PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa- jak zacząć?

junctionn
03-08-2016, 21:06
Witam, kupiłam ostatnio lampę 430ex II. Chciałabym zacząć próbować robić zdjęcia na imprezach w klubie, ale kompletnie nie mam pojęcia jak to zrobić, aby wyszło ciekawie. Może macie jakieś rady/sprawdzone techniki? Oczywiście przeczytałam instrukcję i wiem mniej więcej co do czego służy. Jednak przyznaje, że kompletnie w lampach się nie orientuję, nie wiem jak w takim miejscu, skierować lampę, co zrobić aby wyszło ostre zdjęcie?
Z góry dziękuję za pomoc! :)

Adlatus
03-08-2016, 22:17
Lektura obowiązkowa Techniki fotografowania z lampą błyskową (http://foto.jasiu.pl/)

czarq
07-08-2016, 12:21
podstawa, to co kolega powyżej podał w linku plus własne próby z lampką, ustawieniami i modyfikatorami. Ciekawą sprawą są czarne słomki o różnych długościach złączone razem do wielkości palnika. Taki własnoręcznie zrobiony grid o bardzo fajnym ukierunkowaniu światła.

mateu-sz
12-08-2016, 13:15
Lektura obowiązkowa Techniki fotografowania z lampą błyskową (http://foto.jasiu.pl/)

o tego ostatnio szukałem i nicholery nie mogłem odnaleźć ;) dziękuje a i kolego junctionn przeczytaj bo warto zacząć od jakiejś podstawy obsługi bo nikt nie powie Ci jak ustawić lampę kiedy korzystać z sanek itp to już kwestia indywidualna"fotografa"

adamm
29-08-2016, 12:45
Koleżanko, nie ma jakiegoś uniwersalnego przepisu.
W różnych warunkach będzie różnie.

Na pewno staraj się nie walić lampą na wprost.

Spróbuj skierować lampę w sufit, w bok na ścianę i popróbuj jak Ci wyjdzie.

Ciekawą sprawą są czarne słomki o różnych długościach złączone razem do wielkości palnika

Nie bardzo wiem jak to może mieć zastosowanie w fotografii imprezy w klubie.
Poza tym robiłem coś takiego i moim zdaniem szkoda na to czasu.
Po pierwsze nie wygląda to profesjonalnie, po drugie bardzo wąsko skupia światło (nawet w miarę krótkie słomki)Szkoda czasu na taką zabawę.

Uważaj na lasery.
Na forum sporo jest postów i tematów gdzie opisane jest jak laser uszkodził matrycę.

Na początku strzelaj z pełną automatyką E-TTL a jak już ogarniesz jak odbijać światło od ścian i sufitu to dopiero pobaw się w ustawienia manualne lampy.