Zobacz pełną wersję : UWAGA na allegro! Nowe opłaty od sprzedaży
Cichaczem allegro wprowadziło nowe prowizje od sprzedaży w kategorii foto. Chodzi o obiektywy. Obecnie od osób prywatnych owa opłata wynosi aż 6%, co daje przykładowo 60zł przy sprzedaży obiektywu za 1000zł. Przy aparatach jest 3%.
Więcej na zaprzyjaźnionym forum:
Nikoniarze.pl (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=274331)
Są już pierwsze protesty ;):
http://allegro.pl/canon-usm-l-300mm-f-4-****-w-dupe-allegro-pl-i6415216269.html#thumb/5
Wczoraj przeczytałem na Nikoniarzach i parsknąłem śmiechem. Czyli prowizja za sprzedaż 5dmkIII to lekko ponad 300 zł (w przypadku sklepu), czyli mniej więcej tyle ile wynosi marża na takim sprzęcie :D :D :D Od poniedziałku czynię kroki w kierunku reaktywacji sklepu online. PS. przy okazji - może ktoś się tym zajmuje ? :)
Kolejna "dobra zmiana" - będą ujednolicone miniaturki. Żadnych nazw, logotypów, znaków wodnych w miniaturce przedmiotu, tylko sam przedmiot na białym tle. Czyli w praktyce wszystkie oferty aparaty/obiektywy/akcesoria to będą zdjęcia producenta. Większość aukcji będzie miała tę samą miniaturę w wynikach wyszukiwania.
Ciekaw jestem kiedy wprowadzą opłaty na OLX bo jakiejś zwiększonej sprzedaży na allegro to im niestety nie wróżę. Część osób da się nabrać do momentu zaznajomienia się z pierwszym zestawieniem prowizji.
Nie no, super, nie dość że wprowadzili interfejs niesamowicie obciążający kompa już dłuższy czas temu, to jeszcze takie głupoty wymyślają.
Wszystko drożeje. .m
http://m.wirtualnemedia.pl/m/artykul/allegro-znow-podnosi-oplaty-i-prowizje
Trochę tak jak kiedyś w nieruchomościach. Tez brali 6%
Po 3 od każdej strony. I plus VAT !
Czyli jak sprzedam szklo za 2500 to prowizja będzie 150
Plus opłata za wystawienie?
Słabo....
jaka jest alternatywa?
trzeba będzie się przenieść na ebay.pl
juz wiem
trzeba dawac wyskoa cene i dopisek ze do negocjacji
i sie dogadac poza allegro;D
xxkomarxx
21-08-2016, 10:00
Wszystkie ceny beda wyzsze o prowizje.
Wszystko drożeje. .m
Allegro znów podnosi opłaty i prowizje (http://m.wirtualnemedia.pl/m/artykul/allegro-znow-podnosi-oplaty-i-prowizje)
Trochę tak jak kiedyś w nieruchomościach. Tez brali 6%
Po 3 od każdej strony. I plus VAT !
Czyli jak sprzedam szklo za 2500 to prowizja będzie 150
Plus opłata za wystawienie?
Słabo....
Linkowana wiadomość z 2012 :roll:
No jasne ze wkleilem nie to ?
Tutaj aktualny
http://faq.allegro.pl/artykul/25507/jak-jest-obliczana-prowizja-od-sprzedazy
Gospodarka rynkowa znakomicie się sprawdza gdy jest faktyczna konkurencja.
Niestety w wielu branżach porobiły się firmy / molochy i tam jest problem.
Allegro to ma prawie monopol.
Gdzieś słyszałem, ze e-bay ma ich wykupić ??
Gospodarka rynkowa znakomicie się sprawdza gdy jest faktyczna konkurencja.
Niestety w wielu branżach porobiły się firmy / molochy i tam jest problem.
Allegro to ma prawie monopol.
Gdzieś słyszałem, ze e-bay ma ich wykupić ??
tak, dobrze słyszałeś...w kolejce jest e-bay i alibaba...uważam że na 90% będzie to e-bay...i tak od dawna allegro jest zagraniczny więc dużo się nie zmieni oprócz nazwy i wyglądu
tak, dobrze słyszałeś...w kolejce jest e-bay i alibaba...uważam że na 90% będzie to e-bay...i tak od dawna allegro jest zagraniczny więc dużo się nie zmieni oprócz nazwy i wyglądu
Świat dąży do tworzenia gigantycznych firm mających faktyczny monopol.
W sklepach mamy niby mnóstwo marek na każdy produkt, ale jak dokładniej znamy temat to okazuje się często,
że marek jest dużo a producentów bardzo mało.
W ciągu ostatnich lat już kilka razy okazywało się, że awaria dosłownie jednej fabryki powodowała zaburzenia odczuwalne na całym świecie.
Np. ostatnio Sony miał jakieś problemy.
Allegro ma iść pod młotek
Za coś ok 3 mld zielonych
http://m.bankier.pl/wiadomosc/Allegro-na-sprzedaz-7411452.html
Podwyżka opłat przestaje dziwić
wystawiłem szkło na OLX i w tydzień poszło
4free
Wystawiłem (używane, starsze, amatorskie) body na olx. Przez miesiąc nie poszło, nie licząc propozycji "pół ceny i dziś odbieram".
Wystawiłem po miesiącu to samo na all za cenę z olx +jakieś 15%, poszło w dwa dni.
I czego to dowodzi?
Wystawiłem po miesiącu to samo na all za cenę z olx +jakieś 15%, poszło w dwa dni.
I czego to dowodzi?
Niczego. Po prostu tak wyszło. Zbieg okoliczności. Dodaj do tego osoby dla których allegro wciąż jest bardziej bezpieczne niż OLX. Poza tym kupujących w ogóle nie interesuje zwiększona prowizja od sprzedaży.
I czego to dowodzi?
Dowodzi to, że istnieją ludzie, którzy nie wiedzą o istnieniu olx. Zaliczam się do nich.
wystawiłem szkło na OLX i w tydzień poszło
4free
Ale jak poszło 4free to nie sztuka! Trzeba było sprzedać za jakieś pieniądze :-)
Dodaj do tego osoby dla których allegro wciąż jest bardziej bezpieczne niż OLX
Dokładnie, ja to wiem, inni kupujący też, łatwiej kupić coś z drugiego końca kraju, jeśli istnieje jakiś "Program Ochrony" (niektórzy nawet mówią, że działa), jesli można zapłacić karta (i w razie problemów pomyśleć o chargeback). W przypadku olx albo odbiór osobisty, albo zaufanie jednej strony do drugiej, bez żadnych gwarancji i żadnych zabezpieczeń (nawet teoretycznych). Niestety to powoduje takie sytuacje, o jakich jest ten watek - "sprzedajecie, to płaćcie ile sobie wymyślimy, bo jak nie to równie korzystnie nie sprzedacie".
Dowodzi to, że istnieją ludzie, którzy nie wiedzą o istnieniu olx. Zaliczam się do nich.
już nie;)
Dokładnie, ja to wiem, inni kupujący też, łatwiej kupić coś z drugiego końca kraju, jeśli istnieje jakiś "Program Ochrony" (niektórzy nawet mówią, że działa), jesli można zapłacić karta (i w razie problemów pomyśleć o chargeback). W przypadku olx albo odbiór osobisty, albo zaufanie jednej strony do drugiej, bez żadnych gwarancji i żadnych zabezpieczeń (nawet teoretycznych). Niestety to powoduje takie sytuacje, o jakich jest ten watek - "sprzedajecie, to płaćcie ile sobie wymyślimy, bo jak nie to równie korzystnie nie sprzedacie".
nu, ale OLX opiera się głownie na sprzedaży bezpośredniej , z raczki do raczki
pan przyjechał,obejrzał i kupił
osobiście chyba bym nie kupił na OLX na odległość-za duże ryzyko
Ale jak poszło 4free to nie sztuka! Trzeba było sprzedać za jakieś pieniądze :-)
coś tam klient zostawił ale za to ja nic nie zostawiłem OLX ;D