Zobacz pełną wersję : Wybór obiektywu - Canon vs Sigma.
Witam wszystkich użytkowników bardzo serdecznie!
Rok temu "porzuciłem" fotografię, sprzęt się zakurzył - wszystko na rzecz szkoły. Już wtedy miałem braki w plecaku, w szerokim kącie i dziś przyszedł czas, coby kupić obiektyw. Budżet mam dosyć bardzo ograniczony, dlatego więc obiektywy takie jak w tytule (chyba, że ktoś przybliży mi inne szkło). Waham się między starą, dobrą (chyba, że akurat mi się trafiła taka na Pentaxie) ciemniejszą Sigmą 10-20, a Canonem 10-18mm.
Dużo starałem się poczytać, pooglądać filmów, porównań, testów - wszystkiego, lecz nadal nie wiem co wybrać. Zbliża mi się przy okazji też wyjazd w góry, co też ma wpływ na uzupełnienie stajni.
Do Was, moi drodzy, zwracam się z prośbą o wskazówki, podzielenie się doświadczeniem na temat tych obiektywów. Nie pytam co lepsze ogólnie, bo jeden i drugi ma swoje wady i zalety - pytam o przewagę zalet nad wadami w ich porównaniu.
Z góry, bardzo dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam, Patryk.
10-18 to zyleta od pelnej dziury i stabilizacja (dobra w video), sigma ma skale i lepsza jakosc wykonania.
@zdebik - w oczy mi wpadła jeszcze Tokina 12-24. Warto sie interesować?
Moje opinie sa czysto teoretyczne. Sprawdz testy i sam podejmij decyzje.
@zdebik - w oczy mi wpadła jeszcze Tokina 12-24. Warto sie interesować?
Tokina 12-24 to bardzo fajne szkło. Miałem kiedyś na cropie. Jedyny mankament to aberracja chromatyczna i taka sobie praca pod światło. Ogólnie polecam.
@zdebik - czytałem testy, i nie wiem na co sie zdecydować.
@aptur - czyli z tych trzech decydować sie na Tokine?
Plastik w canonie mnie odstrasza, a 2mm na samym obiektywie i przełożeniu na apsc, chyba nie odczuje.
Mętlik w głowie. :(
Miałam podobny problem, a ostatecznie kupiłam Tokinę 11-20. Brałam też pod uwagę Canona 10-22, ale ostatecznie zamówiłam Tokinę.
Tokina 11-20 niestety nie mieści sie w moim przedziale cenowym. :(
Bierz Canona 10-22, nie ma nic lepszego w tej cenie. Jak taniej to 10-18, ale też ciemniej, ale za to że stabilizacją. Jeżeli zależy Ci na świetle bierz Tokine tą 2.8
@Mike7 - tak jak pisałem, mam dosyć ograniczony budżet - chciałbym się zamknąć w 1000 złotych.
Boje sie plastiku w c10-18, a Tokina i Sigma za mocne pod tym względem. A w walce jakość Tokina/sigma Cs Canon - kto moze górować, jak ludzie piszą o każdym jednym w samych superlatywach.
Chyba dopóki nie kupie, to nie poznam.
Bierz canona 10-18. Optycznie bardzo fajne szkło.
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/canon-10-22-sigma-10-20-tokina-11-16-a-52596/
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/canon-10-22-sigma-10-20-tokina-11-16-a-52596/
czytałem ten temat, lecz niczego tak naprawdę mi nie przybliżył, ponieważ nie te obiektywy mam na oku - cena zbyt wysoka. W każdym razie dziękuję za chęć pomocy!
AndrzejXM
20-08-2016, 23:51
To jest obiektyw a nie mlotek - nie musi byc zaraz ze stali:) Mam 10-18 i do poki sie nim nie rzuca to bedzie jeszcze dlugi czas fajnym i bardzo lekkim obiektywem. Sa pewnie lepsze ale dla amatora jest zupelnie wystarczajacy:) Jedyne co z perspektywy czasu kusilo by mnie zeby spojrzec w strone 10-22 to wlasnie zakres 18-22. Czasem niestety trzeba juz przepiac obiektyw albo potem kadrowac z 18mm...
Właśnie, ponieważ jest to obiektyw i to na dodatek szerokokątny wypadało by aby wytrzymał wkręcenie holdera filtrów prostokątnych (100mm). Patrząc na delikatną konstrukcje tego obiektywu nie odważył bym się tego zrobić. A to jest smutne ponieważ wszystko inne w tym obiektywie mi odpowiada...
czytałem ten temat, lecz niczego tak naprawdę mi nie przybliżył, ponieważ nie te obiektywy mam na oku - cena zbyt wysoka.
Może jednak nie ma nic zdrożnego w tym, ze ktoś kogo nie stać lub nie ma chęci wydać więcej kasy na obiektyw kupuje zwyczajnie ten tańszy. Tu konkretnie C10-18.
Masz tu 290 opinii ludzi, którzy tak postąpili, decyduj:
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1051476-USA/canon_9519b002_ef_s_10_18mm_f_4_5_5_6_is.html
mam sigmę 10-20 4-5.6 i nie zamieniłbym jej na 10-18, a miałem tego canona u siebie na mini-testach (kumpel kupił). uwa używa się w różnych warunkach(jako szkło krajobrazowe np, więc stawiałbym na wykonanie, a to jest b.dobre w sigmie. sam używałem jej w śniegach przy -25, na plaży przy +35 i w wielu "brudnych" miejscach przez 4 lata i nadal działa i ma się b.dobrze, co pewnie nie powiedziałbym o tym canonie.
mam sigmę 10-20 4-5.6 i nie zamieniłbym jej na 10-18,
Sprawdzałeś jaka jest różnica w cenie pomiędzy tymi obiektywami? Dla kogoś może mieć to istotne znaczenie. W cenie sigmy kupujesz dwa canony.
tomcat-1
25-08-2016, 10:51
Jako użytkownik blisko dwa sezony polecam zakup używanego - sam też kupiłem używany - obiektywu C10-22 , solidna obudowa , szybki , wystarczająco ostry , ładny obrazek no i systemowy , ja stosuję go głównie do focenia chmur wiec USM niekoniecznie jest potrzebny. Do wyrwania za 1400zł na alle , polecam zakupić od amatora. Mega zadowolenie.