PDA

Zobacz pełną wersję : "Tajemnicze" przełączniki na obiektywie

majcz
25-08-2016, 01:31
Witam.
Kupiłem używany obiektyw EF 400mm/2,8 USM L (stara wersja bez stabilizacji. Na tubusie jest kilka przełączników. Nie mogę rozgryźć do czego służą trzy z nich:
-przełącznik FOCUS PRESL OFF SET
-przełącznik z symbolem kropki w podwójnym nawiasie
-przełącznik M FOCUS SPEED 1 2 3
Ponadto na tubusie obok gumowego pierścienia manualnego ustawienia ostrości jest wąski metalowy pierścień z niewielkim skokiem też nie mogę ugryźć do czego służy?
Pytania być może trywialne ale nie mogę w sieci znaleźć instrukcji do tego obiektywu.

KNC
25-08-2016, 08:47
pierwsze dwa i ostatni to funkcja Focus preset. Czyli obiektyw zapamiętuje odległość na jaką ma ostrzyć. Sam ją definiujesz jak Ci wygodnie. Możesz np. zapisać odleglosc ostrzenia na kołek na który mają siadać ptaki, focić sobie co innego na innych odległościach a jak coś siądzie na patyk to za pomocą krotkiego przesunięcia tego pierscienai o ktyrym piszesz na koncu ustrosc ustawiana jest od razu na ten patyk na ktory usiadl ptak, bez celowania i wciskania spustu migawki. To taki przyklad do wykorzystania tej funkcji.
Trzeci przycisk to zmiana prędkosci zmiany ogniskowej podczas ostrzenia. W tych starszych wersjach szkieł podczasz manualnego ostrzenia wykorzystywalo się prąd do przesuwania soczewki w szkle, jak siądzie elektronika to nie ustawisz ostrości. Są dostępne instrukcje w necie np. do wersji 400/2.8 z IS, tam masz opisana dokladnie funkje Focus Preset.

macmathys
25-08-2016, 09:53
A ten z kropą w nawiasach to o ile się nie mylę to wlącznik potwierdzenia dźwiękowego zapamiętania ostrości. Czyli gdy jest włączony to powinieneś usłyszeć sygnał dźwiękowy w momencie gdy zapamiętujesz odległość ostrzenia (przełącznik Focus Presl przesunięty na pozycję Set).

majcz
25-08-2016, 15:09
Dziękuję KNC i macmatyhys, rzeczywiście działanie tych przycisków jest takie jak piszecie, jeszcze raz dziękuję.