Zobacz pełną wersję : Filtr 77mm na 67mm
Witam.
Interesuje mnie zakup filtra ND do obiektywu/ów. Czy spotkaliście się może osobiście z pierścieniem redukcyjnym np. 67mm/77mm, który umożliwia stosowanie jednego filtra na kilku innych szkłach? W takim wypadku można by było kupić tylko jeden dobry filtr o średnicy np.77mm i stosować z odpowiednią przejściówką.
link do takiego pierścienia: Pierścień redukcyjny, redukcja 67-77mm (step-up ring) (http://www.fotoamigo.pl/pierscien-redukcyjny-redukcja-67-77mm-step-up-ring-p-548.html)
Eberloth
28-07-2016, 14:46
Można. Jedna wada - nie założysz osłony przeciwsłonecznej.
czyli pozostaje kupić 2 sztuki jednak....
no albo jakas oslone wkrecana w filtr 77mm, chociaz to z czapy rozwiazanie. ale jesli mowisz o teleobiektywie z filtrem 67mm, to raczej tu zdecydowanie lepiej filtr na ta srednice
Używam filtrów 77 na 67 mm i jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza. Trzeba pamiętać o zbieraniu redukcji tylko. Uzywam z nd oraz z polarem. Nie zauważyłem jakichś wielkich flar czy niedogodności.
Kup od razu 105 mm ogarniasz wszystko :)
Czy spotkaliście się może osobiście z pierścieniem redukcyjnym np. 67mm/77mm, który umożliwia stosowanie jednego filtra na kilku innych szkłach? W takim wypadku można by było kupić tylko jeden dobry filtr o średnicy np.77mm i stosować z odpowiednią przejściówką.
Ja tak robię - używam 82>77, 82>72, 82>77>58, 77>72 i 77>58. Z tym, że kup od razu filtr 82mm. Kupisz sobie Canona 16-35 albo jakąś Sigmę 10-20/24-35/24-70 i będziesz miał problem, bo filtr 77mm będzie za mały.
Można kupić gumową rozkładaną osłonę przeciwsłoneczną z gwintem o średnicy filtra i przekręcać z obiektywu na obiektyw (na obiektywach będą tylko odpowiednie redukcje) taką osłonę razem z filtrem. Swego czasu tak robiłem i jakoś działało (ale średnice 67-58mm).
Niedawno kupowałem Redukcja filtrowa adapter 67mm->77mm (5255894006) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=5255894006) Obawiałem się, że może winietować, ale na szczęście nic takiego nie ma miejsca.
Mam redukcję 58->52 na stałe na 50mm i nie sprawia problemów. W drugą stronę mogłaby chyba przeszkadzać ;) Ale tam przednia soczewka jest dosyć głęboko osadzona, więc mogę sobie osłonę przeciwsłoneczną podarować.