PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 6D wymiana matrycy, duże szumy

rhyrezack
22-08-2016, 10:51
Cześć, ostatnio spaliło mi laserem matryce w 6D więc postanowiłem ją wymienić. Kupiłem jakąś nową na Aliexpress. Przedtem już wymieniałem w innych modelach i nie było problemu. Natomiast w 6D powyżej ISO6400 są szumy jak na ISO100k. Mniejsze iso też wydają się bardziej szumić niż w drugim nie ruszanym 6d. Po wymianie trzeba w 6D jakoś kalibrować to? Czy może sensor jest uszkodzony? Zauważyłem też w środku jakieś tasiemki czarne. Starałem się ich nie ruszać ale może to być ich wina? Jakieś pomysły? Pozatym wszystko śmiga.

aptur
22-08-2016, 11:19
ostatnio spaliło mi laserem matryce w 6D

Możesz napisać jak do tego doszło?

rhyrezack
22-08-2016, 11:38
Możesz napisać jak do tego doszło?
Laser na koncercie podczas robienia zdjęcia na live view się odpalił i trafił idealnie w matryce. 200mm 2.8 ISO nie pamiętam. Pół matrycy było czarne. Raz tak samo miałem w 600D ale po wymianie nie widać żadnego spadku jakości. A teraz w 6D strasznie widać powyżej iso 3200, 6400 fixed pattern noise. Może to być uszkodzony procesor? Bo szczerze nie wiem jakie tam sygnały są przesyłane.

aptur
22-08-2016, 11:46
Laser na koncercie podczas robienia zdjęcia na live view się odpalił i trafił idealnie w matryce. 200mm 2.8 ISO nie pamiętam. Pół matrycy było czarne. Raz tak samo miałem w 600D ale po wymianie nie widać żadnego spadku jakości. A teraz w 6D strasznie widać powyżej iso 3200, 6400 fixed pattern noise. Może to być uszkodzony procesor? Bo szczerze nie wiem jakie tam sygnały są przesyłane.

Pechowo. Nie wiem za bardzo co Tobie poradzić, bo wygląda na to, że się na tym znasz i już kiedyś wymieniałeś matrycę. Może jednak serwis firmowy na Żytniej mógłby pomóc? Na forum raczej nie uzyskasz pomocy niestety...

rhyrezack
22-08-2016, 12:01
To nie jest nic z czym nie da się żyć, ale czasem iso 6400 może się przydać. Co mnie ciekawiło to jakie zastosowanie ma ta czarna taśma.
https://canon-board.info/imgimported/2016/08/KKECMwjwSjeMeqI4-1.medium
źródło (https://d3nevzfk7ii3be.cloudfront.net/igi/KKECMwjwSjeMeqI4.medium)

swishu
22-08-2016, 13:03
nie wiem czy brałeś pod uwagę fakt, że na aliexpress mogą być matryce zamienniki, stąd inna jakość ?
lub .. po prostu wymagają adaptacji hardwarowej / konfiguracji. Nie pracuję jako serwisant canon, więc tylko mogę sobie gdybać :)

rhyrezack
22-08-2016, 13:29
nie wiem czy brałeś pod uwagę fakt, że na aliexpress mogą być matryce zamienniki, stąd inna jakość ?
lub .. po prostu wymagają adaptacji hardwarowej / konfiguracji. Nie pracuję jako serwisant canon, więc tylko mogę sobie gdybać
Brałem to pod uwage potem zastanowiłem się jak trudne jest wykonanie matrycy i jak bardzo było by to nieopłacalne. A sklep wyglądał legitnie. Nie było negatywnych opinii.

biodar
22-08-2016, 13:33
Wrócę na chwilę do uszkodzenia, bo to może zainteresować wiele osób. Czy ten laser świecił ułamek sekundy omiatając salę czy też centralnie poświecił sekundę/dwie na otwartej migawce. Sporo ludzi robi zdjęcia na zabawach, ja też i czasem laser na chwilę zawita bo go widać ale nic się nigdy nie uszkodziło (mam 60d). Jak możesz to odpowiedz.

rhyrezack
22-08-2016, 13:48
Wrócę na chwilę do uszkodzenia, bo to może zainteresować wiele osób. Czy ten laser świecił ułamek sekundy omiatając salę czy też centralnie poświecił sekundę/dwie na otwartej migawce. Sporo ludzi robi zdjęcia na zabawach, ja też i czasem laser na chwilę zawita bo go widać ale nic się nigdy nie uszkodziło (mam 60d). Jak możesz to odpowiedz.
raczej "przeleciał" po matrycy. Ostatnio dyskutowałem z kolegą na temat takich uszkodzeń. I to styknie chwilka żeby matryca poszła. Generalnie live view to zło na takich imprezach. Akurat przez chwile nie było laserów i akurat pojawiły się w złym momencie w złej chwili :D ale co zrobisz. Żeby nie było podczas samego robienia zdjęcia też może się spalić. Ale to już trzeba mieć pecha żeby akurat w danym momencie kiedy naświetlasz padł laser na matryce.

--- Kolejny post ---

Dziś jeszcze raz go rozbiore przeczyszcze styki, może jakiejś masy gdzieś nie podpiąłem. Ale można znajdzie się wcześniej jakaś ciekawska dusza jak moja która nie lubi oddawać do serwisu co samemu naprawia i miała taki przypadek.

swishu
22-08-2016, 14:21
Brałem to pod uwage potem zastanowiłem się jak trudne jest wykonanie matrycy i jak bardzo było by to nieopłacalne. A sklep wyglądał legitnie. Nie było negatywnych opinii.

też o tym pomyślałem, że ustawienie produkcji matryc to nie jest hi-tech z szopy, a odbiór tych części to raczej canon i tyle, ale w obecnych realiach nie wiadomo do końca.
nie wiem czy nie wolałbym kupić na Twoim miejscu używki z demontażu 6d. .

rhyrezack
22-08-2016, 14:31
nie wiem czy nie wolałbym kupić na Twoim miejscu używki z demontażu 6d. .
Z radością bym kupił :D Ale na ebay są po 400usd a na ali nówki 200 :D

swishu
23-08-2016, 08:39
nieciekawie cenowo, cienka sprawa, ale obawiam się, że te szumy mogą być spowodowane właśnie matrycą zamiennikiem.
Jeśli masz starszy FW, może spróbuj update ? Czasem przy takiej operacji oprogramowanie dostaję refresha przy inicjacji sprzętu.
Może dla testu zainstaluj ML ?
hm - a może ktoś z odważnych znajomych ma 6d i również lubi śrubokręt :D ?
Choć nie wiem czy bym się odważył rozbebeszyć swojego 6d tylko na test matrycy w innym aparacie :-)
Ostatecznie żytnia..ale to podejrzewam, nie byłoby dla Ciebie dobre rozwiazanie :)

7four
23-08-2016, 12:51
... nie wiem czy brałeś pod uwagę fakt, że na aliexpress mogą być matryce zamienniki, stąd inna jakość ?
...

Z tym się zgodzę, trochę off-top, miałem przypadek ekranu w tablecie sony, po wymianie niestety częściowo nie działał. Wymiana gwarancyjna była upierdliwa, zamówienie kolejnego już było nie opłacalne i dalej nie ryzykowałem. Fakt, że pierwszy zakup był tani, może pech, nie wnikałem dalej.

jinks
23-08-2016, 14:36
Myślę, że tylko Żytania. Pewnie wymaga to dodatkowej regulacji/ strojenia software-owego. Albo napisz do sprzedającego - może coś podpowie.

7four
23-08-2016, 15:09
Myślę, że tylko Żytania. Pewnie wymaga to dodatkowej regulacji/ strojenia software-owego. Albo napisz do sprzedającego - może coś podpowie.

Stanowisko serwisu będzie raczej (i powinno być takie) - brak możliwości naprawy, nieautoryzowane części itp.
Zaproponują ponownie wymianę wg. własnych stawek i/lub wynajdą coś innego. Nie jest to gwarancyjna naprawa, a czy opłacalna czy nie to inny temat.
Jak to się mówi - "oszczędny płaci dwa razy" ? :)

Spróbowałbym wgrać jeszcze raz FW do aparatu i zastosować ustawienia fabryczne.

rhyrezack
24-08-2016, 22:15
Może nie tyle oszczędny co nie lubię jak ktoś grzebie w moim sprzęcie :D. No ale poradzisz. Rozebrałem starą matrycę i ta czarna taśma jest przylepiona do radiatora matrycy. Jaki to ma sens?

7four
24-08-2016, 22:25
Przylep tak samo, a jaki to ma sens, to pytaj w Japonii :D , albo w serwisie ;-)

r_m
24-08-2016, 22:55
Po wymianie trzeba w 6D jakoś kalibrować to?

Nie widziałem instrukcji serwisowych lustrzanek, ale w instrukcji serwisowej 580ex II jest przewidziane coś w rodzaju "kalibracji" po wymianie palnika. Jeśli tam jest, zdziwiłbym się, gdyby w przypadku wymiany matrycy nie było potrzeby takiej operacji.

rhyrezack
26-08-2016, 11:41
Udało mi się dorwać instrukcje serwisową do 40D i tam jest to wspomniane jako shielding tape. I teraz są 2 opcje albo shield przed EMI albo przed światłem. Ktoś wie która to ? Part number nic nie mówi poza tym że TAPE CPS coś tam. Btw dziś odpaliłem opcje D+ i magicznie szumy na iso6400 znikają. tylko 25k wygląda jak rozjechany banan. Chyba zostawie to i kupi się drugie body. Wtedy pogrzebie, jak coś wskuram to podziele się tym może przyda się kolejnym pokoleniom.
http://thydzik.com/downloads/canon-service-manual-eos-kiss-digital-x-eos-digital-rebel-xti-eos-400d-digital.pdf <- wspomniana instrukcja.

jelcyk
26-08-2016, 12:42
Ta tasma jest do... niczego. A wlasciwie do monitorowania, czy ktos nie grzebal bo teraz wazniejsze od sprawnosci aparatu jest kto bedzie placil za naprawe, a ta tasma bardzo szybko trwale sie odksztalca i nie mozna jej przykleic drugi raz tak, zeby nie bylo wiadomo, ze ktos grzebal.Chodzi szczegolnie o krecenie srubami od matrycy, ale i o demontaz plyty glownej czy czytnika kart pamieci. Podejrzewam tez, ze elementy pod nia narazone sa na szybsze przegrzewanie sie ( co bywa bardzo korzystne dla producenta) a i fachowe tlumaczenie dla motlochu daje, ze zapewnia stabilizacje temperaturowa. Slowem - wypirzyc i zapomniec...