Zobacz pełną wersję : Google Nik Collection na Windows 10 - problem z narzędziem Sharpener Pro
Mój syn ściągnął sobie pakiet Google Nik Collection i bawi się obrabiając swoje zdjęcia. Niestety, nie jest w stanie skorzystać z narzędzia Sharpener Pro: program się otwiera, ale nie ma żadnej możliwości otworzenia w nim zdjęcia. Nie ma "Open file", nie ma żadnego menu etc.
Zastanawialiśmy się, czy nie chodzi o niekompatybilność systemu (syn używa Win 10, teoretycznie Nik działa z Win Vista, 7 i 8) - ale wszystkie inne programy z tego pakietu działają na Win 10 normalnie.
Ma ktoś pomysł, o co może chodzić?
RobertON
29-08-2016, 18:12
Może to zabrzmi głupio z mojej strony, ale to są wtyczki do PS/PSE lub LR.
Pliki otwierają się w PS/PSE czy LR, a dopiero wówczas wywołuje się owe wtyczki.
Przynajmniej ja tak mam.
https://canon-board.info/imgimported/2016/08/0dl1token_hashAAFj708GKHvLn5B9goAaeDobbe-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/sc/o772yr5m47wfrtb/AAAwPNIWRHV0DmuGHd64c9T4a/0?dl=1&token_hash=AAFj708GKHvLn5B9goAaeDobberFh_RQNlz9x8-rfgJsqQ&expiry=1472490906)
Zastanawialiśmy się, czy nie chodzi o niekompatybilność systemu (syn używa Win 10, teoretycznie Nik działa z Win Vista, 7 i 8) - ale wszystkie inne programy z tego pakietu działają na Win 10 normalnie.
Sam sobie odpowiedziałeś.
Jest zapewnienie producenta, że pakiet działa bezproblemowo w następujących systemach: Windows VistaÂŽ, Windows 7, Windows 8.
W odwrotną stronę także jest kiepsko. Ostatnio próbowałem to zainstalować na windows Xp. Instalacja zakończyła się powodzeniem choć niektóre wtyczki (większość) nie działają.
No cóż... Czyli się chłopak nie pobawi. Przynajmniej tym narzędziem :-)
Znacie coś podobnego, co zadziała pod Win 10? DARMOWEGO, żeby było jasne...
RobertON
29-08-2016, 18:51
Fast Stone Image Viewer ma proste narzędzia do edycji.
Na zółtym forum napisali, że NIK-C działa pod Win10.
Janusz_K
29-08-2016, 18:56
Wtyczki są też w GIMP-ie, a jest on darmowy.
Fast Stone Image Viewer ma proste narzędzia do edycji.
Na zółtym forum napisali, że NIK-C działa pod Win10.
Mi działał dopóki miałem zainstalowany (Win 10 x64 bit)
macmathys
30-08-2016, 00:40
U mnie też śmiga pod Win 10 x64.