z dwoma pinami z rozstawen tych dziurek i powinieneś spokojnie wykręcić. Nie pubój śrubokręta Bo siła musi być równomiernie rozłożona , może zdażyć się że pojedziesz ostrzem po oczewce.

JoachimS
03-09-2016, 12:45
Skonstruuj sobie pierścień z dwoma pinami z rozstawen tych dziurek i powinieneś spokojnie wykręcić. Nie pubój śrubokręta Bo siła musi być równomiernie rozłożona , może zdażyć się że pojedziesz ostrzem po oczewce.
Super, dzięki za radę. Nie wiedziałem że pierwsze szkło można wykręcić i zastąpić nowym - bardzo to ułatwi sprawę. Kolega odda pieniądze, a przy okazji nauczyłem się czegoś nowego. Dzięki :)