PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa Błyskowa 580EXII raz działa.....raz nie, co zrobić??

Pypel
21-08-2016, 07:25
Witam wszystkich. Mam problem -jak w temacie. Lampa raz działa dobrze, za chwile bardzo słabo, następnie w ogóle nie wyzwala błysku na 3 kolejnych zdjęciach.
Używam jej od kilku lat,nigdy nie upadła, nie była zalana itp.
Sprawdzałem z kilkoma aparatami, wymieniałem bateria, robiłem "szybki reset"(załączając bez baterii)...za każdym razem to samo...

Co jeszcze mogę zrobić? Czy zna ktoś jakiś serwis w okolicach Katowic?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

r_m
21-08-2016, 14:32
Stawiam na palnik, ale przyczyn może być kilka. Jest serwis na Słowackiego.

Pypel
21-08-2016, 16:44
Stawiam na palnik, ale przyczyn może być kilka. Jest serwis na Słowackiego.
Który ma bardzo złe opinie :-/ nie mam wyjścia...zobaczymy, jutro spróbuję tam uderzyć

r_m
21-08-2016, 18:59
Zawsze pozostaje Żytnia, w ub. roku wysyłałem im też 580exII i nie narzekam, pomimo ich cen. "Prosta" wymiana palnika to nie tylko wymiana rurki, serwis mający odpowiedni sprzęt powinien po wymianie "dostroić" parametry nowego palnika w pamięci lampy (opis czynności zajmuje kilka stron w instrukcji serwisowej), poza tym mamy trwałość palnika i barwę światła, w "zamiennikach" mogą być inne niż w oryginałach.

Wyjście jest, wypożyczenie lampy i wysłanie tej albo na Żytnią albo na Żurawią (tez Warszawa, kiedyś czytałem, że to drugi autoryzowany serwis Canona).

adamm
30-08-2016, 22:24
Ale palnik działa na zasadzie 0-1 czyli albo działa albo nie. A winą raczej będzie kondensator?

Mi w Metzu przestała błyskać, po prostu, bez żadnych historii że raz tak raz nie.

A że skoro człowiek ją złożył więc człowiek może ją rozebrać przystąpiłem do rozkręcania :)

Niestety dostałem się tylko do części dolnej i miałem przyjemność 3 razy dotknąć się do jednego z przewodów który podawał prąd z kondensatora.
Stwierdziłem że kondensator działa :)

Lampę oddałem do nieautoryzowanego ale chyba jedynego sensownego w Kielcach serwisu i Pan po tygodniu oddał lampę bo też nie mógł dostać się do palnika.

Ale pamiętam że mówił własnie o palniku że jak pada to od razu a nie na raty.

SebaWolf
05-09-2016, 11:58
Witam wszystkich. Mam problem -jak w temacie. Lampa raz działa dobrze, za chwile bardzo słabo, następnie w ogóle nie wyzwala błysku na 3 kolejnych zdjęciach.
Używam jej od kilku lat,nigdy nie upadła, nie była zalana itp.
Sprawdzałem z kilkoma aparatami, wymieniałem bateria, robiłem "szybki reset"(załączając bez baterii)...za każdym razem to samo...

Co jeszcze mogę zrobić? Czy zna ktoś jakiś serwis w okolicach Katowic?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Właśnie przerabiam to samo na 10 zdjęć 4,5 nie naświetlonych, a czasem walnie pełną mocą. Z tego co się zorientowałem najprawdopodobniej żarnik, zamówiłem i jak dojdzie zabieram się do wymiany. Z tego co czytałem wymiana w serwisie to okolice ok. 500zł. ,żarnik (zamiennik) na alledrogo 50zł z przesyłką.

r_m
05-09-2016, 14:27
Zależy co zechcą wymieniać. Jeśli cały środek głowicy, to może kosztować tyle, ile napisałeś, jeśli tylko zespół palnika, powinno być odpowiednio taniej.

SebaWolf
06-09-2016, 22:02
Tak jak napisałem tak i zrobiłem narazie śmiga w sobote pierwszy poważny test. Na razie wszystko wygląda ok. Stary żarnik strasznie zniszczony, więc to nie prawda że jak pada to albo działa albo nie, w tym przypadku działał ale chu....o

Pypel
25-10-2016, 08:52
Który ma bardzo złe opinie :-/ nie mam wyjścia...zobaczymy, jutro spróbuję tam uderzyć

Odebrałem lampę z serwisu w Katowicach i po sprawdzeniu jej mogę powiedzieć o nim tylko dobre rzeczy. Oraz polecić!
--Naprawa trwała ok. 2 tygodnie (orzeczenie usterki i sprowadzenie części) czyli dość szybko.
--Doskonały kontakt telefoniczny.
--wymiana palnika, oraz części sterującej 477 zł (na żytniej w Warszawie ok 700zł + wysyłka ubezpieczona i ....czekanie, wiem coś na ten temat)
--gwarancja 6m-cy, zrobiłem już ok 800zdjęć i lampa ani razu nie zawiodła
--poza tym dostałem bardzo istotną poradę (chodziło o wizualne sprawdzenie) obiektywu "L" ...nieodpłatnie
--czyli śmiało mogę powiedzieć że... idą klientowi na rękę, poza tym, po oszacowaniu usterki, mogłem odstąpić
od naprawy lampy błyskowej też bym nic nie zapłacił.

fotna
26-10-2016, 09:25
Podaj namiary na ten serwis -na priv albo otwarcie jak admin nie wyrzuci. Dobrych należy promować.

Pypel
28-10-2016, 10:34
Podaj namiary na ten serwis -na priv albo otwarcie jak admin nie wyrzuci. Dobrych należy promować.
Bardzo proszę.
Naprawa Sprzętu Fotograficznego
ul.Słowackiego 37 lokal 5
tel. (32)3533089, 694655870
SERWIS NAPRAWA APARATÓW CYFROWYCH Katowice (http://www.fotoserwiskatowice.pl)