Zobacz pełną wersję : Canon S5is akumulatorki nie trzymają napięcia
zbyszek400
17-08-2016, 10:01
Pozdrawiam wszystkich. Mój problem polega na tym że nowe (starsze także)akumulatorki (4 szt.)po ładowaniu bardzo szybko ulegają rozładowaniu. Zrobię może 20 zdjęć i wyskakuje mi komunikat ,,wymień baterie". Zauważyłem że czas ładowania akumulatorków jest b. krótki, ok 20 minut, więc wydaje mi się, że są naładowane a w aparacie coś jest nie tak i tak szybko zanika napięcie. Słyszałem coś o braku styku ale nie wiem co z tym zrobić. Może ktoś pomoże?
Możliwości:
1) zwarcie w aparacie (aparat bierze znacznie większy prąd niż powinien, akumulatorki mogą się rozgrzewać)
2) uszkodzona ładowarka (sygnalizuje naładowanie, pomimo tego, że akumulatorki jeszcze nie są pełne)
3) uszkodzony jeden z akumulatorków, w aparacie są łączone szeregowo, więc jeśli jeden "pada" po kilku zdjęciach, reszta daje za małe napięcie do pracy aparatu (ale jesli problem się powtarza na różnych zestawach, to mało prawdopodobne)
zbyszek400
17-08-2016, 21:55
Witam. Akumulatorki nie grzeją się, próbowałem je ładować inną ładowarką i ten sam efekt. Może spróbuje jeszcze innej. Akumulatorki kupione nowe bo myślałem że to wina starszych, więc nie wiem.
.
Jeśli chce Ci się "pobawić" to wrzuć na kartę CHDK (http://chdk.wikia.com/wiki/S5IS) opis na naszym forum znajdziesz tu: http://www.canon-board.info/cyfrowe-kompakty-canona-12/s5-is-i-modernizacja-softu-chdk-i-raw-32212/.
Nie pamiętam dokładnie, ale w sofcie można sprawdzić napięcie, a na pewno pokazuje procent zużycia baterii (ustawia się napięcie 100 i 0 %). Zobaczysz jakie napięcie pokazuje aparat i jak szybko ono spada. Poza tym zmierz napięcie akumulatorków woltomierzem - po naładowaniu i gdy aparat pokaże że są rozładowane.
AndrzejXM
18-08-2016, 11:25
Mam podobny problem w Canonie PowerShot A620. Pojawil sie od samego poczatku (nowy aparat). Testowalem juz rozne akku, nowe, stare... Mysle, ze problem wynika ze zlego rozpoznawania poziomu naladowania albo odrobina napiecia "ginie" gdzies na stykach. Troche to dziwne bo aparat zadbany, nie byl nigdy zawilgocony... Na bateriach 1.5V (nie akku 1.2V!) problem praktycznie nie wystepuje.
zbyszek400
21-08-2016, 15:14
Pomierzyłem naładowanie akumulatorków po tym jak wyskakuje mi komunikat ,,zmień baterie", napięcie wynosiło 1,12V, więc chyba niemało?
Aparat mam 8 lat i nigdy nie było problemów, akumulatorki wystarczały na 2, 3 dni częstego używania aparatu.
--- Kolejny post ---
Jeśli chce Ci się "pobawić" to wrzuć na kartę CHDK (http://chdk.wikia.com/wiki/S5IS) opis na naszym forum znajdziesz tu: http://www.canon-board.info/cyfrowe-kompakty-canona-12/s5-is-i-modernizacja-softu-chdk-i-raw-32212/.
Nie pamiętam dokładnie, ale w sofcie można sprawdzić napięcie, a na pewno pokazuje procent zużycia baterii (ustawia się napięcie 100 i 0 %). Zobaczysz jakie napięcie pokazuje aparat i jak szybko ono spada. Poza tym zmierz napięcie akumulatorków woltomierzem - po naładowaniu i gdy aparat pokaże że są rozładowane.
Może prosty opis krok po kroku.
1.1V to już mało, spróbuj nawet na pożyczonych akumulatorach.
1,12V, więc chyba niemało?
Dla akumulatorków NiMH przyjmuje się 1.1V jako dopuszczalne napięcie rozładowania, więc wygląda na to, że aparat poprawnie sygnalizuje.
zbyszek400
21-08-2016, 19:50
Dla akumulatorków NiMH przyjmuje się 1.1V jako dopuszczalne napięcie rozładowania, więc wygląda na to, że aparat poprawnie sygnalizuje.
Tak , ale dlaczego się rozładowują po ok 30 zdjęciach ?
Może "się zużyły"?
Może aparat "się zużył" (uszkodził) i pobiera znacznie więcej prądu, niż powinien (zwarcie)?
Ja w kompakcie też musiałem kilka kompletów zmienić (oraz szmelc-ładowarkę), zanim zaczął sensownie działać, no ale awaria aparatu też nie jest wykluczona.
Niestety z CHDK nie pomogę, bo nie pamiętam - robilem to kilka lat temu - musisz poczytać.
Co do samych akumulatorów to spróbuj z innymi. Mam np. aku Warty 2700 mAh na których od początku Canon a1100 nie chciał działać, a np. klawiatura od kompa działa dobrze. Czy też starą lampę YN 560, która jest "wybredna" i na niektórych aku się wyłącza.