Zobacz pełną wersję : NEC PA231W. Pytania odnośnie gamutu i profili w programach.
kulek855
14-07-2016, 13:41
Witam.
Dotychczas NECa PA231W ustawiałem tak:
Gamut monitora natywny natomiast w programach graficznych mam przestrzeń roboczą ustawioną na ProPhoto RGB.
Czy to ma sens? jeżeli pokrycie w tym monitorze sRGB to 96.6% natomiast aRGB 75.4%.
Czy przy moich ustawieniach dla tego monitora zobaczę coś więcej niż przy ustawieniach gamutu oraz przestrzeni roboczej programu w sRGB?
Jak to ustawić by maksymalnie wykorzystać potencjał tego monitora?
xxkomarxx
16-07-2016, 14:54
Jak masz srgb to jak chcesz zobaczyc wiecej
kulek855
17-07-2016, 00:00
Jak masz srgb to jak chcesz zobaczyc wiecej
Gamut natywny mojego monitora ma delikatnie inne pokrycie niż sRGB. Dlatego teoretycznie powinien wyświetlać inne barwy - czy różnica jest widzialna dla ludzkiego oka tego nie wiem.
xxkomarxx
17-07-2016, 08:44
Ustawianie jakie masz nie ma sensu.
kulek855
17-07-2016, 12:09
Ustawianie jakie masz nie ma sensu.
Dzięki za odpowiedź.
Monitory nigdy nie reprodukują przestrzeni syntetycznych, sRGB ani AdobeRGB i różnice są dużo większe niż sugerowałyby procenty pokrycia. Bo tak naprawdę procenty nie oznaczają pokrycia przestrzeni tylko stosunek objętości brył, gamutu monitora do referencji. Słowem, ten parametr nie mówi prawie o niczym. Monitor po kalibracji ma profil, który jest bazą danych o własnościach kolorymetrycznych obrazu. Moduł zarządzania barwą odczytuje go i tak modyfikuje wyświetlanie, aby na ekranie wyglądał jak najbliżej oryginału w pliku. Oczywiście, jeśli plik będzie zawierał walory barwne z przestrzeni AdobeRGB, na monitorze zbliżonym do sRGB będą spore przekłamania. Generalnie im większa przestrzeń monitora tym lepiej.
kulek855
27-07-2016, 13:09
Monitory nigdy nie reprodukują przestrzeni syntetycznych, sRGB ani AdobeRGB i różnice są dużo większe niż sugerowałyby procenty pokrycia. Bo tak naprawdę procenty nie oznaczają pokrycia przestrzeni tylko stosunek objętości brył, gamutu monitora do referencji. Słowem, ten parametr nie mówi prawie o niczym. Monitor po kalibracji ma profil, który jest bazą danych o własnościach kolorymetrycznych obrazu. Moduł zarządzania barwą odczytuje go i tak modyfikuje wyświetlanie, aby na ekranie wyglądał jak najbliżej oryginału w pliku. Oczywiście, jeśli plik będzie zawierał walory barwne z przestrzeni AdobeRGB, na monitorze zbliżonym do sRGB będą spore przekłamania. Generalnie im większa przestrzeń monitora tym lepiej.
Dzięki za fachową odpowiedź.