Zobacz pełną wersję : Dylematy dylematy... 85/1.8 czy....?
Witajcie, aktualnie posiadam 24-105/4 i 35/1.4A, chce kupić coś dłuższego, wiem że 85mm jest bardzo chwalonym obiektywem, ale nie wiem czy to tylko moje odczucie ale mam wrażenie że fotki z niego są jakieś "mało kontrastowe", dołożenie kwoty do 100, czy nawet legendy 135mm nie powinno stanowić problemu tylko że 85 wydaje się dla mnie najbardziej "uniwersalna" a na 85/1.2 mnie nie stać...no a 85/1.4A nie mogę się doczekać....
Miałem podobny dylemat, wybierałem między (oklepaną) 85'tką i 100 f/2.0 i wybór padł na "setkę".
Miałem na próbę oba szkła i setka wygrała.
Dzieki, tylko ze 135ke będę brał wczesniej czy pozniej, pytanie czy bedzie sens dla tych dodatkowych 35mm mając 100ke....
Dzieki, tylko ze 135ke będę brał wczesniej czy pozniej, pytanie czy bedzie sens dla tych dodatkowych 35mm mając 100ke....
To może warto od razu kupić 135/2?
Zakup sobie najpierw 85 - ogniskowa jest bardzo dobrym uzupełnieniem do 35. To bardzo fajne szkło. Mam je oraz 135 i zdecydowanie częściej do zdjęć rodziny np na wakacjach w plenerze sięgam po 85 bo jest bardziej uniwersalne. 135 jeszcze sobie kupisz ale 85 ze względu na relacje cena jakość i tak warto mieć w torbie.
PRZEMOLO79
14-07-2016, 09:47
85 F1,8 świetne szkło akurat wg. mnie bardzo ostre i kontrastowe :-) od pełnej dziury w portrecie miód a i znajdziesz dużo innych zastosowań dla niego (jak masz FF) na cropie już bardzo ciasno
Setka 2.0 jest świetna i tania. Szczerze gdyby miała pasek ludzie by ją*kupowali jak świeże bułeczki. Zamieniłem 85+135 na nią i ani chwili nie żałuję, a kasy i miejsca w plecaku sporo zostało :) Porównywałem obrazek 85-100-135 i ten ostatni dopiero jest bardziej plastyczny,lepszy bokeh, ale i tak zostałem przy setce, więc coś to znaczy :D
Dodam ze obiektyw będę używał z 6D, dziwią mnie troche zachwyty tutaj nad 100/2 bo w internecie ludzie tez piszą ze 85/1.8>100/2, a moze ktos z was ma jakies sample?
PRZEMOLO79
14-07-2016, 11:58
Dodam ze obiektyw będę używał z 6D, dziwią mnie troche zachwyty tutaj nad 100/2 bo w internecie ludzie tez piszą ze 85/1.8>100/2, a moze ktos z was ma jakies sample?
Ja mam go też pod 6d oraz kilka innych stałek. 100/2 też przerabiałem i do mnie nie przemówiła. Jak miałbym w kolejności podać całokształt pracy właściwości i obrazka wg mnie to: 135/2 L, 85/1,8, 50/f1,4 (100/2) mam jeszcze 35/2,0 is ale to szkło do innych zastosować :-) pozycjonując je do powyższych byłoby zaraz po 135/2 L
Takie porównanie:
Canon tele face off: 85/1.8 vs 100/2 vs 135/2 - Digital Grin Photography Forum (http://www.dgrin.com/showthread.php?t=222419)
Setka f/2.0 wypadła najlepiej.
W przypadku f/1.8 często trzeba lekko przymknąć żeby było ostro, a w setce f/2.0 od razu masz ostro.
Największym problemem 100/2 jest obecność na rynku 85 i 135. Miałem 85/1.8 którą za dopłatą wymieniłem na 100/2 i poza działką światła, 100 jest lepsza we wszystkim od 85/1.8. Natomiast 135 to szkło praktycznie bez wad. Koniec końców nie było sensu trzymać 100 i 135, dlatego sprzedałem setke i wrócilem do 85, tylko już z innym śwaitłem.
Wszystko zależy od Twoich preferencji, ale wybór większości i mój kończy się zwykle na tzw. Św. Trójcy 35-85-135. 35mm już masz.
Kiedyś robiłem takie porównanie, ale ze względu na podobne kąty widzenia zestawów, a nie samych obiektywów
http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/porownanie-c5diii-135-2-a-1diii-100-2-a-101050/
Dzieki bardzo, chyba skuszę sie jednak na 85mm, najwyżej jak wyjdzie Art to ja sprzedam i wezmę Art a za rok dokupie 135mm...
Chyba po prostu wydaje sie byc to dla mnie bezsensowne wymieniać ewentualna 100 na 135 nie mając w plecaku 16-35/4.....(jesli rozumiecie co mam na myśli...)
a ja Ci namieszam, i zaproponuje 100L, jak sie postarac to to szkło może zastapic 85 i 135 (własnie dla tej eLki sprzedałem 85/1.8) a i z robalami mozna sie pobawić
poszukaj w sieci porównan 100L do 85l a może sie zdziwisz :-)
Nie rozumiem czemu wszyscy mówią o zestawie 35+85 jako najlepszym we wszechświecie?!
To, że komuś albo kilku osobom pasuje taki zestaw to nie znaczy, że od razu wszystkim ma to pasować.
Polska kochany kraj - masa ludzi ulega sugestiom a sami nie sprawdzają co według nich jest najlepsze i będzie im się na tym dobrze pracowało.
Nie powiem, sam uległem kiedyś takiej sugestii, ale po ostatnim zakupie 50mm STM, 35'tka częściej leży w torbie.
Eberloth
14-07-2016, 13:26
po ostatnim zakupie 50mm STM, 35'tka częściej leży w torbie.
Nie załamuj rąk. Kiedyś i Ty nauczysz się pracować z szerszymi szkłami :mrgreen:
Pracować umiem na szerokich szkłach i bardzo lubię szerokie kadry i dlatego mam Tokinę 16-28, ale 50'tka dała mi to coś, czego brakowało mi przy 35'tce.
PRZEMOLO79
14-07-2016, 13:45
Pracować umiem na szerokich szkłach i bardzo lubię szerokie kadry i dlatego mam Tokinę 16-28, ale 50'tka dała mi to coś, czego brakowało mi przy 35'tce.
Ciekawe co bo nie mogę zrozumieć :-) 35 f2,0 is to obiektyw kosmos (no chyba że ogniskowa) ale od tego są dużo lepsze 50 -tki :-)
Mam 85/1.8 i 135/2.0L.
135L - to szkło nie ma wad:) jakość wykonania, kontrast, kolory, ostrość, bokeh i chyba najniższa cena jak za stałkę klasy "L"
...ale 85mm ze względu na ogniskową i małe gabaryty jest dużo bardziej uniwersalne i dużo częściej po nie sięgam. Jeśli chodzi o parametry optyczne wiadomo, że jest słabiej niż w 135L, czy 85L, ale mimo wszystko to szkło jest bardzo dobre optycznie, daje bardzo plastyczne zdjęcia, ma dobry i szybki AF, solidną budowę i przystępną cenę.
Na początek polecam zakup używanej 85/1.8. Sprawdzisz, czy tego typu szkła Ci w ogóle pasują a w razie czego sprzedasz praktycznie bezstratnie.
Swoją 85 kupiłem w 2007r. nową i teraz widzę, że na allegro używki są trochę droższe. Jeden z moich nielicznych zakupów foto, który na przestrzeni czasu nie stracił na wartości ;)
Eberloth
14-07-2016, 14:21
i chyba najniższa cena jak za stałkę klasy "L"
Chyba nie. Tańsze jest 200/2.8
pan.kolega
14-07-2016, 16:07
Jeżeli chcesz być jeszcze bardziej zdziwiony i zdezorientowany, zawsze możesz liczyć na idiotyczne rankingi DXO.
Tam setka ma o całe 5 punktów więcej mimo, że wg. ich testów jest mniej ostra, ciemniejsza, i ma większe aberracje. Pourquoi s'il vous plaît, pourquoi pytam?
Może za metalowy gwint do filtrów.
A tak naprawdę chyba sa bardzo porównywalne i nie ma co dzielić włosa. 100 jest droższa to musi być lepsza. No ale zdrugiej strony 85 sprzedaje się o wiele lepiej. Faktycznie dylemat...
poszukiwacz2006
14-07-2016, 16:16
Posiadam obydwa szkła tj. 85 1.8 i 135 2.0. Pierwszy, od prawie dziesięciu lat i pomimo okresowej zmiany sprzętu ten zawsze jest w torbie. Nigdy nie przyszło mi na myśl aby się go pozbyć. 135 dokupiłem do zastosowań zawodowych. Oczywiście obrazek z L-ki góruje nad tym z 85-ki, ale przepaści jakościowej nie ma. Przy umiejętnym wykorzystaniu softu można osiągnąć świetne rezultaty. Dlaczego posiadam te dwa szkła? Bo tak teraz myślę, że to dwie zupełnie różne ogniskowe, i nie tyle szkła różnię się jakością obrazka, co właśnie mm i zastosowaniem. Pozdrawiam
Jeżeli chcesz być jeszcze bardziej zdziwiony i zdezorientowany, zawsze możesz liczyć na idiotyczne rankingi DXO.
Tam setka ma o całe 5 punktów więcej mimo, że wg. ich testów jest mniej ostra, ciemniejsza, i ma większe aberracje.
Ta setka nieznacznie też wyprzedza C135/2L u DXO prezentując ostrość na poziomie 60% ostrości L-ki :mrgreen:
Canon EF 85mm f/1.8 USM on Canon EOS 5DS R vs Canon EF 100mm f/2 USM on Canon EOS 5DS R vs Canon EF 135mm f/2L USM on Canon EOS 5DS R (http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Canon-EF85mm-f-1.8-USM-on-Canon-EOS-5DS-R-versus-Canon-EF-100mm-F2-USM-on-Canon-EOS-5DS-R-versus-Canon-EF-135mm-F2L-USM-on-Canon-EOS-5DS-R__241_1009_798_1009_630_1009)
Każdemu coś innego może pasować oczywiście ;) Ja jestem osobą, która wszystko musi na własnej skórze sprawdzić, dlatego kupiłem właśnie 35is 2.0 od kolegi z forum by porównać z Sigmą 35 1.4, którą posiadam i zostawić co mi bardziej będzie pasowało. Nigdy nie opieram się na tych porównaniach obiektywów z sieci, raczej na zdjęciach ludzi które nimi robią. Co do wad 135L to jedyna jaką znalazłem-praca pod światło. Poza tym to mistrzowskie szkiełko :)
Co do wad 135L to jedyna jaką znalazłem-praca pod światło.
z załozona osłona p.słoneczna jest duzo lepiej, a i braki kontrastu staja się jakby "szlachetniejsze";)
tkosiada
14-07-2016, 22:00
Każdemu coś innego może pasować oczywiście ;) ... dlatego kupiłem właśnie 35is 2.0 od kolegi z forum by porównać z Sigmą 35 1.4, którą posiadam i zostawić co mi bardziej będzie pasowało...
I jak wyszło w twoim odczuciu?
Tyle co kupiłem w dziale giełdy, pewnie w okolicach wtorku będzie u mnie. Canona 35L zamieniłem na Sigmę, teraz zobaczymy jak się sprawdzi 35IS, dam znać ale w innym wątku ;)
Każdemu coś innego może pasować oczywiście ;) Ja jestem osobą, która wszystko musi na własnej skórze sprawdzić, dlatego kupiłem właśnie 35is 2.0 od kolegi z forum by porównać z Sigmą 35 1.4, którą posiadam i zostawić co mi bardziej będzie pasowało. Nigdy nie opieram się na tych porównaniach obiektywów z sieci, raczej na zdjęciach ludzi które nimi robią. Co do wad 135L to jedyna jaką znalazłem-praca pod światło. Poza tym to mistrzowskie szkiełko :)
U mnie po testach jednak został 35/2IS. :lol: - mniejszy, lżejszy, szybszy i przede wszystkim celniejszy, w prawdzie ARTa używałem w okolicy f2 i ostrością wypadał lepiej od Canona jednak ze względu na AF wybrałem Canona.
Czemu tak ciężko kupić używane 100/2.0? Od dłuższego czasu szukam ofert i brak.
Bo jak się pojawia to trzeba brać, a nie zastanawiać, czy nie przepłacisz 5 dych ;) Mam od 2-3 tygodni i na razie jest moje najulubione :) :D
Ponieważ to szkło stosunkowo mało popularne. Większość kupuje 85/1.8.
Eberloth
19-07-2016, 15:33
Kup w dobrym stanie 135/2.0, to mogę się z Tobą zamienić na 100/2.0 - oczywiście z dopłatą z Twojej strony :mrgreen:
A tak poważnie to chyba szkło z jednym z lepszych stosunków jakość/cena, więc jeśli ktoś już kupi i odpowiada mu ta ogniskowa, niechętnie się pozbywa tego obiektywu. Mam, uwielbiam, długo już posiadam i na razie nie mam planów, żeby się go pozbyć.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://bit.ly/2daXtOf)
Setka! Dokładnie, obiektyw najlepszy pod względem jakość/cena/ogniskowa.