Zobacz pełną wersję : Zamiennik dla 28-135mm IS USM f/3.5-5.6
Dzień dobry,
mam do Was jako do starych znawców, którzy przetestowali nie jeden słoik jedno pytanie.
potrzebuję rady o zamiennik dla obiektywu Canona EF 28-135mm IS USM f/3.5-5.6, który służył mi za KIT'a na wyjazdach, wycieczkach, zwiedzaniach itd.
Jest lekki, wystarczająco jasny, w miarę szybki i.... aktualnie zepsuty.
Padła w nim elektronika, mechanika tez już rozluzowana, że manualnie złapać ostrość jest ciężko ;)
Potrzebuję obiektyw, który mi zastąpi te szkło na wyjazdy.
Mam jeszcze 16-35mm f/2.8L i 50mm f/1.8 ale jakoś szeroki kąt słabo sprawdza mi się na wyjazdach - nie za bardzo go lubię. Szybko się przemieszczamy, zwiedzamy dużo a czasu na zmianę szkieł jest na prawdę mało - tym bardziej, że jak się lata cały dzień to noszenie pełnego ekwipunku nie jest najprzyjemniejszą rzeczą.
Interesuje mnie obiektyw bardziej uniwersalny jak wspomniany wyżej 28-135 - gdzie mogę zrobić portret, kawałek przestrzeni jak i w razie potrzeby przybliżyć na nie najgorszym zoomie i nie robi beczki.
Jakie szkło (wiem że nie ma szkieł uniwersalnych ale o takie stwierdzenie się pokuszę) w miarę uniwersalne byście polecili, które sprawdza się do większości warunków globtrotera ;)
Z góry dziękuję za rady!
Edit: Dodam jeszcze że mocowany na C5d MkII
Canon 5d Mark II
Budżet myślę że do 3-3,5 tys. będzie rozsądnie.
Oglądam właśnie: Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM hmmm
24-105 L
24-70 4 L IS
24-105 sigma art
bierz 24-105
Ostatnio co raz więcej słychać o Sigmach z serii Art - jakaś specjalna rewelacja? czy po prostu zamiennik cenowy? :)
Ostatnio co raz więcej słychać o Sigmach z serii Art - jakaś specjalna rewelacja? czy po prostu zamiennik cenowy?
W dużym skrócie: ostre, dobrze zbudowane, z AF jest różnie...
anaruku pisał, że ten obiektyw ma nie robić beczki a tu mamy bekę 4,5% na f=24mm w C24-105L. Odpada!
Ostatnio co raz więcej słychać o Sigmach z serii Art - jakaś specjalna rewelacja? czy po prostu zamiennik cenowy? :)
24-105 Sigmy rozkłada Canona 24-105 na łopatki ale ma też swoje wady
anaruku pisał, że ten obiektyw ma nie robić beczki a tu mamy bekę 4,5% na f=24mm w C24-105L. Odpada!
Obawiam się, że każdy zoom typu 24-105 na szerokim końcu będzie robił beczkę. W sigmie jest niewiele lepiej bo 3,7%.
Optycznie i cenowo jest bardzo podobnie więc osobiście postawiłbym jednak na Canona.
Canon 5d Mark II
A oglądasz też C24-70/4L i Tamrona 24-70/2.8 VC ?
Jakie szkło (wiem że nie ma szkieł uniwersalnych ale o takie stwierdzenie się pokuszę) w miarę uniwersalne byście polecili, które sprawdza się do większości warunków globtrotera ;) Dodam jeszcze że mocowany na C5d MkII
28-300mm F/3.5-6.3 Di VC PZD - Tamron Polska (http://www.tamron.eu/pl/obiektywy/28-300mm-f35-63-di-vc-pzd/#camera=Canon/5D%20mk%20II)
Tamron 28-300 mm F/3.5-6.3 Di VC PZD (Model A010) - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.html?producent=76&obiektyw=1180&typ=0&moc=0&sort=) - przeczytaj sobie "ocenę czytelnika".
Ja kupiłem ten obiektyw chyba jako drugi w Polsce po cauchy (to jeden z forumowiczów), używałem go na 6D i przez chwilę na 5DS. Sprzedałem go później innemu forumowiczowi z 6D i bezpośrednio po dokonaniu zakupu był bardzo zadowolony - nie wiem czy ma go jeszcze, nie pamiętam jego ksywy. Świetnie pracuje na ogniskowej 300mm z włączoną stabilizacją. Gorzej wypada na ogniskowej 28mm ale da się to obejść podbijając w górę przysłonę na f/8 i wyłączając stabilizację. Podczas używania tego obiektywu najlepiej mieć wyłączoną korekcję aberracji w aparacie (w 5D mark II była już taka opcja?).
https://1drv.ms/f/s!Asmd3i9rvqAbkU0cSsaBAnKNIl-m
^ Gratis dla Ciebie, 4x RAW+JPEG z 5DS - dwa robione do południa, dwa robione po południu a wszystkie zimą 2015 r. Pobaw się RAWami (o ile Twój program do obróbki zdjęć je wyświetli) i oceń sobie jaką ma dystorsję na 28mm, czy jest to straszna beczka czy też nie. W Adobe Lightroom jest profil korekcyjny dla tego obiektywu. Możesz sobie zmienić rozmiar zdjęć na 21 Mpix Twojego 5D Mark II czyli 5616 x 3744, będą trochę mniejsze to będą lepiej się prezentować niż w rozmiarówce z 5DS.
PRZEMOLO79
11-07-2016, 14:27
24-105 l (będzie trochę beczka na 24 mm ale na 28 już bdb) jak masz 16-35 to nie problem :-)
Sigma 24-105 f4,0 Art - podobny obrazek do Canona (będzie trochę ostrzejsza) ale większa cięższa AF wolniejszy i mniej pewny.
Zostaje jeszcze 24-70 ze światłem 2,8 ze stajni Tamrona albo Canona :-)
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, oraz @mkamelg dziękuję za sample i zaangażowanie.
Spędziłem kilka godzin na opiniach o wymienianych wyżej obiektywach wraz z przykładami korzystania.
24-105L póki co został liderem, bo pomimo małej beczki na krótkim końcu, która de facto nie jest aż tak zauważalna jest szybki i świetnie radzi sobie w większości warunków wyjazdowych.
24-70 ma zwolenników ale i przeciwników, albo się go kocha albo nienawidzi (a przy tak mieszanych uwagach, w wyborze ostatecznym pomogła mi jednak ogniskowa) kilka metrów na zoomie więcej może być pomocne :)
zamówiłem 24-105L
Aktualnie chyba skompletowałem wszystko co jest mi potrzebne na wyjazdy:
16-35mm L + 50mm + 24-105mm L + 100-400mm L
Jak będę szukał czegoś więcej na pewno się do Was zwrócę, bo jesteście na prawdę pomocni!
Dziękuję raz jeszcze :)
Jakie wady ma Sigma? Też rozglądam się za uniwersalnym zoomem dobrej jakości :)
Jakie wady ma Sigma? Też rozglądam się za uniwersalnym zoomem dobrej jakości
Z mojego punktu widzenia ma dwie - cena i producent (i wszystko co za tym idzie).
Optycznie wypada nieco lepiej niż canon ale 24-105L używane da się kupić już za ok. 1500 zł.
28-300mm F/3.5-6.3 Di VC PZD - Tamron Polska (http://www.tamron.eu/pl/obiektywy/28-300mm-f35-63-di-vc-pzd/#camera=Canon/5D%20mk%20II)
Sprzedałem go później innemu forumowiczowi z 6D i bezpośrednio po dokonaniu zakupu był bardzo zadowolony
Potwierdzam :-)
Fajne, uniwersalne szkiełko. Ale po jakimś czasie koniec końców odsprzedałem dalej. Brakowało 24mm (generalnie czuję że i tak czasami brakuje 16/17mm), a co do 300mm to mam drugie body z 70-200 F4 IS który daje jednak lepszy obrazek i ma znacznie lepszy AF
Fajne, uniwersalne szkiełko. Ale po jakimś czasie koniec końców odsprzedałem dalej.
No to czekamy na opinię trzeciego użytkownika tego samego szkła.
Tak się składa że miałem kiedyś 28-135 podpięty do C300D a potem do C30D. Sprzedałem i kupiłem...C24-105L. Nie ma o czym nawet mówić. Czuć różnicę i to bardzo. Tym bardziej że C30D zamieniłem na C5DI i do pełnej klatki C24-105L jest po prostu stworzony. Jeżeli uniwersalność jest priorytetem to nic lepszego w rozsądnej cenie pod FF ja nie widzę.