PDA

Zobacz pełną wersję : Canon na prezent.

fre3z
01-08-2016, 20:19
Witam na początku wszystkich użytkowników forum,

Jestem tutaj nowy, ale mam nadzieje ze zostanie mi udzielona pomoc i spełni się jedno z marzeń mojej dziewczyny :). A więc do rzeczy, niedługo zbliżają się urodziny osoby, która od zawsze marzy o super aparacie tak by zacząć poważnie swoją przygodę z fotografią bo uwielbia to robić (niestety na ten moment jest to tylko mocno rozbudowana i kreatywna praca poprzez telefon i swoje konto na instagramie). Szukam dla niej czegoś co posłuży dłuży czas. Od zawsze marzyła o canonie 6d, ale niestety nie jest w moim zasięgu finansowym i zastanawiam się nad canonem 70d? Nowe body kosztuje w granicach 3,5k więc cena całkiem całkiem, teraz pytanie czy warto? Czy lepiej kupić np. 60d i dorzucić lepszy obiektyw?

Prosiłbym o pomoc, gwarantuje, że Wasze rady spełnią czyjeś marzenie :)

RobertON
01-08-2016, 20:52
Pewnie zaraz Koledzy polecą starą, używaną cegłę 5D Classic, ale ja uważam, że 70D to świetny wybór.

Do tego obiektyw 50-tka STM i można pracować.

Mam cropa i FF, a całej tej "magii" pełnej klatki nigdy nie dostrzegłem. Nie wynika to z płykiej GO, którą można i na cropie osiągnąć, tylko trzeba jaśniejszych szkieł.

To co na FF będzie f 4,, to na cropie typu 70D będzie wymagało f2,8, a jeszcze lepiej 1,8 czy 1,4. Poza tym, szkła pod APS-C są tańsze, mniejsze i lżejsze niż pod FF.

--- Kolejny post ---

Czy lepiej kupić np. 60d i dorzucić lepszy obiektyw?

Body się zmienia, a szkła się kolekcjonuje... jakoś tak słyszałem.

Więc może lepiej zacząć od nowoczesnego przetwornika Dual Pixel i nowoczesnych algorytmów AF jakie ma właśnie aparat 70D.

becekpl
01-08-2016, 22:24
nie znam się ale skoro marzy o 6d to może być problem gdy dostanie co innego
może zacznij od obiektywu do wymarzonego aparatu

fre3z
01-08-2016, 22:29
problem w tym, że ona, jako osoba początkująca moim zdaniem nie wykorzysta potencjału 6d, czyż nie?

radiki
01-08-2016, 22:43
No to ja jednak polecę 5d Classic - należę do tych, co widzą magię pełnej klatki :).

tomfoot
01-08-2016, 22:47
Jak kochasz to kupisz 6d :-). Może być na początek z obiektywem 50mm stm. Poszukaj dobrej ceny.
Nie kupuj używanego, bo to nie wypada. Poza tym dziewczyna może stwierdzić, ze tez jesteś juz używany :-)

salas
01-08-2016, 22:49
nowe 70d i 50 1.8 stm zrobi na pewno efekt wow :shock: na większości jej znajomych :mrgreen:

marfot
01-08-2016, 22:55
Problem wydaje się mieć trywialne rozwiązanie.
Osoba marzy o 6D więc kupujemy je i tyle.
Wykorzystanie "potencjału" 6D to na prawdę nie jest wielkie wyzwanie. Foci się i tyle.

fre3z
01-08-2016, 23:18
ok czyli na początek najlepiej 6D + 50 1.8 stm ? a potem tylko dokupować obiektywy :)

a jeśli chodzi o samo 70d + 1.8 stm jak to wypada z ciekawości w stosunku do tego 5d? da się porownac pelna klatke ?

Zowa
01-08-2016, 23:58
Jaki ma nick na instagramie..?

Mike7
02-08-2016, 00:07
Kup jej karte podarunkowa do sklepu foto na kwotę kilku tys, niech sama wybierze ;-)

aptur
02-08-2016, 09:29
6d i 50stm
Porozmawiaj z jej rodziną. Może się dorzucą do prezentu. Tanio i tak nie będzie.

zdebik
02-08-2016, 09:35
Lepiej wez slub, bo jeszcze z tym 6D ucieknie hehhe.

Moze bezlustro? Male lekkie, zdjecia tez robi.

PRZEMOLO79
02-08-2016, 10:30
A mi się marzy 5d mk IV na prezent :lol: a tak poważnie wszystko rozbija się o finanse i kwestię crop czy FF... Zestaw 70d+50 stm na początek będzie bardziej niż dobry. Kwestia jaki dziewczyna ma talent czy zaraziła się fotografią na poważnie (lu wie że się zarazi)co fotografuje i jaka będzie jej dalsza droga, czy typowo amatorska dla przyjemności, czy może chce iść w komercję...w tym drugim wypadku i tak skończy się na FF pewnie więc warto rozważyć czy od razu nie dołożyć do 6d szkła są potem również droższe a apetyt rośnie w miarę jedzenia. 70 d z kolei może być z czasem zapasowym body ale..to zainwestowane ponad 3k na dzień dobry...Dylematy....

dave88
02-08-2016, 10:40
a mi się marzy Chevrolet Camaro..ale jakbym dostał nowego VW Golfa to tez bym był się ucieszył...tak właśnie to wygląda...marzyć można o wszystkim, a to na co nas w życiu stać to już inna sprawa...jeżeli 6d to dla Ciebie dużo za dużo no to kup coś tańszego...skoro teraz fotografuje smartfonem to nawet zaawansowany kompakt powinien sprawić jej niespodziankę i powinna być zadowolona...no chyba że chce mieć 6d bo tak, bo widziała w necie fotki z 6d i jej się podobały..bo wygląda profesjonalnie i uważa że ona też będzie tak wyglądała nosząc przy sobie FF...czy w ogóle kiedykolwiek fotografowała lustrzanką ? ja uważam że jeżeli nie stać Cię na 6d to śmiało kup 70d...a może u niej to chwilowa fascynacją fotografią i jej przejdzie ? chodzi z telefonem i foci co popadnie ? czy może bardziej się tym interesuje ? od jak dawna ? bo szkoda wywalać kasę na coś co za pół roku będzie leżeć w szafie bo zapał minie..Ty ją znasz najlepiej więc odpowiedz sobie na kilka pytań i podejmij decyzję

aptur
02-08-2016, 11:04
Zestaw 70d+50 stm na początek będzie bardziej niż dobry.

No zły zestaw to nie będzie. jednak na cropie 50mm daje ok. 80mm co jakby nie patrzeć specjalne uniwersalne nie jest. Lepiej już chyba brać kita.

--- Kolejny post ---

Lepiej wez slub, bo jeszcze z tym 6D ucieknie hehhe.

Lepiej aby uciekła przed ślubem niż po ;)

Leon007
02-08-2016, 13:57
Gdybym teraz zaczął zbierać sprzęt foto (czyli kompletować system), to - wiedząc, to co wiem - wybrałbym bezlustro.

Zowa
02-08-2016, 14:07
Nie kupuj używanego, bo to nie wypada.:-)
Uważam inaczej. Jeśli jesteś w stanie dołożyć do 6d używki, to to nie będzie żaden wstyd. Taki prezent to naprawdę coś!

michalab
02-08-2016, 14:13
Jeśli marzy o 6d to nie kupuj cropa. Gdyby chciała cropa marzyłaby o 7d II.

tomfoot
02-08-2016, 15:18
W sumie mam dla Ciebie najlepsze i najtańsze rozwiązanie. Kup dziewczynie fajne buty. Na bank będzie bardziej zadowolona :-)

dave88
02-08-2016, 15:47
Jeśli marzy o 6d to nie kupuj cropa. Gdyby chciała cropa marzyłaby o 7d II.

ale nie wiemy czy ona wie czym się różni crop od FF...może u kogos zobaczyła ten model i jej się spodobał i stwierdziła że chce taki sam nie mając pojęcia co to...przesiadka ze smartfona na FF może być szokiem :P

zdebik
02-08-2016, 16:26
ale nie wiemy czy ona wie czym się różni crop od FF...może u kogos zobaczyła ten model i jej się spodobał i stwierdziła że chce taki sam nie mając pojęcia co to...przesiadka ze smartfona na FF może być szokiem :P
Szczegolnie jesli chodzi o af na (ruszy sie i ma mydelko).

marfot
02-08-2016, 18:44
ale nie wiemy czy ona wie czym się różni crop od FF...może u kogos zobaczyła ten model i jej się spodobał i stwierdziła że chce taki sam nie mając pojęcia co to...

Niby jaka mądrość praktyczna wynika z wiedzy czym się różni crop od FF?
Tym się mogli pasjonować Bechamot z Janem Pawlakiem (kto dziś pamięta te namiętne spory ;))

fre3z
02-08-2016, 19:03
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, za dyskusje, która się tu zrodziła i jest to bardzo miłe :)

Odpowiadając na pytanie czemu 6D? BO jej znajomy ma, który jest jakimś tam "zawodowym" fotografem, i robi bardzo fajne zdjęcia. Ona, sama w sobie jest zajarana fotografia do tego stopnia, że kiedyś chciałaby rzucić swoją prace i zająć się tylko tym, bo kocha robić zdjęcia czy to swoim telefonem, czy swoja bardzo starą lustrzanka, która się do niczego nie nadaje. Co będzie robić? to ciezko mi powiedzieć, najlepiej wszystko. Co do tematu "marzeń", chciałbym je bardzo spełnić, ale boje się, że może mi pare wydatków wypaść i po prostu nie bede w stanie zapłacić 6000 za body.. dlatego mysle, o tym 70d jako alternatywe, po prostu

Kolekcjoner
02-08-2016, 19:04
Jeśli jest jak piszesz to niech od razu kupuje 6D :).

dyrta
02-08-2016, 20:32
Jeśli jest jak piszesz to niech od razu kupuje 6D :)..
Też tak myślę.

zdebik
02-08-2016, 20:41
kocha robić zdjęcia czy to swoim telefonem, czy swoja bardzo starą lustrzanka, która się do niczego nie nadaje.

Jak aparat robi brzydkie zdjecia, to musisz go koniecznie wymienic.

Piotrus117
02-08-2016, 21:07
W sumie mam dla Ciebie najlepsze i najtańsze rozwiązanie. Kup dziewczynie fajne buty. Na bank będzie bardziej zadowolona :-)

Może ewentualnie w grę mogłaby wejść torebka, ale tylko Louis Vuitton.

aleksandria
02-08-2016, 21:37
Witam na początku wszystkich użytkowników forum,

Jestem tutaj nowy, ale mam nadzieje ze zostanie mi udzielona pomoc i spełni się jedno z marzeń mojej dziewczyny :). A więc do rzeczy, niedługo zbliżają się urodziny osoby, która od zawsze marzy o super aparacie tak by zacząć poważnie swoją przygodę z fotografią bo uwielbia to robić (niestety na ten moment jest to tylko mocno rozbudowana i kreatywna praca poprzez telefon i swoje konto na instagramie). Szukam dla niej czegoś co posłuży dłuży czas. Od zawsze marzyła o canonie 6d, ale niestety nie jest w moim zasięgu finansowym i zastanawiam się nad canonem 70d? Nowe body kosztuje w granicach 3,5k więc cena całkiem całkiem, teraz pytanie czy warto? Czy lepiej kupić np. 60d i dorzucić lepszy obiektyw?

Prosiłbym o pomoc, gwarantuje, że Wasze rady spełnią czyjeś marzenie :)

Jej marzeniem jest 6D, więc sugerowałabym jednak przy tym pozostać :-) Zamiennik może nie być najlepszym pomysłem. Jeżeli nie masz aż tyle finansów to najlepsza jest propozycja bonu do sklepu fotograficznego lub gotówki (to gdyby chciała używany). Sama doskłada lub sama zamieni.

GalaktycznyMuczaczo
02-08-2016, 21:56
Jej marzeniem jest 6D, więc sugerowałabym jednak przy tym pozostać :-) Zamiennik może nie być najlepszym pomysłem. Jeżeli nie masz aż tyle finansów to najlepsza jest propozycja bonu do sklepu fotograficznego lub gotówki (to gdyby chciała używany). Sama doskłada lub sama zamieni.

Jestem za, to tak jakbyś marzył o mercedesie a dostał wolksvagena bo w sumie tez niemiecki :) cokolwiek kupisz bedzie lepsze od telefonu ale jej wyobrażenie oraz marzenia orbituja wokół 6d, więc radziłbym wziąć taki sprzęt na raty anijeżeli dać jej coś z czego personalnie nie będzie do konca zadowolona.

michalab
02-08-2016, 22:01
A może używkę 5d mark ii? To zdecydowanie bliżej 6d niż 70d.

fre3z
02-08-2016, 22:02
zdecydowanie macie racje :) będę musiał chyba kupić 6d.

Jaki obiektyw na początek do tego? jakiś link bym poprosił

zdebik
02-08-2016, 22:17
http://m.ceneo.pl/40522201 http://m.ceneo.pl/18718708

Te dwa beda ok.

aleksandria
02-08-2016, 22:31
zdecydowanie macie racje :) będę musiał chyba kupić 6d.

Jaki obiektyw na początek do tego? jakiś link bym poprosił

Gdzie Cię można wynająć na prezenty ??? ;)

Nie piszesz co lubi fotografować. W tym przypadku sam aparat będzie już wystarczającym prezentem. Tym bardziej, że i na niego Cię nie stać, Fotografia, jak i wiele innych zainteresowań, jest droga. Poza tym co jej kupisz na gwiazdkę ?
Jeżeli jednak upierasz się to popatrz na te jej zdjęcia i napisz co na nich jest, w jakim klimacie. Przy samy portrecie można wybrać i chcieć kilka obiektywów. A przedział cenowy jest rozpięęętyyy :-)

Także wpierw, byś trafił z prezentem, napisz co jest na jej zdjęciach.

tomfoot
02-08-2016, 22:40
Hm. Mnie zaniepokoił ten znajomy fotograf, którego sprzętem Twoja dziewczyna jest zafascynowana :-)

pan.kolega
02-08-2016, 22:51
.Poza tym co jej kupisz na gwiazdkę ?

To właśnie jest problem. Jeśli ambitna dziewczyna dostanie od razu to, o czym marzy dziewczyna, gdy dorastać zaczyna, to czy wtedy przestanie marzyć, czy zacznie marzyć o systemie Leica?

Quiz:

O czym marzy dziewczyna
Gdy dorastać zaczyna
Kiedy z pączka zamienia się w kwiat?
Kiedy śpi, gdy się ocknie
Za czym tęskni najmocniej
Czego chce, aby dał jej świat?

A. 70d
B. Fajne buty
C. Torebka Louis Vuitton
D. 6d
E. Odrobina szczęścia w miłości

Leon007
02-08-2016, 23:23
A. 70d
B. Fajne buty
C. Torebka Louis Vuitton
D. 6d
Fajny aparat 6d w wersji limitowanej Louis Vuitton, z drewnianym gripem na szczęście.

fre3z
02-08-2016, 23:57
Dziękuje bardzo wszystkim za wszelkie rady, jak i różne prześmiewcze teksty :)

Temat do zamknięcia

chrisNI
02-08-2016, 23:59
Nie ma co dalej się zastanawiac skoro kobieta chce 6D to musi być 6D. Na poczátek kitowy 24-105 /4 L I niech sie rozwija dziewczyna. Ty zbierajá kase na następne gadzety bo na tym sie Nie skonczy :D

becekpl
03-08-2016, 09:20
To właśnie jest problem. Jeśli ambitna dziewczyna dostanie od razu to, o czym marzy dziewczyna, gdy dorastać zaczyna, to czy wtedy przestanie marzyć, czy zacznie marzyć o systemie Leica?

Quiz:

O czym marzy dziewczyna
Gdy dorastać zaczyna
Kiedy z pączka zamienia się w kwiat?
Kiedy śpi, gdy się ocknie
Za czym tęskni najmocniej
Czego chce, aby dał jej świat?

A. 70d
B. Fajne buty
C. Torebka Louis Vuitton
D. 6d

mamy przykład z naszej literatury jak drzewiej bywało;
"jesli nie chcesz mojej zguby, krokodyla kup mi luby"

skad on by teraz krokodyla zdobył?
bo 6d jest w kazdym sklepie

aptur
03-08-2016, 09:46
mamy przykład z naszej literatury jak drzewiej bywało;
"jesli nie chcesz mojej zguby, krokodyla kup mi luby"

skad on by teraz krokodyla zdobył?
bo 6d jest w kazdym sklepie

Po krokodyla najlepiej jechać do USA i zaprzyjaźnić się z pewnym Polakiem który bardzo dobrze zna angielski:
https://www.youtube.com/watch?v=fFxdDCIAS6c

kawo
03-08-2016, 09:50
ta... i czy wzięła jaka książkę do fotografii przeczytała może? Czy to tylko takie tam sweetfocie wali? nawet 70d takie zdjęcia z rąsi będzie trudno zrobić. Ciężkie to niewygodnie leży w ręku jak odwrócone obiektywem do buźki:)

dave88
03-08-2016, 10:58
czyli tak jak myślałem...dziewczyna uwidziała u znajomego ze ma 6d i też musi taki mieć :P

fre3z
03-08-2016, 17:48
to na pewno też, bo sprzęt świetny ;)

zdebik
03-08-2016, 18:48
Kup nikona 3100 z kitem bedzie zadowolona.

chrisNI
03-08-2016, 19:17
Kup nikona 3100 z kitem bedzie zadowolona.

Nie będzie... Chce 6D I basta. Zaproponuj swojej że zamiast pierścionka z brylantem kupisz jej narazie z tombaku na bazarku. :)

p0m
03-08-2016, 19:55
widzę tu przerost formy nad treścią. jeśli osoba obdarowywana na razie jedynie fociła telefonikiem, to powinna się cieszyć, że dostanie jakiekolwiek lustro ze szkłem. ja bym kupił 760d + 18-135 + 50 1.8 bądź 70d + 18-135 i niech się uczy. przy przejściu z cropa na ff widać różnicę, no ale błagam, dobrym zestawem cropowym można wszystko ogolić, od krajobrazu przez reportaż sportowy po fotografię "noworodkową" (sic!)

poza tym nie chcę uogólniać, ale większość osób płci damskiej, pytającej mnie o poradę względem zakupu "jakieś lustrzanki do wszystkiego" uważa, że sam sprzęt zrobi robotę. coś w stylu - kupie sobie maskarę za 200 zł to będzie lepsza niż ta za 20 zł cnie?

sorry, jeśli post trąci szowinizmem. wśród mężczyzn jest to samo.

michalab
03-08-2016, 20:49
widzę tu przerost formy nad treścią. jeśli osoba obdarowywana na razie jedynie fociła telefonikiem, to powinna się cieszyć, że dostanie jakiekolwiek lustro ze szkłem.
I to jest właśnie dysonans - marzenia vs. pragmatyzm.

jelcyk
04-08-2016, 08:39
nie znam się ale skoro marzy o 6d to może być problem gdy dostanie co innego
może zacznij od obiektywu do wymarzonego aparatu

Tez sie na kobietach nie znam, ale tez bym sie wkur...l jakbym dostal cos na zapchajdziure...

Kolekcjoner
05-08-2016, 10:20
widzę tu przerost formy nad treścią. jeśli osoba obdarowywana na razie jedynie fociła telefonikiem, to powinna się cieszyć, że dostanie jakiekolwiek lustro ze szkłem. ja bym kupił 760d + 18-135 + 50 1.8 bądź 70d + 18-135 i niech się uczy. przy przejściu z cropa na ff widać różnicę, no ale błagam, dobrym zestawem cropowym można wszystko ogolić, od krajobrazu przez reportaż sportowy po fotografię "noworodkową" (sic!)

poza tym nie chcę uogólniać, ale większość osób płci damskiej, pytającej mnie o poradę względem zakupu "jakieś lustrzanki do wszystkiego" uważa, że sam sprzęt zrobi robotę. coś w stylu - kupie sobie maskarę za 200 zł to będzie lepsza niż ta za 20 zł cnie?

Chyba jednak słabo znasz płeć przeciwną ;). Kobiety są niesamowicie ambitne. Jak sobie coś postanowi to nie ma zlituj.
Poza tym nie popadajmy w paranoję 6D to prosty amatorski sprzęt. Bez problemu do ogarnięcia dla kogoś kto ma odrobinę zapału i chęci żeby go używać.

Tez sie na kobietach nie znam, ale tez bym sie wkur...l jakbym dostal cos na zapchajdziure...
Dokładnie.

radiki
05-08-2016, 11:30
jakbym dostal cos na zapchajdziure...

:D No nie wiem :oops:.

Tom77
05-08-2016, 17:49

Dziwne masz podejście do spełniania marzeń :)

zdebik
05-08-2016, 18:49
Nie ma jak kultowa 18mpix matryca canona - kup 60d.

Jak laska tak lubi tego 6d, to niech go sobie kupi. Moze niech weznie odrazu 5d3 lepszy af.