Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z 350D EOS

Baal
23-04-2006, 17:12
Mój problem polega na tym, iż włączam aparat (Canon 350D EOS) wrzucam na tryby (na wszystkich jest ten problem) P, TV, AV, M, A-DEP gdzie w ustawieniach mam ustawione typ plików: RAW i "Parameters" na B/W.

Robie kilka zdjęć. Podłączam do komputera i widzę napis: "Znaleziono zdjęć: 0" I mi kopara w dół?
Czy ktoś wie dlaczego?

nikczemnik
23-04-2006, 17:21
A włożyłeś kartę?:mrgreen:

Baal
23-04-2006, 17:22
Zgrywam przez kabel i oczywiście karta jest w aparacie - nie przesadzajmy aż tak głupi nie jestem :) A zgrywam zdjęcia przez kabel USB :)

AdaMMus
23-04-2006, 17:31
Zdjęcia robisz w RAWach? I próbujesz zgrać poprzez KREATORA? Wejdź w mój komputer i tam na dysk wymienny; powinny być, jeśli nie kliknij na "pobierz z aparatu fotograficznego" czy jakoś tak w menu po lewej stronie (o ile masz win. xp). Pozdr.

Zaibatsu
23-04-2006, 18:05
A korzystasz z dołączonego oprogramowania bo windows nie widzi RAW-ow na aparacie podlaczonym przez kabel. najlepiej jest uzywac czytnik kart ale i tak musisz posiadac program do przetwarzania plikow RAW :)

Bonku5
23-04-2006, 18:49
Jak już wejdziesz na dysk wymienny to odswiez bo ja czasem tez niby nie mam zdjec a po odswiezeniu sie pojawiaja zdjecia :D:D

evita
02-05-2006, 13:45
A korzystasz z dołączonego oprogramowania bo windows nie widzi RAW-ow na aparacie podlaczonym przez kabel. najlepiej jest uzywac czytnik kart ale i tak musisz posiadac program do przetwarzania plikow RAW :)

czy mozna sie dowiedziec jaki to program? bo tez mam z tym problem

Mac
02-05-2006, 16:15
Ten wątek pojawia się co jakiś czas. Powtórzę, najlepszym rozwiązaniem jest czytnik kart CF, to ściąganie z aparatu jest obarczone pewnymi niedognościami. Windows i jego możliwosci to osobna historia...

szycho
02-05-2006, 16:42
Mój problem polega na tym, iż włączam aparat (Canon 350D EOS) wrzucam na tryby (na wszystkich jest ten problem) P, TV, AV, M, A-DEP gdzie w ustawieniach mam ustawione typ plików: RAW i "Parameters" na B/W.

Robie kilka zdjęć. Podłączam do komputera i widzę napis: "Znaleziono zdjęć: 0" I mi kopara w dół?
Czy ktoś wie dlaczego?

Osobiście zgrywam zdjęcia przez Canon Utilities/Camera window... U mnie nie ma problemów jeśli chodzi o zgrywanie zdjęć bezpośrednio z aparatu jaki i przez czytnik kart;)

czy mozna sie dowiedziec jaki to program? bo tez mam z tym problem

Do każdego nowego aparatu powinno być załączonych kilka programikow. Jak je zainstalujesz to nie powinno byc problemu z RAWami, np. ZoomBrowser... Są tama jeszcze inne programiki ale nie pamiętam jak się nazywają, bo ich nie używam;)

Pozdrawiam

mamiski
13-01-2007, 22:03
Nigdy żadnych problemów ze zgrywaniem plików RAW przez kabelek - oczywiście mam zainstalowany program Canona; rzeczywiście trochę to trwa, ale nie trzeba nad tym siedzieć. Czytnik jest, wg mnie, narzędziem zbyt uniwersalnym, mającym wiele formatów, a ja posługuję się wciąż tą samą, jedną kartą i obawiam się, że, gdybym zaczął ją wyjmować, to mógłbym skrócić jej żywot.

Gooferek
19-01-2007, 11:43
Windows jest not photo user friendly :) Przez kabelek Windows nie widzi plikow CR2, nawet jesli doda sie taki format plikow w systemie. A jesli juz widzi, tak jak u mnie, to przy ustawieniach RAW+JPG widzi to jako 2 pliki JPG i ni pierona nie idzie to zgrac. Wniosek jest oczywisty: trzeba kupic czytnik i zgrywac RAWki przez niego. Nie dosc ze duzo szybciej to i bez problemow

tombas
20-01-2007, 20:34
Windows jest not photo user friendly :) Przez kabelek Windows nie widzi plikow CR2, nawet jesli doda sie taki format plikow w systemie. A jesli juz widzi, tak jak u mnie, to przy ustawieniach RAW+JPG widzi to jako 2 pliki JPG i ni pierona nie idzie to zgrac. Wniosek jest oczywisty: trzeba kupic czytnik i zgrywac RAWki przez niego. Nie dosc ze duzo szybciej to i bez problemow

to nieprawda że "windows przez kabelek nie widzi CR2" zgrywam przez kabel, programami dołączonymi do aparatu, i nie mam ŻADNYCH problemów z rawami, a mam XP Prof Sp2

PrzemeS
20-01-2007, 20:47

Windows jak najbardziej widzi pliki CR2. Jezeli zgrywasz zdjecia tym czyms wbudowanym w Okienka, to po prostu musisz przejsc w opcje zaawansowane i pliki beda widoczne. Przy ustawieniach RAW+JPG wszystko jest na miejscu. Nie widzi dwoch .jpg.