PDA

Zobacz pełną wersję : Problemy z autofocusem 7DMkII i 500 mm f/4L IS USM

influence
21-07-2016, 15:43
Witam,

mam zestaw 7DMkII i 500 mm f/4L IS USM i większości przypadków działa bez zarzutu, ALE czasami sam się przełącza na ostrość manualną (obiektyw jest włączony na AF), pomaga (na krótko) wyjęcie baterii - tak jakby było jakieś spięcie? Zawilgocenie? Niezgodność między puszką a obiektywem? Miał Ktoś podobne problemy? Czasami hula bez problemu przez długie tygodnie, a czasami ma gorsze dni...

Dzięki i pozdrawiam Wszystkich.

niki68
21-07-2016, 22:30
Witam,

mam zestaw 7DMkII i 500 mm f/4L IS USM i większości przypadków działa bez zarzutu, ALE czasami sam się przełącza na ostrość manualną (obiektyw jest włączony na AF), pomaga (na krótko) wyjęcie baterii - tak jakby było jakieś spięcie? Zawilgocenie? Niezgodność między puszką a obiektywem? Miał Ktoś podobne problemy? Czasami hula bez problemu przez długie tygodnie, a czasami ma gorsze dni...

Dzięki i pozdrawiam Wszystkich.
Ja nie mam ... ale kolega używa 500 z 7D MkII. Nie ma najmniejszych problemów. Sprawdź dwie rzeczy ... czy nie masz luzu między bagnetem a puszką. Chodzi o luz w płaszczyźnie równoległej do bagnetu (obracanie obiektywem. Przeczyść styki izopropanolem (puszka, obiektyw). Sprawdź obiektyw z inną puszką.
Pozdrawiam