Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pełne formatowanie a odzyskanie danych

makvelix
13-08-2016, 20:33
Witam, mam problem usunąłem przy ‚pełnym formacie’ kartę SD (50GB danych na karcie SD 128gb) w Canonie 6D. I moje pytanie do was, jest jakiś sposób na odzyskanie danych? Karte wyciągnąłem z aparatu i nic więcej z nią nie robiłem.

Są firmy zajmujące się odzyskiwanie danych. Ale co znaczy pełen format w Canonie? Czy to już usunięcie plików na amen?

salas
13-08-2016, 21:07
Raczej odzyskasz darmowymi sposobami.
Napisz do tego typa, powinien pomóc: https://www.facebook.com/marek.socha.524?fref=nf

PawelB
13-08-2016, 23:12
Obawiam się że pełen format to nadpisanie karty zerami, wtedy nie ma szans na odzyskanie. Ściągnij i zainstaluj sobie testową wersję DMDE i zobacz co da się zrobić. Wspomniany wyżej Marek Socha uważa to za najlepszy program do odzyskiwania danych.

r_m
14-08-2016, 03:48
jest jakiś sposób na odzyskanie danych?

Jeśli cały nośnik został zapisany nowymi danymi, to niestety się nie da, ale jeśli tylko zostały usunięte informacje o położeniu plików, można spróbować. Poszukaj programu "Recuva" (lub innego "program do odzyskiwania zdjęć"). Karta do czytnika, i pełne skanowanie. Gwarancji nie ma, ale sprawdzenie nic nie kosztuje.

OCleVer
14-08-2016, 16:33
Canun przy formatowaniu nadpisuje dane zerami także nici z danych :)

Tom77
14-08-2016, 17:48
Pełny format w 6D całkowicie niszczy dane na karcie

Makudonarudo
16-08-2016, 16:27
Gdyby aparat zapisywał CAŁĄ kartę zerami - 128 GB - to ta operacja trochę by trwała.
A sądzę że ten format zajął chwilkę. Więc raczej nie nadpisywał fizycznie każdego bajta po kolei.
Sprawdź takim programem jak test disc.

Tom77
16-08-2016, 20:26
Gdyby aparat zapisywał CAŁĄ kartę zerami - 128 GB - to ta operacja trochę by trwała.
A sądzę że ten format zajął chwilkę. Więc raczej nie nadpisywał fizycznie każdego bajta po kolei.
Sprawdź takim programem jak test disc.

Tez mnie to zastanowiło. Zapisałem kartę 4GB danymi, po pełnym formacie w aparacie nie odzyskałem absolutnie nic z karty. Format trwał kilka sekund więc nie ma możliwośći żeby w takim czasi cała karta została nadpisana zerami

mmteam
16-08-2016, 23:09
Hmm
Czy jak się sformatuje kartę w czytniku w kompie to da się to potem odformatować?
Będzie trzeba sprawdzić
Czy to zły urok formatu kart czy tylko formatu prze canona

adawro
19-08-2016, 09:09
Wałkowane wiele razy
Ściągnij HirenBoot: Download Hiren’s BootCD 15.2 | HBCD Fan & Discussion Platform (http://www.hirensbootcd.org/download/)
Używając narzędzi z HirenBootCD zgraj binarny obraz karty pamięci, dodatkowo zarchiwizuj kopię obrazu karty aby drugi raz nie zgrywać
dopiero wtedy działaj programami z HirenBootCD do odzyskiwania na obrazie binarnym

UnDelete
25-08-2016, 23:01
Raczej odzyskasz darmowymi sposobami.
Napisz do tego typa, powinien pomóc: https://www.facebook.com/marek.socha.524?fref=nf

Wiesz czuję się trochę obrażony "Salas"

Nie jestem Typem a zwykłym człowiekiem

A dokładniej osobą która od ponad trzech lat pomaga właśnie fotografom i nie tylko odzyskiwać ich utracone dane... z kart pamięci, nośników SSD, Pendrive, Dysków HDD i innych obecnie stosowanych.

Z tego żyję i z tego płacę rachunki - i idzie mi całkiem nieźle bo jestem jednym z lepszych "typów" w Polsce jeśli chodzi o tą dziedzinę...

I owszem - niektóre aparaty podczas pełnego formatu nadpisują kartę zerami a dokładniej wysyłają komendę "erase" bezpośrednio do kontrolera zarządzania pamięcią karty który w kilka sekund potrafi wyzerować nośnik.

Pozdrawiam fajnym zdjęciem z odzyskiwania danych z karty SD 128GB uszkodzonej technicznie.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)

adamm
26-08-2016, 18:50
W sierpniu zeszłego roku sformatowałem kartę ze zdjęciami z wesela sąsiadów.
Na szczęście byliśmy z żonką jako goście więc lipy nie było.

Miałem jakiś program Sandisc do odzyskiwania.

Trochę zdjęć odzyskałem ale było przeglądania ich kilka tysięcy zdjęć.
Część nie nadawała się do niczego bo obyły np. czarne do połowy lub miały jakieś paski kolorowe pionowe i poziome.

Wczoraj lub przedwczoraj w TOK FM był reportaż o odzyskiwaniu przez policję skasowanych danych.

Jak już kolega wcześniej napisał, kasowana jest tylko informacja o położeniu pliku.
Wg tego co mówili w radiu, pamięć się nadpisuje dopiero gdy zapełni się cała wolna przestrzeń.
Dopiero wtedy karta jest nadpisywana.

UnDelete
26-08-2016, 20:22
W sierpniu zeszłego roku sformatowałem kartę ze zdjęciami z wesela sąsiadów.
Na szczęście byliśmy z żonką jako goście więc lipy nie było.

Miałem jakiś program Sandisc do odzyskiwania.

Trochę zdjęć odzyskałem ale było przeglądania ich kilka tysięcy zdjęć.
Część nie nadawała się do niczego bo obyły np. czarne do połowy lub miały jakieś paski kolorowe pionowe i poziome.

Wczoraj lub przedwczoraj w TOK FM był reportaż o odzyskiwaniu przez policję skasowanych danych.

Jak już kolega wcześniej napisał, kasowana jest tylko informacja o położeniu pliku.
Wg tego co mówili w radiu, pamięć się nadpisuje dopiero gdy zapełni się cała wolna przestrzeń.
Dopiero wtedy karta jest nadpisywana.

Trochę słuchałeś nieuważnie albo nie od samego początku...

Otóż podam przykład łopatologiczny:

1. Masz kartę 8GB
2. Nagrywasz na niej zdjęcia od deski do deski czyli jest zapełniona na FULL
3. Podłączasz do PC i formatujesz za pomocą Formatowania szybkiego
4. Teraz wkładasz kartę znowu do aparatu i wykonujesz zdjęcia powiedzmy do 4GB
5. Wyjmujesz kartę i podłączasz do PC
6. Skanujesz programem do odzyskiwania danych
7. Jesteś w stanie odzyskać ok 40-48% POPRZEDNIEGO materiału który szybko sformatowałeś który nie został NADPISANY/Przykryty NOWYMI danymi obecnie znajdującymi się na karcie

---------------------------------

Przykład numer dwa

1. Masz kartę 8GB
2. Nagrywasz na niej zdjęcia od deski do deski czyli jest zapełniona na FULL
3. Podłączasz do PC i formatujesz za pomocą Formatowania pełnego
4. Skanujesz programem do odzyskiwania danych
5. Nie jesteś z niej wstanie NIC odzyskać bo jej powierzchnia jest cała NADPISANA zerami.

PROSTE JAK BUDOWA CEPA

A tutaj artykuł mojego autorstwa z którym się można zapoznać oraz film instruktażowy wykonany przeze mnie

https://www.youtube.com/watch?v=PvlJgb50Tgs

https://pabit.pl/utracone-dane-z-nosnika-pamieci-czy-da-sie-wszystkie-odzyskac/

I na rynku istnieją aparaty które podczas formatowania nadpisują kartę zerami.

Pozdrawiam

r_m
26-08-2016, 21:03
I na rynku istnieją aparaty które podczas formatowania nadpisują kartę zerami.

Z ciekawości - które (głównie chodzi o Canona)? O ile to nie jest naruszenie "tajemnic warsztatu".

UnDelete
26-08-2016, 21:24
Z ciekawości - które (głównie chodzi o Canona)? O ile to nie jest naruszenie "tajemnic warsztatu".

https://www.facebook.com/marek.socha.524?ref=bookmarks - proszę mnie dodać do znajomych a ja dodam do mojej grupy na fb którą stworzyłem odnośnie tylko i wyłącznie odzyskiwania danych

A co do testów wg których znane mi osoby przeprowadziły testy (jeżeli je dobrze przeprowadziły) na swoich urządzeniach to ma się to tak:

Canon 6D - Format Karty - Pełny format zeruje kartę, szybki nie zeruje
Canon 5DMK3 - Format Karty - Nadpisuje zerami
Canon 5DMK2 - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Canon 40D - Pełny format zeruje kartę, szybki nie zeruje
Canon 50D - Pełny format zeruje kartę, szybki nie zeruje
Canon 60D - Pełny format zeruje kartę, szybki nie zeruje
Canon 70D - Pełny format zeruje kartę, szybki nie zeruje
Canon 7D - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Canon Ixus 220H - Pełny format zeruje kartę, szybki nie zerujezeruje.
Canon 600D - Pełny format zeruje kartę, szybki nie zeruje
Canon 550D - Pełny format zeruje kartę, szybki nie zeruje
Canon 450D Rebel - - Pełny format zeruje kartę, szybki nie zeruje

Nikon D700 - Format Karty - Nadpisuje zerami
Nikon D7200 - Format Karty- Nie nadpisuje zerami
Nikon D70s - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Nikon D3100 - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Nikon D80 - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Nikon D90 - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Nikon D5100 - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Nikon D300s - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Nikon D3 - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Nikon D3s - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Nikon D4 - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Nikon D4s - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Nikon D800 - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Nikon D800e - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Nikon D810 - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Nikon D610 - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Nikon D3200 - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Nikon D3100, - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Nikon D7100 - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Nikon D750 - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Nikon D200 - Format Karty - Nadpisuje zerami

FUJIFILM XT10 - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
FUJI S5 PRO - Format Karty - Nadpisuje zerami

Panasonic FZ-18 - - Format Karty - Nie nadpisuje zerami

GoPro 4 silver - Format Karty - Nie nadpisuje zerami

Sony Alfa 390 - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Sony DSC-W510 - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Sony A77 - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Sony a6000 - Format Karty - Nadpisuje zerami
SonyNEX5 - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Sony a5000 - Format Karty - Nie nadpisuje zerami
Sony Nex 3 - Format Karty - Nadpisuje zerami
Sony A7S2 - Format Karty - Nadpisuje zerami

Panasonic DMC-FZ72 - Format Karty - Nie nadpisuje zerami

Xiaomi Yi - Format karty - Nie nadpisuje zerami

Pentax K200D - Pełny format zeruje kartę, szybki nie zeruje
Pentax K20D - Pełny format zeruje kartę, szybki nie zeruje
Pentax K10D - Pełny format zeruje kartę, szybki nie zeruje
Pentax K5 - Pełny format zeruje kartę, szybki nie zeruje
Pentax K7 - Pełny format zeruje kartę, szybki nie zeruje

7four
27-08-2016, 01:12
Gdzie w canonach jest opcja formatowania pełnego i szybkiego ?

a dokładnie chodzi mi o tę część:

"...
..."

P.S.
Nie odpowiadam za utratę zdjęć osób sprawdzających tę funkcję na zapełnionych kartach :D

--- Kolejny post ---

Bo opcja Low-level jest chyba tylko w przypadku kart SD, więc przy 40D i 50D informacja jest nie prawdziwa, przy 5dmk3 w połowie, bo dotyczy tylko SD, inne modele mnie nie interesowały.

UnDelete
27-08-2016, 08:36
Gdzie w canonach jest opcja formatowania pełnego i szybkiego ?

a dokładnie chodzi mi o tę część:

"...
..."

P.S.
Nie odpowiadam za utratę zdjęć osób sprawdzających tę funkcję na zapełnionych kartach :D

--- Kolejny post ---

Bo opcja Low-level jest chyba tylko w przypadku kart SD, więc przy 40D i 50D informacja jest nie prawdziwa, przy 5dmk3 w połowie, bo dotyczy tylko SD, inne modele mnie nie interesowały.

Jak już pisałem wcześniej - nie ja przeprowadzałem testy tylko osoby które posiadają sprzęt

Ja posiadam Pentaxa K5 i mam dwie opcje w menu
"Skasuj wszystkie zdjęcia"
"Formatuj Kartę"

Przy skasuj wszystkie zdjęcia materiał jeszcze odzyskać można
Przy formatuj kartę już nie.

Pozdro

P.S.

Wczoraj jeden kolega sformatował sobie kartę bodajże Canonem 6D - pełny format - karta wyzerowana - brak możliwości odzysku

Podejrzewam że w Canonach jest możliwość na podglądzie zdjęć je kasować i też jest możliwość sformatować kartę z poziomu menu

tlustyx
27-08-2016, 10:10
...
Podejrzewam że w Canonach jest możliwość na podglądzie zdjęć je kasować i też jest możliwość sformatować kartę z poziomu menu

Dokładnie tak jest. Można usuwać podczas przeglądania, lub sformatowac w menu gdzie mozna zaznaczyć "pelne formatowanie"

7four
27-08-2016, 11:05
ok, kasowanie zdjęć to nie format karty, nie ma związku z dwoma poziomami formatowania (szybkie, pełne) nośnika (jak w komputerach)

UnDelete
27-08-2016, 16:13
ok, kasowanie zdjęć to nie format karty, nie ma związku z dwoma poziomami formatowania (szybkie, pełne) nośnika (jak w komputerach)

Nie porównuj działania procesu kasowania z poziomu aparatu do procesu kasowania z poziomu komputera z dysku twardego bo to dwie różne rzeczy

Po pierwsze w aparacie nie masz czegoś takiego jak KOSZ i nie możesz go opróżnić a co za tym idzie zdjęcia usuwane z poziomu podglądu są "usuwane na szybko" i to działa właśnie tak jak szybki format w PC...

A Pełny format karty działa w niektórych aparatach jak pełen format na PC

Po drugie aparat na karcie pamięci zapisuje ciąg danych w sposób liniowy a nie jak to ma miejsce w PC w sposób "rozstrzelony" na dysku twardym i to też jest zasadnicza różnica.

Tyle w temacie

Dziękuję Bardzo i Pozdrawiam

adamm
29-08-2016, 11:03
UnDelete - ja ZAWSZE usuwam zdjęcia poprzez opcję Formatuj Kartę z poziomu menu w aparacie.

Po "sesji" karta ląduje w czytniku w laptopie gdzie zdjęcia są importowane do LR.

Po zaimportowaniu karta ląduje spowrotem do aparatu i siedzi sobie tam razem ze zdjęciami aż do następnej sesyjki.
Przed rozpoczęciem kolejnego dnia zdjęć wybieram opcję Formatuj kartę z poziomu menu w aparacie.

I tak od zawsze.
Wg tego co napisałeś nie powinienem odzyskać zdjęć.
Ale program pokazał tysiące plików, tyle że nie wszystkie nadawały się do użycia bo sporo miało jakiś defekt.

Oczywiście nie jestem fachowcem w tej dziedzinie więc nie będę się z nikim kłócił że moja racja jest najmojsza.
Stwierdzam tylko fakt.

aptur
29-08-2016, 11:15
Przed rozpoczęciem kolejnego dnia zdjęć wybieram opcję Formatuj kartę z poziomu menu w aparacie.

I tak od zawsze.
Wg tego co napisałeś nie powinienem odzyskać zdjęć.
Ale program pokazał tysiące plików, tyle że nie wszystkie nadawały się do użycia bo sporo miało jakiś defekt.

Masz wyraźnie napisane:
"Canon 70D - Pełny format zeruje kartę, szybki nie zeruje".

adamm
29-08-2016, 11:28
aptur, nie wiem czy mówimy o tym samym.

Ja zrozumiałem tak, że z poziomu aparatu pełny format odpowiada wybraniu z menu Formatuj Kartę
A niepełne polega na usuwaniu każdego zdjęcia z osobna poprzez klawisz z ikonką kosza.

Ja zawsze Formatuję Kartę więc powinienem nadpisać kartę zerami i nie mieć możliwości odtworzenia żadnego pliku a jednak miałem tysiące plików.

Moim skromnym zdaniem z poziomu PC też nie ma możliwości nadpisania zerami (przynajmniej bez jakiegoś specjalnego programu) i jeśli zamierzamy sprzedać np. komputer czy laptopa to bez HDD.
A każdy stary HDD należy mechanicznie uszkodzić np. przewiercając talerze w kilku miejscach.

Takie przynajmniej informacje podał w TokFM jakiś technik policyjny.

aptur
29-08-2016, 11:34
aptur, nie wiem czy mówimy o tym samym.

Ja zrozumiałem tak, że z poziomu aparatu pełny format odpowiada wybraniu z menu Formatuj Kartę

Nie wiem jak jest w 70D ale u mnie w aparacie mam do odhaczenia opcję "formatowanie pełne" które jak rozumiem zeruje kartę. Nigdy z tego nie korzystam bo nie mam takiej potrzeby.

Ja zawsze Formatuję Kartę więc powinienem nadpisać kartę zerami i nie mieć możliwości odtworzenia żadnego pliku a jednak miałem tysiące plików.
Zaznaczasz w aparacie "formatowanie pełne"?

adamm
29-08-2016, 11:52
Zaznaczasz w aparacie "formatowanie pełne"?

Funkcję formatowania mam wyciągnięte do menu ulubione i zawsze tylko klikałem formatuj i OK.

Dopiero teraz sprawdziłem że mam tam zaznaczone ptaszkiem "Formatowanie pełne" więc odpowiedź brzmi TAK.

Dla pewności i potwierdzenia tego że mogę odzyskać stare pliki ściągnę dzisiaj znów ten program Sandisk'a i sformatuję którąś małą kartę.

adamm
29-08-2016, 14:42
o jakże się myliłem.

1- formatowanie pełne - brak plików do wyświetlenia

następnie pstryknięte 4 zdjęcia na próbę

2- usuwanie pojedynczych zdjęć - pliki odtworzone
3- formatowanie niepełne - pliki odtworzone
4- formatowanie pełne - brak plików do wyświetlenia

Formatowania oraz usuwanie pojedynczych zdjęć z poziomy aparatu.

Czyli to że kiedyś udało mi się odtworzyć ogromną ilość zdjęć to musiałem nie mieć zaznaczonego ptaszkiem pełnego formatowania.

Przy okazji ściągania programu okazało się że trzeba zachować opakowanie od karty SD bo jest tam zapisany kod do oprogramowania (czego oczywiście nie zrobiłem).
Na szczęście do powyższych testów zadziałała ograniczona wersja programu.

aptur
29-08-2016, 14:47
Przy okazji ściągania programu okazało się że trzeba zachować opakowanie od karty SD bo jest tam zapisany kod do oprogramowania (czego oczywiście nie zrobiłem).

Nie wystarczy zainstalować oprogramowanie sandiska, wpisać kod i zapomnieć? Przynajmniej ja tak zrobiłem. Na szczęście nie musiałem jeszcze owego oprogramowania używać.

A jednak. Nie używam formatowania pełnego. Nie widzę takiej potrzeby. Zapełnioną kartę po zgraniu zdjęć traktuję zwykłym formatowaniem z poziomu aparatu.

adamm
29-08-2016, 15:29
Nie wystarczy zainstalować oprogramowanie sandiska, wpisać kod i zapomnieć? Przynajmniej ja tak zrobiłem. Na szczęście nie musiałem jeszcze owego oprogramowania używać.

Masz rację że wystarczy bo wszędzie mam zapamiętane hasła ale miałem formatowany dysk około grudnia i poszło w powietrze.

UnDelete
29-08-2016, 20:14
o jakże się myliłem.

1- formatowanie pełne - brak plików do wyświetlenia

następnie pstryknięte 4 zdjęcia na próbę

2- usuwanie pojedynczych zdjęć - pliki odtworzone

Formatowania oraz usuwanie pojedynczych zdjęć z poziomy aparatu.

Czyli to że kiedyś udało mi się odtworzyć ogromną ilość zdjęć to musiałem nie mieć zaznaczonego ptaszkiem pełnego formatowania.

Na szczęście do powyższych testów zadziałała ograniczona wersja programu.

Czyli jednak miałem rację? :)

adamm
29-08-2016, 22:40
Czyli jednak miałem rację?

Oczywiście że miałeś.

To że mogłem odzyskać zdjęcia z karty to prawdopodobnie mogłem dawniej nie mieć zaznaczonej opcji pełne formatowanie.

A że formatowanie robię dość często i mam to wyciągnięte pod menu ulubione więc robię to odruchowo i dopiero dzisiaj zobaczyłem że jest tam do zaznaczenia (i zaznaczona) opcja pełnego formatowania.

Ale tak jak napisałem wcześniej i podtrzymuję:

Oczywiście nie jestem fachowcem w tej dziedzinie więc nie będę się z nikim kłócił że moja racja jest najmojsza.

ktatar156
24-06-2018, 13:40
Cześć,

Przeczytałem cały wątek, który jest kopalnią wiedzy w zakresie odzyskiwania danych, dziękuję autorom postów :)

Jeśli dobrze rozumiem, przy pełnym formatowaniu karta jest zastępowana cała ciągiem zer. Zastanawiam się tylko jak od strony technicznej to działa? Mi kartę 32 gb formatuje z 3 sekundy (przy pełnym), a jak robiłem podobną sztuczkę z np. hdd to zapisywanie zerami trwało długo - mniej więcej tyle co 'normalne' kopiowanie pliku.

xxkomarxx
25-06-2018, 01:25
Cześć,

Przeczytałem cały wątek, który jest kopalnią wiedzy w zakresie odzyskiwania danych, dziękuję autorom postów :)

Jeśli dobrze rozumiem, przy pełnym formatowaniu karta jest zastępowana cała ciągiem zer. Zastanawiam się tylko jak od strony technicznej to działa? Mi kartę 32 gb formatuje z 3 sekundy (przy pełnym), a jak robiłem podobną sztuczkę z np. hdd to zapisywanie zerami trwało długo - mniej więcej tyle co 'normalne' kopiowanie pliku.

Pytasz o aparat czy komputer??
Jedne aparaty nadpisuje inne nie. Jesli nadpisze to nie ma szans na odzysk.

ktatar156
25-06-2018, 14:18
Pytam o aparat - jak to możliwe, że zapis zer w 32gb karcie SD trwa tylko chwilę? Mój 760d raczej nadpisuje zerami, bo żadnym programem nie odzyskałem nawet jednego zdjęcia.
Jak dysk na komputerze zastępuje zerami, trwa to bardzo długo (prawie tak jak normalne zapisywanie plików).

Yanc
25-06-2018, 20:59
Zapis na HDD odbywa się sekwencyjnie tzn. Głowica musi odwiedzić fizycznie każdy sektor. W przypadku pamięci flash lub EEPROM możliwe jest wydanie komendy masowego resetu komórek do stanu zerowego bez konieczności wydawania polecenia zapisu zera w każdej komórce osobno. Nawet jeśli miałbyś bardzo szybką kartę z zapisem 100 MB/s pełny format przez zapisanie każdej komórki musiałby trwać ponad 5 minut.