Zobacz pełną wersję : Jaki aparat wybrać?
Browarnik
27-08-2016, 22:57
Witam was wszystkich,
Na wstępie powiem, że osobiście nie znam się na aparatach, ani fotografii - co innego moja narzeczona, która od dobrych 3 lat posiada Nikona D3200 i aktywnie robi nim zdjęcia (głównie nasze psiaki i krajobraz). Zbliżają się jej urodziny i chciałbym kupić jej coś lepszego właśnie ze stajni Canona ( ostanio w jakimś sklepie złapała w łapki Canona 70D i bardzo sobie chwaliła, że fajnie jej leży w rękach i się podoba ). W związku z czym, moje pytanie jest następujące: co mogę jej kupić aby była zadowolona i mogła robić bardziej wymagające zdjęcia. Budżet: powiedzmy do 2000 zł - body może być używane.
Robiąc prywatny reaserch, wytypowałem pare modeli, co uważacie?
- Canon 60D
- Canon 7D MI
- Canon 5D classic
Z góry wielkie dzięki za pomoc :)
Już w poście napisałeś sobie odpowiedź :-)
Browarnik
28-08-2016, 00:18
Niestety, cena obecnie poza horyzontem biorąc pod uwagę, że zaraz będzie mnie męczyć o obiektywy, więc wolałabym nawet 600 zł zaoszczędzić na szkła. :)
Psiaki - dobrze byłoby 7d, krajobraz - dobrze byłoby 5d :D
Kupowanie sprzętu w prezencie to dość ryzykowny pomysł, zwłaszcza sprzętu "z innego wyznania" (Canon dla użytkownika Nikona). Jeśli narzeczona ma coś więcej do tego Nikona niż najtańszy obiektyw z zestawu, może być mniej zadowolona, niż Ci się przyzna.
Np. jeśli ma kilka obiektywów do Nikona, to może chciałaby jakieś d7100 (pasują te same szkła)?
Ja stawiałbym na prezent "materialno-niematerialny": jakiś osobiście wykonany, niepowtarzalny "certyfikat", w którym zobowiązujesz się do udziału w zakupie sprzętu fotograficznego o wartości... zł. Jeśli macie poczucie humoru, i się postarasz, prezent ("certyfikat" lub "cyrograf") może zostać z Wami na dłużej, niż nowy aparat - aparaty się zmienia.
Zobacz ten stary film https://www.youtube.com/watch?v=JstJAxtubEA
To parodia, ale możesz podchwycić pomysł połączenia sprzętu jednej i drugiej firmy w celu stworzenia "idealnego aparatu" dla narzeczonej.
I tak jak we wcześniejszej odpowiedzi, podoba się 70d to ma być 70d, może inne porównanie bardziej do Ciebie trafi: jeśli chciałbyś nowego sportowego Mercedesa coupe, a zamiast tego dostałbyś wyraźnie przechodzoną A klasę po widocznych przejściach, czułbyś się rozczarowany czy nie?
Witam was wszystkich,
Na wstępie powiem, że osobiście nie znam się na aparatach, ani fotografii - co innego moja narzeczona, która od dobrych 3 lat posiada Nikona D3200 i aktywnie robi nim zdjęcia (głównie nasze psiaki i krajobraz). Zbliżają się jej urodziny i chciałbym kupić jej coś lepszego właśnie ze stajni Canona ( ostanio w jakimś sklepie złapała w łapki Canona 70D i bardzo sobie chwaliła, że fajnie jej leży w rękach i się podoba ). W związku z czym, moje pytanie jest następujące: co mogę jej kupić aby była zadowolona i mogła robić bardziej wymagające zdjęcia. Budżet: powiedzmy do 2000 zł - body może być używane.
- Canon 60D
- Canon 7D MI
- Canon 5D classic
Jaki model lustrzanki Canon byś nie kupił to i tak będzie to dla obdarowanej niekompletny prezent. Do lustrzanki którą byś chciał kupić potrzeba jeszcze dokupić konkretny obiektyw. Podsumowując trzeba wydać sporo więcej niż 2 tyś.
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/canon-na-prezent-103736/
Witam was wszystkich,
- Canon 60D
- Canon 7D MI
- Canon 5D classic
Będzie zadowolona z 70D
Browarnik
28-08-2016, 08:55
Tak, co do niekompletności prezentu to tak, będzie nie kompletny ze względu, że dziewczyna sama sobie wypatrzyła już jakieś obiektywy. Mówi o jakiś stałkach coś 85? ale przykro nic mi to nie mówi. A przynajmniej w body czytając o tych trzech mam "mniejszy wybór" więc chyba? łatwiej trafić z tym prezentem. Chętnie bym kupił najlepszy, ale wiadomo nie każdego stać.
Podsumowując drodzy koledzy to co już wyczytałem, to większość przemawia za 7d, jednak w dużej ilości wątków polecacie 5d jako iż jest on pełną klatką moja pierwsza myśl była "o super! kupuje" ale po głębszych zastanowieniach i słowach mojej dziewczyny "ale ja nie wiem, czy jestem gotowa na pełną klatkę" emocje opadły. Zależy mi żeby af był jak najlepszy i celny. Oraz biorąc pod uwagę, że może w dalekiej przyszłości przejdzie na tą pełną klatkę to czy obiektywy będą sie nadawały do "pełnej klatki"?
Nie ma czegoś takiego, jak "gotowość na pełną klatkę", taki sam aparat, jak inne. Ten tekst chyba stworzyli posiadacze "pełnych klatek", żeby przekonać siebie i innych o swojej wyjątkowości. Ma swoje wady i zalety, i to bardziej konkretny aparat, niż "pełna klatka" jako taka.
Na przykład:
Psiaki - dobrze byłoby 7d, krajobraz - dobrze byłoby 5d :D
Jeśli podoba się wam canon 5D, to go sobie kupcie. Ale ja - mając jakiś system - raczej bym go ulepszał, niż zamieniał. Zwłaszcza, że nikon i canon to równorzędne systemy.
ja z 5d i 100 2.8 macro dawałem radę focić szybkiego psa, odsetek nietrafionych fotek większy niż w 60d czy 6d ale DAŁO SIĘ :p
jakość obrazka z 5d > 60d
Jak Ci brakuje kasy na nowe 70d a nie przeszkadza używany aparat (myślisz o 5d) to po prostu kup używane 70d
Zgadzam się z przedmówcą. Gdy sprzedałem jednego APSC, a jeszcze nie miałem drugiego, to piątką klasyczną robiłem zdjęcia ptakom. Może niezbyt wymagającym, bo sikorkom modrym (według nowej ortografii można by napisać "sikorką mądrym" ;)), ale zawsze.
RobertON
28-08-2016, 21:02
bo sikorkom modrym (według nowej ortografii można by napisać "sikorką mądrym" ), ale zawsze.
Pisze się Panie "mondrym sikorkom" ewentualnie dopuszczone jest napisanie "sikorką mondrym" - według nowej ortografii :)
Tak samo poszłem to blisko, poszedłem - to dalej, za róg, ale to takie wtrącenie w wątku.
Co to tematu - wybrać aparat najlepszy na jaki Cię stać. Może być nawet dobry i w miarę nowoczesny crop, jakim jest 70D.
Jak ma Nikona kup jej D7100.