PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki aparat wybrać?

Browarnik
27-08-2016, 22:57
Witam was wszystkich,

Na wstępie powiem, że osobiście nie znam się na aparatach, ani fotografii - co innego moja narzeczona, która od dobrych 3 lat posiada Nikona D3200 i aktywnie robi nim zdjęcia (głównie nasze psiaki i krajobraz). Zbliżają się jej urodziny i chciałbym kupić jej coś lepszego właśnie ze stajni Canona ( ostanio w jakimś sklepie złapała w łapki Canona 70D i bardzo sobie chwaliła, że fajnie jej leży w rękach i się podoba ). W związku z czym, moje pytanie jest następujące: co mogę jej kupić aby była zadowolona i mogła robić bardziej wymagające zdjęcia. Budżet: powiedzmy do 2000 zł - body może być używane.

Robiąc prywatny reaserch, wytypowałem pare modeli, co uważacie?

- Canon 60D
- Canon 7D MI
- Canon 5D classic

Z góry wielkie dzięki za pomoc :)

7four
28-08-2016, 00:00
Już w poście napisałeś sobie odpowiedź :-)

Browarnik
28-08-2016, 00:18
Niestety, cena obecnie poza horyzontem biorąc pod uwagę, że zaraz będzie mnie męczyć o obiektywy, więc wolałabym nawet 600 zł zaoszczędzić na szkła. :)

r_m
28-08-2016, 02:14
Psiaki - dobrze byłoby 7d, krajobraz - dobrze byłoby 5d :D
Kupowanie sprzętu w prezencie to dość ryzykowny pomysł, zwłaszcza sprzętu "z innego wyznania" (Canon dla użytkownika Nikona). Jeśli narzeczona ma coś więcej do tego Nikona niż najtańszy obiektyw z zestawu, może być mniej zadowolona, niż Ci się przyzna.
Np. jeśli ma kilka obiektywów do Nikona, to może chciałaby jakieś d7100 (pasują te same szkła)?
Ja stawiałbym na prezent "materialno-niematerialny": jakiś osobiście wykonany, niepowtarzalny "certyfikat", w którym zobowiązujesz się do udziału w zakupie sprzętu fotograficznego o wartości... zł. Jeśli macie poczucie humoru, i się postarasz, prezent ("certyfikat" lub "cyrograf") może zostać z Wami na dłużej, niż nowy aparat - aparaty się zmienia.
Zobacz ten stary film https://www.youtube.com/watch?v=JstJAxtubEA
To parodia, ale możesz podchwycić pomysł połączenia sprzętu jednej i drugiej firmy w celu stworzenia "idealnego aparatu" dla narzeczonej.
I tak jak we wcześniejszej odpowiedzi, podoba się 70d to ma być 70d, może inne porównanie bardziej do Ciebie trafi: jeśli chciałbyś nowego sportowego Mercedesa coupe, a zamiast tego dostałbyś wyraźnie przechodzoną A klasę po widocznych przejściach, czułbyś się rozczarowany czy nie?

szunaj
28-08-2016, 03:39
Witam was wszystkich,

Na wstępie powiem, że osobiście nie znam się na aparatach, ani fotografii - co innego moja narzeczona, która od dobrych 3 lat posiada Nikona D3200 i aktywnie robi nim zdjęcia (głównie nasze psiaki i krajobraz). Zbliżają się jej urodziny i chciałbym kupić jej coś lepszego właśnie ze stajni Canona ( ostanio w jakimś sklepie złapała w łapki Canona 70D i bardzo sobie chwaliła, że fajnie jej leży w rękach i się podoba ). W związku z czym, moje pytanie jest następujące: co mogę jej kupić aby była zadowolona i mogła robić bardziej wymagające zdjęcia. Budżet: powiedzmy do 2000 zł - body może być używane.

- Canon 60D
- Canon 7D MI
- Canon 5D classic

Jaki model lustrzanki Canon byś nie kupił to i tak będzie to dla obdarowanej niekompletny prezent. Do lustrzanki którą byś chciał kupić potrzeba jeszcze dokupić konkretny obiektyw. Podsumowując trzeba wydać sporo więcej niż 2 tyś.

RadOs41
28-08-2016, 07:05
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/canon-na-prezent-103736/

Tom77
28-08-2016, 08:55
Witam was wszystkich,

- Canon 60D
- Canon 7D MI
- Canon 5D classic

Będzie zadowolona z 70D

Browarnik
28-08-2016, 08:55
Tak, co do niekompletności prezentu to tak, będzie nie kompletny ze względu, że dziewczyna sama sobie wypatrzyła już jakieś obiektywy. Mówi o jakiś stałkach coś 85? ale przykro nic mi to nie mówi. A przynajmniej w body czytając o tych trzech mam "mniejszy wybór" więc chyba? łatwiej trafić z tym prezentem. Chętnie bym kupił najlepszy, ale wiadomo nie każdego stać.
Podsumowując drodzy koledzy to co już wyczytałem, to większość przemawia za 7d, jednak w dużej ilości wątków polecacie 5d jako iż jest on pełną klatką moja pierwsza myśl była "o super! kupuje" ale po głębszych zastanowieniach i słowach mojej dziewczyny "ale ja nie wiem, czy jestem gotowa na pełną klatkę" emocje opadły. Zależy mi żeby af był jak najlepszy i celny. Oraz biorąc pod uwagę, że może w dalekiej przyszłości przejdzie na tą pełną klatkę to czy obiektywy będą sie nadawały do "pełnej klatki"?

Leon007
28-08-2016, 09:07
Nie ma czegoś takiego, jak "gotowość na pełną klatkę", taki sam aparat, jak inne. Ten tekst chyba stworzyli posiadacze "pełnych klatek", żeby przekonać siebie i innych o swojej wyjątkowości. Ma swoje wady i zalety, i to bardziej konkretny aparat, niż "pełna klatka" jako taka.

Na przykład:

Psiaki - dobrze byłoby 7d, krajobraz - dobrze byłoby 5d :D

Jeśli podoba się wam canon 5D, to go sobie kupcie. Ale ja - mając jakiś system - raczej bym go ulepszał, niż zamieniał. Zwłaszcza, że nikon i canon to równorzędne systemy.

salas
28-08-2016, 12:03
ja z 5d i 100 2.8 macro dawałem radę focić szybkiego psa, odsetek nietrafionych fotek większy niż w 60d czy 6d ale DAŁO SIĘ :p
jakość obrazka z 5d > 60d
Jak Ci brakuje kasy na nowe 70d a nie przeszkadza używany aparat (myślisz o 5d) to po prostu kup używane 70d

Leon007
28-08-2016, 13:00
Zgadzam się z przedmówcą. Gdy sprzedałem jednego APSC, a jeszcze nie miałem drugiego, to piątką klasyczną robiłem zdjęcia ptakom. Może niezbyt wymagającym, bo sikorkom modrym (według nowej ortografii można by napisać "sikorką mądrym" ;)), ale zawsze.

RobertON
28-08-2016, 21:02
bo sikorkom modrym (według nowej ortografii można by napisać "sikorką mądrym" ), ale zawsze.

Pisze się Panie "mondrym sikorkom" ewentualnie dopuszczone jest napisanie "sikorką mondrym" - według nowej ortografii :)

Tak samo poszłem to blisko, poszedłem - to dalej, za róg, ale to takie wtrącenie w wątku.

Co to tematu - wybrać aparat najlepszy na jaki Cię stać. Może być nawet dobry i w miarę nowoczesny crop, jakim jest 70D.

Mike7
31-08-2016, 22:29
Jak ma Nikona kup jej D7100.