Zobacz pełną wersję : Pomoc potrzebna od zaraz !
Witam. Będzie konkret !
- Do wydania 11 tys.
- fotografia reportażowa
- działanie dotychczasowo na sprzętach: 5d mark ii, 60d
Potrzebuję coś do zdjęć typowo reportażowych. Myślę nad body: 5d mark iii (używka), obiektyw: sigma 35mm f/1.4...Mam chwilę zawahania nad 6d...no i potrzebuję pomocy, bo nie wiem czy wydawać kasę na piątkę, czy lepiej kupić tańsze body a inwestować w szkła. Doradźcie na co byście wydali tyle kasy, bo jak na ten moment to jestem w kropce.
*MYŚLĘ TEŻ BY KRĘCIĆ FILMIKI...także to proszę też wziąć pod uwagę!
Z GÓRY DZIĘKUJĘ !
5d mark iii (używka), obiektyw: sigma 35mm f/1.4.
IMO dobrze wybrałeś.
IMO dobrze wybrałeś.
*łaś :p...dzięki !
GalaktycznyMuczaczo
27-07-2016, 01:06
Witam. Będzie konkret !
- Do wydania 11 tys.
- fotografia reportażowa
- działanie dotychczasowo na sprzętach: 5d mark ii, 60d
Potrzebuję coś do zdjęć typowo reportażowych. Myślę nad body: 5d mark iii (używka), obiektyw: sigma 35mm f/1.4...Mam chwilę zawahania nad 6d...no i potrzebuję pomocy, bo nie wiem czy wydawać kasę na piątkę, czy lepiej kupić tańsze body a inwestować w szkła. Doradźcie na co byście wydali tyle kasy, bo jak na ten moment to jestem w kropce.
*MYŚLĘ TEŻ BY KRĘCIĆ FILMIKI...także to proszę też wziąć pod uwagę!
Z GÓRY DZIĘKUJĘ !
tak to spoko zestaw
PRZEMOLO79
27-07-2016, 07:49
Jeżeli na tym zamykasz swój zestaw (=5d mk3+ sigma 35 mm) to ok. A jeżeli chcesz jeszcze rozbudować szklarnię w tym budżecie to weź 6d i np. jakieś 16-35 jeszcze :-) lub t16-28 genialne szkło za mniejsze pieniądze. Sigma będzie wolniejsza niż np canon 35 mm 2,0 is (różnicę w świetle poniekąd zrekompensuje 6d który da lepszy obrazek od 5d mk3 na wysokich iso)
--- Kolejny post ---
Jeżeli na tym zamykasz swój zestaw (=5d mk3+ sigma 35 mm) to ok. A jeżeli chcesz jeszcze rozbudować szklarnię w tym budżecie to weź 6d i np. jakieś 16-35 jeszcze :-) lub t16-28 genialne szkło za mniejsze pieniądze. Sigma będzie wolniejsza niż np canon 35 mm 2,0 is (różnicę w świetle poniekąd zrekompensuje 6d który da lepszy obrazek od 5d mk3 na wysokich iso)
Myślałam też nad szkłem (używka) 24-70 mm, 2.8...dobrze mi się z nim pracuje. Boję się o to czy wystarczy mi jak na początek 35 mm...Jeszcze wpadł mi do głowy kiedyś pomysł by kupić 50 mm i do tego coś większego...Mam straszny chaos w głowie, bo to nie zakup chleba...
6d + 17-40 f/4 + 70-200 f/4 + 35 is f/2 + 50 stm + 85 f/1.8
Zamykasz się w 11 tys (kupując używki)
50 stm do repo? To wolny muł. Sigma 35/1.4 po własnych doświadczeniach też średnio zw na kapryśny AF na dłuższych dystansach (no chyba, że odeślesz do kalibracji albo będziesz bawić się usb dockiem) a tym bardziej na servo.
Ja bym celował w 5d3 (łatwiej dozbierać do kolejnych szkieł niż bujać sie z wymiana aparatu) i uniwersalne 24-70/2.8, albo canona albo np tamron ze stabilizacja - ale to tylko taki pomysł zw na filmowanie (stabilizacja się przydaje), sam nie używałem i nie wiem jak sprawdza się w repo.
Pytanie też jeszcze co to za reporterka?
--- Kolejny post ---
50 stm do repo? To wolny muł. Sigma 35/1.4 po własnych doświadczeniach też średnio zw na kapryśny AF na dłuższych dystansach (no chyba, że odeślesz do kalibracji albo będziesz bawić się usb dockiem) a tym bardziej na servo.
Ja bym celował w 5d3 (łatwiej dozbierać do kolejnych szkieł niż bujać sie z wymiana aparatu) i uniwersalne 24-70/2.8, albo canona albo np tamron ze stabilizacja - ale to tylko taki pomysł zw na filmowanie (stabilizacja się przydaje), sam nie używałem i nie wiem jak sprawdza się w repo.
Pytanie też jeszcze co to za reporterka?
Hmm,napiszę tak...potrzebuje czegoś do kręcenia krótkich filmików reklamowych...sesji ślubnych...zdj z udziałem rodziców i dzieci...zdjęcia do blogów...małe zlecenia, typu - jest jakieś wydarzenie ważne dla jakiegoś miasta i cykam tam fotki...Powiem tyle, zajmowałam się tym wcześniej ale już nie mam do tego sprzętu bo ktoś mi w pracy zapewniał wszystko...a chce się sama tym zająć i muszę jakoś wystartować...Z biegiem czasu coś będę dokupywać tylko nie wiem od czego zacząć.
No to obojetne co kupisz , bedzie ok.Przy tej kasie, jesli chcesz kupic nowy aparat i nowe szklo , to nie mozesz zepsuc zakupu. Przy 6D masz wiekszy luz co do szkiel i tak ja bym postapil ,ty jestes kobieta - wiesz lepiej... :-)