Zobacz pełną wersję : Co wybrać? Nikon d300s czy Canon 60d?
Witam wszystkich ;]
Poszukuję odpowiedzi na nurtujące mnie ostatnio pytanie. Co wybrać, Nikon d300s czy canon 60d? Rozpoczynam właśnie studia na kierunku fotografia i chce zakupić sprzęt. Zastanawiałem się nad tymi aparatami, oczywiście wiem, że to wybór całego systemu itp a z pewniścią będę rozbudowywał kolekcje szkiełek. Dodam, że często fotografuje w b&w i ze względu na długą przygodę z fotografią analogową cenie sobie ładne ziarno. Chciałbym przeznaczyc około 2500 zł na body i jakiś obiektyw (używane). Na pewno 50mm stałka. Co dordzacie? Miałem 60d w ręku i wydaje sie być ok, d300s nie miałem okazji jeszcze bawić się na żywo. Z góry dzięki za odp.
Ja bym kupił 5D.
to jest już dość stara konstrukcja, ale pełna klatka kusi :D
5d mark I około 1600 zł na allegro, na co powienienem zwrócić uwagę przy zakupie? oczywiście przebieg ale czy coś jeszcze jest istotne, jakieś częste wady czy coś? Jaki obiektyw do tego body polecacie(na początek coś koło 50mm)?
Dodam, że często fotografuje w b&w i ze względu na długą przygodę z fotografią analogową cenie sobie ładne ziarno.
a czy na pewno musi byc lustzanka?
osobiscie robie duzo B&W bezlusterkowcem, w ktorym mozna od razu zobaczyc podglad zdjecia w monochromie, co jak dla mnie jest wyjatkowo pomocne. sam mam Fuji (X-E1), dla osob z sentymentem do starych analogow jego manualna obsluga ma ogromna zalete. za 2500 PLN powinienes znalezc jakies X-E1 w zestawie ze stalka XF 35/2, to jest niezle na start. no i to jest w tym wypadku stalka normalna a nie krotkie telefoto...
z lustrzanek - D300s wydaje mi sie zdecydowanie za duze i zbyt wybajerzone jak na start. raczej celowalbym w jakies prostsze body ale w zamian chociaz z jakims standardowym zoomem, bo to jednak daje duze mozliwosci na starcie.
w Canonie model 60D sam z siebie jest niezlym korpusem, ale jego standardowy zoom 18-55 jest raczej niepowalajacy. lepiej wyglada tutaj cos w desen Nikona D700 z 18-105. do tego Nikona mozna tez niedrogo dokupic stalke normalna 35/1.8 i IMHO jest idealny zestaw na start. jesli oczywiscie nie przekonasz sie do bezlusterkowca ;)
wspomniany Canon 5D tez nie jest najgorszym pomyslem. o ile oczywiscie da sie znalezc sensowna sztuke
Jednak zostane przy lustrzance. Zresztą to, że zaczynam studia nie znaczy, że jestem początkujący. Do codziennych zastosowań mam fuji x10. Szukam konkretnego sprzętu ;]
Jednak zostane przy lustrzance. Zresztą to, że zaczynam studia nie znaczy, że jestem początkujący. Do codziennych zastosowań mam fuji x10. Szukam konkretnego sprzętu ;]
bezlusterkowce to nie jest tylko sprzet dla poczatkujacych. a lustrzanki nie sa tylko konkretne. zwlaszcza ze chocby wspomniany X-E1 ma mniejsze szumy niz 5D mkI. chociaz oczywiscie nie taki obrazek z jasnymi szklami...
5d mark I około 1600 zł na allegro, na co powienienem zwrócić uwagę przy zakupie? oczywiście przebieg ale czy coś jeszcze jest istotne, jakieś częste wady czy coś? Jaki obiektyw do tego body polecacie(na początek coś koło 50mm)?
Może być trudno ale szukaj egzemplarza ze stosunkowo przyzwoitym przebiegiem z potwierdzeniem serwisu na Żytniej. Zapytaj także czy lustro było podklejane (lubiło się odkleić w tym modelu).
Jak szukasz czegoś taniego w okolicy 50mm to polecam 50/1.8 STM. Używkę wyrwiesz za ok. 350-400 zł. Warto.
Ja nie bardzo pamietam, zeby 60-tka miala problemy z lustrem - juz raczej z przegrzewajaca sie matryca przy filmowaniu i wylaczaniem awaryjnym. Niemniej z tych dwoch aparatow ja wybralbym 60D. D300 to ta, co to sie w niej srubki w plycie zasilacza potrafia odkrecic (i czesto sie odkrecaja :-) , ale glowna kwestia jest sam system i zwiazane z tym ceny i mozliwosci naprawcze sprzetu oraz jego podatnosc i sklonnosci do uszkodzen lub wad zwiazanych ze zuzyciem. W tym Nikon bije wszystkich innych na glowe. Czyste zdzierstwo...
Ja nie bardzo pamietam, zeby 60-tka miala problemy z lustrem -
Lustro lubiło się odklejać w 5D jak pisałem wyżej. Co do 60D to nie słyszałem o takim problemie.
W starej piątce do pewnego czasu serwis podklejał lustro gratis.
A to tak - jak najbardzieej - cos mi sie nie doczytalo... :-) Sorki...
AndrzejXM
28-07-2016, 11:35
Hmm 60D nie mialem. Ale jak tak czytam o nim to w sumie mysle, ze wolalbym nowe 700D. Niby nie ma gornego wyswietlacza. Ale raz, ze gwarancja a dwa, ze hybrydowy AF ktory czasem sie przydaje i dotykowy wyswietlacz. 760D troche drozszy... A 70D juz w ogole sie nie zmiesci w tej kasie.
Hmm 60D nie mialem. Ale jak tak czytam o nim to w sumie mysle, ze wolalbym nowe 700D. Niby nie ma gornego wyswietlacza.
700D ma klasyczna ergonomie Rebeli i tez klasyczna dla nich baterie :(
czyli: niesz ani tylnego kolka (do korekty ekspozycji w AV badz normalnej pracy w M, albo do wygodnej zmiany punktu AF) a bateria trzyma gdzies polowe tego co szanujace sie LP-E6.
no a poza tym celownik 60D jest wyraznie wiekszy (powiekszenie 0,95x)
hybrydowy AF sprawdza sie ze szklami STM, jesli takowych zamierzasz uzywac. chociaz przyznam, ze osobiscie nie widze jakiejs drastycznej roznicy w pracy 50 STM pod 100D (z tym hybrydowym AF-em) i 6D. jest ciut szybciej ale nie jakos wybitnie.
IMHO w tym zestawieniu 60D a 700D bardzo zdecydowanie wygrywa 60D. sens, jesli chodzi o kupienie "nowki" z ta matryca 18Mpix - ma 100D..
50D+50/1.8 STM+Tamron 17-55/2.8+ ewentualnie do tego UWA(10-18).
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
60D + 50 STM + 18-55 STM i będzie spoko na początek. Ewentualnie bierz 650D/700D zamiast 60D.
Powiedzmy, ze mam okazje kupic bardzo tanio body 60d. Czy jest to dobra opcja, jeśli reszte przeznaczyłbym na szkło. Powiedzmy jakieś 1500zł na jakiś obiektyw (albo moze lepiej kupić 2 różne stałki np?). Co byście polecili w tej cenie?
Powiedzmy, ze mam okazje kupic bardzo tanio body 60d. Czy jest to dobra opcja, jeśli reszte przeznaczyłbym na szkło. Powiedzmy jakieś 1500zł na jakiś obiektyw (albo moze lepiej kupić 2 różne stałki np?). Co byście polecili w tej cenie?
Jeśli tanio to zawsze jest to dobra opcja. Z cropem jest ten problem, że trudno dobrać fajną, jasną, stosunkowo szeroką stałkę za sensowne pieniądze.
Za ile mniej więcej masz okazję kupić to 60D?
jaszko, ja w pierwszej kolejności zastanowiłbym się, co chcesz fotografować, co będzie głównym tematem Twoich zdjęć. Na tej podstawie będziesz wiedział, jakich ogniskowych potrzebujesz. Wtedy warto porównać sobie, co oferuje dany system w temacie potrzebnych Ci obiektywów i na tej podstawie dobrałbym body D300s lub 60D. Jeśli jeszcze nie jesteś ukierunkowany na dany rodzaj fotografii, to w miarę możliwości pobawiłbym się jednym i drugim body, wybrałbym ten, który Ci bardziej pasuje i dokupiłbym Sigmę 17-50/2.8. Będziesz miał uniwersalny, ostry zoom ze stabilizacją, który łatwo sprzedasz, kiedy będziesz już dobrze wiedział, w którym kierunku chcesz dalej podążać.
.
Za ile mniej więcej masz okazję kupić to 60D?
Około 1000 zl
--- Kolejny post ---
Najbardziej interesują mnie ogniskowe z przedziału 38-50mm
--- Kolejny post ---
*28-50mm
No to masz za okolo 1000/1200zl 28 1.8 usm i 50 1.8 stm za 350/400zl (uzywane)
tapnięte z tela
60D + 50 STM + 18-55 STM i będzie spoko na początek. Ewentualnie bierz 650D/700D zamiast 60D.
Mam cały ten sprzęt o którym kolega tu pisze i mogę z całą świadomości powiedzieć że jest OK. Na 700 nie zamieniłbym mojej 60 nawet z dopłatą. Używałem 700D - co prawda tylko kilkaset zdjęć na sprzęcie pożyczonym od kolegi, i jakoś mi nie przypasował. Jest na pewno lepszy do filmowania - ale ja nie filmuję lustrzanką, tak więc dla mnie nie ma żadnej przewagi nad 60D, a na pewno ma gorszą baterię, gorszy wizjer, i jest ogólnie rzecz biorąc wolniejszy.
mystical
29-07-2016, 11:10
Jak dla mnie brak ISO100 w Nikonie jest mocno zniechęcający, brałbym Canona.
Zgodnie z Waszymi namowami zakupiłem właśnie dzisiaj Canona 5d na aukcji allegro :) Zapłaciłem 1850 za body z potwierdzonym przebiegiem na 32 tys. Miesiąc temu był w serwisie i miał ustawianą matryce i czyszczony filtr. Aparat będę miał okazje przetestować za 1,5 tygodnia to napiszę odrazu jakie są moje odczucia :)
Dzięki za pomoc z doborem body!
Teraz pozostał jedynie wybór obiektywu.
Pozdrawiam
--- Kolejny post ---
Jeszcze nasuwa mi sie jedno pytanie. Posiadam obiektywy na m42, Jupiter 9 i Vivitar 28mm jaka przejściówka jest najlepsza?
Mosiężna. Z chipem.
To starszy model, więc powinien działać chip, który nie zadziała np. z 750d (pojawiały się takie problemy przy okazji nowych modeli lustrzanek). Najlepiej jeśli sprzedający zapewni, że "działa z 5d".
Jeszcze nasuwa mi sie jedno pytanie. Posiadam obiektywy na m42, Jupiter 9 i Vivitar 28mm jaka przejściówka jest najlepsza?
co do Vivitara, to sprawdz dobrze, czy ten model nie bedzie powodowal problemow:
Compatibility list of M42 lenses on Canon EOS 5D DSLR (http://www.panoramaplanet.de/comp/#Vivitar)
co do przejsciowki - nie podpowiem. sam kupilem "jakas" dobre 15 lat temu - w czasach, kiedy jeszcze nie znano jeszcze problemow z kompatybilnoscia (bo to bylo pod analogowe korpusy). bez chipa