Zobacz pełną wersję : Funkcje aparatu - pytania początkującego użytkownika
Ponieważ aparat mam od niedawna, to jestem w fazie nauki jego obsługi. Niestety nie wszystko zostało wyjaśnione w instrukcji obsługi i dlatego mam pytania.
Na razie jedno - do czego służy, jak używać przycisku AF-ON? Po jego wciśnięciu aparat zachowuje się tak jakby wcisnąć przycisk migawki do połowy. W instrukcji obsługi są wzmianki o tym przycisku na stronach 45, 100, 217 i 259, ale nic na temat jego używania. Czarna magia.
Może na początek podaj jaki to aparat.
mateu-sz
16-08-2016, 20:25
Ponieważ aparat mam od niedawna, to jestem w fazie nauki jego obsługi. Niestety nie wszystko zostało wyjaśnione w instrukcji obsługi i dlatego mam pytania.
Na razie jedno - do czego służy, jak używać przycisku AF-ON? Po jego wciśnięciu aparat zachowuje się tak jakby wcisnąć przycisk migawki do połowy. W instrukcji obsługi są wzmianki o tym przycisku na stronach 45, 100, 217 i 259, ale nic na temat jego używania. Czarna magia.
ależ proszę :)
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/przycisk-af-on-42207/
milsa666
16-08-2016, 20:30
Ja odlaczam AF z przycisku migawki i uzywam tylko AF-ON. Wtedy mozesz nastawic focus za pomoca tego przycisku, przekadrowac, nacisnac do polowy migawke czyli zmierzyc/ustawic ekspozycje i sieknac zdjecie. Bez tego jakbys miala AF pod przyciskim migawki to aparat po przekadrowaniu zlapie ostrosc na nowym miejscu i kicha. Ja tak zawsze uzywam - mi wygodnie.
mateu-sz
16-08-2016, 20:33
Ja odlaczam AF z przycisku migawki i uzywam tylko AF-ON.
Niech najpierw ogarnie czym ten przycisk jest a ty go na Level wyżej od razu ;) (żarcik bez urazy)
Wyjaśnienie dosyć przystępne:
Using the AF (Autofocus)-ON Button on Your Canon EOS 70D - For Dummies (http://www.dummies.com/how-to/content/using-the-af-autofocuson-button-on-your-canon-eos-.html)
Ja mam oprogramowany ten przycisk na AF-stop. Korzystam z tego wyjątkowo.
Mateusz, trafiłam na ten wątek już wcześniej, ale nie wyjaśnił mi zastosowania tego przycisku. Na innym forum czytałam, że ma to związek z jakąś pułapką ostrości, ale zasady działania nie zrozumiałam. Czy tu chodzi tylko o to aby AF ponownie nie szukał ostrości czyli coś takiego jak wyłączenie na obiektywie AF po ustawieniu ostrości? Dobrze zrozumiałam?
blade-mrn
17-08-2016, 15:55
Dzięki temu przyciskowi masz możliwość oddzielenia AF-u od pomiaru ekspozycji. A to do czego to można wykorzystać zależy tylko od ciebie. Dla przykładu to podane już przekadrowanie. Bo pułapki ostrości raczej w standardzie nie masz, jak większość canonów.
Masz rację efekt będzie podobny ja przy wyłączeniu AF-u na obiektywie po ustawieniu ostrości z tym, że tak jest wygodniej/bardziej logicznie.
Może łatwiej będzie koleżance wybrać funkcje jak opiszemy swoje ustawienia.
Ja mam ustawienie:
spust: Metering+AF start
przycisk AF-ON: AF stop.
Czyli spust działa "normalnie", uruchamia AF i pomiar światła.
Naciśnięcie AF-ON zamraża AF niezależnie od jego trybu. Pomiar światła w każdym trybie następuje w chwili pełnego naciśnięcia spustu.
Jest więc możliwe rozdzielenie pomiaru światła i ustawienia ostrości jak się tego potrzebuje.
pan.kolega
17-08-2016, 19:02
. Pomiar światła w każdym trybie następuje w chwili pełnego naciśnięcia spustu.
.
Aby na pewno?:confused:
Aby na pewno?:confused:
Chodziło mi o podkreślenie różnicy w zachowaniu się pomiaru matrycowego przy złapaniu ostrości w trybie one shot spustem (pomiar zamrożony po złapaniu AF) i przyciskiem AF-ON - pomiar następuje dopiero w momencie pełnego naciśnięcia spustu.