Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : UWAGA na allegro! Nowe opłaty od sprzedaży

aptur
20-08-2016, 11:34
Cichaczem allegro wprowadziło nowe prowizje od sprzedaży w kategorii foto. Chodzi o obiektywy. Obecnie od osób prywatnych owa opłata wynosi aż 6%, co daje przykładowo 60zł przy sprzedaży obiektywu za 1000zł. Przy aparatach jest 3%.
Więcej na zaprzyjaźnionym forum:
Nikoniarze.pl (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=274331)

Są już pierwsze protesty ;):
http://allegro.pl/canon-usm-l-300mm-f-4-****-w-dupe-allegro-pl-i6415216269.html#thumb/5

Cichy
20-08-2016, 11:58
Wczoraj przeczytałem na Nikoniarzach i parsknąłem śmiechem. Czyli prowizja za sprzedaż 5dmkIII to lekko ponad 300 zł (w przypadku sklepu), czyli mniej więcej tyle ile wynosi marża na takim sprzęcie :D :D :D Od poniedziałku czynię kroki w kierunku reaktywacji sklepu online. PS. przy okazji - może ktoś się tym zajmuje ? :)

Kolejna "dobra zmiana" - będą ujednolicone miniaturki. Żadnych nazw, logotypów, znaków wodnych w miniaturce przedmiotu, tylko sam przedmiot na białym tle. Czyli w praktyce wszystkie oferty aparaty/obiektywy/akcesoria to będą zdjęcia producenta. Większość aukcji będzie miała tę samą miniaturę w wynikach wyszukiwania.

aptur
20-08-2016, 12:13
Ciekaw jestem kiedy wprowadzą opłaty na OLX bo jakiejś zwiększonej sprzedaży na allegro to im niestety nie wróżę. Część osób da się nabrać do momentu zaznajomienia się z pierwszym zestawieniem prowizji.

asdf
20-08-2016, 12:36
Nie no, super, nie dość że wprowadzili interfejs niesamowicie obciążający kompa już dłuższy czas temu, to jeszcze takie głupoty wymyślają.

mmteam
21-08-2016, 09:33
Wszystko drożeje. .m

http://m.wirtualnemedia.pl/m/artykul/allegro-znow-podnosi-oplaty-i-prowizje

Trochę tak jak kiedyś w nieruchomościach. Tez brali 6%
Po 3 od każdej strony. I plus VAT !

Czyli jak sprzedam szklo za 2500 to prowizja będzie 150
Plus opłata za wystawienie?
Słabo....

becekpl
21-08-2016, 09:47
jaka jest alternatywa?
trzeba będzie się przenieść na ebay.pl

juz wiem
trzeba dawac wyskoa cene i dopisek ze do negocjacji
i sie dogadac poza allegro;D

xxkomarxx
21-08-2016, 10:00
Wszystkie ceny beda wyzsze o prowizje.

7four
21-08-2016, 22:00
Wszystko drożeje. .m

Allegro znów podnosi opłaty i prowizje (http://m.wirtualnemedia.pl/m/artykul/allegro-znow-podnosi-oplaty-i-prowizje)

Trochę tak jak kiedyś w nieruchomościach. Tez brali 6%
Po 3 od każdej strony. I plus VAT !

Czyli jak sprzedam szklo za 2500 to prowizja będzie 150
Plus opłata za wystawienie?
Słabo....

Linkowana wiadomość z 2012 :roll:

mmteam
21-08-2016, 22:08
No jasne ze wkleilem nie to ?
Tutaj aktualny

http://faq.allegro.pl/artykul/25507/jak-jest-obliczana-prowizja-od-sprzedazy

Tomek67
22-08-2016, 09:00
Gospodarka rynkowa znakomicie się sprawdza gdy jest faktyczna konkurencja.
Niestety w wielu branżach porobiły się firmy / molochy i tam jest problem.
Allegro to ma prawie monopol.
Gdzieś słyszałem, ze e-bay ma ich wykupić ??

dave88
22-08-2016, 16:06
Gospodarka rynkowa znakomicie się sprawdza gdy jest faktyczna konkurencja.
Niestety w wielu branżach porobiły się firmy / molochy i tam jest problem.
Allegro to ma prawie monopol.
Gdzieś słyszałem, ze e-bay ma ich wykupić ??

tak, dobrze słyszałeś...w kolejce jest e-bay i alibaba...uważam że na 90% będzie to e-bay...i tak od dawna allegro jest zagraniczny więc dużo się nie zmieni oprócz nazwy i wyglądu

Tomek67
22-08-2016, 16:44
tak, dobrze słyszałeś...w kolejce jest e-bay i alibaba...uważam że na 90% będzie to e-bay...i tak od dawna allegro jest zagraniczny więc dużo się nie zmieni oprócz nazwy i wyglądu
Świat dąży do tworzenia gigantycznych firm mających faktyczny monopol.
W sklepach mamy niby mnóstwo marek na każdy produkt, ale jak dokładniej znamy temat to okazuje się często,
że marek jest dużo a producentów bardzo mało.
W ciągu ostatnich lat już kilka razy okazywało się, że awaria dosłownie jednej fabryki powodowała zaburzenia odczuwalne na całym świecie.
Np. ostatnio Sony miał jakieś problemy.

mmteam
22-08-2016, 17:37
Allegro ma iść pod młotek
Za coś ok 3 mld zielonych

http://m.bankier.pl/wiadomosc/Allegro-na-sprzedaz-7411452.html

Podwyżka opłat przestaje dziwić

becekpl
03-09-2016, 11:02
wystawiłem szkło na OLX i w tydzień poszło
4free

r_m
03-09-2016, 14:37
Wystawiłem (używane, starsze, amatorskie) body na olx. Przez miesiąc nie poszło, nie licząc propozycji "pół ceny i dziś odbieram".
Wystawiłem po miesiącu to samo na all za cenę z olx +jakieś 15%, poszło w dwa dni.
I czego to dowodzi?

aptur
03-09-2016, 14:49
Wystawiłem po miesiącu to samo na all za cenę z olx +jakieś 15%, poszło w dwa dni.
I czego to dowodzi?

Niczego. Po prostu tak wyszło. Zbieg okoliczności. Dodaj do tego osoby dla których allegro wciąż jest bardziej bezpieczne niż OLX. Poza tym kupujących w ogóle nie interesuje zwiększona prowizja od sprzedaży.

marfot
03-09-2016, 15:26
I czego to dowodzi?

Dowodzi to, że istnieją ludzie, którzy nie wiedzą o istnieniu olx. Zaliczam się do nich.

tomfoot
03-09-2016, 17:11
wystawiłem szkło na OLX i w tydzień poszło
4free

Ale jak poszło 4free to nie sztuka! Trzeba było sprzedać za jakieś pieniądze :-)

r_m
03-09-2016, 17:36
Dodaj do tego osoby dla których allegro wciąż jest bardziej bezpieczne niż OLX

Dokładnie, ja to wiem, inni kupujący też, łatwiej kupić coś z drugiego końca kraju, jeśli istnieje jakiś "Program Ochrony" (niektórzy nawet mówią, że działa), jesli można zapłacić karta (i w razie problemów pomyśleć o chargeback). W przypadku olx albo odbiór osobisty, albo zaufanie jednej strony do drugiej, bez żadnych gwarancji i żadnych zabezpieczeń (nawet teoretycznych). Niestety to powoduje takie sytuacje, o jakich jest ten watek - "sprzedajecie, to płaćcie ile sobie wymyślimy, bo jak nie to równie korzystnie nie sprzedacie".

becekpl
03-09-2016, 22:16
Dowodzi to, że istnieją ludzie, którzy nie wiedzą o istnieniu olx. Zaliczam się do nich.
już nie;)

Dokładnie, ja to wiem, inni kupujący też, łatwiej kupić coś z drugiego końca kraju, jeśli istnieje jakiś "Program Ochrony" (niektórzy nawet mówią, że działa), jesli można zapłacić karta (i w razie problemów pomyśleć o chargeback). W przypadku olx albo odbiór osobisty, albo zaufanie jednej strony do drugiej, bez żadnych gwarancji i żadnych zabezpieczeń (nawet teoretycznych). Niestety to powoduje takie sytuacje, o jakich jest ten watek - "sprzedajecie, to płaćcie ile sobie wymyślimy, bo jak nie to równie korzystnie nie sprzedacie".
nu, ale OLX opiera się głownie na sprzedaży bezpośredniej , z raczki do raczki
pan przyjechał,obejrzał i kupił
osobiście chyba bym nie kupił na OLX na odległość-za duże ryzyko

Ale jak poszło 4free to nie sztuka! Trzeba było sprzedać za jakieś pieniądze :-)
coś tam klient zostawił ale za to ja nic nie zostawiłem OLX ;D