Zobacz pełną wersję : Canon 5Dc różnice między rocznikami.
Cześć, trafia sie fajny canon 5d wersja pierwsza jeden ma 11lat z USA, a drugi ok 6lat europejska wersja. Czy może byc pomiedzy nimi jakas roznica oprócz firewall?
Czy może byc pomiedzy nimi jakas roznica oprócz firewall?
Nie ma takiego aparatu jak 5Dc.
Nie wiem o co chodzi z tym firewallem ale 5D produkowany był przez cztery lata (2005-2008). Egzemplarze z drugiej połowy tego okresu miały poprawiony LCD pod względem kolorów. Chodzą także słuchy, że poprawione zostało wzmocnienie lustra (które lubiło się odkleić) ale nie jestem w stanie zweryfikować tej informacji.
Kup ten, który ma mniejszy przebieg bo migawka to nie jest jedyna rzecz jaka się zużywa.
Nie ma takiego aparatu jak 5Dc.
Pewnie chodziło o C jak Classic (czyli MkI).
Tak chodzi o wersję pierwszą zwaną potocznie classic. Jeden ma ok 5tys. przebieg ten starszy, a ten wcześniejszy ok 20tys.
Pewnie chodziło o C jak Classic (czyli MkI).
Nie było także aparatu classic ani mkI. Był po prostu 5D. Classic co najwyżej potocznie jak pisze kolega Morfi.
--- Kolejny post ---
Jeden ma ok 5tys. przebieg ten starszy, a ten wcześniejszy ok 20tys.
Bardzo niskie, wręcz podejrzane przebiegi.
Jak można odczytać datę produkcji 5D?
Jak można odczytać datę produkcji 5D?
Najprościej po nr seryjnym (po pierwszej cyfrze):
0- 2005
1- 2006
2- 2007
3- 2008
Chyba kolega ma na myśli firmware :)
Chyba kolega ma na myśli firmware :)
Chyba nie.
Aparaty są wyszukane z wielu.. akurat bardzo realne przebiegi. Wygląd to potwierdza ;) a sporo piątek widziałem :D
Wygląd to potwierdza
5D z przebiegiem ponad 200 tys. może wyglądać prawie jak nowy. Uwierz mi.
Podobno poprawiony wyświetlacz. Poza tym nie powinieneś odczuć różnicy bo ten wyświetlacz to i tak się nadaje głównie do podglądu histogramu w zasadzie :D
Bardzo niskie, wręcz podejrzane przebiegi.
Dlaczego podejrzane, czy tam da się rasować licznik? W 5D nie da się odczytać licznika bez serwisu, a co dopiero mówić o jego przekręcaniu.
Jakiś czas temu kupowałem od kolegi z forum ten aparat, z bardzo niskim przebiegiem, i kolega po prostu przedstawił odpowiedni dokument z Żytniej.
Dlaczego podejrzane, czy tam da się rasować licznik?
10 letni aparat z przebiegiem 5 tyś. Policz sobie ile zdjęć rocznie wychodzi. Dla mnie to podejrzane. Kupowałbym tylko z potwierdzeniem przebiegu z serwisu.
--- Kolejny post ---
Jakiś czas temu kupowałem od kolegi z forum ten aparat, z bardzo niskim przebiegiem, i kolega po prostu przedstawił odpowiedni dokument z Żytniej.
To co innego.
Chyba kolega ma na myśli firmware :)Chyba nie.
Chyba jednak tak :) Tylko nie odnosi się to do Twojego wcześniejszego postu o numerach seryjnych, ale do "firewall" z pierwszego postu :)
Spoko rozumiem. 5D ma nawrócić mnie do robienia mniej, a dobrych zdjęć :D Do tego będzie zapasowe body. Wiem, że wyświetlacz to kupa... Apropo.. jakie karty CF obsługuje? 16GB działają z nim? Jaka prędkość max.?
Mariusz_C
01-09-2016, 15:10
Spoko rozumiem. 5D ma nawrócić mnie do robienia mniej, a dobrych zdjęć :D Do tego będzie zapasowe body. Wiem, że wyświetlacz to kupa... Apropo.. jakie karty CF obsługuje? 16GB działają z nim? Jaka prędkość max.?
16GB Pretec miałem na 5d i działała, prędkość chyba nie ma raczej znaczenia, im szybsza tym lepiej
16GB działają z nim?
Działają.
Chyba nie.
No to grubo, nie ograniam :D
--- Kolejny post ---
Chyba jednak tak :) Tylko nie odnosi się to do Twojego wcześniejszego postu o numerach seryjnych, ale do "firewall" z pierwszego postu :)
Dokładnie tak ;-)
witek271
09-09-2016, 22:19
Wtrące swoje dwa grosze
Istniało coś takiego jak Canon 5DC (przez 1 dzień na 1 kwietnia)
https://canon-board.info/imgimported/2016/09/ScreenShot20120415at51927PM1-1.png
źródło (http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2012/04/Screen-Shot-2012-04-15-at-5.19.27-PM1.png)
Przez jeden dzień na 1 kwietnia to Cichy takie cuda robił że całe internety o tym pisały ;)