PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 300d

Buddy
24-04-2006, 11:04
Witam

Mam problem z moim Canonem i nie wiem co zrobić ?
Mianowicie , przy robieniu zdjęcia wiesza się w połowie ruchu migawki i wyskakuje Error 99 , próbowałem procedur z instrukcji obsługi i nic nie podziało , ciekawe dla mnie jest to że nie zawsze się to dzieje.

Uprzejmie proszę o radę co mam robić z ty fantem.
Może jest to wina softu

Pozdrawiam , Dziękuję

Raff
24-04-2006, 11:10
Też tak miewam :( Z 300D, 350D i nawet 50E (no tu nie ma Err 99 tylko zwyczajny zwis). Gdzie przyczyna - może jakieś styki zabrudzone?

EDIT: Chyba jednak przycina się przysłona w kicie (?)

leiho
24-04-2006, 12:30
Err 99 najprawdopodobniej jest z przyczyny błedu na łączu obiektyw - korpus. U mnie po uszkodzeniu jednego z pinów w 350 D obiektyw w ogóle odmawiał posłuszenstwa, czytnik wyrzucał Err99.... Może to ten problem, albo jakiś zimny lut ...

McKane
24-04-2006, 14:08
Looknij tez na obiektyw. Blad 99 moze wystapic w momencie kiedy obiektyw musi przymknac przyslone a ta sie zacina. Aparat nie zawiesi CI sie w takim przypadku na maksymalnym otworze przyslony a bedzie wywalal blad kiedy zwiekszysz ja o jedna dzialke (badz wiecej oczywiscie).

Ponadto przeczysc styki jednego i drugiego tak jak sugerowali moi poprzednicy.

Buddy
24-04-2006, 14:48
Bardzo Dziękuję

Postaram sie dzisiaj ustosunkować się do Państwa uwag.

Dziękuję , Pozdrawiam

P.s
Czyli uszkodzenie mechaniczne mogę wykluczyć ?

enter
24-04-2006, 14:56
Bardzo Dziękuję

Dziękuję , Pozdrawiam

P.s

niekoniecznie
jesli uderzyłeś gdzieś obiektywem to może niedzialać pooprawnie przysłona
skoro nie napisaleś jaki masz obiektyw zakładam że KITa, a więc nie jest to problem braku zgodności.

Jak wyżej koledzy piszą postaraj sie wyczyścić styki sprawdź czy wszystko leży tam gdzie powino sprawdź czy poprawnie dziala przysłona

ustaw na M i zmieniaj przesłony od jaknajwiększej do jak najmniejszej i spowrotem potwierdzajac wyswoleniem migawki

sprawdź czy dzieje ci się tak na wszystkich ogniskowych [wybiórczo] czy tylko na na 17mm

jeśli możesz opisuj jaknajdokładniej co robileś ci co siędzieje będziemy mogli Ci lepiej pomóc

gwozdzt
24-04-2006, 15:00
Bardzo Dziękuję
Dziękuję , Pozdrawiam
P.s
Jeszcze raz pytam: jaki masz obiektyw?

Buddy
24-04-2006, 16:11
Posiadam , 18-55 podstawoawy obiektyw.

Dziękuję

Buddy
24-04-2006, 16:29
A czym najlepiej czyścic styki ?

popmart
24-04-2006, 17:01
No to raczej problem obiektywu odpada ... lub obiektyw uszkodzony... długo masz ten aparat ? zacina się od zawsze czy niedawno zaczoł ?

... styki najlepiej alkoholem na szmatkę ...

Buddy
25-04-2006, 08:43
Mam ten aparat 2 lata.
Wczoraj po przeczyszczeniu działo się to samo , wieszał się i wyskakiwał ERR 99 , ale nie za każdym razem.
Po ściągnięciu obiektywu z korpusu i próbie zdjęcia , raz chodziło dobrze raz zle , w sumie tak samo jak z obiektywem.

Co z tym zrobić???

Czy ktoś zna może jakiś dobry serwis ?

Buddy
25-04-2006, 08:46
Zacina się od nie dawna , ale pierwsze symptomy były rok temu .

McKane
25-04-2006, 09:02
Zostaje serwis

Buddy
25-04-2006, 11:12
Rozumiem , serwis.
Mam pytanie a gdzie jest dobry serwis Canona ?

dfilip
25-04-2006, 11:15
Jesli dobry to chyba najblizej w Niemczech :-(

popmart
25-04-2006, 11:41
Miałem to samo .... zespół luster .... psuł się psuł aż w końcu rozpadł się na części

a serwis Canon Zytnia w warszawie poszukaj adresu nie powinno to stanowić problemu ...

leiho
25-04-2006, 14:50
Żytnia 15, wejscie nieco w głebi budynku, idc od okopowej/Leszna. Tzn oczywiscie w Warszawie, w innych miastach nie wiem. ja swoją opinię o tym serwisie mam, ale na razie zachowam dla siebie. :)

Raff
01-05-2006, 10:38
Looknij tez na obiektyw. Blad 99 moze wystapic w momencie kiedy obiektyw musi przymknac przyslone a ta sie zacina. Aparat nie zawiesi CI sie w takim przypadku na maksymalnym otworze przyslony a bedzie wywalal blad kiedy zwiekszysz ja o jedna dzialke (badz wiecej oczywiscie).

Nie chce zakładać nowego wątku a wszystko wskazuje na to, że zacina mi się przysłona w kicie (err 99). Miał ktoś taki przypadek, jakie koszty naprawy? Mam jeszcze niemiecką gwarancję, ale nie mam pojęcia jak ją zrealizować. Będę myślał w razie draki.

McKane
01-05-2006, 10:46
Nie chce zakładać nowego wątku a wszystko wskazuje na to, że zacina mi się przysłona w kicie (err 99). Miał ktoś taki przypadek, jakie koszty naprawy? Mam jeszcze niemiecką gwarancję, ale nie mam pojęcia jak ją zrealizować. Będę myślał w razie draki.

Nowe kity stoja kolo 120-140 zl. Naprawa wyniesie Cie pewnie nie mniej niz 50 a raczej kolo 100 zl chyba ze wykonasz ja samodzielnie ;)

Podsumowujac kup nowego (badz lekko uzywanego) a uszkodzonego sprzedaj na CB tym ktorzy robia pierscienie posrednie z potwierdzeniem ostrosci :)

Raff
01-05-2006, 12:14
Hmm, no zapytam w Krakowie na Czapskich. Jak 50 zł to bym się jeszcze szarpnął. Może biorą pod uwagę cenę sprzętu ;) Jak więcej, to trzeba inaczej pokombiować :)

McKane
01-05-2006, 12:35
Ja za smarowanie i naprawe bolca (chyba wymiana sprezynki) w Sonnarze 180/2.8 do P6 placilem 50 zl (w Lodzi). Mysle ze cena naprawy szkla z AF bedzie wyzsza. Ale popytaj moze wystarczy przesmarowac

Raff
04-05-2006, 19:05
Niestety na Czapskich nic z tego :( bo potrzeba wymiany taśmy. Zapodałem mejla na Żytnią o cenę. Zobaczym... (?) Póki co jeżdżę na pełnej dziurze jak potrzebuję szerokiego :)

pst
04-05-2006, 22:49
to ja tez nie bede zakładać nowego topicu :]

mam pytanie jak rozpoznać 'zjechany' (jak to okreslil znajomy) obiektyw
kupiłem uzywany 100-300usm - ostrzy szybko i cicho; zdjecia jak mi sie uda :mrgreen: to wychodza ladne (ostre, dobrze naswietlone itp)
jesli sa jakies nieudane to tylko przez brak umiejętności

jednak sam obiektyw dosyć luźno chodzi - czasem jak zwiśnie dziobem w dól do zdarza mu sie samoczynnie wysunąć

może ktoś jakiś komentarz? czy to zużycie? czy może to mieć wpływ na optyke? i czy ewentualnie da sie to poprawic i czy warto?

z góry dzieki
pzdr
pst

piast9
04-05-2006, 23:50
jednak sam obiektyw dosyć luźno chodzi - czasem jak zwiśnie dziobem w dól do zdarza mu sie samoczynnie wysunąć
To normalne.