Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomocy !! Canon 600d pilot do ostrości

Maja7485
05-07-2016, 22:47
Witam was posiadam canon 600d wlasnie niedawno tez zakupiłam do niego pilot nie mam zielonego pojęcia jak zrobić zeby działał jeśli wiecie co trzeba włączyć w lustrzance proszę o szybką odpowiedz pilnie mi to potrzebne
Pozdrawiam :)

tlustyx
05-07-2016, 23:00
Nie mam 600D, ale przypuszczam, że tam gdzie zmieniasz na zdjęcia seryjne, czasowe itp jest też pilot.

Maja7485
06-07-2016, 09:12
Nie mam 600D, ale przypuszczam, że tam gdzie zmieniasz na zdjęcia seryjne, czasowe itp jest też pilot.

Wlasnie ja tez myślałam ze tam ale jest tylko opcja na zdjęcie pojedyncze, samowyzwalacz, i samowyzwalacz ciągły :((

becekpl
06-07-2016, 09:36
podejrzewam ze info znajdziesz w instrukcji obsługi, moze

tlustyx
06-07-2016, 12:39
Wlasnie ja tez myślałam ze tam ale jest tylko opcja na zdjęcie pojedyncze, samowyzwalacz, i samowyzwalacz ciągły :((
Następna pozycja po zdjęciach seryjnych to jest samowyzwalacz i pilot (może nie być dostępny we wszystkich trybach, ale nie wiem) instrukcja obsługi str. 261

Maja7485
06-07-2016, 19:58
Następna pozycja po zdjęciach seryjnych to jest samowyzwalacz i pilot (może nie być dostępny we wszystkich trybach, ale nie wiem) instrukcja obsługi str. 261

O dziękuje znalazłam to ^-^
Tylko chyba mam wadliwy ten pilot bo nie działa włączyłam tą opcje i nic :(( nie wiem co jeszcze moze być tego przyczyną

r_m
06-07-2016, 20:25
soa#1: "U mnie działa", tylko nie na podczerwień, a pilot radiowy, podłączany do gniazdka w aparacie ;)
(to jest pewna podpowiedź na przyszłość...)

1) czy to oryginalny pilot Canona?
2) czy w pilocie jest poprawnie włożona, sprawna bateria, bez przekładek izolujących?
3) czy "wcale nie działa", czy "nie ustawia ostrości, ale robi zdjęcie", czy jeszcze coś innego?

pan.kolega
07-07-2016, 08:29
soa#1:pilot radiowy, podłączany

:confused::?:

biodar
07-07-2016, 13:16
O dziękuje znalazłam to ^-^
Tylko chyba mam wadliwy ten pilot bo nie działa włączyłam tą opcje i nic :(( nie wiem co jeszcze moze być tego przyczyną

może zwyczajnie bateria w pilocie zdechła ... Zwykle jest taka mała płaska jak 50 groszy

r_m
07-07-2016, 18:18
:confused::?:

soa#1: - standardowa odpowiedź administratora numer jeden: "dziwne, u mnie działa" (zazwyczaj to słyszy się pierwsze dzwoniąc do informatyka z jakimś problemem).
Skojarzyło mi się z tym tematem, bo nie miałem problemów używając "radiowego wężyka spustowego", podłączanego do odpowiedniego gniazdka w korpusie.
W przyszłości sugerowałbym koleżance sprawdzenie cen takich urządzonek, bo są niezależne od bezpośredniej "widzialności" diody nadawczej w pilocie i odbiornika podczerwieni w aparacie.

O właśnie, widoczność.
@Maja7485: czy na pewno poprawnie używasz tego ustrojstwa? Pilot ma na jednym końcu taką "szklaną kropką" (diodę migającą w podczerwieni), żeby całość zadziałała dioda musi być skierowana na czujnik podczerwieni w aparacie (jest pokazany na tej stronie instrukcji). To nie jest wyzwalanie radiowe, jeśli dioda nadawcza nie będzie bezpośrednio "widziała" czujnika w aparacie (tzn. na odwrót, czujnik musi widzieć "mruganie" diody pilota, po prostu muszą się widzieć), to praktycznie nie ma możliwości, żeby zadziałało.

mojet
08-07-2016, 22:58
W instrukcji obsługi aparatu sprawa jest szczegółowo wyjaśniona.
Pilot będzie działał pod warunkiem że ustawisz w menu aparatu:
- blokowanie lustra podniesionego,
- ustaw samowyzwalacz na opóźnienie 2 lub 10 sekundowe.
Skieruj pilota w stronę aparatu i naciśnij przycisk, to wszystko.